10.10.2016,  17:03:46 | 0 comentarii | 496 vizualizari
Lia-Dana Bălan la Colocviile „Scrisul Românesc”
de Ziarul Vaii Jiului
Ediţia a XI-a a Colocviilor „Scrisul Românesc” s-a desfăşurat între 29-30 septembrie 2016 la Muzeul de Artă din Craiova, Sala Oglinzilor.
 
Tema Colocviilor a fost „Avangarda şi Avangardismul” şi a fost dedicată împlinirii unui secol de la apariţia mişcării Dada, cea care a schimbat radical convenţiile literare ale epocii. Despre avangardă, Florea Firan, cel care a iniţiat şi organizat evenimentul, a spus: „Avangarda a însemnat radicalizarea modernismului coalizat în jurul ideii de ruptură totală de tradiţie, şi cultivarea unor forme estetice noi cum ar fi dadaismul, fauvismul, futurismul, constructivismul, suprarealismul şi aşa mai departe”.  
Colocviile au avut ca invitaţi speciali pe academicienii Dumitru Radu Popescu şi Gheorghe Păun, scriitorii Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan din New York, Andrei Codrescu, alături de critici şi istorici literari, profesori universitari, directori şi redactori de reviste şi edituri din Craiova şi alte centre universitare din ţară. La dezbaterea temei au participat peste 30 de autori.
Dintre volumele lansate menţionăm „Avangarda nu moare şi nu se predă”, de Nina Cassian, volum strâns legat de tema Colocviilor din acest an, precum şi „Macedonski. Bacovia. Simbolismul românesc. Antologie comentată”, alcătuită de prof.univ.dr. Florea Firan.
Un moment important al Colocviilor l-a reprezentat lansarea volumului „Arta uitării, poeme”, de Andrei Codrescu, volum bilingv, engleză-română. Andrei Codrescu, care este considerat cel mai cunoscut scriitor român care locuieşte în diaspora, s-a născut în România, la Sibiu, şi a debutat în România, dar în 1966 a emigrat în SUA, unde a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi. În cadrul colocviilor din acest an i s-a decernat Premiul „Tudor Arghezi/ Opera Omnia” pentru întreaga activitate literară.
Între premianţii din acest an s-a numărat şi Ioan Lascu, originar din Petroşani, pentru scrierile sale despre I.D. Sîrbu (câteva dintre acestea fiind susţinute financiar şi de Asociaţia Rosa Multiflora – n.r.).
Tot în cadrul colocviilor din acest an. În a doua zi a colocviilor, 30 septembrie 2016, s-a lansat cartea „Trepte spre azi” de Lia-Dana Bălan, din Petrila, carte care la ediţia trecută a Colocviilor a luat Premiul „Al. Macedonski – Prima Verba” pentru debut în volum – Poezie. Cu ocazia lansării acestui volum de poezii, Lia-Dana Bălan a recitat unele poezii cuprinse în volum.
Elisabeta BOGĂŢAN


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter