19.10.2016,  17:33:13 | 0 comentarii | 672 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Iaşi, / „În Ţara lui Papură Vodă” - un real succes…
de Ziarul Vaii Jiului
În perioada 14-16 octombrie s-au desfăşurat Zilele Municipiului Iaşi.
 
Dovedind înţelepciune, dar şi simţ practic, Municipalitatea şi Biserica din capitala culturală a Moldovei au căzut de acord ca Sărbătoarea Sfintei Paraschieva (cu cei 160.000 de pelerini!) să fie inclusă în ciclul de evenimente care alcătuiesc Zilele Municipiului.
La Iaşi, sărbătoarea religioasă şi cea laică nu intră în contradicţie. Dimpotrivă! Se completează. 
Am ţinut să subliniem acest aspect, deoarece la Petroşani vreo doi consilieri s-au ridicat acum trei luni pentru a amâna Zilele Municipiului Petroşani din perioada 6-9 august!!! Pe motivul că Sărbătoarea tradiţională a zonei noastre (6 august) coincide cu Schimbarea la Faţă a Domnului, e cruce roşie în calendar şi nu e loc pentru o sărbătoare laică. Nici măcar argumentul că 9 august este ziua în care Petroşaniul a fost declarat oraş de reprezentanţii comunităţii nu a avut efect. Nu se poate şi gata!  La Iaşi s-a putut. Două municipii, aceeaşi problemă, două abordări diferite…
La Zilele Iaşiului, municipiul nostru a avut şi el un „ambasador”, în persoana dramaturgului Valeriu Butulescu. Care s-a deplasat în „dulcele târg al Ieşilor” la invitaţia şi pe cheltuiala unei prestigioase instituţii de cultură din acest oraş: Teatrul ATENEU! Pentru că în şirul bogat de evenimente consacrate Zilelor Municipiului a fost inclus şi un spectacol realizat pe scena instituţiei cu o piesă semnată de Valeriu Butulescu. Eveniment pe care presa moldavă nu s-a sfiit să-l numească „Un spectacol de comedie senzaţional la Ateneul din Iaşi”.
Spectacolul „ În Ţara lui Papură Vodă – poveste de aburit adulţi” este de fapt comedia „Pacea cu Zmeii” în viziunea curajoasă şi originală a tânărului regizor Andrei Ciobanu, care interpretează şi un rol principal. L-au secondat cu brio de fermecătoarea Ileana Ocneanu şi jovialul Ionuţ Gînju. Iar Irina Enea, din postura de consultant organizatoric şi-a adus contribuţia proprie la acest succes colectiv. 
Comedia a fost aplaudată la scenă deschisă de către un public numeros, cunoscător de teatru. Invitat pe scenă, Valeriu Butulescu a transmis ieşenilor salutul Văii Jiului, mulţumindu-le pentru participarea la acest festin comic.
Contactat de Televiziunea din Iaşi autorul a declarat: „Mulţumesc Teatrului Ateneu şi actorilor pentru acest spectacol de gală, care mă onorează. Această piesă a fost scrisă acum 20 de ani la Petroşani. Unde a şi avut loc premiera, în iarna fierbinte a anului 1999. Spectacolul s-a numit Pacea cu Zmeii şi a coincis, pur întâmplător, cu ziua în care Miron Cozma, pe post de Zmeu al Zmeilor, semnase la Cozia un tratat de pace cu premierul de pe tărâmul celălalt, Radu Vasile. De-atunci piesa a fost montată de vreo 20 de trupe de teatru. Şi profesionişti, şi amatori. Mă bucur într-un fel de succesul ei, deşi actualitatea subiectului e un lucru trist. Acum două decenii credeam că tranziţia, dură şi dureroasă se va termina repede. Că dacă toţi suferă în tranziţie, de ce să nu sufere şi eroii populari: Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, Zmeul Zmeilor etc.? Că aceştia, de  sute de ani, au trăit ca-n basme! Ia să mai vadă şi Făt-Frumos cum este să fii în Opoziţie!”.
Demitizarea voită, cultivată de dramaturg în această piesă, adâncită suplimentar de viziunea regizorală, nu ridiculizează eroii noştri populari. Dimpotrivă, transferul lor în realitatea cotidiană le conferă actualitate, un plus de expresivitate şi pregnanţă. (ZVJ) 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter