20.09.2016,  20:19:12 | 0 comentarii | 825 vizualizari
Atena Vlăduceanu (profesor de discipline tehnice, inginer specializarea „Construcţii”, fost director): / „Fără un liceu industrial în Petroşani nu se poate! Repetaţi când scrieţi: fără industrial nu se poate!”
de Corneliu BRAN
O intrare pe uşa din dos…
„Am ajuns aici în anul 1983, pe 15 septembrie, fiind atunci în al doilea an de stagiatură. Ţin minte că nu m-au lăsat să intru în clădire prin faţă, ci m-au trimis prin spate, cineva spunându-mi cu fermitate că elevii intră în liceu prin spate. Asta e prima amintire pe care o am din acest liceu.
A fost o experienţă de o viaţă, eu am terminat Facultatea de Construcţii şi nu regret nicio secundă că nu am urmat şantierul, dedicându-mă integral meseriei de dascăl”.
 
În fruntea liceului
„Din 1995 am fost un an director adjunct, după care director, cu intermitenţe scurte, ultima oară părăsind această funcţie în 2012”.
 
Vestita colegialitate. Activităţi (extra)şcolare…
„Întotdeauna acest liceu a fost cunoscut în tot judeţul şi nu numai pentru colegialitatea de care au dat dovadă membrii corpului profesoral şi didactic, pentru atmosfera deosebit de plăcută din şcoală şi pentru lucrurile frumoase care s-au întâmplat aici. Ne-am preocupat întotdeauna să formăm echipe, iar aceste echipe să facă lucruri bune nu numai pe linie didactică sau conţinut ştiinţific, ci pe toate laturile activităţilor, inclusiv extraşcolare. Elevii liceului nostru au fost întotdeauna de diferite competenţe şcolare şi categorii sociale, ceea ce ne-a determinat de fiecare dată să oferim oportunităţi tuturor elevilor, nu numai celor olimpici sau dedicaţi sută la sută studiului, nu numai celor cu posibilităţi materiale şi aşa mai departe. Ne-am orientat şi pentru sport, şi pentru arte şi latură culturală şi pentru cunoştinţe de cultură generală şi pentru petrecerea timpului liber prin activităţi deosebite, practic, pentru tot ceea ce însemna formarea elevului ca om în societate şi deschiderea orizonturilor  de cunoaştere, astfel încât să fie pregătit pentru viitor. Implicarea colegilor şi a mea a fost extraordinară întotdeauna şi vreau să vă spun că şi acum această latură a rămas, chiar dacă să spunem că au mai scăzut din calităţi şi din aptitudinile elevilor, asta din cauza mediului social, a vieţii grele de tranziţie şi a crizelor economi­ce de tot felul care au lovit România şi, mai mult ca sigur, şi a experimentelor din sistemul educaţional făcute de guvernanţi după 1990 încoace. Faptul că elevii nu mai fac practică aproape deloc este lucrul cel mai rău care i se poate întâmpla unui liceu industrial. Dorinţa profesorilor de a forma echipe şi de a oferi oportunităţi elevilor a rămas şi azi”.
 
O întâlnire surpriză…
„Cel mai impresionant moment în anii petrecuţi de mine la acest liceu a fost anul trecut când prima mea serie, după 30 de ani de la absolvire, m-a invitat la întâlnire. Fiind prima mea promoţie, vă daţi seama ce impresionată şi emoţionată am fost, mai cu seamă că până atunci n-au mai făcut nicio întâlnire, aşa cum se obişnuieşte. A fost ceva special oricum”.
 
Când s-au separat liceele
„Momente neplăcute pentru mine – şi pot să spun că nu doar pentru mine, asta e sigur – au fost cele din momentul separării liceului industrial de teoretic. A fost un moment dureros şi un moment în care ceva s-a rupt din fiecare dascăl”.
 
30 din 50 – la industrial
„Mă bucur că sunt încă în şcoală la acest eveniment care marchează jumătate de secol de existenţă al liceului. Din care vreo 30 de ani i-am petrecut aici. De aceea pot să spun că liceul acesta face parte din viaţa mea fără doar şi poate, eu n-am stat opt ore în şcoală, ci mult mai mult. De ce? Pentru că am iubit liceul, munca mea, am ţinut la colegii mei, la tot ce înseamnă viaţa de dascăl al acestei instituţii de învăţământ emblematice pentru Valea Jiului şi Petroşani. Mă bucur din tot sufletul să aflu că foarte mulţi din foştii colegi şi toţi cei de-acum vor participa la eveniment şi vom avea ocazia să ne vedem şi să stăm, e drept pe fugă, de vorbă. Îi felicit pe cei care s-au gândit şi vor organiza această manifestare. Ce îmi doresc, şi atrag atenţia tuturor, este faptul că acest liceu trebuie să mai trăiască, să aibă viaţă mult şi bine de-acum înainte! Fără un liceu industrial în Petroşani nu se poate! Repetaţi când scrieţi: fără industrial nu se poate! Cred că am zis tot cu asta...”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter