20.09.2016,  20:17:21 | 1 comentariu | 1293 vizualizari
Emil Părău, filantrop şi investitor în Straja-Lupeni: „Lucrul făcut cu cap la domeniul schiabil a adus Straja pe locul întâi în ţară în materie de pârtii de schi. Acest fapt şi această lucrare legată de canalizare, care începe, ne face să continuăm investiţiile în staţiune cu mai mult optimism!”
de Corneliu BRAN
Vă prezentăm câteva fragmente dintr-o discuţie mai lungă, purtată luni, 19 septembrie, în staţiune, cu omul de afaceri şi filantropul lupenean Emil Părău, după ce s-a dat startul istoric al lucrărilor de canalizare.
 
Un nou telescaun în Straja pe o investiţie privată
„După cum vedeţi dacă vă uitaţi, în Straja se va mai monta anul acesta încă un telescaun, pe fonduri proprii. Dacă ne ajută Dumnezeu la anul mai montăm alt telescaun, în aşa fel încât să există o legătură clară între Lupeni şi Vârful Straja, făcută numai prin telescaune! Rămâne şi opţiunea, bineînţeles, a teleschiurilor. Deci, ca să rezumăm, se va pleca de jos din oraş, de la Agrement cu gondola, apoi de la aceasta cu telescaunul mai sus în munte, iar în locul teleschiului 2 va fi un alt telescaun care va prelua mai departe turistul sau schiorul. După care, călătoria va continua cu un alt telescaun din Vârful Straja. O altă veste bună pentru schiori este că în acest an va funcţiona şi telescaunul din Vârful Straja. Acest telescaun din vârf a avut o defecţiune, piesele sunt la reparat în Austria, dar în câteva zile vin înapoi şi se vor monta, iar când va veni timpul se va schia normal pe toate pârtiile (...)”. 
 
Un plan de sistematizare şi urbanism bine chibzuit
„Eu cred că odată cu această investiţie de introducere a canalizării şi când primăria va mai găsi nişte locuri unde se pot face construcţii (eu mă gândesc în partea de jos, la Agrement, dar şi de-a lungul drumului, până sus în staţiune), în Straja vor avea curajul să vină mult mai mulţi investitori. Şi, de ce nu, orice investiţie aduce şi locuri de muncă, ceea ce ne dorim cu toţii (...). Deocamdată primăria n-a scos nimic la licitaţie şi nici n-o să scoată până nu se face un plan clar, eu unul sper să nu se mai scoată nimic şi să se facă fără cap. Totul de-acum încolo trebuie gândit, trebuie căutate zone. Aici sus e clar că nu mai sunt disponibile, trebuie găsite însă jos, cum spuneam. De ce nu, să fie legat oraşul de staţiune, cum vedem şi în alte părţi, iar turistul să fie de-a dreptul încântat, să apară noi cabane, hoteluri, baze de agrement şi sportive. După cum vedeţi, oraşul începe să se transforme, să înceapă să arate ca unul turistic, ultimele lucrări ne dau speranţe că Lupeniul va începe să-şi schimbe faţa, dar toate acestea trebuie continuate, că mai e mult de lucru.  E clar că trebuie continuat pe aceeaşi linie şi mă bucur că primăria se implică tot mai mult (...)”. 
 
Lucrul făcut cu cap a adus Strajei renumele printre schiori: „Cea mai bună staţiune de schi din România!”
„Fac o paranteză...  Dacă Straja a ajuns unde a ajuns din punct de vedere al schiorului, care spune că e cea mai bună staţiune de schi din România, s-a ajuns pentru că toate lucrările de pe domeniul schiabil s-au făcut cu cap. Te urci pe teleschiul ăla, te duci dincolo, apoi în partea cealaltă. E bine. Inclusiv când s-a pus telescaunul în vârful muntelui... A fost tot cu cap! Mulţi au spus că l-am pus în vârf şi ce-i cu treaba asta? Păi, da, l-am montat în vârf pentru că turistul vrea să ajungă şi în vârful muntelui. 
E curios să vadă cum e acolo, ce vede de-acolo, unii vor să schieze în zona respectivă şi aşa mai departe. Sunt două teleschiuri acolo, nu le-am montat undeva de unde să nu poţi să ajungi mai departe. Sau n-am montat tunuri de zăpadă şi acolo şi să n-avem instalaţia făcută! Tot cu cap s-a lucrat peste tot, ne-am consultat mai mulţi, s-a făcut instalaţia şi s-au montat tunurile de zăpadă (...)”. 
 
Tunurile de zăpadă vs. ajutorul lui Dumnezeu
„Mai avem nevoie şi de ajutorul lui Dumnezeu ca să cadă şi puţină zăpadă şi să fie frig şi să putem face zăpadă artificială. Noi avem deja un mare avantaj faţă de multe staţiuni. Putem face zăpadă artificială pe toate pârtiile! E un efort mare, imens, dar e un lucru deosebit şi dă o siguranţă celor care investesc în Straja. Pot să vă anunţ că se vor mai aduce tunuri de zăpadă, să putem astfel face zăpadă din plin pe toate pârtiile. Să nu mai mutăm tunurile de zăpadă de colo-colo. Aţi văzut, sunt poate într-o lună de iarnă doar trei-patru zile de frig. Atunci, în acele zile geroase, trebuie să facem cât mai multă zăpadă, iar pentru asta apă avem, har Domnului, destulă... Este lacul mare de sus şi mai este apă şi în lacul ce-l avem, privat, ne mai trebuie însă tunuri. De aceea am renunţat momentan la podul schiorilor şi ne axăm pe aceste tunuri, că ele sunt esenţa, iar podul avem timp să-l facem şi după ce trece iarna. Deci, tot cu cap lucrăm şi aici. Ne înţelegem cu toţii, cu administraţia locală, e bine aşa. În momentul de faţă în Straja sunt 11 tunuri ale primăriei, mai are Platoul Soarelui un tun şi încă 6 care sunt ale Comexim-ului. Deci, un total de 18 tunuri de zăpadă, plus ce vom mai aduce, cum v-am spus. Şi (râzând – nr.) încă un tun din Primul Război Mondial, plus alte două din cel de-Al Doilea Război Mondial. Vedeţi, lucrul cu cap de care am tot amintit mai înainte, de la domeniul schiabil, a adus Staţiunea Straja pe locul întâi în ţară în materie de pârtii de schi. Acest fapt şi această lucrare legată de canalizare, care începe, ne face să continuăm investiţiile cu mai mult optimism. Să sperăm că Straja va deveni şi mai cunoscută în ţară şi în lume şi se va dezvolta frumos în perioada următoare, trăgând oarecum şi oraşul după ea”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 ionel23.09.2016,  09:19:27
Canalizarea facuta de Avram pe Maleia este o batjocura l adresa cetatenilor.Sa nu se repete si in Strja.Mecenat din banii CNH fac multi.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter