11.10.2016,  18:08:18 | 1 comentariu | 675 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Doi colaboratori permanenţi ai ziarului nostru, / Scriitorii Valeriu Butulescu şi Ion Hirgiduş, la loc de cinste în… Antologia „Scriitori gorjeni”
de Ziarul Vaii Jiului
Cu puţină vreme în urmă, la Editura Pim (Iaşi) a văzut lumina tiparului un volum masiv (400 pagini), intitulat „Scriitori gorjeni”, o antologie care include scriitorii contemporani, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, care domiciliază sau sunt născuţi în judeţul Gorj. Iniţiativa aparţine Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu Jiu şi ar putea fi urmată şi de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” din Deva. Lucrarea a fost coordonată de Olimpia Bratu şi Viorel Surdoiu.
Scriitorii Valeriu Butulescu şi Ion Hirghiduş, deşi locuiesc de zeci de ani în Valea Jiului, sunt incluşi la loc de cinste în această antologie fiind originari din judeţul Gorj: 
Valeriu Butulescu s-a născut la Preajba (09.02.1953), iar Ion Hirghiduş, la Alimpeşti (02.07.1956). Reproducem mai jos fragmente din prezentările celor doi scriitori, aşa cum au fost consemnate în antologie.
 
„Ion Hirghiduş
este din satul Zorleşti, judeţul Gorj (unde a locuit efectiv până la finalizarea şcolii generale), dar s-a născut în localitatea gorjeană Alimpeşti pe data de 2 iulie 1956. 
Până la studiile universitare a urmat cursurile Grupului Şcolar Electroputere din Craiova, unde s-a specializat în prelucrarea metalelor prin aşchiere. 
Studii: A urmat liceul cu profil de matematică-fizică în mai multe localităţi din ţară: Craiova (Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul Tudor Arghezi), Bucureşti (Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul Alexandru Sahia), Cugir (Liceul de Chimie-Fizică), Târgu Jiu  (Liceul Ecaterina Teodoroiu, Liceul Tudor Vladimirescu, unde a şi finalizat).
Este licenţiat în filosofie (Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, 1986) şi psihosociologie (Universitatea din Petroşani, 2006). Din 1999 este doctor în filosofie, cu teza Ontologia lui Constantin Noica.  
Din anul 2000 şi până în present este cadru didactic al Universităţii din Petroşani. 
A făcut parte în perioada 1978-1982 din gruparea Cenaclului Columna din Târgu-Jiu. 
A aparţinut grupării revistei Echinox, al cărei redactor a fost în perioada studiilor universitare.  A publicat poezie, proză, articole, cronici, eseuri, în majoritatea revistelor de cultură din ţară. 
Cărţi publicate: Prin inima sentimentului (poezie, Editura Fundaţiei “Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu, 1997 – Premiul Naţional de Poezie “Tudor Arghezi”  în 1997), Introducerea în ontologia lui Constantin Noica (filosofie,  Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1999), Studii şi eseuri filosofice  (filosofie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1999), Femeia lui Dumnezeu  (poezie, Editura Fundaţiei Alfa, Cluj-Napoca, 2007), Ceremonia unei vieţi zilnice (poezie, Editura Fundaţiei Alfa, Cluj-Napoca, 2012, Antropologie politică  (studii de antropologie, Editura Presa Universitară Clujeană  şi Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2013), Aporiile tinereţii lui Ghilgameş. Cercetări filosofice (Editura Presa Universitară Clujeană  şi Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, 
Cluj-Napoca, 2016).
Este prezent în antologia de poezie apărută în Irlanda, Sorescu‘s choise. Young Romanian Poets, Edited by John Fairleigh, First published 2001 by Bloodxe Books Ltd., Highgreen, Tarset, Northumberland NE 48 1RP.
În prezent face parte din gruparea Cenaclului Boema din Petroşani şi este colaborator 
permanent al Ziarului Văii Jiului.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Române de Filozofie. 
Face parte din Association  des Amis de Gaston Bachelard.”
 
„Valeriu Butulescu
este în primul rând dramaturg. Comediile sale au fost jucate de zeci de teatre de la noi, dar şi peste hotare. Pentru activitatea  sa teatrală a obţinut numeroase distincţii: Premiul USR la Festivalul Dramaturgiei Româneşti (Timişoara, 2004), Premiul USR - Filiala Sibiu (pentru drama „Infinitul Brâncuşi”, 2009), Marele Premiu pentru creaţie la Festivalul Comediei Româneşti FestCo, 2009, nominalizat la Gala Premiilor Uniter (2010) pentru cea mai bună piesă a anului (Herghelia albastră)  etc.
Dar comediile sale, suculente şi gustate de public, au rămas în umbra creaţiei sale aforistice, care se bucură de o circulaţie internaţională de excepţie. Cărţile sale de aforisme au fost publicate (unele în ediţii repetate) în toate limbile Uniunii Europene. Ele apar şi în alte ţări, îndepărtate şi apropiate,  precum Statele Unite, Canada, Ecuador, Argentina,  Liban, Iran, Rusia, Ucraina, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Nigeria, Mongolia, Georgia, Turcia, Armenia, Vietnam etc.
Majoritatea acestor aforisme sunt replici din piesele sale de teatru. Paradoxal, ele capătă o mai mare pregnanţă şi strălucire când sunt scoase din context. 
În „Istoria literaturii române contemporane” (2005), Alex Ştefănescu, unul din cei mai importanţi critici literari scrie următoarele, referindu-se la Valeriu Butulescu: „…Genul în care a atins cel mai înalt nivel (nemaiatins de alţi scriitori români înaintea lui rămâne aforistica. Valeriu Butulescu se exprimă prin propoziţiile lui disparate (şi întotdeauna elegante, ca un nod de cravată bine făcut). El acoperă un registru stilistic – de la ironia caustică, fără replică, şi până la confesiunea deznădăjduită, de la lirismul înalt şi până la exuberanţa inventatoare de paradoxuri.”
Alex Ştefănescu este cel care  l-a descoperit şi promovat pe autorul aforismelor în urmă cu aproape trei decenii. Iată ce scria criticul, în revista Vatra (nr. 9, 1989): “Valeriu Butulescu este un mare scriitor. Faptul că se exprimă prin mici texte nu contrazice această calitate. Aceste propoziţii risipite de el prin periodice şi broşuri obscure sunt propoziţii de aur”.
Apreciat de nume mari ale Olteniei literare: Marin Sorescu îl numeşte „spirit fin şi gânditor profund” iar Adrian Păunescu îi remarcă „scânteile inteligenţei” şi scrie “Butulescu e pretutindeni.  Am crezut necesar să scriu despre el pentru că din când în când trebuie să ne eliberăm de propria noastră obişnuinţă şi să nr mai şi bucurăm de darul dumnezeiesc pe care, iată, îl au unii din contemporanii noştri” (Totuşi iubirea, nr. 13, 1991).
Valorosul critic Gheorghe Grigurcu scrie în prefaţa volumului „Fragmentarium”: „Doresc să-mi afirm răspicat, calda preţuire pentru Valeriu Butulescu, un maestru al unei concizii cuprinzătoare. Aforismele d-sale îi dovedesc capacitatea de-a folosi  o claviatură complexă ce îmbină observaţia „pe viu” cu umorul, reflecţia cu lirismul şi cu imaginarul, având ca efecte o graţie aspră, o muzicalitate a sarcasmului.”
În total, aforismele sale au fost traduse şi publicate în peste 50 de limbi şi procesul este în plină desfăşurare. Cărţile sale de aforisme au fost premiate în Canada, Serbia, Bulgaria, Liban, Grecia, Italia, Polonia etc. 
În 2012, în Italia, la Torino, cu ocazia înmânării Premiului European „Torino in sintezi” Valeriu Butulescu a fost numit de  „Associazione Italiana per l’Aforisma” drept  “cel mai mare reprezentant în viaţă al aforisticii europene”.
Poetul, eseistul şi filosoful Ion Hirghiduş este prezentat astfel.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre11.10.2016,  22:37:16
Respect total si sincere felicitari pentru ambii scritori! Fiind fan al aforisticii in general si un admirator declarat al aforismelor domnului Valeriu Butulescu, i-i ofer omagiul meu si o strangere de mana virtuala!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter