10.10.2016,  17:00:56 | 0 comentarii | 597 vizualizari
Pentru că a fost zăpadă / Parângul a avut turişti
de Corneliu BRAN
La mijlocul săptămânii trecute în Parâng a nins. Ninsoarea a pus în mişcare turiştii în week-end-ul  trecut. Bine au făcut că AU URCAT LA Parâng, pentru că zăpada s-a şi topit. Vorba turiştilor olteni: fuse şi se duse…
 
25 de cm la peste 2.000 metri 
Sâmbătă zăpada a fost în Parâng cam de 10 cm şi circa de 25 cm de la 2.000 de metri în sus, iar vântul împrăştia zăpada în rafle „Sâmbătă şi duminică am patrulat în zona de coastă şi am întors mai multe echipe de drumeţi veniţi din alte judeţe, care încercau să urce pe creastă şi să se plimbe în echipament total neadecvat. I-am avertizat de fiecare dată că este foarte periculos să plece mai departe în condiţiile în care ne aflam sus în plină iarnă, chiar dacă calendaristic era doar o zi din prima decadă a lui octombrie. Duminică, lucrurile au stat la fel, chiar dacă n-a mai nins şi zăpada din staţiune aproape s-a topit, a fost ceaţă şi tot condiţii de iarnă. Şi duminică am avut cam tot aceleaşi probleme, pe care le-am soluţionat cu vorbă bună, iar până la urmă n-au fost situaţii nedorite. În zona alpină şi în Căldări este iarnă autentică chiar şi azi (nota red.: luni, 10 octombrie). Este destul de frig, iar cum anunţă prognozele s-ar putea şi săptămâna aceasta să mai ningă. Însă, în ceea ce privesc prognozele, eu sunt rezervat, ştiu din experienţă, ca şi colegii mei, că microclimatul din zona Parâng diferă faţă de restul zonei noastre, oricând prognoza poate fi răsturnată. De aceea, recomandăm ca în această perioadă turiştii care urcă în Parâng şi doresc să facă drumeţii să fie îmbrăcaţi adecvat, de iarnă autentică. În ceea ce priveşte zăpada, noi, cabanierii şi toată lumea o aşteptăm să vină cu drag, în vederea unui sezon de iarnă cât mai reuşit”, ne-a declarat salvamontistul Dan Breda.
 
Noutăţi despre pompe şi tunurile de zăpadă
Dacă tot am urcat Parângul, ne-am interesat care este situaţia lucrărilor antamate de primăriei în zonă. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi administratorul public Marian Popescu confirmă faptul că administraţia publică locală petroşeneană achiziţionează şi montează pompele de la „bazinul de 5.000”. Astfel, odată cu aceste pompe vor fi montate pe cămine, în zona pârtiei intermediare 2A, alte cinci tunuri de zăpadă. Toate acestea se vor face până să înceapă sezonul, fiind finanţate cu cele 26 de miliarde lei vechi primite de la guvern, prin Agenţia Naţională de Turism.
„Da, suntem în grafic, până începe sezonul pompele vor fi montate, iar cele cinci tunuri de zăpadă noi, pe lângă cele existente, vor funcţiona şi ele!”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter