17.10.2016,  08:46:04 | 0 comentarii | 659 vizualizari
Primăria Petroșani va tăia chitanță de 96.000 de lei pentru documentațiile de dezvoltare durabilă. În schimb va obține informații pe care acum nu le deține
de Alina PIPAN

Până la finele acestui an Primăria Petroșani ar trebui să intre în posesia documentațiilor și strategiilor de dezvoltare durabilă, pentru care va plăti suma de 96.000 de lei. Au fost date în lucru Diagnosticul prospectiv, care va fi predat în 40 de zile de la data atribuirii, Strategia de dezvoltare spațială a municipiului Petroșani pentru perioada până în 2030, pe care o va primi la finele anului, și documentațiile de mobilitate urbană care au termen de execuție 80 de zile.

Acestea vor fi realizate de Sigma Mobility Engineering, un SRL din Pitești manageriat de un profesor universitar, firmă aparent controversată pentru că nu are angajați și a fost înființată în 2014. Însă administratorul, Gabriela Mitran, alături de asociații lui, au realizat și prezentat o serie de strategii pentru administrațiile din țară, pertinente, care au oferit informații generoase despre situația din teren ale acelor administrații.

Strategiile și documentațiile de dezvoltare durabilă, mobilitate urbană etc. sunt obligatorii în ultimii ani. La prima vedere am putea spune că plătim o căruță de bani pentru niște hârtii. De fapt, ele oferă administrației locale o serie de statistici, date concrete și soluții de management durabil, adică informațiile pe care nicio primărie nu le deține în momentul de față.

Ziarul Văii Jiului a încercat, în mod repetat, să dibuiască dacă primarii din Valea Jiului cunosc din fir a păr comunitatea pe care o conduc. Răspunsul este succint și simplu, niciun primar nu are control asupra informațiilor vitale în funcție de care ar trebui să-și construiască strategiile de dezvoltare. Experiența în funcție le asigură necesarul de informații pentru structurarea de ansamblu a necesităților populației. Însă datele concrete pot în fapt să le explice nevoile reale ale urbei, iar acestea au lipsit până acum pentru că instituțiile centrale nu le-au putut sintetiza.

Diagnosticul prospectiv are drept scop evaluarea decalajului între situația actuală a municipiului și cea dorită, și pregăteşte formularea unei viziuni coerente pentru dezvoltarea Petroşaniului, raportat la Planul de dezvoltare locală a municipiului Petroşani pe perioada 2014-2020. Strategia de dezvoltare spaţială trebuie realizată în vederea identificării unei soluţii privind administrarea eficace în beneficiul socio-economic al comunității, al mediului, în condiţii de transparență și echilibru între randamentul economic și asigurarea politicilor sociale ale autorității locale. Planul de mobilitate urbană durabilă reprezintă o documentaţie complementară strategiei de dezvoltare teritorială şi Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi constituie instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spaţială a localităţilor cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor.

Suprafaţa intravilanului municipiului Petroşani existent este de 1.692,78 ha, iar intravilanul propus în PUG-ul în curs de elaborare și avizat de OCPI Hunedoara este de 2.637,64 ha.

Populaţia municipiului Petroşani, după domiciliu, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, Direcţia Județeană de Statistică Hunedoara, este de 43.190 de locuitori.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter