29.10.2011,  12:01:03 | 0 comentarii | 533 vizualizari
Ce a lăsat în urmă vara cu grătarele ei… / Vulcanul şi Uricaniul sunt campioanele zonelor poluate
de Alina PIPAN

Valea Jiului geme de mizerie. Mai săraci ca în alţi ani, cei mai mulţi dintre noi ne-am mulţumit cu grătarele la iarbă verde, pe malul apei. Din nefericire, cei mai mulţi dintre noi nu găsesc necesar să strângă gunoiul, după ce s-au îmbuibat cu carne, cartofi şi bere. Vă spunem pe unde şi-au întins oamenii  burţile la soare după jegul pe care l-au lăsat după ei. 

 

La Uricani şi Câmpu lui Neag, momârlanul este vecin cu gunoiu’

Perimetrul lacului de la Câmp este plin de vetre pentru grătare. Nici acelea nu sunt în favoarea mediului sănătos. Ele trebuie  curăţate, pentru că sunt toxice. Tot ce-nseamnă loc drept pe-acolo este plin de deşeuri.

De  o parte şi de alta a drumului DN 66 A spre Retezat, de la lac până la malului Jiului de Vest, situaţia este aceeaşi. Aceeaşi situaţie se repetă şi mai sus pe drum, până acolo pe unde au  ajuns oamenii cu grătarele.

Înspre Lupeni, la locul de campare de la Barajul Valea de Peşti, în loc de linişte şi privelişte frumoasă dai de o cocină în miniatură. Bineînţeles, nu lipsesc câinii, care se apropie de maşinile celor străini mai întâi agresiv, apoi mai blânzi, cu gândul că primesc ceva de mâncare. Gunoiul este împrăştiat pe câteva sute de metri.

Până şi în parcările auto, neamenajate, unde s-a putut face un foc lângă râu, s-a găsit să se oprească cineva şi să facă o petrecere cu mici. Dar a uitat să cureţe.

Zona lacului Bilugu nu a scăpat nici ea nepoluată. Gunoiul este dispersat, ceea ce-l face greu de colectat. 

Dar nu sunt doar zone cu gunoi dispersat. La Uricani, se pare, oraşul cu cea mai mare arie de deşeuri dispersate, gunoiul este depozitat pe spaţiul verde şi organizat. În saci de rafie. Un comerciant necăjit, care nu ştia ce să mai facă cu gunoiul industrial, decât să cheme una din societăţile de salubrizare, l-a depozitat în saci de rafie şi l-a pus aproape de Jiu, pe strada 1 Mai. Sunt adunaţi aici 800 de saci de deşeuri. Ceea ce nu ştie proprietarul terenului respectiv este că, odată depistat, va trebui să plătească amenzi importante Gărzii de Mediu.

Bulevardul Păcii din Uricani este sub asediul gunoaielor. Primarul Dănuţ Buhăescu a promis că în mandatul acesta va ridica ţarcuri pentru gunoi. Miniplatforme betonate, împrejmuite, pe care să fie depuse containere. Intenţia este aceea de a păstra gunoiul laolaltă şi de a evita împrăştierea lui  în vecinătate. 

 

Zona de agrement din Lupeni - raiul muştelor

Cum la Lupeni gunoiul nu se strânge nici în oraş, în zona de agrement nici atât. Pârâul Braia este doldora de PET-uri şi haine vechi. Să nu mai vorbim de Straja. Aici omul de afaceri Emil Părău a fost nevoit să capitoneze ţarcurile pentru depozitarea deşeurilor, pentru ca acesta să nu mai zboare prin pădure. Din păcate, cei ce urcă în Straja nu înţeleg deloc ce înseamnă să stai pe o pârtie curată. Cel puţin, perimetrul ursului Balu, mascota muntelui, este în permanenţă murdară. î se rupe sufletul când vezi locuri atât de frumoase, dar atât de murdare. 

 

Fosta porcărie, unul din focarele principale de poluare din Vulcan

În Vulcan trei sunt punctele cheie de poluare. Unul este zona porcărie. La câţiva paşi de telegondolă. Pentru că nici asfalt nu este, edilii au omis să perfecţioneze aici şi un sistem de colectare eficient. Lucru de neiertat, mai ales pentru perioada următoare. Primăria Vulcan şi-a asumat deja responsabilitatea în această zonă. Staţia de îmbarcare în telegondolă şi tot perimetrul aferent va fi curăţat lună. Un pic mai departe, spre Căprişoara, spaţiul verde este un coşmar.  Nici cabana nu mai inspiră interes. Zonele Profi, Mihai Viteazu şi Morişoara sunt şi ele intens poluate, şi din cauza albiei râului unde se deversează în permanenţă gunoi. În aceeaşi situaţie se află şi Crividia. 

 

În Petroşani împărăţia gunoiului domneşte în zonele limitrofe

Sălătruc, Slătinioara, Maleia, Dâlja Mare, Bosnia, dar mai ales Brădetul şi terenurile Universităţii din Petroşani, sunt vane de gunoi. Să nu mai spunem că la Universitatea din Petroşani se depozitează gunoi chiar în curţile fostelor hale de lucru, unde accesul este interzis. Aruncatul molozului în apă,  debarasarea hainelor vechi în Jiu, toate aceste obiceiuri au asfixiat aceste zone. Avem, de asemenea, informaţii că în Jiu se aruncă asfalt sub formă de deşeuri.

 

Jieţul şi Groapa Seacă - zonele care ard la Petrila

După cum am arătat în mai multe rânduri, Groapa Seacă şi Jieţul s-au umplut de deşeuri menajere. Zona albiei râurilor este afectată şi de deversările cu deşeuri din construcţie, provenite de la asfaltările de pe DN 7. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter