03.10.2016,  16:46:52 | 8 comentarii | 6153 vizualizari
Adrian Jurca, în scandalul celor 9 delegaţi sindicali de la Sindicatul „Muntele”: „Ne aflăm în faţa unei fraude de proporţii, prin care mai multe persoane au fost plătite ilegal de către S.C. C.E.H.-S.A. ca delegat sindical…”
de Ziarul Vaii Jiului
• Dar cu Nica ce mai e?
 
Către Ministerul Energiei
SC Complexul Energetic Hunedoara SA
Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova
Administratorul Special SC CEH-SA
 
Sindicatul „Noroc Bun”, organizaţie sindicală legal constituită care îşi desfăşoară activitatea în cadrul SC CEH-SA, vă solicită pe această cale să dispuneţi măsurile necesare, astfel încât să eliminaţi ilegalităţile din cadrul SC CEH-SA, prin intermediul cărora un număr de 9 (nouă) persoane sunt retri­buite ca „delegat sindical”. Aceste funcţii, ca să le numim aşa, au fost prinse în organigrama SC CEH-SA în urma negocierii CCM şi funcţionează ilegal din anul 2014 până în prezent.
 
Delegatul sindical este definit în COR (Clasificarea ocupaţiilor din România) având codul 114207, 114228. Conform acestei clasificări, delegatul sindical face parte din categoria conducători şi alţi funcţionari superiori din organizaţiile specializate, determină, formulează şi coordonează direct implementarea politicilor organizaţiilor specializate, cum ar fi organizaţiile politice, sindicatele, asociaţiile de comerţ şi industrie, organizaţiile umanitare şi de caritate sau asociaţiile sportive, reprezintă şi acţionează în numele acestor organizaţii.
Delegatul sindical îşi desfăşoară activitatea la nivel de organizaţie sindicală şi poate fi angajat ca lucrător în cadrul unei societăţi comerciale sau instituţii din sectorul public sau privat cu obiect de activitate divers: producţie, comerţ, construcţii etc. sau poate fi angajatul nemijlocit al organizaţiei sindicale.
Raportul dintre administraţie şi sindicate, modul de organizare şi funcţionare al organizaţiilor sindicale este clar prevăzut în Codul Muncii şi în Legea Dialogului Social. Nu este prevăzut în nicio lege ca o societate comercială să angajeze  un anumit număr de delegaţi sindicali, să-i plătească, să le acorde facilităţi (delegaţii, deconturi cazare, diurne deplasare, maşini la dispoziţie etc.), care să reprezinte interesele organizaţiei sindicale, iar societatea comercială în cauză S.C. CEH-SA , culmea, negociază C.C.M.
Atribuţiile delegaţiilor sindicali constau în recrutarea membrilor de sindicat, asigurarea serviciilor şi susţinerea intereselor membrilor de sindicat etc. Care este, până la urmă, munca depusă de către aceşti delegaţi sindicali în cadrul S.C. C.E.H.-S.A. ca producător de energie electrică?
Cu alte cuvinte, în situaţia în cauză, organizaţia sindicală era cea care trebuia să-şi instruiască anumite persoane ca delegat sindical, din fonduri proprii (şi nicidecum din fondurile S.C. C.E.H.-S.A.), să îi angajeze, eventual, aceştia puteau avea statut de angajat în cadrul S.C. C.E.H.-S.A. ca şi lucrător în diverse activităţii, iar pentru activitatea sindicală să beneficieze de prevederile Codului Muncii (zile plătite pentru activitate sindicală, şi alte prevederi din CCM).
Ne aflăm în faţa unei fraude de proporţii, prin care mai multe persoane au fost plătite ilegal de către S.C. C.E.H.-S.A. ca delegat sindical (de menţionat cine a plătit cursurile prin care aceste persoane au dobândit calitatea de delegat sindical, unde s-au desfăşurat aceste cursuri, lectorii care au predat cursurile respective, modul în care au fost pontaţi pe timpul cursurilor viitorii delegaţi sindicali - asta în condiţiile în care avem informaţii că aceste diplome ar fi fost achiziţionate, fără ca persoanele respective să participe la cursuri, care, de altfel, nici nu s-au ţinut), au fost decontate delegaţii, diurne, cheltuieli cu transportul etc. Vă solicit, de asemenea, să identificaţi, rapoartele celor în cauză din care să reiasă activitatea lor, locul în care şi-au desfăşurat activitatea pe perioada anilor 2014 până la zi.
Totodată, vă solicităm să ne prezentaţi calitatea pe care o are Nica Petre după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al Sindicatului „Muntele”, deoarece acesta, cu siguranţă, nu mai poate fi plătit ca delegat sindical, mai ales că în conformitate cu statutul Sindicatului „Muntele”, el nu mai poate avea în urma demisiei decât calitatea de membru.
Vă specificăm că toate acestea fac obiectul unei plângeri penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Preşedinte Sindicatul „Noroc Bun”,
Ştefan Adrian JURCA


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (8 )

#1 Gigel Frone04.10.2016,  09:34:22
Sa mentionati ca acestia au fost pontati si cu procent de subteran. Deci pontaj fictiv. Speram ca organele statului sa isi faca datoria si sa starpeasca bacteriile astea.
#2 Dana04.10.2016,  09:41:56
Sa vada minerii care voteaza cu penalii astia ce salarii incaseaza si se plimba toata ziua. Oare cine poate raspunde la urmatoarele intrebari: cine ponteaza acesti oameni? Ce produc acesti oameni in cadrul ceh? Care este programul la servici a acestor oameni? Care este aportul acestor oameni la productia ceh si care este fisa postului a acestora?
#3 fost miner04.10.2016,  17:59:27
:))) voi chiar credeati ca lupta pentru voi? :))))) fara nici un beneficiu?:))))
#4 la lupta04.10.2016,  19:24:25
rezolvare pe dracu ,cine se incurca cu liderii ,pe bune ,toti sefii sunt slugile sidicalistilor pt a avea liniste ,chiar daca acestea nu mai au sustinere in rindul minerilor. iar organele abilitate , sa fim serios cui ii pasa , presa e platita de lideri , despre ce vorbim?
#5 ionica04.10.2016,  19:30:39
oare in cazul unui control sau ancheta cum o sa iasa, cand majoritatea delegatiilor sindicali nu au studiile necesare si numarul de membri? cum o sa rezolve problema salariilor incasate ,a pontajelor fictive? pagubele in urma grevele spontane au fost recuperate? au au vale
#6 dreptate dreptate04.10.2016,  22:31:09
in timp ce minerii isi rup oasele in subteran ,liderii incaseaza salarii babane ,au pierdut toate drepturile ,iar acum stau la caldura in birouri si incaseaza sume colosale ,ba mai sunt si pensionari. dar directorii au restructurat posturile celor ce muncesc ,dar chiulaii au ramas .
#7 lucy07.10.2016,  06:13:50
Nu trece nimeni la fapte? nu le ia nimeni banii inapoi?pentru ce au fost platiti baban,sa duca mineritul in prapastie? aloooo,organele abilitate,ce faceti?
#8 Bebe15.11.2016,  10:18:30
Tot timpul ați fost fraieriți


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter