10.10.2016,  17:01:35 | 1 comentariu | 1685 vizualizari
În judeţul Hunedoara / PSD şi PNL ar putea pune mâna pe toate fotoliile de parlamentar. Iată cu ce şanse pleacă partidele în alegerile de anul acesta
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
Există posibilitatea ca, la alegerile de anul acesta, PSD şi PNL să îşi adjudece absolut toate posturile de parlamentar la nivelul judeţului Hunedoara. Raţionamentul pleacă de la cifrele absolute înregistrate în cea mai recentă confruntare electorală. Atunci când, pe vot politic, PSD şi PNL au luat toate fotoliile disponibile în CJ Hunedoara.
 
Vă reamintim faptul că, la alegerile pentru CJ Hunedoara, au fost luate în calcul 191.156 de voturi valabil exprimate, împărţite astfel: PSD (76.531), PNL (65.147), Alianţa pentru Hunedoara (10.481), ALDE (9.433), PSRo (8.660), UDMR (6.487), PMP (5.934), PRM (5.202) şi PND (3.271).
În atare condiţii, dacă prezenţa la vot s-ar situa la un nivel similar, rezultă că pentru un mandat de senator ar fi nevoie de aproape 64.000 voturi, în timp ce pentru un mandat de deputat ar fi necesare aproape 32.000 de voturi. Strict în raport cu votul politic din vară, PSD şi PNL ar obţine, la prima strigare, câte un mandat de senator (Cornel-Cristian Resmeriţă/ PSD, Eleonora-Carmen Hărău/ PNL) şi câte două mandate de deputat (Laurenţiu Nistor, Natalia-Elena Intotero – ambii de la PSD, Lucian Ovidiu Heiuş, Dorin-Oliviu Gligor – ambii de la PNL). Pentru un al treilea mandat de deputat (Marcel Adrian Goia, primarul Haţegului), liberalii au deja avantajul a se baza pe sprijinul public al primarului Devei, Mircia Muntean, cel care în vară a candidat din partea PSRo (şi a adus pe vot politic, pentru CJ, aproape 8.700 de voturi).
PSD este pe val atât în judeţ, cât şi la nivel naţional, cu peste 40% de procente, ceea ce va face ca – la redistribuire – să poată lesne obţine al treilea mandat de deputat, prin Ilie Toma.
În discuţie rămâne al doilea mandat de senator, în lupta directă dintre Adrian Nicolae David (PNL) şi Viorel Sălan (PSD). PNL poate înclina balanţa în favoarea sa capacitând Valea Jiului ori fructificând la maxim ajutorul venit din partea lui Mircia Muntean. 
Cu scoruri sub 6 la sută în vară, dar şi cu cifre situate la maxim 6% în recentele sondaje naţionale, PMP, USR, UDMR şi ALDE au şanse minime de a mări scorurile electorale de 3-4 ori faţă de votul politic din vară şi a obţine astfel un mandat de deputat. Nici măcar împreună, formaţiunile amintite nu ar putea obţine voturile necesare unui mandat de deputat.
Într-un scenariu favorabil, PNL poate avea 5 parlamentari (Hărău, David, Heiuş, Gligor şi Goia), aşa cum, tot într-un scenariu favorabil, PSD poate spera la 5 parlamentari (Resmeriţă, Sălan, Nistor, Intotero, Toma).
Pe cale de consecinţă, de pe scena politică hunedoreană dispar deputatul Bogdan Radu Ţâmpău (PNL) şi senatorii Dorin Păran (ex PDL, ex PNL, actualmente ALDE) şi Haralambie Vochiţoiu (ex PSM, PSD, PP-DD, UNPR, actualmente PMP).
 
Atenţie la intoxicări! În mediul online circulă un concurs prin care cei interesaţi sunt puşi să aleagă cel mai activ parlamentar dintre doi foşti parlamentari şi trei viitori foşti parlamentari (dintre care doi nici măcar nu mai candidează). În realitate, singuri actuali şi viitori parlamentari cu activitate politică relevantă sunt Eleonora-Carmen Hărău (PNL, pe locul 4, cu un indice al activităţii parlamentare de 125,30) şi Natalia-Elena Intotero (PSD, locul 12, cu un indice al activităţii parlamentare de 75,75). Restul e vrăjeală politică a la Băsescu!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter