26.10.2016,  12:20:12 | 100 comentarii | 2213 vizualizari
Petroşani / Încă un cetăţean de onoare
de Ziarul Vaii Jiului
Consilierul local Valeriu Butulescu este iniţiatorul unui proiect de hotărâre care va fi supus votului în şedinţa de consiliu local de astăzi.
 
Butulescu propune acordarea titlului de Cetăţean de Onoare profesorului universitar doctor Septimiu Krausz, cadru didactic la Universitatea din Petroşani. Să sperăm că în acest caz nu se va repeta întâmplarea, când un alt cadru universitar petroşenean a fost declarat de două ori cetăţean de onoare de către Consiliul Local Petroşani. Mai credem că s-ar impune ca onor. cetăţenii de onoare ai Petroşaniului să declare, înainte de conferirea titlului, pe propria răspundere dacă au colaborat sau nu cu Securitatea, dacă au făcut sau nu poliţie politică şi declaraţiile lor să fie verificate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), care să emită un verdict. De-abia în urma verdictului favorabil al C.N.S.A.S. să se acorde acest titlu. 
Încă din 1968 a încercat să contribuie în sociologia muncii. Sociologia era un domeniu neapreciat de comunişti care au şi desfiinţat profesia de sociolog şi materia de studiu din universităţi în 1978. Doar la Universitatea din Petroşani materia a rămas spre studiu, datorită dumnealui.
După ce autorităţile comuniste au fost alungate ce furia poporului, Krausz a preluat conducerea provizorie locală. A fost deputat în primul parlament postdecembrist, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Învăţământ şi preşedintele Comisiei Parlamentare Speciale pentru Minerit.
A încheiat viaţa politică în 1992.

Comentarii articol (100 )

#1 Constantin Dobre26.10.2016,  18:56:11
"Încă din 1968 a încercat să contribuie în sociologia muncii. Sociologia era un domeniu neapreciat de comuniști care au și desființat profesia de sociolog și materia de studiu din universități în 1978. Doar la Universitatea din Petroșani materia a rămas spre studiu, datorită dumnealui" Daca profesia de sociolog si materia de studiu au fost desfiintate de comunisti in 1978, nu inteleg de ce DOAR la Universitatea sin Petrosani materia a ramas spre studiu?! Cum adica "datorita dumnealui"??? Si de ce?? De frica "dumnealui"?? La rugamintea si diligentele "dumnealui"?? Cine de FAPT a fost dumnealui sau dumnealor care a/au permis ca "dumnealui" ca continue sa predea materia de studiu, sociologia, la Institutul de Mine din Petrosani??!! Poate binevoieste sa ne lamureasca domnul consilier local si initiator, Valeriu Butulescu.
#2 Valeriu Butulescu26.10.2016,  22:35:34
Domnule Constantin Dobre! Eu cred că sociologia predată carismatic de domnul profesor Septimiu Krausz la Petroşani ieşea din tiparele ştiinţelor sociale propagandiste ale vremii. La început a avut şi dumnealui necazuri cu autorităţile, datorită acestei abordări originale, atipice. Paradoxal, poate de aceea a supravieţuit această ştiinţă la Petroşani. Era ceea ce trebuie să fie sociologia. Un mijloc de a înţelege fenomenul social. Comuniştii (care nu erau chiar atât de proşti cum socotesc unii astăzi), cred eu, şi-au dat seama de utilitatea acestei ştiinţe. Mai ales după 1977. Dacă regimul comunist ar fi sondat sociologic societatea de atunci ar fi înţeles la timp ce mare era prăpastia între ceea ce gândeau şi ceea ce spuneau oamenii. Dintre ce oferea regimul şi adevăratele aşteptări ale populaţiei. Greva din 1977, în care v-aţi remarcat cu demnitate, a fost o dovadă că lumea gândea altfel decât se scria în ziarul Scânteia. Dar comuniştii n-au făcut-o, deşi acest instrument exista. Din păcate, au preferat să se încreadă în propaganda isterică a vremii şi în aplauzele lungi, susţinute şi furtunoase. Personal am iniţiat acest proiect pentru că am avut onoarea să fiu coleg de Parlament cu distinsul profesor. Şi pentru că în decembrie 1989, când mulţimea fugărea autorităţile comuniste din primării, domnia sa a fost adus la primărie chiar de către mulţime. Dar dumnealui s-a considerat mereu dascăl, om de catedră. Nu şi-a dorit să fie conducător politic, fapt pentru care a cedat altora ştafeta, cu bunul simţ care l-a caracterizat întotdeauna.
#3 Eco27.10.2016,  03:26:54
Ciudat ! ( cel putin ) Eu l-am avut profesor la IMPetrosani la disciplina "Socialism stiintific" si daca nu stiai sa reciti din memorie Directivele PCR si ale nu mai stiu carui Congres...distinsul domn profesor te facea sa repeti anul universitar ( adica nu te trecea si te lasa repetent, pe intelesul tuturor). Ce studia disciplina respectiva ? Dupa afirmatiile aceluiasi distins profesor ( ca ne "toca" la cursuri si seminarii cu asta ) : "superioritatea socialismului si comunismului asupra oranduirii capitaliste, putrede si nedrepte". Acordati-o "onoare" fratilor, norocul meu ca nu sunt cetatean al Petrosaniului si din pacat doar contemporan cu specimenul in discutie.
#4 constantin27.10.2016,  10:27:48
Ce conteaza ca Psihosociologia ca disciplina s-a predat la Universitatea din Petrosani si nu s-a predat in alte Universitati. Cert este ca prin calitatile profesionale si morale,domnul profesor Krausz merita cu prisosinta acest titlu. Generatiile mai vechi de absolventi, probabil isi aduc aminte ca la cursurile domnului profesor se venea cu o mare placere, modul de predare era atat de captivant incat toti cursantii regretau ca s-a terminat cursul.
#5 Constantin Dobre27.10.2016,  12:16:24
Domnule Valeriu Butulescu! Mesajul pe care mi l-ati adresat mai sus la #2 ma dezamageste, intristeaza si chiar ma ofenseaza pentru ca lasati impresia ca epistolati nu cu mine ci cu un oarecare elev sau student care n-a trait si cunoscut ce-a fost inainte si dupa decembrie 1989. Voi reveni.
#6 Matei27.10.2016,  14:24:24
Pentru Eco! Probabil sunteți pățit...mă gândesc la asta pentru că și eu am urmat acel curs de socialism științific unde nu se cerea deloc ceea ce susțineți Dvs. Și dacă nu ați parcurs și cursul de psihosociologie car era în anul V de studiu, posibil că nu ați terminat școala din cauza socialismului științific, adică al refuzului Dvs de a învăța. E doar o presupunere, fără nicio intenție de jignire.(cursul de psihosociologia muncii se făcea pe atunci și la zi și la seral). Dar știu foarte bine ce capitole conținea cursul de socialism, nici unul dintre ele nu făcea propaganda regimului, ci doar teoria acestuia. Mai e posibil să confundați cu un suport de curs, o carte care nu-i aparținea și era bibliografie obligatorie).Cât despre „directive” și „superioritatea socialismului”, cred că sunteți în gravă eroare, dacă ar fi fost cum spuneți nu ar mai fi fost urmărit de organele de atunci, nu ar mai fi avut plantați informatori prin amfiteatre...nu ar fi existat motiv atât timp cât ar fi lăudat regimul. Mă mir că ați reținut așa ceva și, spre exemplu, nu teoria revoluțiilor...care nu vorbea despre revoluția socialistă, ci despre revoluție în general.Vă respect opinia,am intervenit doar pentru că pare ciudată, cunosc zeci de persoane care au audiat acel curs și care erau încântate tocmai de lipsa „osanalelor” .Toate cele bune!
#7 Constantin Dobre27.10.2016,  23:02:42
Domnule Valeriu Butulescu! Eu am formulat intrebari precise (vezi comentariul # 1) si dvs mi-ati raspuns evaziv si copilaresc de naiv (vezi comentariul # 2)! Stiu, se practica si asa ceva dar nu cu mine! Dvs sustineti ca in ciuda faptului ca meseria de sociolog si materia ca atare au fost interzise de comunisti in 1977 (nu in 1978, cum spune autorul articolului), exceptia fiind dl Septimiu Krausz care a contiunuat sa predea materia sociologia muncii la IMP pentru simplul motiv "că sociologia predată carismatic de domnul profesor Septimiu Krausz la Petroşani ieşea din tiparele ştiinţelor sociale propagandiste ale vremii"??!! Sunteti sigur ca n-a fost profesor de Socialism stiintific care n-a avut si nu are nicio legatura cu Sociologia, doctrinar vorbind? Simplu: va cred doar daca aduceti dovezi ca disciplina sociologie a continuat sa fie materie de studiu la IMP si ca dl S. Krausz a fost titularul acelei catedre, dupa anul 1977! Mai sustineti, va citez: " La început a avut şi dumnealui necazuri cu autorităţile, datorită acestei abordări originale, atipice. Paradoxal, poate de aceea a supravieţuit această ştiinţă la Petroşani" Repet: va cred doar daca aduceti dovezi concrete de la CNSAS (singura institutie specializata cu suferintele din cauza Securitatii) despre necazurile "dumnealui" si atunci se rezolva si paradoxul invocat! Tot Dvs spuneti: "Personal am iniţiat acest proiect pentru că am avut onoarea să fiu coleg de Parlament cu distinsul profesor. Şi pentru că în decembrie 1989, când mulţimea fugărea autorităţile comuniste din primării, domnia sa a fost adus la primărie chiar de către mulţime". Sunteti sigur aducerea "dumnealui" la primarie de catre multime n-a fost rezultatul deja faimoasei carisme?? Afinitatile personale si colegiale (din Parlament) si chiar faptul ca "domnia sa a fost adus la primărie chiar de către mulţime" nu cred ca sunt sufiente argumente si nu pot justifica initiativa dvs legislativa; parerea mea! Intrebare e: ce beneficii concrete a adus domnia sa Petrosaniului, implicit Vaii Jiului, si comunitatii acesteia? Onoare? Glorie? Bunastare economica? Cresterea nivelului de trai? Inventii memorabile, etc? Las la o parte "contributia" domniei sale, in calitate de prim presedinte FSN Petrosani, la blamarea mea publica la TVR"Libera" in decembrie 1989 si chiar la mineriada din iunie 1989! Revin cu un alt comentariu legat de sociologie, spre luare aminte.
#8 Constantin Dobre27.10.2016,  23:49:44
@ Valeriu Butulescu and @ All Istoricul Secţiei de Sociologie 1896 - Sociologia figurează ca disciplină fundamentală în cadrul Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti; 1905 - Cursul de Sociologie este susţinut de Dumitru Drăghicescu, doctor în sociologie la Paris; 1907 - Secţia de Filosofie este constituită din doua grupe de studii: una având ca specializare etica şi sociologia, cealaltă logica şi psihologia; 1910 - În noiembrie se înfiinţează Catedra de Sociologie, Etică şi Estetică în cadrul Universităţii, sub conducerea lui I. Rădulescu Pogoneanu; 1920 - Se transferă la Bucureşti şi preia conducerea Catedrei de Sociologie Dimitrie Gusti, care foloseşte aceasta ocazie pentru a prezenta ideea seminarului sociologic conceput ca for de dezbatere şi cercetare în ştiinţele sociale, ideea "monografiilor sociologice şi etice" etc.; 1921 – Se consolidează statutul universitar al sociologiei prin elaborarea Regulamentului Facultăţii de Filosofie; 1927 - Legea învăţământului superior instituie predarea sociologiei ca materie obligatorie pentru susţinerea licenţei şi pentru examenul de doctorat; Perioada interbelică este epoca de mare expansiune a învăţământului sociologic românesc, de clasicizare a acestuia ca Şcoala sociologică de la Bucureşti sau Şcoala monografiilor sociologice, întemeiată şi condusă, peste două decenii, de eminentul profesor Dimitrie Gusti. Profesorul D. Gusti, împreună cu cei mai apropiaţi şi constanţi colaboratori şi elevi – H.H. Stahl, M. Vulcănescu, Tr. Herseni, A. Golopenţia - au introdus în câmpul ştiinţei şi în conştiinţa generaţiei interbelice o serie de înnoiri în tipul de sociologie profesat, în căile de legitimare socială şi intelectuală a disciplinei, în raporturile teoriei sociologice cu practica socială şi în sistemul de valori împărtăşit de comunitatea ştiinţifică, de publicul larg; 1948 – Sociologia este eliminată dintre disciplinele şcolare şi universitare; Reforma învăţământului din 1948 elimină sociologia dintre disciplinele şcolare şi universitare. În ciuda atitudinii dogmatice care prevala în cercetare şi învăţământ după 1948, totuşi unele ipoteze, metode şi tehnici ale Şcolii sociologice de la Bucureşti au fost reluate în cercetările întreprinse de Direcţia Centrală de Statistică, Institutul de Cercetări Economice al Academiei, în studiile antropologice şi etnografice; 1965-1966 -În cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti se constituie Secţia de Sociologie; 1977 - Secţia de Sociologie este desfiinţată prin hotărâre politică. Pregătirea sociologică a fost limitată la specializarea în anii terminali la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii din Bucureşti, la cursurile postuniversitare şi la sistemul doctoratului de la Academia de Ştiinţe Socio-Politice (fostă “Ştefan Gheorghiu”); 1990 – Se reînfiinţează Catedra de Sociologie în cadrul Facultăţii de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie a Universităţii Bucureşti, continuând tradiţia Şcolii Româneşti de Sociologie şi Asistenţă Socială edificată de Dimitrie Gusti şi Henri H. Stahl în anii ’20; 1999 – Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie a Universităţii Bucureşti se reorganizează în două facultăţi de sine stătătoare, prin desprinderea secţiilor de Psihologie şi Pedagogie: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. OBSERVATIA 1: Facultatea de Sociologie, de sine statatoare, n-a existat decat in perioada interbelica si apoi din 1999 ca Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociale (gurile rele spun ca in "cinstea" lui Virgil Magureanu (alias Istvan Asztalos), fost cadru didactic la catedra de Socialism stiintific din cadrul Stefan Gheorghiu si fost Director SRI (demisionat sau demis in 1997) OBSERVATIA 2: in timpul comunismului n-a existat o Facultate de Sociologie de sine statatoare ci doar ca sectie a Facultatii de Filozofie OBSERVATIA 3: incepand cu anul 1971 (vezi Plenara CC al PCR) Facultatea de filozofie (incluzand si sectia de Sociologie) a fost subordonata si condusa direct de Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, la propunerea lui Nicolae Ceausescu care a spus, citez: "Va trebui ca facultatea de filozofie să fie sub conducerea Comitetului Central, rămânând în universitate, urmând ca recrutarea să se facă pe alte baze de partid. Aceasta este facultatea noastră de filozofie, că nu putem avea două filozofii. Avem o singură filozofie. Aci trebuie să recrutăm într-un anumit fel numai oameni recomandaţi de partid, rămânând facultatea în cadrul universităţii, dar sub conducerea partidului" (vezi Stenograma şedinţei Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. din ziua de 6 iulie 1971) Recomand d-lui Butulescu s-o lase mai moale cu "celebra" carisma, sa se mai informeze si sa reflecteze mai mult despre activismul comunistoid al acelor absolventi de Filozofie marxista, cu sectia aia "speciala" de Sociologie, tot marxista!
#9 Eco27.10.2016,  23:50:48
Stimate domn Matei, eu, spre deosebire de dumneata am fost inginer direct pe post. Dumneata ca stagiar, doar un CFList si pus cu derogare din partea lui Cosma Miron, ca director, cu toate ca nu indeplineati conditiile legale..e alta discutie. Dumneata ai fost membru pcr, eu nu. Dumneata ai facut un asazis doctorat pe banii statului in Franta ca sa inveti sa inchizi minele, eu nu. Dumneata esti exponentul unui partid de buzunar ( incapetii cu totii intr-o Dacie 1300 ), eu nu fac polutica. Domnul Crauzs Septimiu a fost cel mai cel si cel mai cel....din orice doriti Dvs., toti, oricare...., ca oricum nu conteaza. Nefiind petrosenean...putin imi pasa. Dar cand vad ca NUMAI in Valea Jiului si inca in cateva ( putine, e drept ) centre muncitoresti cu traditie comunista mai opuneti atata rezistenta capitalismului si schimbarii....chiar ma ia cu groaza. Asa ca SUBSCRIU ca domnul distins sa fie cetatean de onoare....oriunde, oricand, la tot ce vreti dvs. Si ca sa va dovedesc disponibilitatea mea, stimate domnule Matei ( pacat ca locuiti intr-un sat apartinator doar unui oras si sunteti tributar fenomenului local, rural), SUSTIN propunerea aratata chiar in articol : sa vedem mai intai cat si daca stimatul domn profesor a fost sau nu colaborator al securitatii... Eu zic ca NU A FOST ! Pentru simplul motiv ca membrii de partid ( ca dumneata, domnule Matei ) NU era permis sa fie racolati ca informatori ai Securitatii si pe de alta parte datorat faptului ca domnul in cauza avea pozitie foarte puternica in PCR local si judetean, motiv pentru care mai degraba ar fi avut posibilitatea ( oare ?) sa dea dispozitii Securitatii, in anumite privinte...
#10 Constantin27.10.2016,  23:56:00
Matei, ai perfecta dreptate. Eco probabil a ramas repetent, fiind restant la mai multe materii, printre care posibil sa fi fost si "Socialismul stiintific.
#11 Valeriu Butulescu28.10.2016,  01:03:58
Domnule Constantin Dobre! De fiecare dată v-am vorbit cu respect. Aici v-am răspuns pentru că aţi cerut acest lucru. Dacă ştiţi atât de bine tot ce-a fost în România "înainte şi după 1989", nu pricep de ce mai cereţi "lămuriri" de la alţii. Văd că părerile care nu corespund aşteptărilor Dv. vă ofensează. Am studiat atent Dosarul de fond informativ nr. I 1063 al domnului profesor Septimiu Krausz, din Arhivele Securităţii. CNSAS adevereşte că domnia sa a fost atent urmărit de Securitate. Raportul nr. 00118028/21.06.1988 întocmit de Securitatea Petroşani precizează: "Din urmărirea informativă a rezultat că numitul Krausz Francisc Septimiu, prin modul în care expune studenţilor cursurile, şi în special a exemplelor pe care le dă, exercită o influenţă negativă asupra auditorilor, inoculându-le unele concepţii necorespunzătoare politicii partidului şi statului nostru. Încalcă disciplina universitară, angrenând în acest sens şi alte cadre didactice din anturajul său (...) este semnalat cu comentarii duşmănoase la cursurile ce le predă studenţilor". Poate că de aceea studenţii s-au strâns în număr mare în faţa casei sale în seara zilei de 22 Decembrie. Şi n-au plecat de acolo până nu l-au luat şi l-au instalat la Primărie! De unde a demisionat după numai 9 zile. Timp în care aţi vorbit cu el la telefon. Şi v-a invitat să veniţi, să participaţi la acea conducere provizorie. Am făcut aceste precizări ca răspuns la insinuările Dv transparente şi nepotrivite cu situaţia. Nu Securitatea l-a adus pe profesorul Septimiu Krausz la Primărie, ci studenţimea şi cei care-i audiaseră cursurile "duşmănoase", "necorespunzătoare politicii partidului şi statului nostru" Am tot respectul faţă de contribuţia Dv. la Greva de la Lupeni, din 1977. Dar trebuie să acceptaţi că şi alţi oameni au manifestat curaj şi demnitate în acele timpuri grele din România. Ar fi mare păcat să credeţi că aţi fost singurul...
#12 Cetatean28.10.2016,  08:24:34
Lui Constantin Dobre ar trebui sa i se acorde titlul de cetatean de onoare . Dupa greva din 1977 valea jiului a cunoscut cea mai mare inflorire economica si sociala . Asta este adevarul de care cetateni in varsta il stiu .
#13 Matei28.10.2016,  08:36:45
Stimate domn Eco! Vorbiți multe și mult pe lângă subiect. Habar nu aveți cu cine vorbiți, dar insinuați tot felul de lucruri neavenite, ceea ce mă determină să cred că aveți cam multe probleme legate de politică, mediu rural, etc. Cu o astfel de persoană care doar „aruncă” vorbe, nejustificate de nimic, doar din plăcerea de a refula contra partidelor sau a celor „tributari fenomenului local,rural” nu cred că are sens un dialog. Om fi noi mai „de la provincie” ,ce să facem, nu putem trăi toți în metropole!Asta nu înseamnă că suntem buni doar de luat în bășcălie sau mai puțin educați. Am totuși o mare curiozitate: nefiind petroșenean, de unde știți atât de la obiect faptul că Valea Jiului opune „rezistență la capitalism și schimbare”? Asta în ideea că ne și putem susține afirmațiile...
#14 Matei28.10.2016,  10:10:33
Cu respect, domnule Constantin Dobre! Probabil la Ștefan Gheorghiu nu s-a făcut sociologie, altfel ați fi știut că sociologia nu poate fi...marxistă! Devine cam stereotipă chestia asta cu anticomunismul...chiar dacă Lupeni 77 s-a încadrat în noua lege, majoritatea celor care au trăit acele timpuri știu că mișcarea nu a avut nimic anticomunist. Pentru Valea Jiului e ok încadrarea în lege, pentru Dvs la fel (bănuiesc că ceva beneficii veți avea, și e normal să fie așa), dar, din punct de vedere istoric nu e ok. Ce să facem, așa se scrie istoria, la repezeală și sub imperiul altor motive. Dar Dvs ați fost acolo și știți, evident, mult mai mult decât mine. Motiv pentru care chiar nu-mi permit să judec cele mai sus afirmate. Dar îmi permit să spun că așa cum eu nu vă judec,(pentru că, probabil, nu cunosc suficient de bine întâmplările și omul) tot așa aș prefera ca nici alții să nu fie judecați doar pentru că avem „boala anticomunismului, a dizidenței etc”. Sau, mai bine, să încercăm să judecăm cât de cât obiectiv și nu orbiți de obsesii personale. Tot respectul!
#15 Constantin Dobre28.10.2016,  10:27:12
Domnule Valeriu Butulescu! Abia acum devine interesant epistolarul nostru si sper sa fiti de acord sa-l continuam tot aici (si nu in privat, asa cum mi-ati cerut candva la un alt thread/articol). In primul rand nu mi-ati raspuns (cu dovezi!) la intrebarea daca dupa anul 1977 catedra de Sociologie marxista de la IMP a continuat sa existe si la care catedra dl Septimiu Francisc Krausz excela "atipic" and full of "carisma"?! A doua intrebare pe care v-o adresez: cand a fost deschis si apoi inchis Dosarul informativ al d-lui Septimiu Francisc Krausz si cate pagini are, pentru ca ati spus ca l-ati studiat cu atentie? A treia intrebare: de unde ati obtinut Dosarul informativ al d-lui Septimiu F. Krausz, de la CNSAS (si daca da, prezentati va rog dovada ca dl Krausz va permis accesul la dosarul personal al domniei sale) sau de la dl dl S. F. Krausz (in acest caz cum puteti proba ca dosarul a fost/este integral?)? Desigur ca niciodata n-am crezut ca numai eu am "manifestat curaj şi demnitate în acele timpuri grele din România", davada fiind zecile de mii de mineri grevisti ai Vaii Jiului in august 1977 la Lupeni. Tot atat de convins sunt ca foarte multi cetateni ai Vaii Jiului, nu numai mineri, au fost urmariti informativ de catre Securitate, din varii motive! Problema dvs si a altor consilieri este aceasta: este suficienta doar urmarirea informativa (ma rog, fie si "carisma" si/sau "atipismul" individual) pentru ca cineva sa fie propus pentru a deveni "Cetatean de onoare"?? Daca da, atunci cum stam cu suferintele (inchisori, stramutari etc) celor care au manifestat curaj şi demnitate în acele timpuri grele din România?? Ah, scuzati, uitasem deja presupusul criteriu selectiv si decisiv: acesti oameni n-au avut suficienta "carisma"!? revin dupa ce-mi raspundeti la acest comentariu.
#16 Valeriu Butulescu28.10.2016,  11:44:25
Domnule Constantin Dobre! E greu de dialogat cu Dv. Aveţi numai certitudini, nici măcar o urmă de îndoială. Ştim cu toţii că România a fost marxistă până în 1989. Că toate ştiinţele sociale, de la socialismul ştiinţific la sociologia muncii fiinţau în parametrii acestei ideologii. Îmi recomandaţi, cu un sarcasm neadecvat situaţiei, nici tonului respectuos în care v-am vorbit până acum:"Recomand d-lui Butulescu s-o lase mai moale cu "celebra" carisma, sa se mai informeze si sa reflecteze mai mult despre activismul comunistoid al acelor absolventi de Filozofie marxista, cu sectia aia "speciala" de Sociologie, tot marxista!" Carisma cursurilor şi expunerilor profesorului Krausz am constata-o personal, în Aula Universităţii (la cursurile domniei sale studenţii participau masiv şi cu mare plăcere) dar şi sub Cupola Parlamentului, unde a luat apărarea Văii Jiului, de câte ori a fost cu putinţă. Ce mă frapează pe mine (care, spre deosebire de Dv, domnule Dobre, n-am fost membru PCR)este expresia "activismul comunistoid al absolvenţilor" facultăţilor marxiste! Nu mai înţeleg nimic. Dv. personal aţi absolvit (după Marea Grevă Anticomunistă Lupeni 1977) cea mai marxistă facultate din România comunistă: Academia Ştefan Gheorghiu! Mai mult: ne-aţi explicat că aţi făcut-o pe banii Dv.,la fără frecvenţă, în concediul Dv, de odihnă! Cu atât mai greu e de înţeles acest aspect. Probabi aţi făcut acest inexplicabil compromis împotriva convingerilor Dv, pentru a supravieţui. Atunci de ce nu acceptaţi că şi alţi oameni încercau să supravieţuiască? Şi mai am o întrebare: e adevărat, că după Marea Grevă Anticomunistă Lupeni 1977 aţi continuat să plătiţi cotizaţie la PCR până la Revoluţia din 1989? Acum înţeleg mai bine de ce teatrul absurd este creaţia unui român (Eugen Ionesco)!
#17 Eco28.10.2016,  17:03:16
Stimate domn Matei si Ilie ! ( sa va scriu si porecla arhicunoscuta ? "Matzu" ?) Valea Jiului nu inseamna doar Petrosani. Se invata in ciclul primar, la geografie. Se pare ca nu va ridicati ca si cunostinte la nivel de ciclu primar... Cu cine si ce sa dialoghez ? Scuze ! Nu continuam fiindca imi este imposibil sa ma cobor la nivelul de cunostinte ce detineti. Dar daca tot am pierdut timpul cu dumneata : Valea Jiului este de la Rascoala pana la Campu lui Neag. Dar nu vreu sa te obosesc, nu cel putin cat ai mintea odihnita. "Minerache" autentic ! :)))
#18 Eco28.10.2016,  17:14:05
TOTI vorbiti de parca ar fi fost ditamai Revolutia si nu o dovedita lovitura de stat... Am schimbat comunistii vechi cu comunistii noi. Si comunistii aveau tinerii lor "frumosi si liberi", care voiau ( nu stiu cum se scrie corect, dar ne va spune Matei ) PERESTROIKA si GLASNOST. Asa ca ma voi abtine deacum incolo sa mai fac vreun comentariu referitor la nostalgia comunista, vie in Valea jiului. ( de asta se si inghesuie investitorii...)
#19 Matei28.10.2016,  19:47:44
Eco, Vă spun pentru a doua oară că faceți o confuzie. E simptomatică , la fel și virulența monologului Dvs, pentru profilul pe care-l bănuiam. Cu o escamotare (nici măcar dibace) ați refuzat să răspundeți, pentru că pur și simplu habar nu aveți!Comentariul cu Valea Jiului nu are sens, La Valea Jiului ne-am referit amândoi, Dvs menționând că nu sunteți petroșenean. Oricum, m-am lămurit.Așa zisa democrație a dat voie tuturor să comenteze. Indiferent dacă au ce, știu s-o facă ori nu. Păcat că nu am împușcat vreo 16 milioane de comuniști în 90, să rămâneți voi, ăștia anti și care le știți pe toate!
#20 Constantin Dobre28.10.2016,  22:53:42
Domnule Valeriu Butulescu! E greu de dialogat cu mine? Imi reprosati c-as avea numai certitudini, nu si indoielei! Mai trebuia sa-mi reprosati ca nu stiu sa deosebesc adevarul de perceptie! Stati linistit d-le Butulescu, cazul Septimiu Francisc Krausz despre care am deschis acest dialog este vazut diferit de noi doi: dvs sunteti cel care aveti numai certitudini (nimic ce sa-i reprosati dlui Krausz si/sau sa aveti macar vreo indoiala) iar eu am atat certitudini dar mai ales indoieli! Si nu faceti niciun efort sa-mi risipiti indoielile cu privire la cazul in chestiune! Dimpotriva, ignorati raspunsurile la intrebarile mele si luati apoi initiativa cu atacuri gratuita la persoana. Zic atacuri gratuite pentru ca nu dvs erati subiectul in discutia dintre noi, dar nu ma plang si nici nu evit raspunsuri la aceste atacuri. Inainte de a va raspunde la atacuri, va recomand si dvs sa nu mai ezitati sa raspundeti la intrebarile mele (vezi comentariul # 15), la care mai adaug una: la ce data dvs sau dl Krausz ati avut acces la acel dosar informativ al d-lui S. F. Krausz? Acum revin direct la atacurile dvs la adresa mea! Imi spuneti ca spre deosebire de mine, dvs n-ati fost membru PCR! Si, ce vreti sa spuneti/sugerati cu asta? Cumva ca dvs ati fi avut mai multa demnitate decat mine?? Pai si eu v-o pot intoarce si pot spune cu siguranta ca Securitatea nu recruta membri de partid ca informatori/colaboratori, ci aproape exclusiv din randul nemembrilor de partid! Lasati gogorita asta cu mandria falsa de a nu fi fost membru PCR pentru a se justifica atacurile murdare la adresa milioanelor de membri de partid PCR si pentru a escamota propriile vulnerabilitatile la recrutarile din partea Securitatii!? Semanati leit cu nemernicul de Miron Cosma care ma ataca cu aceleasi "arme": "n-am fost membru de partid", "n-am facut Stefan Gheorghiu", "eu am fost liderul din umbra al grevei minerilor de la Lupeni, 1977"! Dupa ce Cosma a fost deconspirat ca informator al Securitatii, hop si dvs cu delimitarea de fostul colaborator! Frumos neneaca, ca-ntre fosti tovarasi de drum! Mai povestiti, mai povestiti domnule Valeriu Butulescu, dar retrospectiv de la mineriada din 1991! Luati-o mai intai cu mineriada sangeroasa din iunie 1990, apoi continuati cu celelalte mineriade de la inceputul anului 1990 si terminand cu primul episod FFSN-st din decembrie 1989 la Petrosani (cand toti erau viteji, curajosi, carismatiti etc etc) si-o sa vedem de cine o sa va mai delimitati sau poate cineva se va limita de dvs! Acum va raspund la ultimile intrebari: 1) n-am facut niciun compromis impotriva convingerilor mele. A fost doar lucratura Securitatii pentru a ma compromite dar nu sa reusit pentru ca n-am acceptat sa devin activist de partid, am refuzat orice in in presa comunista etc etc mai presus de orice detin dovezi din arhiva CNSAS, o inregistrare audio cu un general de Securitate care a fost responsabil pentru acea lucratura precum si declaratii scrise ale unor colaboratori ai Sec. care au au contribuit direct la acea operatiune si 2) raspunsul este nu, n-am platit cotizatia pana in anul 1989, motivele le-am mai expus public. Nu este nimic paradoxal, absurd si compromitator in toata viata mea petrecuta in Romania pentru ca toata aceasta viata am facut-o deja publica, fara niciun dram de ascunzisuri. Sa fie foarte clar: nu seman cu dvs si nici cu amicii/prietenii dvs inca din pruncia FSN Petrosani! repet: vad ca de unul v-ati lepadat deja, Miron Cosma!
#21 Constantin Dobre28.10.2016,  23:25:56
@ #14 Matei 1) Gresti! La Stefan Gheorghiu a existat o catedra case se intitula "Doctrine filozofice, politice, economice si sociologice contemporane"! Toate acele doctrine erau dezbatute si interpretate prin prisma criticii filozofiei marxiste!; 2) Sigur, aveti libertatea sa spuneti sau sa credeti orice despre caracterul anticomunist al Revoltei minerilor Vaii Jiului, Lupeni, august 1977. Deosebirea dintre parerea mea si a celor care o contesta este uriasa: eu am fost acolo, am trait acel moment istoric, am organizat si condus acel fenomen anticomunist si detin dovezi zdrobitoare; contestatarii, in schimb, sunt simpli anonimi care nu doresc sa-si dezvaluie adevarata identitate (de parca i-ar lua cineva la intrebari!), nu pot proba cu dovezi ca au dreptate etc; 3) Chiar nu judec pe nimeni! Am avut doar cateva intrebari la care n-am primit raspunsuri lamuritoare sau chiar deloc. Mi-am exercitat doar dreptul de comentator la acest articol, la fel ca dvs si ceilalti.
#22 golopenţa29.10.2016,  04:26:29
Scrie Constantin Dobre: Problema dvs si a altor consilieri este aceasta: este suficienta doar urmarirea informativa (ma rog, fie si "carisma" si/sau "atipismul" individual) pentru ca cineva sa fie propus pentru a deveni "Cetatean de onoare"?? Daca da, atunci cum stam cu suferintele (inchisori, stramutari etc) celor care au manifestat curaj şi demnitate în acele timpuri grele din România? Alo! Tovarăşu anticomunist de la Ştefan Gheorghiu! Opreşte-te domle! Văd toţi că baţi şaua ca să priceapă iapa de la consiliu Petroşani Dacă vrei să fi şi matale cetăţean de onoare, fă o cerere la Primăria din Lupeni, că acolo ai avut domiciliu. Dar modul cum arunci cu noroi în toată lumea arată că stai prost la capitolul onoare. Dar va trebui să explici cum stai cu cazierul. Ne spuneai recent că ai o condamnare la 5 ani închisoare pentru infracţiuni de drept comun, săvârşite după 1989. Eco. Ortace. Spune drept unde ţi-ai ascuns carnetul comunist în 89? Eu te ştiu de le EM Lonea, bibicule. Ai fost un păduche roşu şi acum te dai şi tu mare sculă anticomunistă. Lasă-l în pace pe Matei (Ilie), că văd că pe ăsta ţi s-a pus pata. Omu a fost mulţi ani director de mină, pe vremea când tu făceai revirul pe schimb. În Franţa a fost la specializare, iar tu prindeai muşte prin Petrila. Matei doctoratul l-a făcut în ţară. Apoi a ajuns consilier la Petrila, pentru că e băiat muncitor şi ambiţios, nu freacă menta pe net, aşa ca tine.
#23 Valeriu Butulescu29.10.2016,  18:19:14
Domnule Constantin Dobre! Văd că nu mai dialogăm. Mă supuneţi unui adevărat interogatoriu. Iar întrebările mele, referitoare la trecutul dv. comunist şi la cauzele pentru care v-aţi înscris la Ştefan Gheorghiu le socotiţi "atac la persoană" (!)Fie! Vă răspund punctual, în ordinea în care m-aţi somat să vă răspund: 1. Nici înainte, nici după 1977 la Institutul de Mine din Petroşani nu a funcţionat o catedră de "Sociologie marxistă", aşa cum afirmaţi textual. A existat o catedră de "Ştiinţe sociale şi limbi moderne", în cadrul căreia se preda şi "Psihosociologia muncii", disciplină fondată aici de dl. Septimiu Krausz. Începând cu 1978, aşa cum am scris în mod explicit, sociologia a fost scoasă din programele universitare. A rămas doar la Petroşani, poate din cauza că aici se numea "Psihosociologia muncii". Iar ordinul partidului viza "sociologia"! Altă explicaţie eu nu am "Sociologia marxistă" pe care o incriminaţi vehement a rămas doar la Universitatea marxistă "Ştefan Gheorghiu", pe care aţi absolvit-o, pe banii Dv., imediat după terminarea Grevei Anticomuniste de la Lupeni. 2. Dosarul de urmărire informativă a "numitului" Krausz Francisc Septimiu s-a încheiat în 28.06.1988, conform Raportului Securităţii cu nr. 00118028 din 21.06.1988 (vezi doc. 111 CNSAS, din 30 august 2012, Direcţia Arhiva Centrală); 3. Regulamentul de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare stabileşte clar criteriile ce trebuie îndeplinite de candidaţi. Nu-mi trebuia Dosarul de securitate întreg al domnului Krausz, doar adeverinţa CNSAS, din care să rezulte dacă respectivul candidat a fost sau nu colaborator al Securităţii. Prin Adeverinţa nr. 7 din 08.01.2013 Consiliul Naţional pentru Cercetarea Arhivelor Securităţii, semnată de Preşedintele Dragoş Petrescu, spune clar. Domnul KRAUSZ Francisc Septimiu nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii. Dimpotrivă, afost urmărit de securitate. Obţinerea unei asemenea adeverinţe durează cca. 6 luni. L-am întrebat pe dl. Krausz dacă are acest document, iar domnia sa mi-a spus că îl deţine, în urma unei solicitări personale, înaintate către CNSAS în anul 2012. O copie a documentului am depus-o şi la redacţia Ziarului Văii Jiului. Dacă vreţi să-i contestaţi valabilitatea, vă stă la dispoziţie. 4. Dosarul este stufos şi gros. L-am studiat din curiozitate: pentru titlul de Cetăţean de Onoare mi-era suficientă Adeverinţa CNSAS. Am vrut să înţeleg care era mecanismul de urmărire. Sunt acolo "surse" uşor de identificat, colegi de serviciu, vecini, şefi şi subalterni. Mi s-a făcut silă şi am renunţat. 5. Consilierii municipali aprobă sau infirmă, prin vot, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare. La dl. Krausz s-a votat în unanimitate. Şi asta nu din cauza că l-a urmărit şi şicanat Securitatea. Ci pentru că a fondat Psihosociologia Muncii la Petroşani (treabă recunoscută de specialişti, precum acad. Henry Stahl, Miron Constantinescu). Şi pentru că a fost primul conducător al Petroşaniului Liber, adus de mulţimea de studenţi(am fost printre ei) pe 22 Decembrie 1989. Şi pentru că a fost deputat activ şi respectat în primul Parlament, preşedinte a două Comisii Parlamentare (Învăţământ şi Minerit)într-un singur mandat. Nici un alt parlamentar hunedorean nu a mai reuşit o asemenea performanţă. 6. Văd că vă amuzaţi copios pe seama carismei şi modului atipic de exprimare a dl. Krausz, care au la bază o educaţie şi o cultură pe măsură. Toţi care l-au auzit vorbind, ştiu că era un orator perfect şi un interlocutor încântător. Avea o elasticitate a exprimării, o capacitate de a asculta părerile celuilalt. Capitole le care Dv. (obsedat că toţi cu excepţia Dv. au fost securişti, turnători şi comunişti)sunteţi foare deficitar. 7. Eu m-am delimitat, public, de Cozma în decembrie 1999,înainte de plecarea la Costeşti, după care , tot public, Cozma m-a ameninţat cu moartea. Citiţi ziarele vremii. Precum vedeţi, v-am răspuns punctual. Dv în schimb, m-aţi aburit. Vă întreb iar: 1. De ce, un om cu demnitatea Dv. anticomunistă s-a înscris la cea mai comunistă şcoală a vremii; Academia Ştefan Gheorghiu? A vrut Securitatea să vă compromită? Să fim serioşi! Dacă, dorea Securitatea vă strivea ca pe o muscă! O făcuse cu alţii, de mii de ori. 2. De ce Doina Cornea, Silviu Brucan, Alexandru Paleologu, Andrei Pleşu, Octavian Paler, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Liviu Antonesei, Iuliu Filip şi alţi disidenţi români, urmăriţi şi ei de Securitate, au dat semnale costante, la Europa Liberă şi Vocea Americi, până la Revoluţie, în vreme ce Dv. aţi dispărut total după 1977, cufundat în lecturi ideologice, la Universitatea Marxistă Ştefan Gheorghiu? 3. De ce toţi cei de mai sus, după Revoluţie, au participat activ la construirea noii puteri (ca oameni politici, formatori de opinie, publicişti etc)în vreme ce Dv. v-aţi retras la Londra?. 4. Cum explicaţi condamnarea Dv. la 5 ani de închisoare, după Revoluţie, pentru infracţiuni de drept comun? Singur ne-aţi spus acest lucru. Dar nu ne-aţi explicat, nici ce s-a întâmplat, nici dacă sentinţa este în vigoare. 5. Aţi avut sau nu calitatea de membru PCR după august 1977? La Ştefan Gheorghiu studiau numai membrii PCR...
#24 Constantin Dobre29.10.2016,  19:53:30
@ #22 golopenţa Nu stati prea bine cu logica si intuita/deductia/perceptia despre intentiile semenilor dvs. Am anuntat deja public ca nu voi beneficia de nicio prevedere a Legii "recunostintei" (cititi-o si veti vedea beneficiile banesti, materiale etc)! La ce credeti ca mi-ar sluji un titlu de "cetatean de onoare"?? Si apropo de domiciliul meu din Valea Jiului: nu la Lupeni l-am avut ci la Vulcan, acolo de unde Seuritatea m-a stramutat impreuna cu familia la Craiova in noaptea de 28/29 august 1977.
#25 Matei29.10.2016,  22:11:34
Domnule Constantin Dobre! Întâi cereți dovezi, iar când le primiți cereți dovezi de unde sunt dovezile?? Seamănă a manie...Deși nu aveți absolut nicio cădere să tot cereți dovezi și să tot puneți sub semnul întrebării judecata altora (a unui întreg consiliu local) am să vă lămuresc totuși cu puținul pe care-l cunosc. Profesorul în cauză a fost șeful catedrei de științe socio-umane din 1984 până în 2005(până s-a pensionat)(deci după 1977, că la Dvs ăsta pare anul de referință).În rest, în virtutea cărui drept cereți date despre deschiderea/închiderea dosarului, sau despre cum a ajuns Dl V Butulescu în posesia lui? Ce instanță reprezentați, în afară de faptul că ori aveți ceva personal cu Dl Butulescu, ori vă face o plăcere nemaipomenită discreditarea tuturor? Greșeala Dlui Butulescu, și evident și a mea, este că vă acordăm atenție. Eu am făcut-o cu politețe, apreciind că se poate discuta cu Dvs, recunosc că am greșit, sunteți blocat doar în sensul în care vă convine.Ca să nu mai amintesc că dezinformați cu nonșalanță, profesorul Krausz nu a vorbit niciodată la TVR, cu atât mai mult să vă blameze,și mai și insinuați implicarea lui în mineriadă...Posibil pentru că, așa cum apare pe internet, „în zilele revoluției din 1989 a încercat să se implice în desfășurarea evenimentelor, dar nu a reușit să ocupe nicio poziție importantă” https://ro.wikipedia.org/wiki/Greva_minerilor_din_Valea_Jiului_din_1977#Liderii_grevei_.C8.99i_soarta_lor_ulterioar.C4.83, ca să vedeți că mai știu și alții să dea copy-paste. Probabil obstinența cu care cereți dovezi vine din faptul că, în acele zile (23 decembrie 1989 dimineață) ați sunat la Petroșani, ați fost invitat să veniți, ați asistat la o ședință și ați dispărut...Sper că memoria vă ajută, ați discutat la telefon cu profesorul în cauză, întrebând dacă să veniți la Petroșani. Vi s-a răspuns că puteți veni, dacă doriți. Și la întrebarea dvs „ce să fac?” vi s-a răspuns „să-mi luați locul” . Ați venit, v-ați așezat în capul mesei din sala unde erau adunați toți, și în timp ce dl Krausz răspundea la telefoane, ceilalți au sărit pe dvs acuzându-vă că ați fost informator și „securist”. Și ați dispărut, supărat probabil că profesorul și alții de atunci nu v-au înmânat cheile orașului sau nu v-a propus să fiți marele lider. Nimeni, cu atât mai puțin eu, nu vă minimalizează meritele, dar toate trebuie să aibă o limită. Nu în ultimul rând, cu tot respectul vă spun, ar trebui să vă reconsiderați comentariile față de persoane a căror activitate nu o cunoașteți și care nu trăiesc toată viața clamându-și realizările și dându-și cu pumnul în piept 40 de ani pentru o clipă de curaj. Alții (mulți) poate au reacționat în alte feluri. Nu cred că e cazul să judecați Dvs activitatea sau modul de gândire al consilierilor și nici să vă ascundeți (tipic bolii anticomunism) în spatele dizidenților care au suferit în regimul trecut. Pentru că Dvs ați rămas membru al partidului contra căruia declarați că ați luptat, ați făcut o facultate unde nu se prea intra decât cu „recomandare”,(În august erați liderul grevei și în noiembrie erați student la cea mai celebră școală de partid). Încerc să cred că poate ați vrut să demonstrați că se poate, nu că v-a „convins” regimul. De obicei, cu o persoană indezirabilă dar publică nu se aplicau metodele de „dispariție” ci cele de „convertire”. Repet, poate nu a fost așa, nu vă cunosc și nu pot afirma asemenea lucruri, cum o faceți Dvs referitor la alții. Vreau doar să vă demonstrez cât de ușor e să defăimezi o persoană. Aș prefera să nu-mi cereți dovezi pentru ce am afirmat. Nici eu nu vă cer dovezi că ați fost anticomunist. Eu pot dovedi tot ceea ce am spus, nu am obiceiul să vorbesc fără acoperire, dar nu Dvs, pentru că nu reprezentați nicio instanță pentru mine, nici măcar morală, după cum văd că puneți problemele. Și cred că nimeni din cei implicați (dl Butulescu, dl Krausz, cosilierii la care tot faceți referire) nu au de ce să se justifice în fața dvs, doar pentru că domnia voastră trebuie să demonstrați că toată lumea e comunistă, numai dvs nu! Dacă tot vă mistuie întrebarea „ce a făcut Krausz să merite acest titlu” (pe care nu l-a cerut și care-l onorează) vă pot spune că a muncit 50 de ani pentru prestigiul învățământului din zonă (pe lângă altele), noțiune care se pare că nu intră în setul de valori al dvs. Toate cele bune!
#26 Costy Doctorul30.10.2016,  00:34:06
D-le Constantin Dobre, ati fost liderul neoficial al minerilor la greva din 1977(pe care nici eu nu o consider o revolta anticomunista)iar apoi ati beneficiat(din ce s-a auzit)de unele privilegii in regimul comunist. Chiar nu e cazul sa puneti la indoiala absolut deloc valoarea profesionala si morala a D-lui Profesor Krausz. "Psihosociologia muncii" predata de domnul profesor n-a avut nici o legatura cu doctrina comunista. A fost un curs foarte apreciat si agreat de studenti pe vremuri,in care tematica expusa era imbogatita de D-l profesor cu exemple de pe tot mapamondul.
#27 Constantin Dobre30.10.2016,  01:07:26
Domnule Valeriu Butulescu! Ati uitat sa precizati la ce fel de trecut comunist va referiti!? La cel de forma (posedand vremelnic un carted de partid) sau la cel de fond (bogat in activitati comunistoide, cu functii nomenclaturiste locale si centrale etc etc)?? De la bun inceput va precizez ca eu n-am avut niciun trecut comunist! De partea dvs este doar perceptia ca eu as fi avut un trecut comunist, iar de partea mea ADEVARUL (bazat pe probe) ca n-am avut acel clamat trecut comunist! Dimpotriva, eu am un consistent si bogat trecut anticomunist, anti(neo)bolsevic si profund proromanesc - trecut care l-am manifestat atat inainte, in timpul si dupa Stefan Gheorghiu, chiar si din momentul exilului meu extern si pana azi si cu siguranta pana voi muri. Sper ca se poate intui usor cam in ce perioade s-au aflat punctele de inflexiune dintre cele 3 anti de mai sus! Daca nu, iata cateva exemple: 1) in anul 1981 (chiar din primul an la Stefan Gheorghiu) am trecut de la anticomunism la antibolsevism; 2) chiar din noaptea de 22/23 decembrie 1989 (cand am asistat la asezarea bine in prim-fotoliu fesenisto-neobolsevic a "primului conducător al Petroşaniului Liber" in jurului caruia roiau entuziasmati "tinerii frumosi si liberi", asa ca dvs) am trecut efectiv de la antibosevism la antineobolsevism pana la plecarea mea in exil; si 3) de la plecarea in exil si pana azi am trait si traiesc doar proromanism opozabil ferm neobolsevismului, cominternismului si cominformismului cu corelarul acestora, globalismul! Daca comunistii au reusit sa ma compromita cu Stefan Gheorghiu doar in ochii celor asa ca dvs si a celor care va seamana in ale fesenismului si bolsevismului, neobolsevicii au reusit sa-mi fabrice un dosar de drept comun si sa ma condamne in lipsa la 5 ani de inchisoare (ca razbunare pentru tot ce le facusem in aproape 10 ani de cand efectiv am dat "ochii" cu ei). Majoritatea informatiilor despre mine se afla deja in spatiul public, si n-am nicio intentie sau obligatie fata de dvs sa le mai repet odata aici! Confesiunile detaliate ale vietii mele le-am rezervat exclusiv pentru Domnul Marian Boboc, asa cum i-am promis. Apropo de interogatiile dvs, va citez: "De ce Doina Cornea, Silviu Brucan, Alexandru Paleologu, Andrei Pleşu, Octavian Paler, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Liviu Antonesei, Iuliu Filip şi alţi disidenţi români, urmăriţi şi ei de Securitate, au dat semnale costante, la Europa Liberă şi Vocea Americi, până la Revoluţie, în vreme ce Dv. aţi dispărut total după 1977, cufundat în lecturi ideologice, la Universitatea Marxistă Ştefan Gheorghiu?" A avut grija Securitatea Radio Free Europe ca fusesem ucis si apoi ungurii (prin Istvan Hossu) sa confirme repetat!; "De ce toţi cei de mai sus, după Revoluţie, au participat activ la construirea noii puteri (ca oameni politici, formatori de opinie, publicişti etc)în vreme ce Dv. v-aţi retras la Londra?" Eu n-am dispus de neamuri si legaturi bolsevice, plus ca devenisem deja dusmanul de moarte al celor care se instalasera la putere! Priviti in ziarul Romania Libera din a doua zi dupa Noaptea invierii din anul 1990 si la scena din Hotelul Majestic din dimineata zilei de 15 iunie 1990 unde eram asteptat la Receptie de un individ civil cu poza mea in mana si insotit de 4 mineri autentici din Valea Jiului (nimeni nu ma poate acuza de nerecunoasterea autenticitatii unui miner adevarat), "inarmati" cu bate si furtune de presiune cu insertii metalice, pentru a "discuta" cu mine - am mai relatat public despre asta; " Dar nu ne-aţi explicat, nici ce s-a întâmplat, nici dacă sentinţa este în vigoare" Sentinta nu mai este in vigoare de multa vreme si nici articolele din vechiul cod penal nu se mai regasesc in noul cod penal. "Aţi avut sau nu calitatea de membru PCR după august 1977?" Da, pana in anul 1984 cand dupa o sedinta de partid am batut efectiv secretarul de partid pe intreprindere pentru a tipat de fata cu toti cei prezenti ca derbedeii si huliganii mineri din Valea Jiului ar fi trebuit sa fie pusi la zid si impuscati! A urmat un proces penal impotriva mea dar inainte de prima infatisare Secretarul de partid a renuntat la actiune, la sfatul activistilor de la Comitetul PCR Craiova (asa am inteles "pe surse"). Atunci mi s-a comunicat ca nu mai eram membru de partid, dar nu mi s-a cerut sa predau carnetul si nici cotizatie n-am mai platit. Acum inca ceva despre soarta acelui carnet de partid: la data de 17 noiembrie 1987 m-am prezentat la sectia Registratura a CC al PCR din Bucuresti cu un protest scris impreuna cu acel carnet de partid - protest impotriva represaliilor in desfasurare asupra protestatarilor din Brasov. La iesirea din acea cladire am fost rapit si dus la Spitalul 9 (asta am aflat-o abia in anul 2007) unde am fost legat, ras pe cap si la partea inghinala, apoi conectat la o multime de electrozi, injectat cu scopalomina si interogat sub hipnoza adanca. La trezire mi-au spus ca sunt nebun, ca si tatal si copilul meu erau nebuni si apoi am fost expediat la Craiova sub escorta militara. Am mai spus asta in public dar probabil ca dvs aveati alte preocupari "specifice" si va scapat! Multumit? Daca nu, va recomand rabdare careia nu-i pot preciza durata!
#28 Constantin Dobre30.10.2016,  01:30:35
@ Valeriu Butulescu Tot ce v-am transmis in precedentul comentariu, va recomand sa tineti doar pentru dvs si sa nu raspanditi in Polonia sau China pentru ca probabil s-ar supara Lech Walesa (dintaistatatorul si idolul dvs preferat anticomunist) iar conducatorii chinezi sa nu va mai invite la gale si premii comunistoide! Ce dracu, ca doar n-au ajuns sa aiba de-a face chinezii cu de alde aia care se falesc cu faptul ca n-au fost membri de partid comunist! In Ungaria puteti raspandi informatiile primite de la mine si daca va refuza cereti ajutorul d-lui Septimiu Francisc Krausz ca sigur n-o sa va refuze!
#29 Valeriu Butulescu30.10.2016,  02:09:53
Dacă ceva îmi repugnă până la silă, aceasta este mistificarea istoriei, din raţiuni propagandiste sau electorale. Comuniştii făceau asta, dar minciuna le place mult şi capitaliştilor, bag seama. Legea Recunoştinţei, votată recent de Parlamentul României în unanimitate stabileşte consistente compensaţii băneşti pentru cei care au suferit de pe urma Grevei de la Lupeni, din 1977, sau pentru urmaşii lor. Atitudine meritorie, demnă de tot respectul. Dar de ce trebuie acest curajos şi inedit CONFLICT COLECTIV DE MUNCĂ mistificat şi declarat acţiune anticomunisă? Când, dacă citiţi Lista de revendicări, veţi vedea că absolut toate au un caracter eminamente social şi profesional:aprovizionare cu alimente, locuri de muncă pentru femei, retehnologizare, reducerea schimbului de lucru de la 8 la 6 ore, pensionare după 20 de ani de muncă în subteran etc. Nu există în partea scrisă nici cea mai mică aluzie la schimbarea orânduirii socialiste, la desfiinţarea PCR, la înfiinţarea de alte partide sau sindicate libere, la elaborarea altei constituţii. N-a cerut nimeni pluralism, alegeri libere, dizolvarea Marii Adunări Naţionale, demisia lui Verdeţ şau Ceauşescu! Am vorbit cu mulţi martori şi participanţi la eveniment care susţin că de strigat s-a strigat "Şase ore, douăzeci de ani!" (adică schimbul de lucru şi anii de pensionare) Nu "Jos comunismul!", nu "Vrem democraţie", nu "Jos Ceauşescu!", aşa cum s-a strigat, mult mai târziu, la Revoluţie! Am un respect adânc faţă de Marea Grevă de la Lupeni, din 1977. Fără îndoială, o premieră extraordinară în istoria noastră. Dar de ce trebuie să ne minţim copiii şi nepoţii, băgându-le în cap că la Lupeni a fost altceva decât a fost în realitate? Oare acest mod ipocrit de a ne minţi pe noi înşine ne face mai buni, mai nobili, mai înţelepţi? Ne ridică gradul de încredere? Marea Grevă a avut efecte benefice pentru Valea Jiului. Aşa cum foarte bine scrie un Cetăţean, în comentariul 12:"Lui Constantin Dobre ar trebui sa i se acorde titlul de cetatean de onoare . Dupa greva din 1977 valea jiului a cunoscut cea mai mare inflorire economica si sociala . Asta este adevarul de care cetateni in varsta il stiu." Odată revendicările sociale îndeplinite, conflictul s-a închis. Deşi politic nu se schimbase nimic. Abia după 12 ani, în 22 decembrie 89, am început să strigăm şi noi "Jos Ceauşescu!" Când toată ţara striga această lozincă!
#30 Valeriu Butulescu30.10.2016,  05:13:58
Domnule Dobre! Când vă supăraţi, deraiaţi complet, şi de la subiect, şi de la logică. Jigniţi la greu! Văd că abuzaţi de termenul "comunistoid", atribuindu-l în dreapta şi-n stânga. Literatura mea nu are culoare politică, nici sindicală. Nici premiile, nici cărţile mele nu sunt "comunistoide". Cărţile mele, în marea lor majoritate s-au publicat în Occident, şi tot pe-acolo am luat oareşce premii capitalistoide. Eu nu mă laud că n-am fost membru PCR. Dar nu pot înţelege cum poate cineva să fie membru PCR şi să se declare anticomunist în acelaşi timp. Ori asta faceţi Dv. Ipocrizia şi duplicitatea au şi ele nişte limite. Lăsaţi-mă să port în suflet mai departe icoana lui Constantin Dobre, aşa cum l-am perceput şi l-am memorat eu în 1977. Un comunist cinstit şi curajos, care a şters podelele la Lupeni cu Verdeţ şi Ceauşescu! Un om puternic, care s-a ridicat, riscându-şi viaţa, pentru drepturile celorlalţi. Care a arătat că şi în comunism se poate spune NU, dând speranţe semenilor săi. Care, prin acea grevă, vorba unui Cetăţean, a dus Valea Jiului la o fază de maximă înflorire economică!
#31 Matei30.10.2016,  06:58:30
„...la 17 noiembrie 1987 m-am prezentat la sectia Registratura a CC al PCR din Bucuresti cu un protest scris impreuna cu acel carnet de partid - protest impotriva represaliilor in desfasurare asupra protestatarilor din Brasov. La iesirea din acea cladire am fost rapit si dus la Spitalul 9 (asta am aflat-o abia in anul 2007) unde am fost legat,...” ras pe cap si la partea inghinala, apoi conectat la o multime de electrozi...”. E clar! Foarte interesant că aveți o memorie atât de bună, dar care v-a „revenit” după 20 de ani, timp în care habar nu ați avut că ați fost răpit etc...după cum declarați! Și... anticomunism, antibolșevism,antineobolșevism...deja ne bălăcim în termeni. Ideea este că, dacă ne-ați fi spus mai curând că ați fost „răpit”, dus la spitalul 9 și că ați aflat asta după 20 de ani, eu unul chiar renunțam la comentarii.Efectele tratamentului de atunci sunt vizibile încă. Spun asta cu toată seriozitatea, nu am trăit așa ceva, bănuiesc că într-un asemenea loc chiar poți deveni „nebun”, dar ca să „afli” că ai fost răpit, internat, chinuit după 20 de ani deja cred că, vorba onorabilului scriitor Butulescu, o dăm în teatru absurd. Oricum, ați fost un anticomunist membru PCR încă 7 ani după 77, după cum afirmați public.Pentru mine e suficient de probatoriu pentru „anticomunismul” dvs. În rest, respect pentru tot ceea ce ați făcut, pentru tot ceea ce ați suferit, mai puțin pentru obsesia dvs de a vedea în fiecare un comunist, bolșevic, neobolșevic,și pentru mania de a comenta oricând, oriunde și împotriva oricui. Îmi asum greșeala de a mă fii lăsat târât în această polemică, dacă aș fi știut înainte de amnezia dvs de 20 de ani referitoare la spitalul 9 aș fi înțeles de ce orice dialog cu dvs este sortit eșecului.Nu pot să cred că acei comuniști dețineau atât de bine tehnica „spălării creierului” numai pentru anumite evenimente...adică episodul acela „îl aflați” după 20 de ani, dar ce-a fost înainte și după vă obsedează până la ranchiună permanentă și susținută împotriva oamenilor de merit, pe care nici măcar nu-i cunoașteți, dar care trebuie cu orice preț să fie comuniști ori neocomuniști. Multă sănătate!
#32 Constantin Dobre30.10.2016,  08:00:25
Observ c-a dat strechea in sobolanimea originar-fesenista a Vaii Jiului de la sfarsitul lunii decembrie 1989 si a anului fatidic si sangeros, 1990! Voi reveni!
#33 Constantin Dobre30.10.2016,  08:47:48
@ #25 Matei Gasesc foarte interesant comentariul ce mi l-ati adresat! Mai intai o simpla corectie! Spuneti cu certitudine si fara nicio umbra de indoiala, va citez: "În august erați liderul grevei și în noiembrie erați student la cea mai celebră școală de partid" Fals! Incepand din toamna anului 1981 (deci, la distanta de 4 ani!) am devenit student la fara frecventa la Stefan Gheorghiu, si NU in noiembrie 1977!!? Din descrierea a ceea ce dvs pretindeti ceea ce s-a intamplat in noaptea-dimineta zilei de 23 decembrie 1989 se intelege c-ati fost prezent la scenele pe care le descrieti, desigur fals sau pe langa adevar / ori amestecand adevarul cu minciuna. Acuma ca tot va dati martor la scene istorice si pentru a continua epistolarul nostru cred ca n-aveti nimic impotriva sa va declinati identitatea reala, sa spuneti functia pe care o aveati la acel timp in CC"VJ" (Centrala Carbunelui din Valea Jiului - localizata in Petrosani), in ce calitate va aflati atunci in sediul Primariei din Petrosani (membru FSN, invitat, etc?) si de unde stiti ce-am vorbit la telefon cu numitul Septimiu Krausz si in special cat de sigur sunteti ca intregul continut al convorbirii mele telefonice cu S. F. Krausz a fost exact ca cel enuntat de dvs; dispuneti de stenograma acelei discutii sau va relatat-o in confidenta chiar co-vorbitorul Krausz??
#34 Constantin Dobre30.10.2016,  10:24:29
@ #29 Valeriu Butulescu Eram sigur ca vei rabufni impotriva actului anticomunist din august 1977, fesenistule infocat (da, fesenist infocat si NU revolutionar anticomunist!)! Gata, ti-ai dat arama pe fata! Asa-i ca doare al dracului de adanc? Asa-i ca ti s-a taiat caimacul spuselor tale mincinoase si ale "confratilor" tai in dogme si idei cu privire la primordialitatea Solidaritatii poloneze care de fapt a aparut abia la 3 ani distanta dupa actul anticomunist din Valea Jiului, Lupeni 1977?? Ca vrei tu sau nu si toti confratii tai, falsificatori de istorie adevarata, uite ca se mai intampla si minuni Dumnezaiesti care va sfasie sufletele voastre ticaloase si va arunca definitiv la groapa istoriei! Abia acum, odata cu intutionalizarea/legiferarea Revoltei mineresti a Vaii Jiului din august 1977 ca act anticomunist, se pune capat definitiv "carierei" tale de inversunat si infocat fesenist din perioada cea mai abjecta si sangeroasa a anului 1990! Ce-ar fi ca macar acum, dupa aproape 27 de de ani, sa povestesti cum ai ajuns tu "membru fondator şi preşedinte al organizaţiei FSN din Valea Jiului (martie 1990)" si "deputat FSN in circumscriptia electorala nr. 22 Hunedoara" la 20 mai 1990 - re-vezi-ti CV-ul afisat pe portalul Camerei Deputatilor, chiar odata cu infiintarea Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ) in fruntea careia a fost instalat "faimosul" informator al Securitatii, Miron Cosma, de legaturile tale stranse cu acesta si daca ai fost implicat sau ai devazuat/impotrivit public la comunicatele politice ale LSMVJ impotriva demonstrantilor din Piata Univeritatii, cam ce contributie ai avut la aducerea multipla a minerilor Vaii Jiului in Bucuresti pentru a sprijini politic si in forta FSN-ul Central (in frunte cu alt "carismatic" si bolsevic sadea, Ion Iliescu!) si in special cam pe unde te-ai aflat si ce anume activitati "specifice" (trasate sau benevole) ai desfasurat in timpul sangeroasei "mineriade" din iunie 1990?? Hai, pasli fesenistule la confesiuni complete si publice! Sa nu uiti sa contrazici, daca-ti da mana si tupeul, si onor management al Ziarului Vaii Jiului, in special pe domnul Marian Boboc, care de multi ani au sustinut constant caracterul anticomunist al Revoltei mineresti din august 1977! Capisci??????
#35 Constantin Dobre30.10.2016,  10:40:27
@ #31 Matei Episodul cu Spitalul 9 l-am mai relatat public de cateva ori incepand cu anul 2006. Nu-i vina mea ca n-ati urmarit ce-am declarat public si repetat! Lasati jignirile si etichetarile daca vreti sa va mai bag in seama! Sunt dispus sa continui "dialogul" cu dvs numai dupa ce-mi raspundeti la tot ce v-am intrebat!
#36 Matei30.10.2016,  11:00:47
Afirmația conform căreia î noiembrie 1977 erați deja student am preluat-o din sursa pe care v-am citat-o, v-am spus că nu vorbesc fără acoperire. Dacă nu este așa, îmi retrag afirmația public, cu scuzele de rigoare, nu e pentru prima dată că presa sau alte medii denaturează adevărul și în această situație nu vă pun deloc cuvântul la îndoială. Nu am fost de față la acele evenimente, am întrebat la sursă, adică am solicitat un punct de vedere al celui de la care a pornit discuția asta. Dacă sunt sigur de ceea ce mi-a relatat profesorul Krausz? Cu mult mai sigur decât ceea ce relatați dvs. Din două motive: cunosc persoana de mult timp și niciodată nu mi-a dat motive să cred că denaturează adevărul și pentru că, în cazul dvs deja există multe lucruri contradictorii sau neadevărate în ceea ce afirmați despre alții. Evident că felul dvs de a fi nu putea decât să bănuiască că aș fi fost acolo în calitate de securist, fripturist, comunist ș.a.m.d. Profesorul Krausz chiar m-a mandatat să vă transmit că a fost extrem de onorat de conferirea acestui titlu tocmai în ideea în care, chiar dacă nu are merite la fel de vizibile ca ale altor distinși cetățeni de onoare ai acestui oraș ( spre exemplu, dl Ciortan ale cărui realizări au fost cuantificabile direct) a fost încântat că astfel i s-a recunoscut contribuția de o viață la activitatea educativă și, implicit la dezvoltarea zonei. Cât despre stenograme și povești de astea, repet, nu suntem în instanță. Nu știu dacă există astfel de stenograme (posibil da, că „aparatul” represiv a mai funcționat, mai ales în acele zile), dar și dacă aș dispune de ea nu v-aș oferi-o, din motivele prezentate anterior și tocmai în ciuda obsesiei cu care cereți mereu dovezi. Sunt conștient de faptul că viața v-a învățat să nu aveți încredere în nimeni, dar discuția aceasta dvs ați provocat-o, aruncând în stânga și-n dreapta cu suspiciuni și afirmații nefondate la adresa altora. Ce spuneți despre dvs vă privește, fiecare om are dreptul să se autoevalueze conform pregătirii și educației lui. Și eu mă pot considera un geniu al omenirii (dacă atât m-ar duce mintea) dar nu e obligatoriu ca toți să mă aprecieze la fel. Vă spun cu sinceritate, dorința dvs de a demonstra că toți sunt comuniști etc și că numai dvs aveți merite „anticomuniste” fac tocmai ca aceste merite să pălească. Vă faceți singur un mare deserviciu. Dar e dreptul dvs.Cum e și dreptul meu să acord încredere unor oameni care nu mi-au dovedit niciodată că mint cu bună știință. Și aici nu mă refer doar la profesorul în cauză.
#37 Valeriu Butulerscu30.10.2016,  13:19:36
Domnule Dobre, Vă răspund eu,care în decembrie 1989 eram la Primăria din Petroşani, în calitate de gură cască, asemenea majorităţii covârşitoare a celor prezenţi, pe care, cu tupeu englezesc îi numiţi "şobolănimea originar-fesenistă a Văii Jiului". Ştiu că aţi venit pe 23 decembrie, mă aşteptam să veniţi, pentru mine eraţi încă un erou. N-am participat la întâlnire, eu am fost cooptat în CPUN Petroşani abia în martie 1990. Dar, după 20 mai 1990, ani de zile făcând naveta la Bucureşti ca deputaţ în primul Parlament postdecembrist, în acelaşi cupeu cu dl. Septimiu Krausz, am tot rememorat principalele momente ale Revoluţiei de la Petroşani, cu toate ciudăţeniile ei. Am insistat mult asupra episodului Constantin Dobre. Domnul Krausz mi-a relatat PERSONAL (la nevoie îl rog să confirme) că l-aţi sunat de la Craiova în 23 decembrie şi l-aţi întrebat ce crede el că ar trebui să faceţi Dv. Dl. Krausz v-a spus să veniţi la Petroşani şi, în felul său atipic de a vorbi şi a glumi, a spus: veniţi să conduceţi în locul meu! Îl cred din tot sufletul. Participasem, tot în calitate de gură cască, la instalarea lui, de către mulţime, cu o zi înainte. Ne spusese clar de atunci că el e profesor, că n-are structură de lider, că acceptă provizoriu (că aşa dorea Boborul) până se va găsi un conducător potrivit. În cele 9 zile, cât a condus Petroşaniul revoluţionar, dl. Krausz şi-a căutat intens un înlocuitor. De aceea v-a invitat, sincer, la Petroşani. Spera să-l scăpaţi de coşmarul în care intrase, fără voia lui, cu terorişti închipuiţi, care otrăveau apa şi dădeau foc gărilor... Şi tot de la Dl. Krausz ştiu că aţi venit, aţi participat la o şedinţă, v-aţi pus în capul mesei, dar revoluţionarii aceia v-au luat tare, strigându-vă vrute şi nevrute (securistule, trădătorule). Nu v-au acceptat şi aţi plecat înapoi la Craiova. Desigur, veţi spune că iar v-a copt-o Securitatea. Eu însă am altă explicaţie. Dacă liderul a fost adus de mulţime, în persoana D-lui Krausz, echipa de revoluţionari se închegase de la sine, din primii veniţi, care n-aveau chef să dea scaune celorlalţi, care tot veneau. Am păţit şi eu la fel, când m-am dus în ianuarie 1990, să-mi ofer serviciile! M-au luat tare! Că ei au luptat în decembrie, în vreme ce eu m-am uitat la televizor! Că ei sunt revoluţionari, iar eu nu! Dându-mi seama că au dreptate, am plecat acasă. Am revenit peste două luni, când isteria decembristă se terminase. Şi atunci am fost cooptat în CPUN, în locul lui Mircea Bujorescu, care deja se săturase de luptă revoluţionară.
#38 Constantin Dobre30.10.2016,  13:54:41
@ valeriu Butulescu si catre toata ciuma bolsevico-fesenista - ULTIMUL MESAJ! AFARA CU VOI DIN PRIMARIILE PETROSANI SI LUPENI, ACOLO UNDE S-A TRAIT SI SCRIS ISTORIE ANTICOMUNISTA IN AUGUST 1977! INCETATI SA MAI POLUATI MINTILE CETATENILOR VAII JIULUI CU APRECIERILE VOASTRE HADE SI NERUSINATE DESPRE ACTUL ANTICOMUNIST DIN AUGUST 1977! INCHINATI-VA CU SMERENIE SI EVLAVIE IN FATA CELOR CARE AU FACUT ISTORIE ANTICOMUNISTA IN VALEA JIULUI! CERSITI IERTARE SI MILOSTIVENIE LOCUITORILOR VAII JIULUI ASUPRA CARORA A VENIT CA UN TRASNET REZULTATELE RUSINOASELOR, DEMENTELOR SI CRIMINALELOR VOASTRE ACTIUNI DIN ANUL 1990, CU REPERCUSIUNI NEGATIVE INIMAGINABILE ASUPRA DEMNITATII SI ONOAREI JIULENILOR! IN SFARSIT, TIMPUL VOSTRU A APUS! NU MAI ESTE LOC PENTRU OFENSELE SI JIGNIRILE VOASTRE ADUSE ACTULUI ANTICOMUNIST AL VAII JIULUI DIN AUGUST 1977! CAITIVA, PANA NU-I PREA TARZIU, PENTRU FALSIFICAREA GROBIANA SI ABJECTA A ISTORIEI ADEVARATE A VAII JIULUI! LUATI-VA CU VOI CIRACII INTRU' IDEI SI MINCIUNI SI PARASITI PRIMARIILE VAII JIULUI PE CARE LE-ATI POLUAT SI CONFISCAT IN ULTIMII 27 DE ANI! MAI ESTE PUTIN PANA CIND MULTI DINTRE VOI VOR STA ALATURI DE IUBITUL VOSTRU BOLSEVIC, ION ILIESCU, MIRON COSMA SI ALTII LA JUDECATA PENTRU CRIME IMPOTRIVA UMANITATII! DUMNEZEU CU MILA PENTRU SUFLETELE VOASTRE TICALOASE!
#39 Valeriu Butulescu30.10.2016,  18:37:07
Scrie domnul Dobre:"Observ c-a dat strechea in sobolanimea originar-fesenista a Vaii Jiului de la sfarsitul lunii decembrie 1989 si a anului fatidic si sangeros, 1990! Voi reveni!" Aşteptăm şi noi să vă reveniţi! Care şobolănime? La Comentarii au intervenit câteva persoane, inclusiv subsemnatul. Punctele de vedere converg, în general, dar sunt şi diferenţe de opinie. În plus, interlocutorii vi s-au adresat politicos, cu respect! De ce-i faceţi şobolani? Credeţi că toată lumea are cu Dv. răbdarea lui Ceauşescu şi Verdeţ? Dacă în decembrie 89 aţi abordat oamenii în această manieră, nu e de mirare că v-au luat la goană. Şi de ce, mă rog, ar fi "fatidic şi sângeros" anul 1990? Cine a sângerat aşa puternic? Sângeros a fost anul 1989, când în decembrie au murit cca 1500 de români, în timpul evenimentului numit Revoluţie. Iar fatidic n-a fost niciunul. Pentru că atunci a căzut comunismul, adică v-aţi văzut cu ochii visul anticomunist.
#40 Matei30.10.2016,  23:02:20
Afirmația conform căreia în noiembrie 1977 erați deja student am preluat-o din sursa pe care v-am citat-o, v-am spus că nu vorbesc fără acoperire. Dacă nu este așa, îmi retrag afirmația public, cu scuzele de rigoare, nu e pentru prima dată că presa sau alte medii denaturează adevărul și în această situație nu vă pun deloc cuvântul la îndoială. Nu am fost de față la acele evenimente, am întrebat la sursă, adică am solicitat un punct de vedere al celui de la care a pornit discuția asta. Dacă sunt sigur de ceea ce mi-a relatat profesorul Krausz? Cu mult mai sigur decât ceea ce relatați dvs. Din două motive: cunosc persoana de mult timp și niciodată nu mi-a dat motive să cred că denaturează adevărul și pentru că, în cazul dvs deja există multe lucruri contradictorii sau neadevărate în ceea ce afirmați despre alții. Evident că felul dvs de a fi nu putea decât să bănuiască că aș fi fost acolo în calitate de securist, fripturist, comunist ș.a.m.d. Profesorul Krausz chiar m-a mandatat să vă transmit că a fost extrem de onorat de conferirea acestui titlu tocmai în ideea în care, chiar dacă nu are merite la fel de vizibile ca ale altor distinși cetățeni de onoare ai acestui oraș ( spre exemplu, dl Ciortan ale cărui realizări au fost cuantificabile direct) a fost încântat că astfel i s-a recunoscut contribuția de o viață la activitatea educativă și, implicit la dezvoltarea zonei. Cât despre stenograme și povești de astea, repet, nu suntem în instanță. Nu știu dacă există astfel de stenograme (posibil da, că „aparatul” represiv a mai funcționat, mai ales în acele zile), dar și dacă aș dispune de ea nu v-aș oferi-o, din motivele prezentate anterior și tocmai în ciuda obsesiei cu care cereți mereu dovezi. Sunt conștient de faptul că viața v-a învățat să nu aveți încredere în nimeni, dar discuția aceasta dvs ați provocat-o, aruncând în stânga și-n dreapta cu suspiciuni și afirmații nefondate la adresa altora. Ce spuneți despre dvs vă privește, fiecare om are dreptul să se autoevalueze conform pregătirii și educației lui. Și eu mă pot considera un geniu al omenirii (dacă atât m-ar duce mintea) dar nu e obligatoriu ca toți să mă aprecieze la fel. Vă spun cu sinceritate, dorința dvs de a demonstra că toți sunt comuniști etc și că numai dvs aveți merite „anticomuniste” fac tocmai ca aceste merite să pălească. Vă faceți singur un mare deserviciu. Dar e dreptul dvs.Cum e și dreptul meu să acord încredere unor oameni care nu mi-au dovedit niciodată că mint cu bună știință. Și aici nu mă refer doar la profesorul în cauză.
#41 Matei30.10.2016,  23:12:53
Normal că nu am urmărit ceea ce ați declarat, pentru mine nu reprezentați deloc o „vedetă” cum vă place să credeți că sunteți. Mai ales după ultima dvs răbufnire, cu caps lock ca să vedem și să luăm aminte, ha, ha! Sunteți penibil și bolnav!Buna cuviință mă obligă să am respect față de vârstnici, față de dvs am doar compasiune. E clar că nu puteți mai mult, și de unde nu e, nu cere nimeni...Sunt pe deplin lămurit, sunteți genul de anticomunist care răcnește doar și sare la bătaie (cum ați declarat), reacții tipice unui om needucat. Eu nu am răbdarea dlui Butulescu cu dvs, probabil pentru că nu am experiența și maturitatea dânsului. Eu știu un lucru: când un om e atât de intolerant cu ceilalți, atât de suspicios și nu face decât să urle și să acuze, e iremediabil bolnav. Sper să pricepeți și fără caps lock,poate era mai nimerit să fii rămas la spitalul 9. Eu unul nu mai discut cu astfel de oameni, indiferent ce veți mai comenta, scorni, acuza. Oricum nu prea vă crede lumea, indiferent de cât vociferați!
#42 Valeriu Butulescu31.10.2016,  02:10:26
Wow! Mister Dobre! După tonul "strong" din comentariul 38 este clar că nu v-aţi revenit! Şi n-o să vă reveniţi niciodată! Cultivaţi un limbaj de birjar, devenit peste noapte evanghelist. Suspend orice polemică cu Dv! E evident că discuţiile în contradictoriu vă afectează grav comportamentul. Şi sănătatea... Dv. falsificaţi în mod abject realitatea, în cea mai mitomană manieră. Aţi început să credeţi în propriile himere! A fi anticomunist înseamnă să lupţi pentru înlăturarea comunismului, nu să susţii partidul comunist prin cotizaţii! Nu poţi fi anticomunist, înscriindu-te la Academia comunistă Ştefan Gheorghiu! Anticomunist a fost Vaclav Havel, la Praga, care le-a cerut comuniştilor să se care de la putere, nu să-i reducă lui vârsta de pensionare! Anticomunist a fost Corneliu Coposu, care a stat 17 ani în puşcăriile comuniste, fără să semneze declaraţia de loialitate faţă de PCR! Anticomunist a fost Walesa, care le-a cerut comuniştilor democraţie, pluralism politic şi alegeri libere, nu mezeluri! Un erou adevărat trebuie să-şi urmeze steaua idealurilor, până la sacrificiu, fără compromisuri. Iisus Hristos a rămas mii de ani în conştiinţa miliardelor de creştini! Pentru că a preferat să moară pe cruce, decât să bată palma cu Diavolul... Iisis a ales crucificarea! Nu s-a înscris la şcoala lui Iuda...
#43 Constantin Dobre31.10.2016,  08:05:05
@ #37 Valeriu Butulerscu V-ati grabit sa-mi rasoundeti dvs in locul comentatorului "Matei", din pozitia de avocat din oficiu! Imi dati un nou prilej de a demonta zicerile dlui Septimiu Francisc Krausz catre dvs, dupa cum clamati. Poate i-i veti relata si dumnealui ceea ce va urma sa va spun si daca este intr-adevar asa cum l-ati descris dvs si dl "Matei" s-ar putea sa aveti surpriza sa-mi dea dreptate! Daca nu, nu! Fiecare cu constiinta si amintirile lui! Mai intai de toate va spun ca locul (camera/sala) in care l-am intalnit prima si ultima oara pe dl Septimiu Krausz o cunosteam foarte bine pentru ca exact in aceeasi incapere i-am re-intalnit pe politrucii Ilie Verdet si Gheorghe Pana la data de 5 august 1977, cand au incercat fara succes sa renegocieze revendicarile minerilor grevisti de la Lupeni, Cunoasteti, sper, acel episod din relatarile mele publice inserate in una din cartile scrise de dl Marian Boboc despre Revolta minereasca din august 1977. In al doilea rand va spun ca am avut si inca pastrez "prostul" obicei de a pastra o agenda proprie cu relatari proaspat consemnate dupa fiecare episod mai insemnat din viata mea! Pe aceste consemnari ma bazez cand va relatez ceea ce urmeaza! Asadar: 1) in dupaamiaza zilei de 22 decembrie 1989 ma aflam in casa unui bun prieten, inginer de mecanica auto, caruia m-am confesat ca doream sa plec in Valea Jiului si care ma incurajat s-o fac stiindu-mi trecutul. In prezenta acelui prieten si a familiei lui, sotie si 2 fetite, am cerut de la PTTR-ul din Craiova numarul de telefon al Primariei din Petrosani. Apoi tot in prezenta acelorasi persoane am sunat la primaria din Petrosani. Mai intai mi-a raspuns o voce feminina (mai tarziu am intalnit acea persona in sediul Primariei Petrosani care-a tinut sa-mi spuna ca ea a fost cea care mi-a facut legatura cu "domnul presedinte" - nu s-a recomandat cum o cheama, dar dupa aspect era dragutica si destul de tanara)! Scurta mea convorbire telefonica cu "domnul presedinte" (atunci nu s-a recomandat cum i-l cheama, am aflat abia cand l-am intalnit!) sa rezumat astfel: dupa ce m-am recomandat cine sunt si ce-am facut in Valea Jiului "domnul presedinte" mi-a spus ca stia cine sunt si ca-i parea bine sa vorbeasca cu mine. Apoi l-am intrebat daca era nevoie de mine acolo! Mi s-a raspuns ca eram binevenit numai sa nu ma sperii de "haosul de pe strazile Petrosaniului". Dupa ce ma sfatuit sa am asupra mea un document de identificare, i-am promis ca ma voi prezenta la intrarea in Primaria din Petrosani cu diplomele mele de ajutor miner, miner si diploma de bacalaureat eliberata de Liceul Teoretic din Lupeni. Asta a fost intreaga mea conversatie cu dl Septimiu Krausz la telefon, ascultata integral de prietenul meu si sotia acestuia la un post telefonic (in paralel cu cel de la care vorbeam eu din sufragerie) aflat in camera alaturata a fetitelor lui/lor. Nu va cer si nici nu-mi pasa daca ma credeti sau nu! Mie imi sunt de ajuns martorii/prietenii mei care-au asistat la intreaga convorbire, la cererea mea expresa pentru a nu-mi scapa niciun detaliu din acea conversatie telefonica si care si acum traiesc in acelasi apartament din Craiova si cu care am ramas in aceleasi relatii de prietenie si pe care i-i vizitez ori de cate ori am ocazia. Apropo, imediat dupa ce v-am citit comentariul mi-am sunat prietenul din Craiova si i-am cerut sa-mi spuna daca in timpul conversatiei telefonice in chestiune a retinut cumva expresia "veniţi să conduceţi în locul meu" sau orice varianta a acelei ziceri! Mi-a raspuns ca n-a retinut acea expresie din partea "barbatului din Petrosani" cu care am stat de vorba. Cand i-am spus ca poate nu-si aduce bine aminte, raspunsul exact a fost: "Hai ba Costica, ce dracu, cum sa uit asa ceva! Tin minte perfect de toate conversatiile noastre din apartamentul meu, in prezenta si a juristului nostru de intreprindere cand ne povesteai ce s-a intamplat la Lupeni si despre necesitatea separarii puterilor in stat! Iti sorbeam vorbele din gura! Cum sa fi uitat ceva din conversatia cu acel domn? Uite daca vrei ti-o dau si pe nevasta-mea la telefon, ca si ea a auzit tot! Nu eu ti-am facut rost de sofer si masina pentru deplasarea la Petrosani? Cum sa uit tot ce s-a intamplat in acea zi?"; 2) in aproximativ 2 ore de la conversatia cu dl Krausz am plecat spre Petrosani impreuna cu soferul si masina furnizate de prietenul meu. Pe drum am fost opriti de mai multa ori la controalele patrulelor de "revolutionari" carora a trebuita sa ma legitimez cu documentele mentionate mai sus si spunandu-le ca eram asteptat la Primaria din Petrosani. Mi-aduc aminte ca unul dintre acei "revolutionari" mi-a spus in mod alarmist ca degeaba mergeam la Petrosani ca deja se anuntase la radio ca rusii au intrata in tara!; 3) cand am ajuns in Petrosani, aproapede ora 11 seara, n-am vazut niciun fel de haos pe strazi, doar circa 10-15 tineri ce se aflau in strada in fata Primariei. Am lasat autovehicolul cu care venisem pe marginea trotoarului din fata hotelului aflat in diagonala vis-a-vis de Primarie, apoi impreuna cu soferul am batut la usa principala a Primariei, care era inchisa. Ne-a deschis o tanara (era acea domnisoara care imi spusese ca ea imi facuse legatura cu "domnul presedinte" si care s-a recomandat ca era una din cele doua secretare ale "noii puteri din Petrosani". In timp ce eram condusi catre "domnul presedinte" in "sala de consiliu" am intrebat-o de ce tineau usa inchisa de la intrare si mi-a raspuns "sa nu intre astia peste noi ca nu poti sa stii cine ce intentii are"!; 4) in "sala de consiliu" am gasit circa 10-12 persoane asezate pe scaune in jurul unei mese dreptunghiulare sau ovale. Am dat mana cu toti (sunt sigur ca deja fusesera anuntati de sosirea mea) care nu si-au declinat numele cu exceptia celui care trona pe un fotoliu la mijocul mesei pe partea dinspre perete (opozabil ferestrelor si balconului de la strada) care s-a recomandat ca-l chema "Septimiu Krausz, presedinte al FSN Petrosani". Dupa amabilitatile de rigoare am fost invitat sa i-au loc pe un scaun, intr-adevar "in capul mesei" dinspre intrarea in acel birou. Intre timp mi s-a mai facut cunostinta cu un domn in civil care s-a recomandat ca "seful garzilor patriotice". Apoi mi s-a relatat de catre dl Kraus despre ce se intamplase pana la sosirea mea: ca fostul prim-secretar, Resiga Ion/Ioan disparuse din sediul Primariei inainte de sosirea lor acolo, ca disparusera militienii si securistii din sediile lor, ca erau mereu in alerta din cauza "teroristilor", ca descoperisera pe Jiet arhiva Securitatii care era partial arsa si ca restul fusese "adusa aici" si incuiata personal de catre dl Krausz si ca era unicul care poseda cheia de la acea incapere, ca toti erau ingroziti de teama teroristilor dar ca aveau norocul ca erau suficiente arme in camera garzilor patriotice pentru a se apara si cu "domnul presedinte" care mereu facea glume si le spunea bancuri "pentru destinderea atmosferei" etc. La un moment dat mi s-a inmanat si o legitimatie FSN pe care am lasat-o pe masa la plecarea mea dar tin minte ca avea nr. 62. Intre timp se zvonise ca sosisem la Petrosani si a aparut in fata primariei circa 200 de persoane (poate mai mult pentru ca erau asezati in strada pe toata latimea primariei) si cineva, un tanar de circa 25-30 de ani, a iesit pe terasa si a spus multimii ca doar ce sosisem la Petrosani si i-a intrebat daca doream sa le vorbesc. Apoi a revenit in acea incapere spunand tuturor ca oamenii doreau sa le vorbesc. Toti au fost de acord dar m-au indemnat sa fiu atent ce le spun. In cuvantul meu catre multime am facut "greseala" de ai indemna pe oamenii adunati acolo sa-i caute, sa-i prinda si sa-i aduca la sediul Primariei pe seful Securistii, al Militiei si pe prim-secretarul PCR al Petrosaniului! La revenirea in "sala de consiliu" am gasit o adevarata isterie generalizata a tuturor membrilor FSN (toti se ridicasera in picioare in afara de domnul Krausz care tinea capul in jos si nu zicea nimic) Atunci a inceput o adevarata avalansa de reprosuri care mai de care mai caraghioase: ca nu se asteptau la asa ceva din partea mea si ca ma avertizasera sa am grija ce le vorbesc oamenilor, ca am "isterizat" multimea si am "indemnat gloata la violenta" si ca "ne va fi greu s-o stapanim" etc. M-am asezat pe scaun si-i ascultam calm si in tacere! S-au mai linistit abia dupa ce le-am spus ca acele masuri erau necesare pentru a ne asigura sa nu fim atacati chiar din ordinul celor care le cerusem arestarea, dar mi-au cerut sa nu mai ies pe balcon sa le mai vorbesc oamenilor. Totusi oamenii din strada imi strigau numele si-mi cereau sa mai ies pe balcon si sa le mai vorbesc. Toti membrii FSN mi-au cerut ferm sa nu mai ies pe balcon sau daca ies sa le promit ca-i voi indemna sa nu-i caute si sa-i aresteze pe cei vizati, ci doar sa stea in strada si "sa ne pazeasca"! Am refuzat sa dau curs cererilor "colegilor"! Iesirea din acel impas a fost furnizata de catre tanarul care iesise pe balcon si anuntase sosirea mea la Petrosani, adica sa merg in strada impreuna cu el pentru ca oamenii erau curiosi sa ma vada si sa interactionez direct cu ei si intre timp el, tanarul, le va cere sa nu alerge degeaba dupa cei vizati pentru a nu se imprastia si oricum nu puteau fi gasiti pentru ca parasisera deja sediile si se ascundeau. In sfarsit "colegii" au fost de acord cam cu jumatate de gura! Am procedat intocmai cum propusese acel tanar si intr-adevar in timp ce eu am intrat in multime, le strangem mainile oamenilor si raspundeam ad-hoc la intrebarile lor, tanarul cred ca si-a facut si el "datoria" nitel mai departe de mine, tot in multime. Nu stiu intre timp ce s-o fi intamplat in "sala de consiliu" pentru ca la intoarcerea mea si a tanarului care m-a insotit in multime am gasit o si mai sumbra atmosfera dar tacuta si cu priviri aruncate pe ascuns si chiorase catre mine. Am avut senzatia ca ma suspectau de ceva anume dar m-am facut ca nu observ si nici n-am intrebat ce se intamplase. Tot atunci am sesizat prezenta unei persoane necunoscute (nu mi-a fost recomandat!) care parea o figura autoritara si sta tacut intr-un fotoliu in coltul opus al intrarii in acea incapere, dar din desfasurarea evenimentelor de mai tarziu mi-am dat seama ca era Directorul General-adjunct al Centralei Carbunelui din Valea Jiului (CCVJ), lucru confirmat de acelasi tanar care mai devreme ma insotise in multime. La scurt timp majoritatea oamenilor din strada au plecat la casele lor dar tin foarte bine minte ca unul din cei cu care am interactionat, mai in varsta si mult mai inalt decat mine, dupa ce mi-a strans mana, s-a aplecat la urechea mea dreapta si ma "traznit" susotind cu intrebarea: "Ce cautati d-le Dobre aici? Stiti dvs cine sunt aia care-o fac pe sefii in Primaria asta?" Am fost foarte surprins de acea interogatie, dar n-am raspuns acelui om considerandu-l un provocator care dorea sa ma desparta de 'coledzi'! Revin la atmosfera apasatoare din "camera de consiliu", intrigat fiind si de prezenta noului sosit in lipsa mea, care pe deasupra nici nu-mi fusese prezentat. Deodata a aparut in acea sala o "patrula" a FSN-lui petrosanean cu un barbat, imbracat decent, elegant si cu aliura de intelectual, pe care-l "prinsesera" si refuzase sa se legitimeze si ca de-aia i-l adusesera la "sediu"! Abia aici, la "sediu", domnul in cauza s-a 'confesat' ca era maior de Securitate si se afla in misiune pentru a afla "starea de spirit din Valea Jiului", ca apartinea unei unitati militare din Simeria si ca nu umbla cu legitimatia la el! I-i cam lasase masca pe "colegi", ba l-au si crezut si parca la unison au agreat sa-i dea drumul sa se intoarca linistit la unitatea lui militara, cu conditia sa nu "faca cumva prostii"! Iar m-a pus 'aghiuta' sa intervin si sa-l iau nitel din scurt pe "domnul ofiter de Securitate" cerandu-i sa-si 'verse" buzunarele de la palton si costum, intrebandu-l in cea a constat la concret misiunea aia a lui cu "starea de spirit", cerandu-i numarul de telefon al unitatii militare din care pretindea ca facea parte pentru a verifica veridicitatea spuselor lui etc. Atata mi-a trebuit! A inceput tirada de acuze neroade la adresa mea, de fata cu acel necunoscut care se pretindea maior de Securitate in misiune: ca de unde invatasem eu tehnica aia "speciala" de a "interoga mai ceva ca la Securitate", ca nu era treaba lor sa "impiedice organele militare sa-si faca datoria", ca eu habar n-aveam ca intre timp ce ma aflam afara in mijlocul multimii seful Securitatii din Petrosani "de buna credinta" s-a prezentat in fata lor pentru a se pune la dispozitia "noii puteri" reprezentata de ei etc etc. Intre timp "domnul maior de Securitate" a disparut din acea incapere iar eu devenisem suspect in ochii tovarasilor "colegi". Vazand ca doar le ascultam neroziile cu calm si privind fix in ochii fiecaruia care-mi reprosa ceva (exceptie dl S. Krausz!) si fara sa dau nicio replica, deodata un individ scund din partea stanga a d-lui Krausz (probabil unul dintre vicepresedinti ai acelui consiliu fesenist) s-a ridicat si m-a intrebat sfidator: am aflat c-ati facut Stefan Gheorghiu, este adevarat? Am raspuns prompt:"Adevarat, si cei cu asta?" La acel moment tanarul care ma insotit in multimea de-afara a spus tare si raspicat: "Domnilor eu zic sa nu ne jucam cu focul!", dupa care a venit imediat replica catre acel tanar din partea individului cu fata autoritara aflat pe fotoliul din coltul opus intrarii in acea sala (cel care nu-mi fusese prezentat); "Tu sa taci! Vezi ca de doua zile n-ai mai trecut pe la servici si te pun nemotivat!" La acel moment m-am ridicat de pe scaun si m-am indreptat incet catre iesirea din acea "sala de consiliu" L-am auzit totusi pe presupusul vicepresedinte de langa dl Krausz propunand sa trimita "o echipa de avocati la Craiova la generalul Rosu sa culeaga informatii ample" despre mine si pe acelas tanar 'aparator' al meu tanguindu-se cu voce ceva mai joasa: "Domnilor, va rog, ne batem cuie-n talpa degeaba" si din nou apostrofat de individul autoritar din colt: "Gura, ca te trimit imediat la munca!" La iesirea din Primarie am fost insotit de aceeasi "secretara" si spunandu-mi ca-i parea rau de ce s-a intamplat in "sala", ca sa nu ma supar si sa-i influentez pe oamenii din strada impotiva "noii puteri". N-am raspuns in niciun fel acelei doamne "secretara". La iesirea din Primarie am vazut in strada doar un grup de 3 tineri, probabil noi veniti sa apere "noua putere", iar langa usa cladirii eram asteptat de soferul cu care sosisem la Petrosani si care se plangea ca doar cu o jumatate de ora mai devreme de sosirea mea i s-a spus sa paraseasca Primaria. Ma abtin sa comentez ce i-am transmis bietului sofer despre ce-i din interiorul Primariei. I-am mai spus soferului sa plece la Craiova singur, eu ramanand sa dorm cateva ore la hotelul de vis-a-vis dupa care intentionam sa plec la Vulcan la unul dintre fostii mei colegi grevisti din august 1977. Dupa ce m-am despartit de sofer si indreptandu-ma catre intrarea in hotel am fost ajuns din urma de acelasi tanar care ma insotise in multime care ma tot batea la cap ca-i parea rau de ce s-a intamplat, ca sa nu ma supar ca "totul se va aranja", ca sa ma-ntorc cu el in Primarie pentru "impacare" ca a "aranjat" el "ploile", ca i s-a dat voie sa aranjeze el cu cazarea gratuita la hotel dupa "impacare" (atunci am intuit ca probabil fusesem observat/urmarit prin fereastra sau de pe balcon). In final i-am spus tanarului sa le transmita destinatarilor din Primarie ca nu doream sa mai dau ochii cu ei si ca refuzam orice cazare gratuita din partea lor. Dupa ce m-am cazat la acel hotel am rugat-o pe receptionista sa ma trezeasca la ora 11 dimineata. La plecarea din hotel am mers in strada la "ia-ma nene si pe mine" cu destinatia Vulcan. In timp ce asteptam ocazia cu "ia-ma nene" priveam la o noua multime de oameni din fata Primariei recunoscandu-i si pe cei de care ma despartisem, mai putin S. Krausz, tanarul "impaciuitor" si seful acstuia (dir. general adjunct al CCVJ), vorbind cu oamenii si aratandu-ma cu mainile. Am fost si raman convins ca nu ma vorbeau de bine! La Vulcan l-am intalnit pe fostul meu coleg grevist si dupa ce i-am spus ce s-a intamplat la Petrosani am hotarat impreuna ca a doua zi sa margem la Bucuresti. La Bucuresti am iesit impreuna pe "sticla" TVR"L" cerand demiterea Directorului General al CCVJ, Dan Surulescu, si a adjunctului acestuia. Dupa numai 2 sau 3 zile a aparut pe aceeasi "sticla" o asazisa delegatie de mineri "reprezentativi" ai Vaii Jiului care sustineau ca eu si colegul meu grevist nu reprezentam "cu adevarat" minerii Vaii jiului! Asta-i partea mea de adevar! Astept reactia "cetateanului de onoare" Septimiu Francisc Krausz! Daca nu, nu! Ramanem fiecare cu onoarea pe care ne-o putem permite!
#44 Eco31.10.2016,  15:16:05
Pentru Domnul Valeriu Butulescu ( referitor la postarea #42). Daca mai este nevoie, repet, aveti parte de toata stima si respectul meu. Cel putin pentru calitatea umana ( dovedita) si nu pun in discutie ( orice) alte aspecte ce au fost "discutate" aici, cu aceasta ocazie. Initial am fost consternat cu privire la faptul ca ati acceptat a polemiza cu acel Dobre... Gusturile nu se discuta ! Asa ca nu le voi pune nici eu in discutie. S-a certificat inca odata ca nu exista compatibilitate intre comunism si intelectuali. Se stia. Se pare ca dintr-o regretabila greseala de tehnoredactare s-a produs o posibila eroare de interpretare, anume : la afirmatia Dvs. : "Pentru că a preferat să moară pe cruce, decât să bată palma cu Diavolul... Iisis a ales crucificarea! "...am serioase retineri ca afirmatia poate (??) fi luata exact asa cum a fost scris. "ISIS" este o organizatie relativ nou infiintata in Orientul Mijlociu, de catre pretinsul "stat islamic", este socotita de catre lumea civilizata ca fiind o organizatie terorista si...tratata ca atare. Ma gandesc ca cele scrise de Dvs. nu au legatura cu "acel" Isis.
#45 Constantin Dobre31.10.2016,  20:33:01
@ #42 Valeriu Butulescu Nu credeti ca era mult mai simplu sa ma anuntati ca suspendati orice dialog cu mine inloc sa ma jigniti si insultati incalificabil pentru un om care se pretinde cult si educat? 1) Uitati-va bine la cronologia comentariilor dvs cu atacuri consistente la persoana (subiectul disputei noastre nefiind nici eu si nici dvs, ci doar subiectul articolului cu privire la candidatura d-lui Septimiu krausz la "cetatenia de onoare" a Municipiului Petrosani) si combinate cu cerinte insistente de a va da raspunsuri punctuale la intrebari/interogatii, apoi intrebati-va cine a inceput?; 2) Priviti cu mare atentie la comentariul 29 si observati ca asa ca din senin ati lansat cel mai murdar si nejustificat atac, un fel de the greatest mass murderers attacked nu numai la adresa mea ci si la adresa zecilor de mii de mineri ai Vaii Jiului revoltati in august 1977 la Lupeni si in special impotriva minerilor care au infundat puscariile comunista (16), stramutati din Valea Jiului (403) si internati in spitale psihiatrice (52) - in spatele acestor cifre statistice s-au aflat fiinte vii, victime ale terorii comuniste - si au fost scrise cu mainile murdare ale securistilor in documentele intocmite de ei, documente (copii extrase din arhiva CNSAS) folosite de mine pentru fundamentarea Expunerii de motive a modificarii Legii "Recunostintei" si in toate discutiile avute cu ministri si secretari de stat ai Guvernului Romaniei, la dezbaterile in toate comisiile de la Senat si Camera Deputatilor, pe durata a unui an si jumatate de zile; 3) Acum priviti, va rog, si la cronologia comentariilor mele si ve-ti constata ca n-am facut altceva decat sa va raspund corespunzator si progresiv la intensitatea si gradualitatea atacurilor dvs atat la adresa mea cat si impotriva minerilor revoltati in august 1977 (re-vedeti disproportionatul raport dintre comentariile 29 si 42 versus comentariul 38); 4) Domnule Butulescu, nu pot sa va inteleg inversunata convingere ca Greva din august 1977 n-a fost altceva decat un "inedit CONFLICT COLECTIV DE MUNCĂ"?! Daca a fost asa dupa cum ziceti, cum se poate justifica si explica teroarea comunista declansata impotriva a mii de mineri prin urmariri informative constante si de lunga durata, inchisori, stramutari si internari in spitale psihiatrice? Ce fel de delicte am comis noi, altele decat politice prin incalcarea Constitutiei RSR (care interzicea dreptul la greva) si a POLITICILOR economice si sociale ale statului si partidului comunist in frunte cu Nicolae Ceausescu? Spuneti c-ati citit rvendicarile noastre scrise! Cred c-ati observat ca la punctul 1 ceream reducerea planurilor de productie proportional cu forta de munca productiva si activa. Stiati ca era interzis prin Constitutia comunista punerea in discutie a planurilor de productie si se pedepsea penal cu inchisoarea sau condamnarea la moarte pe motiv de "subminare a economiei nationale"? Va este atat de greu sa va imaginati la ce riscuri majore ne-am expus in anul 1977 prin asumarea constienta (cel putin din partea mea) a acelei revolte anticomuniste? Ca asta a fost, no question about that! Cum este posibil sa discriminezi si sa separi o miscare economica de una ideologica cand tot amalganul de POLITICI comuniste erau subsumate si subordonate SIMBIOZEI TOTALITARE dintre stat comunist si PCR in frunte cu acelas Nicolae Ceausescu? Nu mai discriminati domnule intre anticomunismul dejist si cel ceausist numai pentru faptul ca regimul dejist a fost chipurile mai brutal, fizic vorbind, si cel ceausist in aparenta mai putin brutal! In fapt regimul dictatorial ceausist a fost in esenta sa mult mai odios si parsiv pentru ca escamota condamnarile politice prin condamnari de drept comun si stramutarile/domiciliile fortate prin tehnici specifice Securitatii de a constrange si determina chipurile BENEVOLELE stramutari/domicilii fortate numai pentru a escamota victimizarea politica si disidenta si a da bine in ochii strainatatii! Cred ca nu v-a scapat observatia ca in statul de drept al Romaniei de azi orice impotrivire dovedita, cat de mica idividual sau colectiv, impotriva regimului comunist este interpretata juridic ca un act politic anticomunist. Verificati si veti afla ca tribunalele, curtile de apel si chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie colcaie de hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile, pentru fapte anticomuniste cat de marunte ar fi ele! Ca place sau nu, asta e si asa trebuie sa fie intr-un stat de drept si democratic! Acum revin si va-ntreb, fiind si om politic in statul actual de drept in Romania si culmea chiar in Valea Jiului si ca liberal: cum va permiteti domnule sa contestati inserarea Revoltei minerilor Vaii Jiului, 1977, in Legea speciala si politica a "Recunostintei" (L 341/2004) de care pot beneficia putinii mineri supravietuitori si familiile acestora? Cum indrazniti domnule Butulescu sa contestati public o lege votata in Parlamentul Romaniei si promulgata de Presedintele Klaus Verner Iohannis si apoi s-o calificati drept o "mistificare istorica, din raţiuni propagandiste sau electorale" si care va "repugnă până la silă"??; 5) Domnule Butulescu, ma amuza copios insistenta dvs de a ma eticheta ca si comunist numai pentru simplul fapt ca am platit cotizatia ca simplu membru PCR timp de 10 ani si ca am urmat cursurile fara frecventa la Stefan Gheorghiu exclusiv pe banii mei si in timpul concediilor mele platite de intrepreprinderea unde lucram ca sudor sau in timpul concediilor fara plata! Eu n-am beneficiat aproape cu nimic gratuit de pe urma regimului comunist,exceptie cele 11 clase de invatamant gratuit, in schimb dvs va calificati perfect ca profitor consistent de pe urma gratuitatilor de invatamant oferite de statul comunist, de la gradinita si pana la absolvirea Institutului de Mine din Petroşani, apoi a instituţiilor poloneze de învăţământ superior: Universitatea din Lodz şi Academia de Mine şi Metalurgie din Cracovia si daca mai scormonim mai gasim! Si culmea culmilor ati mai beneficiat si de pe urma sacrificiilor minerilor revoltati in august 1977 atunci cand Valea Jiului a cunoscut cel mai inalt standard de trai si bunastare din toata istoria ei. Asta da tupeu cu zicala "hotul striga hotii"
#46 Valeriu Butulescu01.11.2016,  01:03:19
Domnule Dobre! Mă simt nevoit să revin, pentru că după ce mă insultaţi ordinar, tot Dv. vă declaraţi lezat şi pretindeţi scuze şi daune morale! Recitiţi, vă rog, comentariul 34, în care delirul Dv. erupe incontrolabil, spunându-mi: fesenistule infocat (da, fesenist infocat si NU revolutionar anticomunist!)! Gata, ti-ai dat arama pe fata! Asa-i ca doare al dracului de adanc? Asa-i ca ti s-a taiat caimacul spuselor tale mincinoase si ale "confratilor" tai in dogme si idei cu privire la primordialitatea Solidaritatii poloneze...?". Trec cu vederea forma barbară de adresare, de care s-ar ruşina orice maistru minier din Valea Jiului. Eu v-am vorbit tot timpul cu Dv. Chiar dacă ideile noastre nu converg totdeauna, putem dialoga civilizat. Nu e cazul să mă luaţi cu tu şi cu hai sictir! Am vorbit totdeauna cu respect şi admiraţie faţă de Greva de la Lupeni, 1977. Dar modul aberant în care declaraţi "primordialitatea" Grevei de la Lupeni 1977 în cronologia protestelor din Blocul Răsăritean denotă o crasă incultură istorică. Gândiţi-vă la protestele de amploare naţională din Ungaria (1956) şi Cehoslovacia (1969), vădit anticomuniste, pentru înăbuşirea cărora a fost nevoie de tancurile sovietice şi de infanteria a alte patru state din Est! La fel de primitiv formulată şi argumentată este şi "primordialitatea" Dv. faţă de Lech Walesa şi Solidaritatea poloneză. E drept, Solidaritatea s-a format, ca prim sindicat liber din lumea comunistă, pe 10 octombrie 1980. Dar această structură a ajuns repede la 7 milioane de membri, care s-au luptat nouă ani cu puterea comunistă din Polonia (prin greve generale, proteste etc). Lech Walesa, după un deceniu de acţiuni ANTICOMUNISTE i-a făcut pe comunişti să predea puterea! Walesa, cu care, asemenea lui Cozma, vă place mult să vă comparaţi, le-a cerut comuniştilor plecarea de la putere, nu salam şi schimburi de şase ore! Au fost revendicări POLITICE clare! Nu întâmplător, Occidentul care vă găzduieşte a făcut din el (şi nu din Dv.) un erou, mergând până la decernarea Premiului Nobel. Comuniştii români nu aveau milă, când era vorbă de mişcări anticomuniste! Pe vremea lui Dej, anticomuniştii erau judecaţi sumar şi împuşcaţi (un exemplu, cazul studentului Beldeanu). Chiar şi ereziile politice mărunte erau sever pedepsite. În 1981, un muncitor român, Iuliu Filip, înfiinţează, discret, la Uzinele CFR Cluj Napoca un mic sindicat "liber", după modelul Solidarităţii. Rezultatul: Iuliu Filip este condamnat la la şase ani de temniţă grea, din care execută cinci, fiind "graţiat" în urma presiunilor Occidentului. Ştiu povestea în amănunt, am scris un scenariu de film pe acest subiect. Dacă Greva Lupeni 77 ar fi avut o perceptibilă dimensiune anticomunistă, se lăsa cu închisoare grea, domnule Dobre, nu cu strămutarea Dv. la Craiova şi cu înscrierea Dv. la Ştefan Gheorghiu. Aţi cerut reducerea normelor de lucru (revendicare profesională, socială, sindicală), dar nu POLITICĂ! Şi acum spuneţi că această revendicare a fost un atac la Constituţia din 1965! Ridicol! Nici măcar sechestrarea premierului Ilie Verdeţ nu este o măsură anticomunistă. Sechestrarea de persoane (în orice regim politic) este o infracţiune gravă! În plin capitalism democratic, Gigi Becali prinde un hoţ care-i prăda o parte din uriaşa sa avere, şi-l "sechestrează" până vine poliţia să-l ridice. Ei, bine, pentru acea sechestrare, Gigi Becali a făcut ani de puşcărie şi a scris, fără voia lui, câteva cărţi de succes. Dar se pare că sechestrările de persoane sunt forma Dv. de luptă politică. În comentariul 37 spuneţi că, după ce dl. Krausz v-a invitat la Petroşani şi vi s-a înmânat legitimaţia FSN nr. 62 (cu maximă bunăvoinţă) aţi ieşit în balconul Primăriei şi aţi îndemnat mulţimea să meargă şi să "aresteze" pe comandanţii Miliţiei şi Securităţii Petroşani!! Culmea: Nu cereaţi arestarea secretarului PCR de la Petroşani, coleg de facultate de la Ştefan Gheorghiu! Doreaţi capul celor doi comandanţi. Pentru Dv. Revoluţia era doar un prilej de răfuială personală. Mandatul de arestare era semnat, verbal, de Dv. în calitate de membru FSN? Mulţimea dezlănţuită nu arestează, ci linşează, domnule Dobre. La Odorheiul Secuiesc, în aceeaşi zi, un alt iresponsabil a trimis mulţimea să-l "aresteze" pe comandantul Miliţiei (Oancea).Mulţimea l-a omorât în bătaie şi i-a târât cadavrul pe stradă. La acea "arestare" făcută de mulţime încă şase miliţieni şi-au pierdut viaţa (în total, patru români şi trei unguri). De aceea s-a luat cu mâinile de cap profesorul Krausz, de aceea v-au strigat revoluţionarii Şoica şi Silvester "trădătorule!", "provocatorule! Ieşi afară! Lumea a înţeles de ce sunteţi, în stare să faceţi, cu firea Dv. impulsivă şi răzbunătoare. Şi v-a făcut vânt! Aţi încercat schema şi la Vulcan, dar acolo v-a mers şi mai rău. Apoi, la Bucureşti, "pe sticlă" aţi mai avut o ultimă intervenţie, la fel de prost primită. Nu securitatea v-a îndepărtat, ci modul Dv. imposibil de a vă manifesta, incapacitatea de a purta un dialog, vizibile şi în această lungă dispută publică. În finalul comentariului 34, în maniera vulgară a procurorului comunist, arogant şi needucat, îmi puneţi o întrebare la care musai să vă răspund. Citez: 1. Întrebarea Dv. "Cum ai ajuns tu membru fondator al Organizaţiei FSN din Valea Jiului (martie 1990)? Hai, paşli, fesenistule!" Răspuns: Simplu. Pe mine membrii FSN nu m-au fugărit ca pe Dv. La IUM Petroşani, unde lucram ca inginer, studenţii au chestionat angajaţii uzinei (pe atunci erau 3500)şi eu am fost ales lider FSN pe uzină (alături de ing. Mircea Munteanu şi ing. Ioan Dărăban). În martie 1990 am fost cooptat în CPUN Petroşani(vot unanim) iar apoi, când FSN-ul nostru (aveaţi legitimaţia nr. 62) s-a transformat în partid politic, eu am fost membru fondator. Recunosc! M-a ajutat puţin în promovare şi activitatea mea literară, şi legăturile cu Solidaritatea poloneză. În martie 1989 îmi apăruse deja o primă carte în Statele Unite ale Americi; încă de pe-atunci scrierile mele circulau în ţară, dar şi peste hotare (fuseseră deja tipărite în şapte limbi). Iar cu Solidaritatea poloneză am avut o bună relaţie, prin câţiva lideri. La Lech Walesa am ajuns mai târziu. Aţi înţeles? Pe mine oamenii m-au acceptat, nu ca pe Dv.. Nu fusesem membru PCR. Am avut şi eu necazuri cu Securitatea, care a cerut în 1987 să fiu dat afară din serviciu. Dar nu m-am plâns. De aceea m-au votat oamenii. Inclusiv la Parlament. Eu terminasem Academia de Mine din Cracovia, nu Academia Ştefan Gheorghiu. Fiecare cu academia lui.
#47 Eco01.11.2016,  03:00:57
Dobre....Dobre.... Acum ceva vreme, cand se comenta la articolul despre Miron Cosma , drept colaborator al securitatii...te-ai luat de mine cand am afirmat ca ai incalcat doar legea in vigoare in 1977 si...nimic mai mult si ca esti doar un comunist...hai sa spunem "nostalgic" si "neinteles"...ca sa nu te supar intentionat ( ca apoi iarasi nu te controlezi la limbaj) Iti mai spuneam eu atunci ca normal ar fi fost sa fi judecat si condamnat ( nu e tarziu niciodata ) Dar NU RELUAM. ALTCEVA vreau eu sa semnalez si anume : hai sa lasam in pace pe "Matei"...e meciul vostru :)) Eu am facut afirmatii "aiurea" si mi-ai facut scandal si in final te-am...abandonat, de comentai singur. Dar nici Butulescu Valeriu nu stie ce spune ? Ca e "ceva" diferenta intre voi....in sensul ca Valeriu Butulescu este un intelectual, tu doar un palmas, dumnealui este inginer, tu doar o scoala de cadre ( nu facultate cum visezi tu ), o scoala de partid...aiurea in tramvai... Dumnealui scrie cari, tu faci doar scandal pe net... Zau ca as paria ca Valeriu Butulescu a scris cu cel putin o carte mai mult decat ai citit tu la viata ta ! :))) Eu iti doresc numai bine, sanatate (...) cat cuprinde si chiar iti dau un sfat : cativa din generatia ta...te inteleg, unii te respoecta, altii mai putin, cativa...chiar deloc. Cei foarte in varsta...nu mai sunt si pe tineri ii cam doare in cot ce aiu facut tu cu verdet et company...ca daca nu sunt manelisti sau fotbalisti...nu exista ! :))) Ai avut vremea ta si...s-a terminat ! Retine : este sfarsitul lumii ! Sfarsitul lumii tale ! Poate sa promulge Iohanis ...ce o vrea....dar aproape nimanui nu ii pasa ce si cum. Si nu din rautate, ci datorat faptului ca prioriutatile sunt altele. Tinerii vor casa, masina, piscina...si de ce nu ?....si nu au timp sau chef de zbuciumul tau...trecator... Incearca sa fi mai maleabil, admite ca altii au alte prioritati in viata sau alte unghiuri de abordare si...vei trai mai mult si sa te bucuri de recunostinta legala promulgata de...Iohanis si Verner Klaus :)) ( ma gandesc ca acum chiar ai terminat !)
#48 Constantin Dobre01.11.2016,  13:33:59
@ #39 Valeriu Butulescu "Şi de ce, mă rog, ar fi "fatidic şi sângeros" anul 1990? Cine a sângerat aşa puternic?" WOW! WOW! WOW! Mr. Butulescu! Cum adica, nu va ramas nimic in memorie despre ce s-a intamplat la "mineriada" din iunie 1990 - ACT SANGEROS cercetat in dosar penal spre finalizare pana la sfarsitul acestui an, cu suspecti nominalizati (Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Miron Cosma, N.S. Dumitru etc) si cu acuzatii de "crime impotriva umanitatii"??? N-ati auzit si nici n-ati vazut ceea ce a VAZUT, ORIPILAT, CUTREMURAT si SCANDALIZAT nu numai populatia Romaniei ci si intreaga lume civilizata??? Si ca din acel moment, SANGEROS,FATIDIC si FUNEST, imaginea Romaniei si in special a Vaii Jiului au fost iremedial COMPROMISE si cu consecinte DEZASTROASE/CATASTROFALE in toate planurile vietii socio-economice, culturale, financiare etc??? Negati ca la "mineriada" din iunie 1990 n-au curs SIROAIE DE SANGE din trupurile celor ucisi si ale celor a o 1000 de oameni nevinovati (statistica afirmata/confirmata de Parchetul General) BATUTI CU BESTIALITATE pe strazile Bucurestiului, in sediul Universitatii Bucuresti si in incinta unitatii militare de la Magurele??? Chiar dvs, din postura politica la acea vreme de "MEMBRU FONDATOR SI PRESEDINTE AL ORGANIZATIEI FSN DIN VALEA JIULUI (martie 1990) si de "DEPUTAT FSN DE VALEA JIULUI" validat la data de 18 iunie 1990 (la numai 2 zile de la catastrofala "mineriada" si in plin MACEL SANGEROS la Unitatea Militara de la Magurele), va permiteti sa negati SIROAIELE DE SANGE NEVINOVAT??? ASA CEVA!!!??? In calitatea dvs politica de atunci (1990) de "MEMBRU FONDATOR SI PRESEDINTE AL ORGANIZATIEI FSN DIN VALEA JIULUI (martie 1990) si de "DEPUTAT FSN DE VALEA JIULUI", n-ati avut nici-o LEGATURA cu ADUCEREA MINERILOR LA BUCURESTI in iunie 1990 si in acest sens, nici-o COLABORARE conspirativa/neconspirativa cu SUSPECTII DE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII, in special cu Miron COSMA (de care v-ati delimitat public abia in decembrie 1999, asa cum spuneti la comentariul 23), N.S. DUMITRU (caruia i-i erati subordonat direct pe linie FSN) si Ion ILIESCU ("carpa kaghebista"!)????????????? Va intreb doar, nu va acuz si nici nu dau cu parul! Tot la fel intreb si Parchetul General: Alo, Parchetul General, se aude, se vede? Va puteti autosesiza si cerceta/investiga??? S-au e nevoie sa fiti sesizati???
#49 Valeriu Butulescu01.11.2016,  20:56:40
Epilog. Oameni buni! Răbdarea şi capacitatea mea de a încasa şuturi, meritate şi nemeritate, vine din dorinţa de a înţelege ce s-a întâmplat, atât în 1977, cât şi în decembrie 1989. Această treabă frământă încă multă lume. M-aş fi aşteptat la mai multe reacţii, pro sau contra. Discuţia aceasta publică este găzduită de Ziarul Văii Jiului, cotidian care are merite mari în scrierea adevăratei istorii a zonei noastre, fiind mereu deschis la schimburi de opinii, fapt pentru care îi mulţumesc. Am fost şi sunt mândru de fenomenul Lupeni 77 - am scris acest lucru de nenumărate ori. Chiar dacă nu s-au cerut atunci în mod explicit schimbări politice, evenimentul a însemnat o palmă răsunătoare pe obrazul regimului comunist. Deoarece dialogul cu dl. Dobre e dificil şi degenerează uşor în invective (îl iert din oficiu, firea sa şi încercările grele prin care a trecut le justifică), încerc să pun cap la cap nişte idei. Eu cred că regimul de atunci n-a vrut să-l sacrifice pe dl. Dobre (bunăoară să-l calce o maşină, cum procedau ei, sau să-l "ajute" să se sinucidă) pentru a nu face din el un erou. Şi nici să-l închidă nu puteau pentru că, uluitor, nu exista un cap de acuzare! Nu i-au putut intenta un proces, ca lui Iuliu Filip în 1981, pentru subminarea orânduirii socialiste. PCR a lăsat să se înţeleagă că cerinţele minerilor erau legitime, fapt pentru care le-au şi îndeplinit în scurt timp. Imaginaţi-vă că după cele întâmplate (apropo de caracterul anticomunist al mişcării!), Organizaţia Locală PCR Vulcan nici măcar nu l-a exclus pe dl. Dobre din rândul partidului comunist!!! Ori alţii zburau din partid pentru un simplu fluierat în biserică! Excluderea înţeleg că a avut loc abia şapte ani mai târziu, când, spune domnia sa, şi-a luat la bătaie secretarul organizaţiei de bază PCR Craiova, în timpul şedinţei la care participa. Cum bătaia secretarului contravenea statutului PCR, şi nici nu era pe ordinea de zi, normal că a fost exclus, deşi cred că atunci era student în ultimul an la Academia Ştefan Gheorghiu. Dacă mai are poftă de dialog, este rugat să confirme această afirmaţie. Deci, conducătorul Grevei de la Lupeni nu a fost tras la răspundere penală, ca Iuliu Filip, care primise 6 ani de temniţă grea pentru că-şi făcuse la Cluj un sindicat liber, tip Solidaritatea! Comuniştii au avut însă grijă să spargă focarul organizatoric de la Lupeni, cu o neobişnuită atenţie, strămutându-i pe dl Dobre şi pe alţii. Şi bineînţeles, monitorizându-i atent, prin organele abilitate. Nu exclud, dar nu am nici dovezi, că înscrierea domnului Dobre la cea mai înaltă şcoală de activişti comunişti Ştefan Gheorghiu (patru ani după grevă, când lumea practic uitase de el!) a fost o manevră diabolică a Securităţii! Deşi, să fim serioşi! Înscrierea la orice facultate era şi atunci facultativă. Că de aceea se cheamă facultate. Obligatoriu era doar învăţământul general! Nu puteai fi OBLIGAT să mergi la facultate! Ideea că Securitatea te aducea cu duba la examene şi te păzea să nu fugi din amfiteatru mi se pare extraordinar de hazlie. Îmi inspiră chiar o nouă piesă de teatru! O comedie, desigur. Cred mai degrabă că, fără a reduce cu nimic din meritele domnului Dobre, domnia sa, obosit, speriat, intimidat şi sătul de coşmarul prin care trecea a văzut în înscrierea la Ştefan Gheorghiu o cale de supravieţuire, de a scăpa de necazurile personale, de a nu-şi expune mai departe familia (familiile oamenilor incomozi regimului au avut totdeauna mult de suferit). Dacă aşa a fost, trebuie înţeles. Toată lumea încerca atunci (ca şi acum) să supravieţuiască. Din păcate, fără a-i diminua meritele de la Greva Lupeni 77, înscrierea şi absolvirea înaltei şcoli de activişti comunişti de către Dl. Dobre intră grav în contradicţie cu postura de erou anticomunist, pe care acesta o cere cu insistenţă. Intrăm, cum spuneam, în zona teatrului absurd. Mai ales că Radio Europa Liberă, foarte ascultat în anii '80, răspândise zvonul "racolării" d-lui Dobre de către comunişti, dovada supremă, fiind absolvirea Academiei Ştefan Gheorghiu. Dar acum, să revenim puţin la Revoluţia de la Petroşani 89, şi implicarea domnilor Krausz şi Dobre! Că de aici a plecat această deja prea lungă discuţie. Descrierea făcută de cei doi în mare parte este convergentă. Dar apar şi mari divergenţe. Am în faţă lucrarea (publicată în 2013) a d-lui Krausz "Cercetare şi învăţământ sociologic în Valea Jiului", unde la cap. 13 este descrisă Revoluţia de la Petroşani. Numele d-lui Dobre nu este menţionat, dar, în discuţia purtată de mine, dl. Krausz îşi aminteşte de convorbirea telefonică cu dl. Dobre. Aici agenda îi joacă o mică festă domnului Dobre. Domnia sa a vorbit cu dl. Krausz pe 23, nu pe 22 decembrie. Cel care a sunat a fost dl. Dobre iar dl. Krausz l-a invitat să vină la Petroşani, să se implice în treburile Revoluţiei. Dl. Dobre recunoaşte acest aspect, dar contestă faptul că i s-ar fi făcut oferta să preia dânsul conducerea FSN-ului Petroşani. Poate a fost o glumă "atipică" în care profesorul Krausz excela. Evident, nu putea dânsul să desemneze preşedintele. Funcţia de preşedinte FSN trebuia câştigată prin susţinerea celorlalţi FSN-işti. Dar dl. Krausz, în cele nouă zile cât a condus FSN Petroşani şi-a dar de trei ori demisia, care i-a fost de două ori respinsă. Deci căuta un înlocuitor, dar unul acceptat de membrii FSN-ului local. De cum a venit la Petroşani(dl. Dobre confirmă acest aspect) a fost pus să ia loc în capul mesei şi i s-a eliberat legitimaţia FSN nr. 62 pe care, spune el, n-a atins-o, dar i-a reţinut numărul! (altă ipocrizie!) FSN-ul Petroşani, înjghebat ad-hoc, ca peste tot, era foarte pestriţ, primii care ocupaseră sediul Primăriei îşi împărţiseră deja funcţiile (vicepreşedinţi, secretari etc) erau foarte suspicioşi, căutau să înlăture cum puteau concurenţii care tot veneau. Unul din concurenţii care rataseră startul era dl. Dobre, Dar dl. Dobre avea o carte de vizită. Aşa că l-au primit şi l-au ascultat. Cum dl. Dobre e un om impulsiv şi coleric, a ieşit în balcon, îndemnând mulţimea să "aresteze" comandanţii de la Miliţie şi Securitate. În condiţiile în care multă lume avea arme şi alcool la discreţie, oamenii au devenit suspicioşi. L-au întrebat dacă e adevărat că a terminat şcoala de activişti PCR. Când dl Dobre a spus DA, revoluţionarii au explodat! FSN-iştii mai vocali (Şoica, Silvester)au găsit un bun prilej să scape de el. Erau zilele în care absolvenţii de Ştefan Gheorghiu fugeau mâncând pământul şi dormeau pe la prieteni. Şi dl. Dobre a trebuit să plece. Apoi,a comis-o iar! S-a dus la Bucureşti, unde la TVR a vorbit " în numele minerilor Văii Jiului" fără să fie mandatat de vreunul dintre aceştia. Cerea, din proprie iniţiativă, demisia directorilor de la Combinatul Minier, inclusiv a regretatului Benoni Costinaş, care era foarte iubit de mineri. Aceasta a determinat reacţia structurilor miniere de atunci, care s-au dus la Televiziunea Română Liberă, anunţând că dl. Dobre nu mai poate vorbi în numele Văii Jiului. Cel mult, în nume personal. Care atunci nu mai însemna mare lucru. Dl. Dobre, fireşte, vede peste tot conspiraţii bolşevico-securiste. Nu înţelege un lucru elementar. Minerii lui 89 nu mai erau minerii lui 77. Şi nici anticomunistul Constantin Dobre, cu diploma de activist PCR nu mai era acelaşi. Noroc bun!
#50 Constantin Dobre02.11.2016,  00:46:16
@ #46 Valeriu Butulescu Mai intai cateva precizari: 1) Spuneti: "Culmea: Nu cereaţi arestarea secretarului PCR de la Petroşani, coleg de facultate de la Ştefan Gheorghiu! Doreaţi capul celor doi comandanţi. Pentru Dv. Revoluţia era doar un prilej de răfuială personală." Fals, am cerut si retinerea prim-secretarului PCR Petrosani! Recititi comentariul 43 unde am scris, citez: "In cuvantul meu catre multime am facut "greseala" de ai indemna pe oamenii adunati acolo sa-i caute, sa-i prinda si sa-i aduca la sediul Primariei pe seful Securistii, al Militiei si pe prim-secretarul PCR al Petrosaniului!"; 2) Habar n-am avut cine a fost la acel moment prim-secretar PCR din Petrosani! I-am aflat DOAR numele, Resiga Ion/Ioan, chiar atunci din gura dlui Septimiu Krausz (vezi relatarea de la comentariul 43), si acum aflu pentru prima oara de la dvs c-a fost sau a terminat Stefan Gheorghiu!? Diversiunea/minciuna dvs: "Culmea: Nu cereaţi arestarea secretarului PCR de la Petroşani, coleg de facultate de la Ştefan Gheorghiu!" nu tine! V-am demontat-o foarte usor pentru ca orice minciuna "are picioare scurte"!? Deversiunea dvs de a acredita ideea ca l-as fi "protejat" cumva pe fostul prim-secretar PCR Petrosani, prin omitere lui de la "arestare" pentru motivul c-as fi stiut chipurile ca-mi fusese "coleg de facultate de la Ştefan Gheorghiu" a ESUAT LAMENTABIL! Oricum, n-as fi crezut pana acum ca sunteti in stare si de diversiuni, ieftine/stravezii ce-i drept!; 3) Cererea mea de retinere si aducere la sediul Primariei a celor 3 persoane a avut ceva efect pentru ca (asa cum relatat tot la comentariul 43) la scurt timp a aparut la Primarie seful Securitatii din Petrosani pentru a se pune "la dispozitia "noii puteri""! Intrebare e: cum o fi reusit seful Securitatii se apara la Primarie fara sa fie reperat si intrebat de catre numeroasele "patrule revolutionare"?? Ar fi multe supozitii! Avansez doar una: fiind rapid informat de cererea mea adresata multimii, seful Securitatii a pus mana imediat pe telefon si a intrat in contact direct cu dl S. Krausz sau cu unul din colegii sai, apoi ori i s-a relatat unde erau pozitionate "patrulele revolutionare" pentru a le evita sau chiar unul dintre colegii d-lui Krausz (care poseda legitimatia FSN Petrosani) a mers direct la locul unde se afla seful Securitatii si apoi insotindu-l direct la Primarie! Cred ca singurul in masura sa lamureasca acest episod ar fi chiar domnul Septimiu Francisc Krausz!; 4) Sunt uimit de afirmatia dvs ca multimea de cetateni adunati atunci in fata Primariei din Petrosani ar fi putut comite acte de "linsaj" public! Am trait in mijlocul cetatenilor Vaii Jiului timp de 22 de ani si la varsta de 30 de ani am organizat si condus peste 40 000 de oameni din toata Valea Jiului (majoritatea mineri de diferite etnii - romani, unguri, nemti, evrei, tigani etc, insotiti de familii si copii, plus foarte multi muncitori de la alte intreprinderi ne-miniere) si n-am vazut si nici macar auzit de vreun linsaj public in Valea Jiului! Pe de alta parte poate ca aveti si dvs dreptate DOAR cu exemplul din Odorheiul Secuiesc, "uitand", desigur "strategic", de "mineriada" din iunie 1990 (chiar interogand cinic si bizar: "Şi de ce, mă rog, ar fi "fatidic şi sângeros" anul 1990? Cine a sângerat aşa puternic?"), numai ca circumstantele de timp/loc si instigarile COLECTIVE nu sufera nici cea mai mica comparatie cu gestul meu de la Petrosani!?; 5) Spuneti: "De aceea s-a luat cu mâinile de cap profesorul Krausz, de aceea v-au strigat revoluţionarii Şoica şi Silvester "trădătorule!", "provocatorule! Ieşi afară! Lumea a înţeles de ce sunteţi, în stare să faceţi, cu firea Dv. impulsivă şi răzbunătoare. Şi v-a făcut vânt! Aţi încercat schema şi la Vulcan, dar acolo v-a mers şi mai rău". Fals, diversionist si bateti campii! Revedeti comentariul 43 care este o narare exacta, detaliata si adevarata si nu bazaconiile/halucinatiile/aberatiile dvs. N-am "incercat" la Vulcan nimic din ceea ce sustineti. Este pura fictiune diversionista afirmatia dvs cu Vulcanul! Si pot proba, la nevoie, foarte usor ceea ce spun cu declaratiile fostului meu coleg grevist si a cumnatului meu din Vulcan in casa caruia am zabovit in prima instanta pentru aproximativ 1 ora pentru ami face un dus, apoi am mers direct la apartamentul colegului meu, aflat la numai doua sau trei blocuri distanta de blocul unde locuia cumnatul meu, apoi am revenit direct la cumnatul meu unde am stat pana a doua zi (foarte dis-de-dimineata) cand din nou m-am intalnit cu fostul coleg in statia de autobuz si impreuna am plecat direct la gara din Petrosani unde am luat acceleratul catre Bucuresti! Dvs cum puteti proba ceea ce sustineti? Ca doar nu va credeti "Sfantul de la Maglavit" sa va creada lumea pe cuvant! In finalul acestui comentariu va adresez doar doua simple intrebari: 1) am retinut afirmatiile dvs despre cum ati relationat cu liderii Solidaritatii poloneze si ca, va citez: "M-a ajutat puţin în promovare şi activitatea mea literară, şi legăturile cu Solidaritatea poloneză. În martie 1989 îmi apăruse deja o primă carte în Statele Unite ale Americi; încă de pe-atunci scrierile mele circulau în ţară, dar şi peste hotare (fuseseră deja tipărite în şapte limbi)". INTREBARE: ati scris si publicat VREODATA, orice, despre Greva minerilor din august 1977? Daca da, indicati va rog cum pot avea acces la ceea ce ati scris si publicat!, si 2) cu siguranta cunoasteti ca de circa 10 ani de zile Ziarul Vaii Jiului si in special domnul Marian Boboc au sustinut public ca Greva minerilor Vaii Jiului din august 1977 a fost un ACT ANTICOMUNIST! Mai cunoasteti ca domnul Marian Boboc a facut investigatii profunde atat pe "teren" stand de vorba cu sute de oameni - martori, a cercetat in tot felul de arhive (inclusiv in arhivele Judecatoriei Petrosani si CNSAS) si a publicat cel putin doua carti (una extrem de documentara si bazata EXCLUSIV pe documentele Securitatii aflate in custodia arhivei CNSAS) despre Greva minerilor din august 1977. INTREBARE: dintre dvs si domnul Marian Boboc si Ziarul Vaii Jiului, cine credeti ca este mai calificat si indreptatit sa se pronunte public despre caracterul Grevei minerilor Vaii Jiului, Lupeni 2-3 august 1977??
#51 Valeriu Butulescu02.11.2016,  21:43:35
Epilog la Epilog. #50 Constantin Dobre. Stimate Domnule Dobre! Sunteţi pur şi simplu imposibil. Vă legaţi de detalii nesemnificative. Vă repet! Prestaţia Dv. la Petroşani, pe 23 decembrie 1989 a fost lamentabilă! În asemenea situaţii, instigarea MULŢIMII, să facă ea dreptate, să caute, să prindă, să "aresteze", să vă aducă Dv. la Primărie, conducători locali din fostul regim era un act IRESPONSABIL! Degeaba trăiţi în Vest, dacă n-aţi priceput, într-un sfert de veac, că nu mulţimea face arestări. Şi ce făceaţi Dv. cu cei arestaţi? Îi judecaţi în balconul Primăriei? În ce bază dădeaţi Dv. mulţimii ordine de arestare? În baza legitaţiei FSN nr. 62? Nu credeţi că trebuia măcar să vă consultaţi cu ceilalţi revoluţionari? Aşa cum erau ei. Îndemnul Dv. a fost IRESPONSABIL! Eu nu apăr, nici Partidul, nici Miliţia, nici Securitatea din Petroşani. Încerc să judec ca un simplu om, nu ca un erou anticomunist. La Petroşani, ca aproape peste tot în ţară, cele trei autorităţi predaseră revoluţionarilor cheile şi arhivele, iar şefii lor "se puseseră la dispoziţia revoluţionarilor", probabil în baza unor ordine venite de mai sus. Am insistat asupra acestui moment pentru a înţelege de ce FSN-ul din Petroşani v-a ejectat. Căutaţi gâlceavă şi răfuială! Şi mai era şi treaba cu Ştefan Gheorghiu! Atunci era nevoie de oameni cerebrali, care să restabilească ordinea publică, în primul rând. Mă întrebaţi dacă am scris despre Greva de la Lupeni. Am evocat-o cu căldură, folosindu-mi toată ştiinţa mea literară. În Parlamentul României, de fiecare dată, fie în august, fie pe 4 decembrie am salutat acest extraordinar eveniment. Erau discursuri literare, bine şlefuite. Ascultându-le, regretatul scriitor Stefan Tcaciuc (trei mandate de deputat) scria într-o prefaţă de carte: „În analele Parlamentului României, discursurile lui Valeriu Butulescu sunt printre cele mai frumoase” Mai mult, ultima oară când am avut onoarea să fiu primit de Lech Walesa la Gdansk (luându-i şi un interviu) am declarat: "Ceea ce în Polonia au realizat muncitorii de la şantierele navale, în Romania anilor 1977 au încercat să rezolve minerii...". Răspunzând întrebării, Lech Walesa vorbeşte frumos de minerii noştri. Comparând (public) încă din anul 2005 acţiunile Solidarităţii de la Gdansk cu cele ale minerilor din Valea Jiului las şi eu să transpară caracterul anticomunist al ambelor. Că Solidaritatea a fost făţiş anticomunistă. Totuşi, dacă admitem că istoria este o ştiinţă obiectivă, trebuie să fim ceva mai rezervaţi. Că există şi alte punce de vedere e suficient să accesaţi saiturile de istorie. Bunăoară, pe www.historia.ro găsiţi textual:Greva minerilor din 1-3 august 1977, în Valea Jiului a fost o revolta împotriva înaspririi conditiilor de munca si de viata, nu a avut un caracter politic sau împotriva lui Nicolae Ceausescu." Meritul mare, uriaş aş spune, al Dv, domnule Dobre, a fost acela de a sintetiza cele 17 revendicări şi de a vorbi cu curaj în numele protestatarilor. Jos pălăria! Iar revendicările, deşi le ştiţi pe din afară, le reproduc mai jos, să vedeţi că toate, absolut toate sunt de natură socială. 1. Reducerea programului de lucru la timpul de 6 ore pe zi. 2. Pensionarea minerilor la vârsta de 50 ani (limita maxima). 3. Sa nu se adopte în niciun caz lucrul în acordul global. 4. Sa se mentina deciziile de pensionare privind gradul de invaliditate nr. 3 (cu respectarea drepturilor din trecut - adica pâna la data de 1.VII.1977). 5. Reducerea planului de productie la nivelul centralei carbunelui Petrosani, proportional cu forta vie activa productiva. 6. Sistarea abuzurilor de functie (prin control inopinant exercitat de organele de stat si de partid la nivel de minister). 7. Sa nu se ridice costul alimentelor odata cu cresterea salariilor (se poate face acest lucru cu o perioada de întârziere sau într-o mai mica masura fata de cresterea reala a salariilor). Revenind asupra punctului numarul unu din programul sus-numit cerem cu insistenta reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi începând cu data de 4 VIII 1977. 8. Dorim ca în niciun caz sa nu se adopte masuri de represiune morala, fizica sau de alt gen asupra delegatiei reprezentative cât si asupra celor care au luat cuvântul înaintea sosirii Dumneavoastra tovarase Secretar General în incinta exploatarii miniere Lupeni. 9. În urma revendicarilor sus-numite de catre tovarasii nostri de munca de la exploatarea miniera Aninoasa cerem sa fie eliberati toti cei care au fost retinuti de catre organele de ordine. 10. Cerem cu insistenta ca întreaga demonstratie pasnica a minerilor din Valea Jiului sa fie data publicitatii la radio si televiziune. Acestea au fost doleantele exprimate în scris pentru a fi prezentate dumneavoastra. Speram din toata inima ca aceste revendicari sa fie satisfacute integral. 11. Cerem reducerea reala a personalului tehnico ingineresc si administrativ în toate exploatarile miniere si introducerea personalului ingineresc în productie ca cel putin sa lucreze efectiv 4 (ore) în productie. 12. Asigurarea locului de munca pentru femei (crearea de noi locuri de munca pentru femei). 13. Asigurarea reala si nepartinitoare a asistentei medicale în toata Valea Jiului. 14. Sistarea penalizarilor la salariile în regie. 15. Calcularea pensiilor de batrânete cu coeficient de procentaj, cel stabilit prin lege pâna la data de 01.VII 1977. 16. Calcularea retributiei de 2 la suta la pensia de batrânete cu procentajul stabilit pâna la data de 1.VII.1977. 17. Sa se respecte exercitarea fortei de munca a individului în orice întreprindere miniera (prin transfer cu articolul 11 a). Toate se referă STRICT la mineri, mai precis doar la minerii Văii Jiului. Ori revendicările politice, prin definiţia lor, nu pot fi SEPARATISTE! Ele vizează interesul tuturor cetăţenilor, ale întregului popor, ale întregii Romanii! Prin aceasta se deosebeşte o constituţie de un statut al sindicatului. Când Havel a cerut alegeri libere, le-a cerut pentru toţi cehii, nu doar pentru scriitorii lui. Când Walesa a cerut dreptul la libera circulaţie, l-a cerut pentru toţi polonezii, nu doar pentru electricieni. Vă dau aceste exemple simple şi enervante, pentru a înţelege deosebirea dintre social şi politic. Faptul că lui Ceausescu i-aţi spus „bă” (deşi la punctul 8 îl luaţi foarte elegant, cu „Dumneavoastră, tovarăşe Secretar General), faptul că unii funcţionari ai aparatului au fost loviţi sau ultragiaţi de unii participanţi (acedia au fost condamnaţi) nu denotă „anticomunism”. De ce nu recunoaşteţi, domnule Dobre? Când mulţimea a auzit că s-a aprobat schimbul de şase ore şi pensionarea la 50 de ani s-a lăsat cu urale. Iar Ceauşescu a plecat în aplauze! Suferinţa a 22 milioane de români din afara Văii Jiului nu v-a mai preocupat. Politic vorbind, acesta e mai degrabă oportunism decât anticomunism! Dar şi aşa, SOCIALĂ, pagina de istorie scrisă la Lupeni în 1977 este superbă. Greva a fost o palmă grea pe obrazul regimului. Pentru prima oară se demonstra public disfuncţionalitatea "aparatului de partid şi de stat”, declarat de propagandă ca infailibil. N-a fost plăcut pentru regim să facă acele concesii. Dacă atributul „anticomunist” vă face să vă simţiţi mai bine, folosiţi-l. Deşi, repet, cu riscul să vă supăr iar. Un anticomunist adevărat (cel mult un ipocrit duplicitar) nu plăteşte încă 7 ani cotizaţie la PCR şi nu se înscrie la înalta şcoală de activişti comunişti Stefan Gheorghiu.
#52 Matei02.11.2016,  22:40:50
Domnule Dobre! Mințiți, nu puteați vorbi cu dl Krausz în după amiaza zilei de 22 decembrie, pentru că, pur și simplu dl Krausz a ajuns acolo la orele 22...arhiva securității a fost recuperată în 23 decembrie după masa, de pe Jieț, pe lângă dosarele arse sau semi-arse mai existau și două numere de înmatriculare arse...puneți cap la cap ceva informații și vă țeseți o povestioară..,cazare gratuită, haida de, ori e imaginația dvs ori a secundantului dvs...ați venit la Petroșani în ideea că erați un guru al zonei, și ați luat-o în freză...de ce nu v-ați dus la Lupeni, la Vulcan??? V-ați țesut o poveste în care tot dvs să fiți victima...oamenii nu vă vorbeau de bine, etc.. Ați plecat pentru că erau funcțiile împărțite, erați dezavuat. Asta spune mult despre motivațiile dvs.Chiar regret că l-am deranjat pe dl Krausz cu asemenea tâmpenii...Nu am citit cărțile domnului Boboc, dar după cât de puțin îl cunosc, sper că s-a axat pe documente, nu pe versiunea unui narcisit. Nimeni nu vă ignoră sau minimalizează faptele! Nimeni nu vă ignoră drama vieții, trăită după 77. Un dram de rațiune totuși trebuie. În patru fraze denaturați adevărul...ori cu bună știință, ori din cauza imperfecțiunii memoriei...Comentați la adresa unor oameni mult mai educați, specializați și erudiți decât dvs. care au avut metodele lor de a lupta...și nu-s puțini!..Sunteți iremediabil rău, orbit de ură, autosuficient...
#53 Matei02.11.2016,  22:57:41
Ăla care „trona” acolo, cum spuneți, adică Krausz, avea la ce să se gândească, a doua zi trebuia pâine în oraș, benzină etc...„balconarzii” doar instigau ...cineva trebuia să aibă capul pe umeri...de aia v-au rugat „toți membri FSN” să nu ieșiți în balcon...habar nu aveți nici acum de efectul de mulțime, exacerbat cu asemenea ocazii...dvs nu erați și nu sunteți în stare să organizați ceva logic, doar sub imperiul pumnului...nu era momentul...și dacă ați văzut că nu sunteți agreat, ați dispărut. Îi spuneți dlui Butulescu că nu ați văzut linșaje în Valea Jiului. Pentru un absolvent al Academiei Ștefan Gheorghiu, chiar la fără frecvență, e grav că nu cunoașteți bazele teorie mulțimii (Gustave le Bon).dar, cum am mai spus, de unde nu e, nu cere nimeni..
#54 Constantin Dobre02.11.2016,  23:29:42
@ Valeriu Butulescu Sunteti sigur ca intreaga polemica cu mine n-ati tradus-o in limba poloneza si trnsmis-o catre fostii lideri ai Solidaritatii, in special lui Lech Walesa si/sau posibil si-n alte limbi si spre alte directii? Va pun aceasta intrebare gandindu-ma si stiindu-va (dupa cum clamati aici) un activ sustinator si infocat agent de influenta, de cateva decenii, al 'nemaipomenitului si intaistatatorului fenomen anticomunist' al Solidaritatii si al liderului ei premiant al Nobelului, domnul Lech Walesa (nume de cod: agent "BOLEK", dupa cum apare si titreaza in "valuri" toata media poloneza si cea internationala) si pe de alta parte un presupus si aprig sustinator al falsei, mizerabilei si jignitoarei sintagme (neo)bolsevice: "In Romania comunista, mamaliga n-a explodat!", conform vesnicului principiu: "Noi numai cu noi, si dupa noi, tot noi cu noi' - numai in aceasta "cheie" incerc sa va inteleg si sa va 'descifrez'!
#55 Constantin Dobre02.11.2016,  23:56:41
@ #51 Valeriu Butulescu Lista de revendicari prezentata de dvs este FALSA! Mai cautati!
#56 Constantin Dobre03.11.2016,  01:29:13
@ #49 Valeriu Butulescu Si eu as dori sa va iert, tot "din oficiu", si nu pentru jignirile si insultele pe care mi le-ati adresat (aici lucrurile sunt clare si usor de verificat: am doar reactionat la atacurile dvs la adresa mea), ci pentru ca N-AM DREPTUL MORAL SA VA IERT pentru, 1) incalificabilele ofense aduse fostilor mei colegi grevisti si familiilor acestora (cateva zeci de sute) care urmeaza sa beneficieze de Legea "Recunostintei" - lege cu un profund si exclusiv caracter anticomunist (va citez mizerabila afirmatie: "Dacă ceva îmi repugnă până la silă, aceasta este mistificarea istoriei, din raţiuni propagandiste sau electorale. Comuniştii făceau asta, dar minciuna le place mult şi capitaliştilor, bag seama. Legea Recunoştinţei, votată recent de Parlamentul României în unanimitate stabileşte consistente compensaţii băneşti pentru cei care au suferit de pe urma Grevei de la Lupeni, din 1977, sau pentru urmaşii lor. (....) Dar de ce trebuie acest curajos şi inedit CONFLICT COLECTIV DE MUNCĂ mistificat şi declarat acţiune anticomunisă? (.....) Dar de ce trebuie să ne minţim copiii şi nepoţii, băgându-le în cap că la Lupeni a fost altceva decât a fost în realitate? Oare acest mod ipocrit de a ne minţi pe noi înşine ne face mai buni, mai nobili, mai înţelepţi? Ne ridică gradul de încredere?", si 2) tupeul grobian si jignirea directa adusa managementului Ziarului Vaii Jiului - unica entitate media din Romania care a INVESTIGAT, DOCUMENTAT, PUBLICAT si SUSTINUT CONSTANT, in ultimii 10 ani, CARACTERUL ANTICOMUNIST al Revoltei minerilor Vaii Jiului din august 1977! Genul de tupeu nostalgic si huliganic care dupa ce jigneste si injura public cateva sute de victime ale terorii comuniste apoi sparge usa casei (ZVJ) luand la palme, suturi si injuraturi locatarii! Domnule, nu stiu ce fel de structura mentala aveti, cat de curajos sunteti si ce fel de constitutie fizica aveti, dar zau ca nu incurajez pe nimeni, insa daca-as fi in locul dvs as lua serios in calcul cel putin una urmatoarele posibilitati: 1) fie mi-as angaja cativa bodyguards sau 2) as parasi Valea Jiului! Succes!
#57 Constantin Dobre03.11.2016,  02:31:45
@ Valeriu Butulescu Observ ca ocoliti/ignorati "strategic" intrebarile cu privire la sangeroasa mineriada di iunie 1990, anume: 1) ati colaborat sau ati ajutat conducerea LSM"VJ", recte Miron Cosma (de care v-ati delimitata doar in 1999, dupa cum ati marturisit aici), la intocmirea si difuzarea comunicatelor politice impotriva demonstrantilor din Piata Universitatii?; 2) ati publicat orice si/sau facut declaratii politice in Parlamentul Romaniei in legatura cu mineriada din iunie 1990?; 3) ati avut orice fel de contributie, stiuta deja sau conspirativa, la instigarea si/sau aducerea minerilor la Bucuresti?; 4) ati avut orice fel de discutii si/sau intalniri ua suspectii de "crime impotriva umanitatii", Ion Iliescu, N.S. Dumitru (seful dvs direct pe linie FSN) si Miron Cosma, inainte si dupa mineriada din iunie 1990?; 5) ce functii publice/politice ati detinut inainte, in timpul si dupa mineriada din iunie 1990?; 6) ati avut orice fel de contributie sau colaborare la aducerea minerilor la Bucuresti in prima jumatate a anului 1990?; 7) puteti nominaliza orice titulatura a vreunui articol scris de dvs si publicat in presa locala din Valea Jiului in timpul anului 1990?; 7) cand si unde l-ati cunoscut direct pentru prima oara pe Miron Cosma, cam cate intalniri ati avut cu el si pentru ce anume in timpul anului 1990, in special in prima jumatate a anului 1990?; 8) cam cum ati comenta despre Cosma si natura relatiilor dvs cu acesta inainte, in timpul si dupa mineriada din iunie 1990? As aprecia raspunsuri punctuale si detaliate. daca hotarati sa raspundeti!
#58 Matei03.11.2016,  06:40:00
Foarte interesant!Tipic bătăușului, amenințări, încercarea de a se ascunde după alții(mineri), încercarea de a stârni pe alții ca să vă ia apărarea (Ziarul Văii Jiului), ton de procuror, metode tipice educației politice solide pe care o aveți! Nu știu pe unde erați în iunie 1990, dar habar nu aveți cum au decurs lucrurile aici sau aveți informații doar din media, mai ales cele care vă convin. O tot dați cu „sângeroasa” mineriadă (aruncând în derizoriu tot ce a fost, inclusiv oamenii de atunci) doar pentru a vă satisface ura față de Cosma, de Iliescu, de Butulescu...Eu unul, care am participat la prima mineriadă (29-30 ianuarie 1990) știu care era starea de spirit a minerilor, știu cum ieșeau din case, din șut și cum au pornit și în iunie și trebuie să pricepeți că nicio forță politică nu ar fi reușit să mobilizeze o asemenea masă de oameni doar pentru că „era ordin”. Tocmai dvs vorbiți, care vă dați mare cunoscător al minerilor! Motivațiile minerilor au fost altele (dincolo de „ordine” sau „chemări” oficiale), dar, indiferent cât vi s-ar explica, nu pricepeți. Începe să mă amuze tonul dvs de investigator, trecând de la insulte și dezinformare la amenințări, bag seama că cei de la Ștefan Gheorghiu au făcut treabă bună cu dvs!
#59 Constantin Dobre03.11.2016,  11:52:46
@ Matei Doar doua precizari: 1) mi-am verificat consemnarile si doar ce-am vorbit cu prietemii mei din Craiova. Asa este, am ajuns la Petrosani in seara zilei de 23 decembrie 1989! A fost doar o regretabila si absolut genuinaa greseala!, si 2) apropo de Gustave le Bon! Acest nume si altele, combinate cu teoriile lui Gorbaciov - "glasnosti" si "perstroica" mereu mi-au fost invocate pe parcursul numeroaselor mele intalniri 'conspirative' (in timpul cand eram student la Stefan Gheorghiu si chiar dupa) cu cei care doreau sa ma racoleze in complotul antiromanesc ("emanatii" FSN din decembrie 1989 care-au 'confiscat' puterea, stopand, deturnand si folosind astfel Revolutia, inclusiv minerii Vaii Jiului - cu pretul a sute de morti si mii de raniti, in scopul consolidarii puterii lor). Numai ca la acele intalniri conspirative de fiecare data se intampla ceva ciudat: eu ma prezentam "curat" (adica fara securistii care ma urmareau si de care scapam foarte greu prin tot felul de tertipuri, exact ca-n filme!) si ei, complotistii, apareau zambind si insotiti de "urmaritori", si chiar vizibili la mica distanta de acele locuri de intalniri; si cand i-i intrebam despre acele "ciudatenii" cautau sa ma 'linisteasca'; presimteam inca de atunci ca acei complotisti odiosi erau mana - n - mana cu "organili"! Evenimentele din decembrie 1989 si cele din prima jumatate a anului 1990 mi-au dat dreptate! De aici atitudinea mea constanta si potrivnica FSN-lui (vezi greva foamei din noaptea invierii a anului 1990 in fata Mitropoliei din Bucuresti, relatata a doua zi in ziarul "Romania Libera) si a numeroaselor mele apeluri telefonice catre domnul Constantin Gradinaru din Uricani, fost marcant colaborator in timpul Grevei minerilor din 1977, rugandu-l insistent sa transmita minerilor si conducatorilor lor mesajul si rugamintea de a NU SE IMPLICA in niciun fel in sustinerea liderilor FSN de la Bucuresti! Degeaba! Raspunsurile erau mereu aceleasi din partea adrisantilor: ca "acum nu mai este 1977", ca "atunci a fost cea fost si ca acum lucrurile s-au schimbat si e nevoie sa-i sprijinim pe cei care ne reprezinta si ne vor doar binele", ba ca ma dadusem cu "fascistii" sau cu cei care "n-au mancat salam cu soia" etc etc. ATENTIE @ ALL! Recomand sa Nu fiu confundat cu cei care habar n-au avut si inca nu au cu tot ce s-a petrecut inainte, in timpul si dupa Revolutie!
#60 Valeriu Butulescu03.11.2016,  12:41:14
Domnule Constantin Dobre! Un alt excentric, ca să nu zic altfel, specializat şi el în luptă sindicală, ameninţări şi sechestrări de persoane (Miron Cozma), mă invita, asemenea Domniei Voastre, în 1999 să părăsesc Valea Jiului, altfel mă omoară. N-am plecat şi uite că trăiesc. Aşa că invitaţiile astea psiho-patologice, ce ţin de sindromul maniaco-depresiv nu mă impresionează. Valea Jiului aţi părăsit-o Dv., cu coada între picioare, în decembrie 1989. Şi tot cu coada între picioare aţi părăsit şi Bucureştiul,şi chiar România, trimis totuşi de bolşevicul de Ion Iliescu, "casier" la Ambasada României de la Londra. Ambasadă care avea mare nevoie de un maistru minier la casierie, ce să mai vorbim! Trec cu vederea ameninţarea şi instigarea din finalul comentariului 6. E treaba în care excelaţi. Sigur, aş avea temei legal să sesizez procuratura, dar nu o fac. Dintr-un motiv extrem de obiectiv. Mi-aş pierde vremea. Sunteţi IRESPONSABIL! Mi-am declarat de la bun început susţinerea pentru măsurile reparatorii ale Legii Recunoştinţei. Citez din comentariul 29: "Legea Recunoştinţei, votată recent de Parlamentul României în unanimitate stabileşte consistente compensaţii băneşti pentru cei care au suferit de pe urma Grevei de la Lupeni, din 1977, sau pentru urmaşii lor. Atitudine MERITORIE, DEMNĂ DE TOT RESPECTUL." Rezervele mele, cred că foarte bine argumentate în finalul comentariului 50, se referă la caracterul anticomunist al grevei. Spuneţi că lista de revendicări, publicată pe net, e falsă. Daţi-o Dv pe cea buna, aia cu revendicări POLITICE, unde-i cereaţi "tovarăşului Secretar General Nicolae Ceauşescu" demisia! Unde cereaţi înfiinţarea de sindicate libere, unde cereaţi libera circulaţie, unde cereaţi economie de piaţă, unde cereaţi alegeri libere, pentru toţi românii. Asta însesamnă ANTICOMUNISM, domnule Dobre! Nu doar BINEMERITATUL schimbul de 6 ore pentru minerii din subteran! Dar aşa ceva nu există în documente, există doar în imaginaţia Dv, din an în an mai bogată! Rezervele mele vizează în primul rând "anticomunismul" Dv, care aţi plătit cotizaţie la PCR 7 ani după greva anticomunistă (sar peste faza cu bătaia secretarului PCR din 1984, deşi gestul spune multe despre impulsivitatea şi calitatea dv de om), deşi în aceeaşi perioadă urmaţi înalta şcoală de activişti comunişti. Anticomunistul de la Ştefan Gheorghiu!!! Chiar nu simţiţi că sunteţi RIDICOL! V-am mai spus! Are şi duplicitatea nişte limite! Rezervele mele vizează şi calitatea Dv de "conducător şi organizator al Grevei)! Ştim toţi că greva a pornit SPONTAN (în mod clar fără aportul Dv) la EM Aninoasa, pe 1 august. Apoi conflictul a izbucnit şi la Lupeni. În faza ulterioară aţi venit şi Dv, cu cei de la Paroşeni. Aţi participat la elaborarea revendicărilor (în formă scrisă) şi aţi devenit un purtător de cuvânt al protestatarilor, în timpul discuţiilor. Sarcină de care v-aţi achitat foarte bine. Pentru care aveţi un loc onorabil în istoria zonei.Dar, vă implor, încetaţi să mai spuneţi că aţi organizat şi CONDUS 40.000 de oameni! Văd că în comentariul 57 mă supuneţi iar la un tir de întrebări care nu se mai termină. Vă răspund punctual, aşa cum doriţi, deşi nu vă recunosc calitatea de procuror: 1. Nu am colaborat şi nu am ajutat conducerea LSM"VJ", recte Miron Cozma la întocmirea comunicatelor politice împotriva demonstarnţilor din Piaţa Universităţii! 2. Toate declaraţiile politice făcute de mine în Parlamentul României le găsiţi în Monitorul Oficial. Dacă sunteţi aşa de curios, puneţi mâna şi căutaţi. Că timp aveţi berechet, bag seama! Niciodată nu am încurajat mineriadele. Niciodată nu m-am ridicat în Parlament împotriva intereselor Văii Jiului. 3.Nu am avut nici un fel de contribuţie la aducerea minerilor la Bucureşti în iunie 1990, nici după aceea. După ce am fost evacuaţi din Parlament, pe 13 iunie, am urmărit evenimentele la televizor, la Hotel Bucureşti , camera 410. Nici nu m-a chemat nimeni, nici nu am simţit nevoia să mă implic, aşa, de capul meu. 4. Întrebarea e aiurea. Înainte şi după iunie 1990 este un interval foarte larg. Cu "criminalul" Ion Iliescu (cel care v-a trimis la Ambasadă pe post de casier!) m-am întâlnit doar la grămadă, când venea în Parlament şi uneori, apucam şi eu să-i strâng mâna (votată de 12,5 milioane de români!) Cu celălalt "criminal", profesorul N.S. Dumitru mă întâlneam mai des. Era şeful Grupului Parlamentar FSN din Adunarea Deputaţilor, grup din care făceam parte şi eu, alăturide alţi 200. Am declarat, public şi repet. În seara zilei de 13 iunie 1990, în Parlament am fost căutat de profesorul NS Dumitru care m-a întrebat dacă pot lua legătura cu LSM "VJ" Petroşani, să cerem ajutor la mineri, pentru că demonstranţii ocupaseră clădirea Poliţiei Capitalei. Întrebării politicoase i-am dat un răspuns politicos. I-am spus că nu pot, din poziţia mea de tânăr şi proaspăt deputat, să-mi permit o asemenea intervenţie. Şi m-a lăsat în pace. Cu Miron Cozma, Ilie Torsan etc (conducerea LSM"VJ") toţi deputaţii din Valea Jiului ne întâlneam în fiecare vineri. La vremea aceea LSM "VJ" era singura structură reprezentativă, nu numai a minerilor, ci a întregii Văi. 5. În timpul mineriadei din 1990 am avut funcţia publică de deputat. După mineriadă (dar fără vreo legătură cu aceasta) am avut multe funcţii: vicepreşedintele Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Secretar al Comisiei Parlamentare Speciale pentru minerit, trei mandate de consilier judeţean, patru mandate de consilier municipal. Vă ajunge sau mai caut prin CV?Toate în cadrul aceluiaşi partid, pe care nu l-am abandonat, vreme de 26 de ani. Am fost preşedintele organizaţiei municipale a partidului, de două ori, în total vreo 12 ani, am fost 4 ani preşedinte al organizaţiei judeţene a acestui partid. Am făcut parte şi din forurile naţionale, dar în plan secund. 6. Nu am avut nici un fel de contribuţie sau colaborare la aducerea minerilor la Bucureşti în prima jumătate a anului 1990, nici după aceea. 7.În prima jumătate a anului 1990 aveam ziarul meu la Petroşani (Semnal) pe care îl scriam singur, dar îl citeau foarte mulţi (tiraj maxim: 60.000 ex). După prima mineriadă absolut paşnică (primită cu satisfacţie de majoritatea covârşitoare a românilor) am scris şi am semnat un articol de care nu mă ruşinez nici azi, intitulat "Ai noştri, ca brazii!" 7 bis. Pe numitul Cozma Miron l-am întâlnit prima oară la Deva, în aprilie 1990, când a cerut, fără izbândă, scoaterea mea de pe lista de candidaţi FSN la alegerile din 20 mai 1990. După aceea, ca deputat m-am întâlnit de mai multe ori, de obicei, vinerea, cu toată conducerea Ligii, deci şi cu numitul Cozma. Nu pot să vă spun de câte ori, dacă ştiam că-mi puneţi asemenea întrebări ciudate, poate le număram. 8. După ce n-am mai fost deputat, ca angajat al Regiei Autonome a Huilei, natura relaţiilor mele cu Miron Cozma a fost strict de serviciu. Relaţia s-a deteriorat repede, Cozma având narcisismul şi himerele pe care le constat şi la Dv. Dar ca să nu rămân dator, văzând abilitatea "strategică" cu care evitaţi răspunsul la întrebările mele, vă rog să-mi răspundeţi, punctual, desigur, la una singură: 1. Care sunt REVENDICĂRILE POLITICE, cu caracter ANTICOMUNIST pe care le-aţi înaintat lui Nicolae Ceauşescu, scris sau oral? Altele decât "Reducerea planului de producţie la nivel de Centrală a Cărbunelui, proporţional cu forţa vie activă" prin care, spuneţi Dv, aţi subminat Constituţia Republicii Socialiste Romania. Tare m-aş mira să găsiţi măcar una. Dacă-i cereaţi atunci lui Ceauşescu demisia nu mai pupaţi Dv. Ştefan Gheorghiu! Şi un ultim aspect. Cu abilităţile Dv. dovedite de provocator şi instigator, vă tot chinuiţi să instigaţi "managementul Ziarului Văii Jiului" împotriva mea! Înseamnă că n-aţi observat înaltul profesionalism al acestor oameni care, făcând presă adevărată, cred în libertatea de opinie. Nu numai că nu resping ideile divergente, dar chiar le încurajează. Iar cu dl. Marian Boboc colaborez de ani mulţi, am făcut împreună materiale remarcabile, bine documentate. Putem discuta în contradictoriu, şi o facem frecvent, dar civilizat, cordial, respectându-ne, nu numai ca oameni, dar şi părerile pe care le emitem. În schimb, Dv. "anticomunistul", rău, autosuficient, inflexibil (grobian, pe alocuri) continuaţi să cantonaţi mental în bezna totalitară a trecutului. Trecut cu care, culmea, susţineţi că v-aţi luptat din greu.
#61 Constantin Dobre03.11.2016,  14:15:01
@ #60 Valeriu Butulescu Spuneti: "Cu celălalt "criminal", profesorul N.S. Dumitru mă întâlneam mai des. Era şeful Grupului Parlamentar FSN din Adunarea Deputaţilor, grup din care făceam parte şi eu, alăturide alţi 200. Am declarat, public şi repet. În seara zilei de 13 iunie 1990, în Parlament am fost căutat de profesorul NS Dumitru care m-a întrebat dacă pot lua legătura cu LSM "VJ" Petroşani, să cerem ajutor la mineri, pentru că demonstranţii ocupaseră clădirea Poliţiei Capitalei. Întrebării politicoase i-am dat un răspuns politicos. I-am spus că nu pot, din poziţia mea de tânăr şi proaspăt deputat, să-mi permit o asemenea intervenţie. Şi m-a lăsat în pace." WOW! Mr. BUTULESCU! INTREBARE VITALA LA CARE SOLICIT RASPUNS URGENT/IMEDIAT: Ati sesizat deja Parchetul General care investigheaza dosarul "mineriada" din iunie 1990??? Nu stiu daca realizati ca marturia dvs publica este absolut esentiala pentru disculparea minerilor Vaii Jiului ca n-au mers la Bucuresti din prorie initiativa si "spontan", ci la initiativa si instigarea liderilor centrali ai FSN, si ca aveti OBLIGATIA MORALA FATA DE MINERII VAII JIULUI si in special LEGALA (conform noului Cod de Procedura Penala) sa aduceti NENTARZIAT aceasta informatie/marturie publica deja la cunostinta Parchetuli General! Felicitari pentru aceasta marturie publica si astept doar 7 zile pentru a reveni tot in paginile Ziarului Vaii Jiului (format scris si online) informand cetatenii Vaii Jiului si ai Judetului Hunedoara despre continutul sesizarii Parchetului General! Daca n-o veti face-o in urmatoarele 7 zile, promit ca o voi face-o eu, urmand sa solicit Ziarului Vaii Jiului sa publice textul sesizarii mele! Va doresc curaj si succes!
#62 Matei03.11.2016,  16:05:15
Domnule Dobre, am înțeles că a fost vorba de o confuzie a datei, provocată de imperfecțiunea memoriei. 2. Le bon a scris cartea cu mult înainte să se nască socialismul sau comunismul (1896) și este o teorie care a fost valabilă acum o mie de ani și va fii valabilă peste încă o mie de ani. Regret dacă menționarea ei vă produce amintiri neplăcute, dar cartea nu are nicio legătură cu perestroika ori teoriile lui Gorbaciov. 3. Înțeleg acum neîmpăcata dvs ură față de feseniști, e dreptul dvs să simpatizați sau să empatizați cu cine doriți, dar nu cred că este în regulă să generalizați și să-i aruncați pe toți în aceeași găleată. Din punctul meu de vedere ar trebui să fiți un pic mai flexibil, chiar dacă îmi imaginez cât de neplăcut a fost să fiți luat peste picior în demersurile dvs. Am totuși o mare nelămurire, deși nu intenționez să polemizez la infinit: de la cine au confiscat puterea „emanații” FSN din decembrie 1989?
#63 Valeriu Butulescu03.11.2016,  22:27:49
Domnule Dobre! N-are rost să mai staţi 7 zile. Faceţi Dv. nota informativă către parchet, vă mandatez. Informaţia publicată e mai veche. Toată lumea ştie că au fost chemaţi. Ion Iliescu a făcut chiar un apel public, la TV. Aşteptam şi eu un răspuns. Care este revendicarea aceea politică pe care i-aţi avansat-o lui Ceauşescu?
#64 Constantin Dobre04.11.2016,  00:11:30
@ #62 Matei Raspuns: de la regimul comunist! O spune char comunicatul Parchetului General care-i acuza pe "emanati" de infractiuni contra umanitatii: "Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i şi k Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal”.
#65 Constantin Dobre04.11.2016,  12:56:08
@ #63 Valeriu Butulescu Spuneti: "Faceţi Dv. nota informativă către parchet, vă mandatez" Drept ce ma luati: agentul "Bolek" (Lech Walesa) sau agentul "Paul" (Miron Cosma), colaboratorii dvs de nadejde si cu care tare va mai mandreati, la "nevoie"??? Acum, dupa multi ani de balacareala in mocirla pestilentiala din "ograda" centrala a FSN-lui, ducand constant duhoara si-n Valea Jiului, observ ca abia acum va pute si dvs acea mocirla si-ncercati sa va delimitati ("spalati fata") "strategic" punand vina DOAR pe Ion Iliescu exact la fel ca lacheii cei mai apropiati si abjecti ai lui Nicolae Ceausescu! De ce nu v-ati delimitat de Ion Iliescu si sa parasiti imediat FSN-ul chiar din momentul in care Iliescu a declarat c-a chemat minerii la Bucuresti?? Nici macar n-aveti minima barbatie a unui cunoscut lacheu ceausist si sa recunoasteti public: "AM FOST UN DOBITOC!"!!!???
#66 Valeriu Butulescu04.11.2016,  16:19:49
Constantin Dobre! Cu cât scrii mai mult, cu atât mai bine vede oricine ce puţine ai în cap şi ce multe-ţi poate pielea. Dumnezeu te-a luminat miraculos în zilele de 2-3 august 1977, când ai făcut istorie. După care, inexplicabil, Dumnezeu te-a lăsat din braţe. Şi de atunci, vreme de patru decenii, faci şi spui numai tâmpenii. Ai avut noroc cu Ziarul Văii Jiului, care, cu obiectivitate, ţi-a pus în lumină singurele două zile luminoase din tenebrosul CV al dumitale, (2-3 august 1977). Ai avut noroc şi cu Senatorul multipartidist Haralambie Vochiţoiu (alt anticomunist pârlit, ca şi matale, fost secretar UTC, fost membru PCR,fost PSD, fost PPDD, fost UNPR, fost PMP,fost, fost, fost subaltern al lui Verdeţ la PSM). Vochiţoiu se declară părintele legii Recunoştinţei şi el trage toate foloasele electorale. Matale ai fost doar instrumentul necesar , ţi-ai făcut bine treaba, Vochiţoiu ţi-a dat o cafea şi o diplomă de exceleţă la Senat. Şi te-a dus cu maşina Senatului la Aeroport, să fie sigur că ai zburat înapoi la London, adică la BREXIT City! Da, Verdeţ ăla pe care matale l-ai sechestrat, adică l-ai reţinut ilegal la Lupeni a fost şeful lui Vochiţoiu în anii 90, după ce emanaţii sechestraseră puterea. (sechestrau şi ei ce puteau). Dar comuniştii au fost deştepţi. Nu te-au băgat la puşcărie, să te umpli de glorie. Ţi-au dat o pedeapsă mult mai grea, de care nu mai scapi toată viaţa. Te-au băgat la Ştefan Gheorghiu, să te umpli de altceva, de culoare maronie. Apropo de anticomunism. Nu vorbeşti matale cu Vochiţoiu, să-i daţi o diplomă de anticomunist şi lui Ilie Verdeţ, care săracul a suferit atâta în timpul regimului, fiind închis de matale în ghereta portarului, care era liberă, portarul fiind plecat la grevă. Şi nu scăpa Verdeţ de-acolo dacă Nicolae Ceauşescu nu cădea în genunchi în faţa lu matale să-l eliberez. Că numai matale aveai cheia de la gheretă.Şi matale l-ai eliberat, fapt pentru care Ceauşescu te-a dat la facultate! Cât priveşte procesul emanaţilor, stai cuminte, că se termină după 11 decembrie. Face parte din carnavalul electoral, ca şi Legea lui Vochiţoiu. O dată la patru ani, acest dosar se tot redeschide. Nu-l finalizează nici acum. Că dacă-l finalizează, ce dracu mai redeschid la alegerile din 2020? Dacă vrei să-l lîmureşti pe Matei (deşi omul pare foarte lămurit), ce-a fost, nu mai fabula. Vezi că iar încurci borcanele şi mineriadele. Ucideri şi răniri prin împuşcare (cu rachete de semnalizare)au avut loc la mineriada din 1991. Cea din 14 iunie 1990 n-a fost criminală, a fost doar sângeroasă, pentru că la unii le-a curs sânge din nas. Dar de murit n-a murit nimeni. Ceva bătute au fost, că dacă nu-i cafteală aia nu e luptă de clasă. Dar dacă matale îmi dai numele unui singur mort al mineriadei din iunie eu îi mănânc pomana. Vadim spunea că are în sertar un pomelnic întreg de morţi, dar până să-l scoată şi să-l publice, a murit el, săracul
#67 Matei04.11.2016,  23:15:55
Domnule Dobre! Vi s-a dat verde să faceți reclamația. Acum o întoarceți? Nu am văzut răspunsul dvs la întrebarea dlui Butulescu „care este revendicarea politică din 1977?”...Ați spus că „emanații” FSN au confiscat puterea de la comuniști? Cine trebuia să o confiște? Derbedeii sau anticomuniștii așa ziși? Oamenii ăia au riscat mult în zilele acelea. Se vede că nu ați fost acolo...Mai bine că nu ați fost! Un om ca dvs era pericol acolo, pentru dezinformarea de atunci. Un tip pus mereu pe bătaie și pe a fi „contra” nu ar fi putut decât să facă prostii...Butulescu este cel mai tradus scriitor român contemporan, străinătatea îl citează mai mult, pentru că românii niciodată nu-și recunosc valorile decât post-mortem, așa, de laudă...până la urmă, sunteți doar un profitor al unui act de curaj( sensibil tipic needucatului) dar totuși un act de curaj...cert este că nu răspundeți la întrebarea lui Butulescu, doar săriți la bătaie, tipic pentru dvs...spre știința dvs, noi, proștii. ne-am cam săturat de „dizidenți” și de ”anticomuniști” bătuți în cap! Cu academia Ștefan Gheorghiu la palmares! V-am mai spus, nimeni nu vă contestă meritele din 77. dar dvs contestați orice ce nu vă convine! Asta e dovadă de lipsă de minte, de educație!
#68 Golopenţa05.11.2016,  01:59:09
Constantin Dobre! Ai un tupeu mai mare ca Turnul Londrei! Te-ai luat de toţi. Nimeni nu mai e bun în România, afară de tine! Te iei tu de poetul Adrian Păunescu! Tu, un zero barat, alfabetizat la Ştefan Gheorghiu! Nu înţeleg de ce-şi pierde Butulescu atâta vreme cu tine, ipocritule! Îl întrebi de ce n-a părăsit "imediat FSN-ul chiar din momentul în care Iliescu a declarat c-a chemat minerii la Bucuresti??" Dar tu, escrocule, de ce n-ai părăsit imediat PCR-ul în momentul în care ai aflat că Ceauşescu a început să-ţi aresteze colegii de grevă? Ortacii tăi făceau pârnaie politică, în vreme ce tu ca ultimul "lacheu" studiai la şcoala de activişti comunişti. De aia te-au fluierat minerii la Revoluţie, strigându-ţi: HUOO! TRĂDĂTORULE! Asta ai fost! De aia te-au făcut emanaţii pachet şi te-au trimis la loc călduţ,dar departe de ţară. Trebuiau să te trimită mai departe, în Insulele Capului Verde. Că de la Londra, de cîte ori deschizi pliscul, ţi se simte duhoarea. Dacă mai ai o fărâmă de conştiinţă, răspunde la următoarea întrebare. De ce alţi participanţi la grevă (C-tin Ilie, V. Guzu, Gh. Costache, A. Flaman, Gh. Dumitrache, Gh. Vitez, P. Dragics, I. Todiraşcu, A. Dabelea, I. Sotan, V.Căilă, Gh. Maniluc, C. Nagy, C. Silvester, P. Petaca) au făcut ani grei de puşcărie, în vreme ce tu, conducătorul, tartorul, organizatorul şi strategul şef al grevei stăteai la căldură şi studiai bazele comunismului revoluţionar la Ştefan Gheorghiu? Şi acum, când adevăraţii eroi au murit mai toţi în urma suferinţelor îndurate, te duci tu la Parlament, vândutule, anticomunistul lui Peşte, să primeşti aplauze în numele lor! Crezi că dacă ai păcălit nişte parlamentari flămânzi de voturi, păcăleşti pe toată lumea? Să-ţi fie ruşine!
#69 Matei05.11.2016,  05:30:56
Râsu plânsu...„Daca n-o veti face-o in urmatoarele 7 zile, promit ca o voi face-o eu, urmand sa solicit Ziarului Vaii Jiului sa publice textul sesizarii mele!” și „drept ce ma luati: agentul "Bolek" (Lech Walesa) sau agentul "Paul" (Miron Cosma), colaboratorii dvs de nadejde si cu care tare va mai mandreati, la "nevoie"??? ”....uite-așa merg lucrurile, promitem, ne dăm mari și tari și o întoarcem imediat. Tactică tipică de „revoluționar” de profesie! Sau de labil psihic.Până la urmă, printre înjurături și dovezi ale răutății și obsesiei „anticomuniste” tot nu răspundeți la întrebări, deși îi somați pe alții s-o facă! Care e măcar o revendicare anticomunistă a grevei din 77? Întreb retoric, e evident că nu aveți ce răspunde.Și...vă asigur, minerii plecau la București în iunie și nechemați. Să spele mizeria din Piața Universității. Adică pe cei ca dvs care credeau că, cu cât latră mai tare cu atât sperie mai mult lumea cu „anticomunismul” de fațadă. V-am mai spus, i-am văzut ieșind din case...adunându-se,nu-l scoți pe om din patul lui sau din șut cu „ordin”!Mai ales pe miner!Jucați o piesă tot clamând că trebuie disculpați minerii. Nu vă veți atrage simpatia celor de atunci, cum nu veți atrage simpatia nimănui cu obsesiile dv furibunde și cu amenințări online! Care este măcar o revendicare anticomunistă din lista revendicărilor grevei din 77?????
#70 Eco05.11.2016,  09:01:26
Fiindca credem in democratie si in institutiile statului de drept, firesc ar fi ca Presedintele Romaniei, cand si daca (?) promulga acea lege a recunostintei (?!?) ce beneficiaza numitului Dobre, in prealabil sa se ceara in regim de urgenta CNSAS sa se pronunte cu privire la acelasi Dobre, in sensul daca a fost ( sau nu ?!) colaborator al politiei politice, atat inainte de greva de la Lupeni ( 1977) cat si mai ales dupa aceasta. Tare imi este teama ( pentru dumnealui) ca vom avea... "discutii" ( ca si in cazul Miron Cosma). Oare de ce am banuiala ( legitima) ca ar fi fost initial vorba de ceea ce se numeste "agent provocator" sau/si , mai apoi, de ceea ce se numeste "unealta" sistemului ( personajul prin care ceilalti participanti la greva au fost prigoniti ), atat de "detestat" de numitul Dobre, dar caruia i-a ramas fidel. Ca sfideaza logica elementara faptul ca sistemul comunist ar fi fost un "regim criminal" ( conform Comisiei Presedintiale ), dar partidul care l-a generat ( pcr ), membrii ori simpatizantii ar fi fost ..."sfinti". Prin acea "lege a recunostintei" se pare ca se "canonizeaza" tocmai cei vanduti "pe 40 de arginti"...
#71 Constantin Dobre05.11.2016,  12:35:54
@ #66 Valeriu Butulescu Butulescule, Butulescule, "suflet candriu de papugiu", cine sa te-nteleaga??!! Zici "matale": "Dumnezeu te-a luminat miraculos în zilele de 2-3 august 1977, când ai făcut istorie. După care, inexplicabil, Dumnezeu te-a lăsat din braţe. Şi de atunci, vreme de patru decenii, faci şi spui numai tâmpenii. Ai avut noroc cu Ziarul Văii Jiului, care, cu obiectivitate, ţi-a pus în lumină singurele două zile luminoase din tenebrosul CV al dumitale, (2-3 august 1977)" Butulescule, in anul 1977 aveai 24 de ani si erai cetatean (fara "onoare" capitalista!) al Vaii Jiului! Crezi cumva ca "cineva acolo Sus s-a tampit" (apud Catalin DOCEA) cand nu Te-a luminat si pe tine sa faci istorie pozitiva in zilele de 2-3 august 1977?? Pe tine te-a tinut si mereu te va tine in brate doar Skaraotki in ambele situatii ale istoriei: atat in timpul celei pozitive cat mai ales in timpul celei negative; inutil sa exemplific, se stie si se va mai afla! Nu te mai lamenta si "plange" de norocul meu cu Ziarul Vaii Jiului; ai si tu parte de "noroc" cu acelas Ziar al Vaii Jiului care iti publica si tie TAMPENIILE cu privire la ne - recunoasterea caracterului anticomunist al ACTULUI ISTORIC din 2-3 august 1977! Adevarat, Ziarul Vaii Vaii Jiului ca entitate media UNICA in Romania, in ultimii 10 ani, s-a pronuntat si a sustinut constant caracterul anticomunist al Grevei minerilor din august 1977 si care continua si acum sa "joace" fair play si cinstit cand afirma raspicat: "La 3 ani de la prima mişcare muncitorească anti-comunistă din România, greva minerilor de la Lupeni condusă de Constantin Dobre, la 10 octombrie 1980, în plin comunism, în Polonia ia fiinţă sindicatul liber SOLIDARITATEA"; numai ca tu esti doar nesimtitor si gargarist continuand cu TAMPENIILE tale contestatare! Mai zici: "Ai avut noroc şi cu Senatorul multipartidist Haralambie Vochiţoiu (alt anticomunist pârlit, ca şi matale, fost secretar UTC, fost membru PCR,fost PSD, fost PPDD, fost UNPR, fost PMP,fost, fost, fost subaltern al lui Verdeţ la PSM). Vochiţoiu se declară părintele legii Recunoştinţei şi el trage toate foloasele electorale. Matale ai fost doar instrumentul necesar , ţi-ai făcut bine treaba, Vochiţoiu ţi-a dat o cafea şi o diplomă de exceleţă la Senat. Şi te-a dus cu maşina Senatului la Aeroport, să fie sigur că ai zburat înapoi la London, adică la BREXIT City! Da, Verdeţ ăla pe care matale l-ai sechestrat, adică l-ai reţinut ilegal la Lupeni a fost şeful lui Vochiţoiu în anii 90, după ce emanaţii sechestraseră puterea. (sechestrau şi ei ce puteau)". Cu "cafeaua" lui Vochitoiu, dusul "cu maşina Senatului la Aeroport", "zburatul inapoi la London" si cu "adică la BREXIT City" n-ai nimerit-o!!! Nimeni nu mi-a platit nimic, nici macar o cafea, nimeni nu m-a condus vreodata la sau de la Aeroportul Otopeni in afara de soferii de taxi, dupa votul unanim din Camera Deputatilor (camera decizionala a Parlamentului Romaniei) am ramas si inca sunt prezent in Romania (ca doar Romania este si tara mea, nu doar a ta si a altora asemenea tie!) si "London" n-a votat BREXIT, este un fapt! In rest, VEZI CA ESTI PROST, FACUT GRAMADA??!! Apropo de votul din Parlamentul Romaniei: in comparatie cu mine, tu vezi doar negativism si umilinta la adresa mea, iar eu vad exclusiv doar MANDRIE, DREPTATE SI VICTORIE ISTORICA! Se stie foarte bine ca tot timpul, dupa 20 mai 1990 si pana in prezent, Parlamentul Romaniei a fost viciat si poluat cu o mixtura majoritara de comunisti (din liniile 2 si 3), securisti si claboratori ai acestora, UTC-isti, UASCR-risti, (neo)bolsevici/"internationalisti" si fesenisti (tot atat de infocati si negationisti, ca tine, ai caracterului anticomunist al Grevei minerilor din august 1977)! Ce crezi tu, marlane/paduche, c-am simtit eu ("luminatul miraculos al Lui Dumnezeu in zilele de 2-3 august 1977", dupa cum bine zici), atunci cand m-am aflat in balcoanele Senatului si Camerei Deputatilor si privind la acei indivizi (enumerati in fraza precedenta, "confrati" de-ai tai intru' denigrarea caracterului anticomunist al actului istoric din august 1977) care ma priveau, elogiau si aplaudau??????? Nu crezi ca atunci, in cele doua camere ale Parlamentului Romaniei, s-a intamplat tot o minune Dumnezaiasca prin care toti acei indivizi (mai putin tu care niciodata n-ai fost tinut in brate de Dumnezeu, dovada ca nici acum nu te lasi de TAMPENII) au fost "obligati" de Atotputernicul sa accepte, sa se umileasca si sa elogieze (prin luari de cuvant si aplauze) pe "luminatul miraculos in zilele de 2-3 august 1977" (tocmai tie ti-a scapat "porumbelul" din gura pe care acum te va obliga Scaraotki sa-l inchiti nemestecat, cu fulgi cu tot!)??? Hai mars, potaie "internationalista", si "canta" la alta masa!
#72 Golopenţa05.11.2016,  13:48:31
Lămureşte, poporul, Constantin Dobre. Wikipedia şi alte saituri credibile spun că revolta Lupeni 77 a a avut doi lideri: Gheorghe Maniliuc şi cu tine! Tu fiind bineînţeles Tartorul! Mulţi s-au întrebat şi se mai întreabă: de ce Maniliuc a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare (murind "misterios" după executare!) în vreme ce pe tine, Capo di tutti, "organili" nici măcar nu te zboară din PCR! Ba mai mult, te trimit să-ţi şlefuieşti conştiinţa comunistă la cea mai înaltă şcoală de partid, Ştefan Gheorghiu! Speriat că lumea te-ar putea socoti trădător, abil şi fără scrupule, ai găsit tot tu o explicaţie. Şi ai avut grijă să o faci publică. Ai declarat că Maniliuc l-a bătut pe Verdeţ, că l-a ameninţat cu moartea, că l-a trântit de pereţii gheretei! Ori, Ilie Verdeţ, a negat public, afirmaţia ta spunând textual: "E o prostie! Nu am fost agresat!". Altele au fost cauzele condamnării şi eliminării fizice a lui Maniliuc, în vreme ce ţie Organizaţia PCR Vulcan nu ţi-a dat nici măcar un vot de blam! Doar te-a transferat la Organizaţia PCR Craiova, unde ai plătit şapte ani cotizaţie, absolvind şi şcoala de politruci comunişti Ştefan Gheorghiu!!! Sigur că ai fost urmărit. În România erau urmăriţi zeci de mii de oameni. Toţi disidenţii români au fost urmăriţi şi au avut necazuri. Dar aproape toţi dădeau periodic semnale ale luptei lor, mesaje la Europa Liberă, manifeste. Numai tu, marele anticomunist, n-ai făcut-o! N-ai avut vreme. Studiai socialismul ştiinţific la fabrica de activişti Ştefan Gheorghiţă. Ţi-ai adus aminte că eşti anticomunist pe 22 decembrie 1989, mai pe seară. De-atunci fabulezi în mod continuu. Cea mai aberantă mi se pare afirmaţia ta şoc: că şeful SRI Virgil Măgureanu ţi-ar fi cerut ţie să-l asasinezi pe generalul Macri!!! Auzi la el! Măgureanu nu mai găsise alt killer profesionist, decât un maistru minier şcolit la Ştefan Gheorghiţă!!! Tu care nu mai puseseşi mâna pe puşcă de pe vremea când erai militar în termen! Cum îl asasinai tu pe Macri? De dotaseră cu pistol la Ştefan Gheorghiu? Îi dădeai lui Macri în cap cu Capitalul lui Marx? Sau cu Omagiul lui Ceauşescu? Erau singurele arme de care dispuneai...
#73 Vasile Lupulescu05.11.2016,  14:53:44
Domnule Constantin Dobre! Începeţi să vă contraziceţi flagrant. În comentariul 66 scrieţi că în votul unanim al Parlamentului vizavi de Legea Recunoştinţei vedeţi exclusiv, citez, "doar MANDRIE, DREPTATE SI VICTORIE ISTORICA"! Apoi, în fraza următoare scrieţi:"se stie foarte bine ca tot timpul, dupa 20 mai 1990 si PÂNĂ ÎN PREZENT, Parlamentul Romaniei a fost viciat si poluat cu o mixtura majoritara de comunisti (din liniile 2 si 3), securisti si claboratori ai acestora, UTC-isti, UASCR-risti, (neo)bolsevici/"internationalisti" si fesenisti (tot atat de infocati si negationist! Înseamnă că MÂNDRIA Dv. vine de la votul unanim al mixurii majoritare PREZENTE de "comunisti (din liniile 2 si 3), securisti si claboratori ai acestora, UTC-isti, UASCR-risti, (neo)bolsevici/"internationalisti" si fesenisti (tot atat de infocati si negationist". Înseamnă că votul "mixurii" nu face doi bani! Cred că "mixura" aceasta ticăloasă care "poluează şi viciază" Parlamentul ar trebui să vă taie de pe lista beneficiarilor Legii Recunoştinţei. Să vă lase doar cu MÂNDRIA". Şi dacă tot spuneţi că vă place România şi vreţi să vă implicaţi în rosturile ei, veniţi domnule la Lupeni, unde aţi făcut istorie acum patru decenii. Actualul primar, un om harnic şi energic, va pleca Senator, fiind primul pe lista unui partid de top. Rămâne vacant postul de primar. Veniţi să candidaţi pentru funcţia de primar. Sunteţi erou anticomunist, aveţi experienţă occidentală. Veniţi independent. Nu vă încurcaţi cu partidele, că ele fac parte din "mixură"! La ce valoare declaraţi că aveţi, o să vă umpleţi de voturi.
#74 Matei05.11.2016,  14:57:18
Constantin Dobre! Suntem sătui de gargară și insulte. Ai spus că lista revendicărilor dată de Dl Butulescu e falsă. Dă-ne tu una reală! Dă-ne un motiv, o singură revendicare anticomunistă! Nu te mai ascunde după parlamentari sau după alții. Că la țesut povești, tactici securiste de diversiune, înjurături am văzut toți că sclipești!
#75 Constantin Dobre05.11.2016,  15:34:56
@ #69 Matei Zici; "Și...vă asigur, minerii plecau la București în iunie și nechemați. Să spele mizeria din Piața Universității. Adică pe cei ca dvs care credeau că, cu cât latră mai tare cu atât sperie mai mult lumea cu „anticomunismul” de fațadă. V-am mai spus, i-am văzut ieșind din case...adunându-se,nu-l scoți pe om din patul lui sau din șut cu „ordin”!Mai ales pe miner!Jucați o piesă tot clamând că trebuie disculpați minerii" CE VORBESTI "BULA"??? Tu n-ai retinut ce-a spus chiar negationistul-sef al caracterului anticomuist al actului grevist din 1977 si care crezand, in vis, ca dialogheaza cu agentii "BOLEK" si "Paul", ca chiar Iliescu in persona a chemat minerii Vaii Jiului la Bucuresti? Pentru ca "stia" mai multe despre acea chemare a lui Iliescu, i-am cerut public sa mearga la Parchet si sa denunte tot ce stia, consolidand astfel faptul ca nu numai Iliescu se face vinovat de acea chemare, ci a fost o chemare colectiva, consolidand astfel nevinovatia minerilor Vaii Jiului care au fost doar MINTITI, INSTIGATI, MANIPULATI si DETERMINATI sa vina la Bucuresti in ajutorul lor, al fesenistilor, si nu pentru "plantat panselute" in Piata Universitatii! Si ce-a ales negotinistul-sef sa-mi zica? Ma indemnat in mod provocator, cinic si las sa-i denunt eu la Parchetul General fapta-i complicitara de la nivelul central al FSN-lui?! De ce am renuntat sa-i fac acea "favoare" negotionistului-sef?? Simplu: sa-l las sa "zaca" in oribila-i lasitate si infinit mai josnica decat atitudinea lacheilor lui Nicolae Ceausescu, dupa cum spuneam! Observ ca esti obsedat de raspunsul la acea repetata intrebare! Citeste si re-citeste, ca pe Biblie, textul Legii nr. 199/2016 (aia care stipuleaza includerea Miscarii muncitoresti anticomuniste din Valea Jiului, Lupeni 2-3 august 1977 in Legea Recunostintei) si te vei lamuri! Daca nici atunci nu te vei lamuri, iti recomand sa "urli" la Luna sau in pustiu, a ciuda si obida frustrante!
#76 Constantin Dobre05.11.2016,  16:03:39
@ #70 Eco Stai linistit si nu-i purta tu mie de grija! Tu nu ai citit ce-am anuntat de multe ori pe acest site si chiar printr-un articol de multumire catre Ziarul Vaii Jiului (circa cu aproape o luna de zile in urma), anume ca nu voi beneficia de niciun drept prevazut de Legea Recunostintei? Si aceasta hotarare am lust-o nu pebtru ca mi-ar fi cumva frica de verificarile legale si din oficiu ale CNSAS-lui, ci pentru simplul fapt ca n-ar fi moral din partea mea, avand sufuciente resurse financiare si materiale (cstigate legal in afara Romaniei) care sa-mi permita un trai decent si linistit - am mai zis public aceasta hotarare, cu mult inainte! Am fost tentat la un moment dat sa aplic pentre acele bebeficii ale Legii Recunostintei, urmand sa donez toti banii catre 4-5 copii saraci ai Vaii Jiului, dar am renuntat gandindu-ma la potentiala suparare sau gelozie a tuturor politicienilor Vaii Jiului de dupa decembrie 1989, inclusiv ale negationistului-sef al caracterului anticomunist al miscarii mineresti din august 1977, care desigur, nu-i asa, au sacrificat si continua sa sacrifice sume financiare consistente pentru binefaceri umane si caritabile! Asa ca ma multumesc numai cu aportul meu "modest" si profund moral adus Legii Recunostintei spre beneficiul a "doar" a catorva sute de mineri grevisti (1977) si familiilor acestora!
#77 Constantin Dobre05.11.2016,  16:37:54
"Stimati si iubiti" negationisti ai Actului anticomunist din august 1977, va rog sa "stati linistiti la locurile voastre, tovarasi" si sa va notati pe carnetele (precum "dizidentul" Mircea Dinescu in timpul unei vizite a lui Nicolae Ceausescu in Valea Jiului, dupa Greva minerilor din august 1977): ma pregatesc sa plec in concediu! Voi reveni cu doar un simplu comunicat in Ziarul Vaii Jiului legat de ziua intrarii in vigoare a noii Legi a Recunostintei si cu cateva sfaturi pentru minerii si familiile acestora care urmeaza sa beneficieze de prevederile acestei Legi! Intre timp va incurajez sa continuati sa ma injurati, insultati etc IN LIPSA, ca asa da bine la combatantii "seriosi"! Si cand veti face cate-o pauza, auto-impusa de-atata "ostoiala" scrisa care ma va viza, poate veti avea si "nobila" placere de a va privi in oglinda si a "cloci" strategii si scenarii propagandistice si publice de salvare de la dezastrul moral a agentilor "Bolek" si "Paul", candva "tovarasi de nadejde, si la bine dar si la greu"!
#78 Matei05.11.2016,  20:35:58
Singurul care înjură ești tu Tovarăsul Dobre! Nu ne mai aburi cu legea recunoștinței, în textul ei nu există nicio referire la vreo revendicare anticomunistă în timpul grevei! Nu ne-o poți da pentru că NU EXISTĂ! Pe mine nu mă interesează cum și de ce a fost aprobată această lege (de către parlamentarii neobolșevici etc), pe mine mă interesează adevărul. Iar modul în care reacționezi e clar, încerci mereu să abați atenția de la ceea ce ești întrebat, sărind la gâtul tuturor cu invective! Mi-am pierdut și bruma de stimă pe care o aveam! Nu ești decât un om needucat, violent, cred că și mania asta „anticomunistă” vine din prea mult comunism, să nu ne prindem că ai fost prieten cu securitatea după 77...Se vede cât de orbit de furie ești după maniera în care scrii. Și nu răspunzi la mai nimic din ce ești întrebat sau răspunzi pasând problema la legi, parlament, Ziarul Văii Jiului etc. Oricâtă înțelegere ar avea omul, nu ești o persoană cu care se poate discuta. Ești mitoman, și ai trăit 40 de ani de viață inventând povești anticomuniste pe baza unei greve în urma căreia tu nu ai suferit decât șocuri electrice și facultate de partid. Boala de care suferi nu se tratează cu recunoștință, se tratează cu xanax. E o formă de schizofrenie avansată, mania persecuției, toți sunt comuniști și neobolșevici, numai tu anticomunist și erou. Astfel de oameni trebuie tratați cu indiferență, să urle în oglindă sau în pustie cât vor. Din partea mea de asta vei avea parte de aici încolo. Și am să am grijă să-ți fac și reclamă pe măsură printre minerii de soarta căruia cică te topești! Nu mă mir că nu ai reușit să „ieși în față” după 89...oricine stă de vorbă cu tine 15 minute e lămurit că ești paranoic, scandalagiu, extrem de subiectiv...toți suntem proști, comuniști, feseniști...probabil că ai ajuns să te tot cerți online pentru că nu stă mai nimeni de vorbă cu tine. Cum vezi vreun articol cum sari contra, doar, doar cineva te crede sau te bagă în seamă. Din păcate, eu am făcut-o și m-am convins că mi-am pierdut timpul. Nu ești un om periculos, nu ești un erou, ești un om bolnav domnule. asta se vede din ceea ce scrii și din ura pe care o afișezi și felul cum ponegrești oameni pe care nu-i cunoști, doar pentru că mintea ta paranoică îi crede comuniști. Sănătate!
#79 Constantin Dobre05.11.2016,  22:14:20
@ #78 Matei Hai ca ma facusi sa mai zabovesc oleaca, eram pe picior de plecare! Zici: "Și am să am grijă să-ți fac și reclamă pe măsură printre minerii de soarta căruia cică te topești". Iti recomand grija mare cu amenintarile ca aici am doar un singur raspuns: manifest toleranta zero la amenintari! Dispun de suficient capital financiar si daca amenintarea ta o receptionez cu dovezi clare si daca ma faci sa-mi pun mintea cu tine, te pot asigura de pe acum ca ne vom intalni in curtile de justitie unde ne vom cunoaste 'pe viu", nu doar in virtual! Sa nu-ti faci cumva iluzii ca nu ti se poate afla numele si prenumele adevarat, asisderea si adresa, oriunde te-ai afla! Vorbim, glumim, ne jignim virtual (daca te tine "cureaua"!), doar e "democratie", dar cand vine vorba de amenintari, eu unul nu le tolerez! Deci, atentie mare cand ma ameninti! In finalul postarii tale imi zici: "Nu ești un om periculos, nu ești un erou, ești un om bolnav domnule. asta se vede din ceea ce scrii și din ura pe care o afișezi și felul cum ponegrești oameni pe care nu-i cunoști, doar pentru că mintea ta paranoică îi crede comuniști"! Dar tu ma cunosti de undeva, m-ai intalnit vreodata in viata ta de-ti permiti aceste invective?? Dar pe minerii si familiile acestora corora le contesti tu dreptul de a profita de unica Lege care le da dreptul la despagubiri materiale si financiare?? Le-ai bagat tu in buzunare bani de despagubire pentru tot ce au suferit?? Hmmmmm? Si cine ma rog te-a invitat sa mi te adresezi, ca tu ai inceput, nu??? Mai zicea cineva aici c-ai fost si director al unei exploatari miniere! Ce *** ma-ti te bagi unde nu-ti fierbe oala, marlane? Oala ta, trocane, si nu a altuia pentru care ai iesit destul de "sifonat"!! Stai in banca ta ca altfel mama dracului te ia cu si mai multe si nebanuite invective! Asa sa stii!
#80 Golopenţa05.11.2016,  23:15:46
#77 Constantin Dobre ne dă cu tifla şi ne anunţă:ma pregatesc sa plec in concediu! În sfârşit o veste bună! Eroul anticomunist pleacă în concediu. Era şi timpul! Se vede după ce scrie cât este de stresat. Are mustrări grave de conştiinţă. Noapte de noapte îi apar în vis spiritele adevăraţilor eroi de la Lupeni 77,(C-tin Ilie, V. Guzu, Gh. Costache, A. Flaman, Gh. Dumitrache, Gh. Vitez, P. Dragics, I. Todiraşcu, A. Dabelea, I. Sotan, V.Căilă, Gh. Maniliuc, C. Nagy, C. Silvester, P. Petaca etc.) cei condamnaţi, închişi, bătuţi şi lichidaţi fizic de securitate. Asta în vreme ce vândutul bolşevic antibolşevic Dobre buchisea doctrina bolşevică la Ştefan Gheorghiu! Spune cu cinism că s-a simţit MÂNDRU, că el a primit aplauze în Parlament, pentru suferinţa şi calvarul acestor oameni care au suferit pentru că au făcut ce le-a spus el, în greva lui "anticomunistă". Iar el, numitul Dobre, a ştiut să se sustragă, colaborând cu bolşevicii, din partidul cărora a făcut parte, dar, duplicitar, azi formal îi blamează. Bolşevici care l-au ferit de sentinţă, iar după 1989 l-au trimis să se odihnească la Ambasada României de la Londra. Acum, având patalamaua de erou votată de "mixura majoritară de comunişti" (cum numeşte el actualul Parlament), pleacă în concediu de odihnă. Pleacă şi, cu tupeul agentului provocator bine instruit la înalte şcoli, ne râde în nas şi ne urează "fuck you" că asta a învăţat el la Londra. N-a răspuns la NICIUNA din întrebările care i s-au pus, privitoare la jocul său dubios din perioada 1977 - 1989! N-a răspuns pentru că nu are răspuns. Tot delirul său este escamotare şi bâlbâială. Du-te, Dobre! Du-te unde vrei! Numai du-te! Du-te în concediu! Du-te să-ţi cheltui arginţii tăi de erou bolşevic antibolşevic! Să nu uiţi să iei cu tine Evanghelia după Iuda! Să ai ce citi în concediu! Şi să dea Bunul Dumnezeu să-ţi apară în vis, noapte de noapte, spiritele lui Gheorghe Manieliuc şi Vasile Căilă, să-ţi spună: Bine, mă, Costică! Noi stăm în morminte, cu oasele rupte de securitatea bolşevică. Iar pe tine mixura bolşevică te-a făcut erou şi te trimite în concediu" Păi asta-i dreptate, mă, Costică? Asta-i dreptate?
#81 Matei06.11.2016,  01:14:43
Ha, ha, securistul anticomunist sare iar cu înjurăturile! Revendicare anticomunistă nu, explicații de ce numai el a făcut școală de partid și ortacii lui pușcărie nu, iar se ascunde după mineri, de-a dreptul ilar. Află că și eu am toleranță zero la specimene „instruite” de securitate. Nu mă sperii tu pe mine,cu limbajul tău de mahala, activist PCR incult! Care are în cap doar „mai multe și nebănuite invective”. Ai trăit degeaba dacă nu ai învățat că prostul așa reacționează când nu are replică: înjură. Nu mă tem deloc de tine și de amenințările tale! S-au dus vremurile în care făceai senzație cu pumnul sau cu carnetul de partid. Concediu plăcut și tratament neurologic intensiv, deși cred că e prea târziu! Și străduiește-te să închei măcar un comentariu fără înjurături, nu impresionezi pe nimeni cu furia ta bolnavă.
#82 Constantin Dobre06.11.2016,  11:03:14
@ #80 Golopenţa Nu prea inteleg ce vrei sa spui! MA ACUZI CA EU SUNT RESPONSABIL DE CONDAMNARILE LA INCHISOARE SI DE MOARTEA FOSTILOR MEI COLEGI GREVISTI, NOMINALIZATI DE TINE??? Raspunde clar si scurt, cu subiect si predicat! Fara ocolisuri si diversiuni!
#83 Eco06.11.2016,  19:19:31
Pentru Galopenta, referitor la # 80 " Afirmatia referitoare la Dobre, precum ca : "N-a răspuns pentru că nu are răspuns. Tot delirul său este escamotare şi bâlbâială." este...falsa ! :))) Chiar si un infractor are dreptul legal sa nu declare nimic ce l-ar inculpa ori sa se autoinculpe. :))) Asa ca Dpbre, probabil sfatuit de un jurist (??), a procedat in avantajul sau..., ca nu se stie cand va raspunde penal pentru jocul sau "la doua capete". :)) Macar o singura data a fost inspirat ! Pana acum oricum a batut campii.
#84 Golopenţa06.11.2016,  21:04:27
Domnule Matei! Opriţi-vă! Tipul e cu adevărat periculos şi iresponsabil. Nu întîmplător spune el, cu gura lui cea mare, că Virgil Măgureanu l-a ales tocmai pe el să-l asasineze pe generalul Macri! Are stofă de asasin. S-ar putea să fie dotat cu arme de foc. "Servicilii" nu se jucau. La cât e de patriot, sunt sigur că şi-a tras şi cetăţenie engleză, aşa că vine şi pleacă cum vrea. Până să intervină organele noastre să vă apere, el va fi departe, de neadus: va plimba cămile de lux, împreună cu alt erou anticomunist, Alin Simota. Dobre! Ticăloşia ta nu are margini. Spui că nu-ţi plac ameninţările, dar chiar atunci ameninţi. Ameninţi cu ce poţi! Cu mineri, cu ziarişti, cu justiţie. Unde te-a ameninţat pe tine domnul Matei? Şi-a exprimat îngrijorarea faţă de comportamentul psihic al unui "erou" care polemizează în maniera, citez : Ce *** ma-ti te bagi unde nu-ti fierbe oala, marlane? Oala ta, trocane, si nu a altuia pentru care ai iesit destul de "sifonat"!! Stai in banca ta ca altfel mama dracului te ia cu si mai multe si nebanuite invective! Aşa vorbeşte un absolvent al şcolii de activişti PCR (de profesie erou anticomunist) cu un fost director de mină, doctor în ştiinţe tehnice, cu studii în Franţa. Iată limbajul eroului antibolşevic, şcolit la şcoala bolşevică. Ăsta se vrea a fi icoana românismului la Londra. Ascultă, fariseule! Nimeni nu contestă drepturile pentru, citez "minerii si familiile acestora corora le contesti tu dreptul de a profita de unica Lege care le da dreptul la despagubiri materiale si financiare" Le merită! Dar să nu uiţi, eroule, că ele se vor plăti din IMPOZITELE AMĂRÂŢILOR DE ROMÂNI, nu din arginţii tăi londonezi. Apropo de arginţii tăi. Te lauzi cu capitalul tău financiar englez. De unde ai banii, eroule. Din leafa ta de casier? În paranteză fie spus, ţi-ai rezolvat şi familia, care va beneficia de aceste drepturi de „urmaşi”. Tu încă faci nazuri, spui că nu vrei bani, declari" Dispun de suficient capital financiar", Dar sunt convins că te vei răzgândi, că-ţi plac arginţii. Nu cu urmaşii martirului Vasile Căilă, sau ai celorlalte victime REALE ale regimului comunist avem noi treabă, ci cu tine. Ce victimă anticomunistă eşti tu? Comuniştii te-au strămutat. Te-au mutat din Vulcan la Craiova (oraş mare şi frumos!), ţi-au dat acolo servici, apartament, butelie, te-au transferat la organizaţia PCR Craiova, te-au păzit gratis (să nu te fure capitaliştii) şi te-au înscris la Academia de activişti comunişti Ştefan Gheorghiu, pe care ai absolvit-o cu note mari şi diplomă de merit. Asta în vreme ce subalternii tăi de la Grevă făceau puşcărie şi erau stâlciţi în bătaie de securişti... Cum poţi tu să te pui lîngă ei, să te dai victimă, cu un asemenea CV? Chiar şi un orb vede mistificarea grosolană. Concediu plăcut! Să ai parte numai de vise anticomuniste! Cînd te mai relaxezi, vino în Valea Jiului, să-ţi vezi visul cu ochii: aproape toate minele închise, uzine în paragină, 60.000 de locuri de muncă lichidate, mii de oameni fără viitor. Dar eu vreau să te văd la treabă. Spui că de legea lui Vochiţoiu vor beneficia CÂTEVA SUTE de mineri, aleşi de tine! Păi nu spui tu că la Grevă au participat PATRUZECI DE MII de oameni? De ce dai bani de Recunoştinţă doar la câteva sute, cu tine şi ai tăi în frunte? Toţi participanţii merită! Că dacă nu erau ei, miile acelea, te păpa gaia comunistă, anticomunistule...
#85 Golopenţa06.11.2016,  21:29:39
Ai dreptate, Eco. Pentru mine şi pentru mulţi alţii e clar. E mistificare. Greva a avut doi lideri activi. Dobre şi Maneliuc. Strategul ideologic, deci cel care a insuflat spiritul anticomunist a fost Dobre. Cel puţin aşa zice el. Maneliuc doar l-a secondat. Dar n-au avut amândoi aceeaşi soartă. Al doilea face pârnaie şi e lichidat apoi, probabil de "organe". Primul, "ideologul anticomunist Dobre", nici nu e scos din PCE, ba e trimis la academia bolşevică, să se îndocrineze mai tare, apoi devine "diplomat" la Londra. Deşi, se ştie, comuniţtii făceau alergie la anticomunism. Comparativ, mă gândesc la altă revoltă, Răscoala lui Horia,Cloşca şi Crişan. Istoria ar fi de neînţeles dacă Împăratul Iosif al II-lea îl trăgea pe roată pe Cloşca, iar pe Horea l-ar fi trimis la o şcoală de partid la Viena. Iertată să-mi fie comparaţia între Marele Erou Naţional Horia şi impostorul de la Ştefan Gherorghiu.
#86 Golopenţa06.11.2016,  21:44:34
@ #80 Golopenţa . Constantin Dobre! Eu nu te acuz, pentru că nu-s procuror, dar sper să ai parte de unul adevărat într-o zi, care să o facă. Te întreb, aşa cum vrei, cu subiect şi predicat: de ce adjunctul tău la greva "anticomunistă", Maneliuc, a avut parte de închisoare şi de o moarte dubioasă, în vreme ce tu ideologul "anticomunist" ai rămas membru PCR, iar bolşevicii tăi te-au trimis la facultate şi apoi la Ambasadă. Ce diplomatul lui peşte erai tu, un muncitor necalificat de la Craiova? Că de diploma de activist PCR spui că n-ai uzat. Ai lăsat-o pe masă, ca şi legitimaţia FSN de la Petroşani. Şi să nu ne spui iar că Maneliuc a fost condamnat pentru că l-a bătut pe Verdeţ! Ai mai spus-o (ca să explici de ce tu ai scăpat, că tu n-ai bătut pe nimeni!). Iar Verdeţ ţi-a răspuns public, ca şi noi: că baţi câmpii! Aşa repede ţi-ai terminat concediul?
#87 Constantin Dobre07.11.2016,  08:45:33
@ Golopenţa O singura data am dialogat cu dvs cand v-am adresat o simpla intrebare - vedeti comentariul 82. In rest, tot timpul si in multiple comentarii mi-ati adresat diverse jigniri si calomnii culminand cu acuzatii foarte grave, va citez: "Tipul e cu adevărat periculos şi iresponsabil (.....) Are stofă de asasin (.....) S-ar putea să fie dotat cu arme de foc". Va informez ca am decis sa declansez proceduri legale impotriva dvs pentru grave prejudicii de imagine si personalitate. Inainte de a apela la justitie pentru a mi se face dreptate si a stopa actiunea mea judiciara impotriva dvs, va ofer posibilitatea sa ma contactati neintarziat la adresa mea privata de email: dobre@btinternet.com declinandu-va numele si prenumele adevarate precum si toate datele de contact, sa va cereti scuze neconditionate si sa-mi da-ti asigurari ferme ca niciodata si sub niciun alt anonimat nu veti mai face orice fel de referiri publice la adresa mea.
#88 Golopenţa07.11.2016,  14:41:45
Răspuns la comentariul 87! Ia te uită! Putem vorbi şi cu "dvs"! După ce înjuraţi, ca la uşa cortului, pe toată lumea! Prejudiciu de imagine? Dar la imaginea celor terfeliţi de "dvs" în comentariile anterioare v-aţi gândit? Daţi cu rahat, la grămadă, în toată lumea: Krausz, Matei, Iliescu, Păunescu, Dinescu, Surulescu, Walesa, Măgureanu, Cosma, Butulescu, Roman, Dumitru, Costinaş etc. etc. Îi batjocoriţi cum vreţi, îi daţi tare cu peezda mă-si şi fuck you! Şi acum, când vi se răspunde cu o monedă apropiată, vă simţiţi lezat, tocmai la capitolul "personalitate"! Extraordinar! Sunteţi sigur că dispuneţi de aşa ceva? Eu cred că v-aţi pierdut-o definitiv, în sălile de curs de la Ştefan Gheorghiu. Îmi spunea un prieten într-o zi că Ştefan Gheorghiu au terminat şi alţi disidenţi: Mircea Dinescu, Octavian Paller, Dan Deşliu etc. Adevărat! Dar după absolvire, oamenii aceştia S-AU TREZIT la realitate şi ani la rând au luptat, pe faţă, împotriva regimului comunist! Ei au fost excluşi din PCR, sau şi-au aruncat carnetele. La "dvs" a fost taman INVERS. Aţi fost două zile "anticomunist" (2-3 august 1977)! Cel puţin aşa declaraţi. După care aţi continuat să fiţi o rotiţă comunistă, în aparatul de partid şi de stat. Sub supraveghere, e drept, dar o rotiţă ascultătoare. Obedienţa "dvs" faţă de regimul ceauşist a culminat cu înscrierea şi absolvirea şcolii de activişti PCR Ştefan Gheorghiu. Dacă Paller şi Dinescu s-au LEPĂDAT DE COMUNISM, "dvs" V-AŢI CONVERTIT indiscutabil la ciuma roşie. Şi asta la şapte ani de la grevă, când toată lumea uitase de "dvs". Subliniez acest amănunt, pentru a preîntâmpina o altă "invenţie" a mitomaniei "dvs". Că, vezi Doamne, securitatea v-a "obligat" să studiaţi la Ştefan Gheorghiu, ca să vă compromită.!!! Pentru că Securitatea se temea de "dvs"!!!. Extraordinar! Securitatea nu se temea de Doina Cornea, Octavian Paler, Liviu Antonesei şi Mircea Dinescu, disidenţi activi, arhicunoscuţi pe plan european, factori de influenţă carismatici,prezenţi frecvent, cu puncte de vedere, în mediile de informare occidentale. Pe aceştia Securitatea nu i-a trimis la şcolile partidului, să-i "compromită". Securitatea se temea de "anticomunistul" Dobre Constantin (Dodu), de care nu mai vorbea nimeni, de ani de zile. Cu această mistificare grosolană defilaţi, cu un tupeu rar întâlnit, din decembrie 89 şi până astăzi. În tot acest prea lung dialog, interogaţi brutal, inchizitorial, pe toată lumea, dar REFUZAŢI să răspundeţi măcar la una. V-am răspuns la întrebarea din comentariul 82 în comentariul 86. Am spus clar că nu am dreptul să vă acuz, nefiind procuror, deci nu vă acuz. Sper să vă pună această întrebare un procuror de meserie, pentru că ne aflăm într-un caz flagrant de impostură. Dar am dreptul să vă mai întreb o dată. Cu majuscule: DE CE MANELIUC, ADJUNCTUL "DVS" DE LA GREVA "ANTICOMUNISTĂ" A AVUT PARTE DE ÎNCHISOARE ŞI DE O MOARTE DUBIOASĂ, ÎN VREME CE "DVS" , PRETINS IDEOLOG AL "ANTICOMUNISMULUI" DIN 1977 AŢI RĂMAS MEMBRU PCR, IAR BOLŞEVICII "DVS" V-AU TRIMIS LA FACULTATEA PCR ŞI APOI LA AMBASADĂ??? Răspundeţi la această întrebare grea şi apăsătoare, după care mergem la orice tribunal, să vi se repare "onoarea" şi "personalitatea, grav afectate de adevărul istoric... Norock boon!
#89 Constantin Dobre07.11.2016,  23:50:06
@ #88 Golopenţa In plus la acuzatiile foarte grave pe care mi le-ati adresat, va citez: "Tipul e cu adevărat periculos şi iresponsabil (.....) Are stofă de asasin (.....) S-ar putea să fie dotat cu arme de foc", acum am retinut ca ma faceti/numiti si IMPOSTOR (impostor, -oare s.m., s.f. Persoană care caută să înşele, profitînd de naivitatea sau de buna-credinţă a oamenilor; şarlatan, escroc. Spec. Persoană care, prin minciuni şi prefăcătorie, caută să treacă drept altă persoană, uzurpînd un titlu, o calitate, o identitate care nu i se cuvine. pl. -ori, -oare.)! Probabil ca dvs cunoasteti mult mai bine decat avocatii mei CPPenala si CPCivila de va permiteti aceste acuzatii foarte grave si publice la adresa mea! Mai spuneti, va citez: "...mergem la orice tribunal, să vi se repare "onoarea" şi "personalitatea, grav afectate de adevărul istoric"! Fie, cum va doriti dvs - ca detinator al "adevarului istoric" despre mine! Bunul Dumnezeu imi este Martor Suprem ca v-am oferit deja gentiletea mea de a ma contacta in privat si a proceda asa cum v-am solicitat! Inca va mai astept in privat (o a doua sansa!) pana nu-mi intrerup concediul revenind la Bucuresti pentru ami instructiona avocatii, in scris! Aici si acum se termina orice dialog public cu dvs.!
#90 Eco08.11.2016,  00:35:02
Bai Dodule...eu te-am invitat si cand era faza cu Miron Cosma, cand te mai luasei si de altii..., sa te iei de mine, ca eu te si lecuiesc si nu mai ameninti si nu mai santajezi cate zile mai traiesti tu, pe nimeni, niciodata. Reinoiesc invitatia si lasa pe "galopenta" ca iti dau eu adevaruyri in justitie de nu le poti duce.... si iti aduc aminte TOT ce te chinui tu sa uiti, din 1977 pana in ziua de azi. Ti le aduc eu aminte, in justitie, cu acte, probe, martori....numai sa te tina si incadrarea juridica si ce ti se va pune in sarcina. Cum ti-am mai spus si nu numai odata, esti invitatul meu si ti-am promis ca te calmez rapid, definitiv si iti indeplinesc visul cu justitia. Pana atunci reaminteste-ti cata limba rusa stii si cu cine si in ce caliatte ai dialogat in aceasta limba...si de nu ti-o placea restul, sa nu imi mai spui "Eco". E cazul sa "ECOlogizam" Valea Jiului de tine, Dodule. Cand si daca vei vrea vreodata sa iti scrii memorile, cele reale, nu gargara ce faci tu pe net si prin ziare..., sa apelezi la mine, fraiere, ca nu trebuie decat sa te treci la....autor :)))) # Galopenta : lasa-l, ca il preiau eu pe fraier si il si satur de prostiile cu care este el obisnuit.
#91 Constantin Dobre08.11.2016,  12:58:19
@ #90 Eco Ati "uitat" sa dati link-ul de la "faza cu Miron Cosma", iata-l: http://www.zvj.ro/articole-40203-Primim+la+redac++ie++Miron+Cozma+++informator+al+Securit++++ii+hellip++Durere+mare+hellip.html Iata si comentariul dvs in care cereati ca toti minerii grevisti ai Vaii Jiului din august 1977 sa fie judecati si condamnati, chiar si post mortem exhumati si incinerati: " #16 Eco 30.06.2016, 02:00:01 Logic, cinstit si corect ar fi ca toti cei care au incalcat legea la acel moment sa raspunda in fata justitiei si dupa faptele lor...judecati si condamnati. Constituie circumsatnta atenuanta ca erati multi ? Este circumstanta, dar agravanta, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni. Dar o sa va judece istoria sau...copiii nostrii....cum am facut noi cu tortionarul Ficior, care se credea de neatins. Va vine si voua randul. Care veti supravietui, desigur. Din pacate in Romania procesul penal inceteaza la decesul inculpatului, numai decoratiile se acorda post mortem. Pentru porcariile ce ati facut voi, clasa muncitoare, cata vreme partidul vostru ne-a confiscat tara, ar trebui modificat codul penal si sa fie posibila si condamnarea post mortem, Exhumati si incinerati...ca tot va declarati toti la acea vreme atei si cu marxism leninismul. Las istoria sa va judece, atat pe tine cat si pe cei din gasca ta de comunisti." ACUM VA RASPUND LA INVITATIA DE A MA "LUA" DE DVS: VA VOI ACTIONA IN JUSTITIE PENTRU A VA PROBA AFIRMATIILE DIN COMENTARIUL 90 SI A VA CERE SOCOTEALA PENTRU OFENSELE PUBLICE SI INCREDIBILE ADUSE MINERILOR REVOLTATI AI VAII JIULUI IN AUGUST 1977, MAI PUTIN DACA SI DVS (precum i-am sugerat si anonimului "Golopenta") MA VETI CONTACTA NEINTARZIAT IN PRIVAT (dobre@btinternet.com) PENTRU A VA IDENTIFICA CU NUMELE SI PRENUMELE REALE, CU SCUZE NECONDITIONATE SI CU PROMISIUNEA FERMA CA NU VETI MAI COMENTA NICIODATA IN PUBLIC ATAT DESPRE MINE CAT SI DESPRE MINERII REVOLTATI IN AUGUST 1977! Aici si acum termin orice dialog public cu dvs!
#92 Golopenţa08.11.2016,  16:48:45
(impostor, -oare s.m., s.f. Persoană care caută să înşele, profitînd de naivitatea sau de buna-credinţă a parlamentarilor din "mixura" comunistă; şarlatan, escroc. Spec. Persoană care, prin minciuni şi prefăcătorie, caută să treacă drept ANTICOMUNIST,o calitate care nu i se cuvine, pentru că în realitate a plătit toată viaţa cotizaţie la partidul COMUNIST, a fost membru al PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN şi a terminat Academia de activişti politici COMUNIŞTI pl. -ori, -oare.)! Ţi-am dat această definiţie, gratuit, să-ţi poţi instrui avocaţii. Concediu plăcut!
#93 Golopenţa08.11.2016,  22:53:54
Constantin Dobre! Cu mine nu veţi termina dialogul PUBLIC până nu veţi răspunde PUBLICULUI LARG la întrebarea, de care vă tot feriţi. O repet, pentru că bag seama că iar aţi uitat-o: DE CE MANELIUC, ADJUNCTUL "DVS" DE LA GREVA "ANTICOMUNISTĂ" A AVUT PARTE DE ÎNCHISOARE ŞI DE O MOARTE DUBIOASĂ, ÎN VREME CE "DVS" , PRETINS IDEOLOG AL "ANTICOMUNISMULUI" DIN 1977 AŢI RĂMAS MEMBRU PCR, IAR BOLŞEVICII "DVS" V-AU TRIMIS LA FACULTATEA PCR ŞI APOI LA AMBASADĂ??? Şi să nu repetaţi "prostia" că Maneliuc l-a bătut pe Verdeţ! Ştiu că vă convine de minune această variantă, pe care o tot repetaţi! Dar cel "bătut" Ilie Verdeţ a declarat public:"E o prostie! NU AM FOST AGRESAT LA LUPENI!!!" Cum aţi putut "dvs", "marele anticomunist" să vă căpătuiţi atât de frumos în relaţia cu bolşevicii,în vreme ce alţi conducători ai aceleiaşi greve au plătit cu viaţa??? Cum vine asta: Cloşca tras pe roată, Horia trimis la şcoala de partid!!! Mulţumesc pentru definiţia impostorului. Am adaptat-o uşor, să fie mai pe înţelesul "dvs"! Aştept şi definiţia colaboraţionistului...
#94 Eco09.11.2016,  02:14:32
DOBRE ? CUM demonstrezi TU ca esti, ca persoana, identificabila, ca esti DOBRE CONSTANTIN si nu unul oarecare care SE DA drept un DOBRE CONSTANTIN, unul din miile de "DOBRE CONSTANTIN" existente (numai) in Romania ? De Legea nr. 667/200...ai auzit cumva ? :))) Raman la ideea ca "numele" cu care ai "semnat" tu pe acest site putea fi folosit de ORICINE, chiar de mine...daca mi-ar fi venit "ideea" de a ma certa cu mine insami, cu diferenta ca eu NICIODATA nu mi-as fi permis sa am limbaj de golan fara scoala, cum ai facut tu cu domnul Butulescu. Asa ca DOVEDESTE ca ESTI DOBRE CONSTANTIN, acel asazis "lider" al minerilor care au participat la incalcarea legilor si ordinii in statul numit Republica Socialista Romania ! Pana atunci...mucles ! DATELE ce ai tot scris si latrat tu cu ele pe site, cand catre Matei, cand catre Eco, cand catre Butulescu, Lupulescu sau altii...se gasesc PE INTERNET si sunt PUBLICE si le putea COPIA oricine. Deocamdata PRETINZI ca esti sau ai fi "CONSTANTIN DOBRE" si nu ai facut pana acum dovada decat ca esti ANALFABET FUNCTIONAL ( vezi Tratatul de la Lisabona, pentru invatamant) si PROST ( vezi etimologia cuvantului PROST si explicatia sa semantica). In rest....CE ai dovedit ? Ca nimic NU ITI CONFIRMA IDENTITATEA CE PRETINZI A AVEA. Adresa de mail ? :)))) Tipic excrocilor care4 viseaza sa faca bani prin fraiereala altora :)) LA MUNCA...."dobre"....adica ORICINE ESTI IN REALITATE...LA MUNCA, nu la cersit si intins mana pe net, dandu-te cine....(chiar !) ESTI SAU NU ESTI :))))) Poti reveni DUPA ce te gandesti cum iti dovedesti identitatea...avand in vedere ca numai TU trebuie sa o dovedesti si nu altcineva :))) Altfel...povestesti povesti...minerache pus pe inavutire prin tertipuri ce doar detinutii mai fac din inchisoare :))) De unde stim ca nu esti un detinut oarecare, care din inchisoare incearca sa faca bani, prin santaj ? Ca s-au mai vazut cazuri...metoda "Accidentul" si alte prostii de genul.... :)) Asa ca mai cu grija cu IDENTITATEA, intai A TA si mai apoi a altora...ca avem LEGI si vrei nu vrei, ne supunem acestora. Ca TU ( cum pretinzi ) ai incalcat legea in vigoare in august 1977...ramane in discutie aspectul penal ). Sanatate si...desteapta-te...ca inca mai poti !:)))))
#95 Golopenţa09.11.2016,  17:40:11
Eco! Trebuie să te contrazic. Constantin Dobre este chiar el, fostul maistru minier de le EM Paroşeni, implicat activ în partea finală a Grevei din 1977. Pe care, în megalomania lui morbidă, spune că a iniţiat-o şi a condus-o, implicând 40.000 de oameni! Care oameni au vrut răsturnarea regimului ... Aşa spune el, acum! Atunci a fost un om curajos şi onest, dar de la curaj la tupeu este un singur pas. Acum e mitoman de profesie. Acesta e stilul său de a se băga în seamă. Cum apare un articol de profil pe net, unde tot natul are acces, hop şi el: Constantin Dobre! Cum? Nu ştiţi care? Înseamnă că nu cunoaşteţi istoria modernă a României! Anticomunistul Dobre! Demolatorul regimului ceauşist! Sunt pe net sute de articole, la care el începe gâlceava, cu ştiinţa şi neobrăzarea provocatorului. Acest articol este unul din aceste sute. Urmăriţi succesiunea comentariilor. De cele mai multe ori, nimeni nu reacţionează. Vorba prietenului meu Pascu! Zi-i Dobre şi dă-i drumul să pască! Dacă i se dau replici, discuţia decurge ca aici! Fabulează fără jenă, el a fost în miezul tuturor evenimentelor, îi contrazice pe toţi, se adresează, când cu "Domnia Voastră", când cu "Bă, boule!". Şi, când se strânge laţul, se ascunde după mineri, după ziarişti, după avocaţi! Şi pleacă în concediu! Pentru a înţelege mai bine radiografia imposturii, modul ordinar în care fabulează acest mitoman vă prezint mai jos un material relevant, luat de pe net. Din care trebuie să înţelegeţi că "studentul" Dobre, la solicitarea conferenţiarului universitar Virgil Măgureanu (ambii de la Academia Ştefan Gheorghiţă!) nu trebuia să-l ucidă doar pe generalul Macri, ci şi pe Nicolae Ceauşescu!!! Ce sarcini grele pe umerii unui amărât de maistru minier, supravegheat non stop de Securitatea Craiova!!! Citez din revista CERTITUDINEA, de acum zece ani: "Un fost conjurat atras de Virgil Măgureanu în conspiraţia anti-Ceauşescu ţesută în zona Academiei P.C.R. „Ştefan Gheorghiu" (ha,ha,ha!, auzi unde conspirau ei!!!)încă din 1981 (Dobre) îşi reia un tir de acuzaţii la adresa primul şef al S.R.I. adăugând o nouă informaţie la mai vechile învinuri, şi anume că „execuţia lui Ceauşescu a fost decisă de Măgureanu cu Iliescu încă din 1985". Virgil Magureanu, primul şef al Serviciului Român de Informaţii, susţine însă că a ajuns la procesul lui Ceauşescu de la Târgovişte doar ca martor, trimis de Iliescu, Voican şi Brucan. Nici CEL CARE ARUNCĂ BOMBA NU ESTE UN OARECARE: este UN FOST LIDER AL MINERILOR grevişti de la 1977. PENTRU CONFIRMAREA APARTENENŢEI LA CONSPIRAŢIE PREZINTĂ O DEDICAŢIE pe care i-a făcut-o profesorul Virgil Magureanu pe cartea sa, „Puterea Politica şi Sistemul Social", pe 23 decembrie 1985, zi în care MĂGUREANU I S-AR FI CONFESAT CĂ EI DOI TREBUIE SĂ-L ELIMINE PE DICTATOR. Peste exact patru ani, în 23 decembrie 1989, Ceauşescu avea să fie arestat urmând să fie executat la 48 de ore distanţă, după o mascaradă de proces derulată chiar în ziua Crăciunului (foto Actul de deces). Materialul de faţă PORNEŞTE DE LA UN COMENTARIU apărut la articolul profesorului Corneliu Turianu, secretar al Colegiului C.N.S.A.S., publicat de Ziariştii Online [1], care îi apartine lui Constantin Dobre (foto), fost lider al minerilor în 1977. Despre acesta puteti afla mai multe din LUCRAREA LUI IOAN VELICA [2]. „Ceauşeştii N-AU fost condamnaţi la moarte „înainte de proces", ci cu mult timp în urmă, în toamna anului 1985, la câteva luni de la apariţia lui Gorbaciov în fruntea fostei U.R.S.S.. Am spus public acest lucru pentru prima oară în fostul cotidian „Gardianul" (iunie 2006) Repet, deţin probe şi pot indica surse precise, confirmate public şi de către complotişti, privind condamnarea cuplului Ceauşescu la moarte înca din anul 1985. Nu se vrea aflarea Adevărului, părerea mea". Noi i-am spus că, dimpotrivă, asta ne interesează. Şi comentatorul nostru a venit cu o completare la mărturisirile din „Gardianul". Cotidianul „Gardianul", fost organ de presa aflat în proprietatea grupului de interese S.O.V., a fost ras de pe internet, ca şi ziarul „ZIUA", dar articolul, un dialog între ziaristul Dan Badea şi Constantin Dobre, a fost salvat. Poate fi citit pe forumul portalului „Piaţa Universităţii" [3], unde este dezvoltat de participanţii la discuţie. Deci recapitulez, pentru a înţelege modul de lucru al provocatorului mitoman Dobre, care vrea să-şi fabrice un CV fabulos. Şi, culmea, aproape că reuşeşte! Dobre citeşte pe net articolul reputatului jurist Cornel Turianu, secretar CNSAS Şi intră tare la Comentarii, cu declaraţii bombă. Că acolo poate oricine să scrie ce vrea. Dar el nu e oricine. E Dobre, liderul minerilor din 77! Are grijă să repete asta mereu, pentru a da oarecare greutate fantasmagoriilor sale bolnave. El spune, cu tupeu, că moartea Ceauşeştilor se hotărâse pe 23 decembrie 1985. CINE TREBUIA SĂ-L OMOARE PE CEAUŞESCU??? Cum adică cine? Dobre are răspuns: ei doi, adică DOBRE ŞI MĂGUREANU!!! De fapt, numai Dobre! Că Măgureanu e un laş! DOVADA? O carte a lui Măgureanu, cu dedicaţie, semnată în 23 decembrie 1985!!! Cartea se cheamă "Puterea politică şi sistemul social", este scoasă la Editura Politică sub coordonarea lui Virgil Măgureanu (pe atunci conferenţiar), şi este o colecţie de texte propagandiste comuniste, în care cuvântul Ceauşescu e omniprezent. Iar dedicaţia e nostimă, standard, pentru cărţile comuniste: Tovarăşului Constantin Dobre,... un memento pentru idealurile noastre comune" Semnat Virgil Măgureanu. Prin idealuri comune trebuie să înţelegeţi "comunismul, visul de aur al Omenirii", aşa cum clama propaganda acelei catedrale a propagandei ceauşiste: Ştefan Gheorghiu! Pentru că, trebuie să înţelegeţi: Discuţia aceasta SUBVERSIVĂ avea loc între un profesor de propagandă ceauşistă (Măgureanu) şi un student al cursurilor de propagandă ceauşistă (Dobre)! Discuţia e certă. Revista Certitudinea citează la bibliografie un mare istoric contemporan: IOAN VELICA de la brigada artistică a Casei de Cultură din Petroşani! Conform sursei, lucrurile au decurs cam aşa: În pauza dintre cursuri, la o cafea, profesorul şi studentul Academiei ceauşiste pun la cale ASASINAREA lui Ceauşescu... Să mori de râs sau de plâns!!! La Ştefan Gheorghiu, unde de la portar la rector erau cei mai devotaţi oameni ai ceauşismului, unde erau trei informatori şi două microfoane pe metru pătrat, "complotiştii" Virgică şi Costică, la o cafea, pun la cale ASASINAREA lui Ceauşescu!!! Ne putem imagina cum a decurs discuţia: Tovarăşu Dobre, uite îţi dau o carte cu dedicaţie, despre marile realizări ale Epocii Ceauşescu!, Mulţumesc, tovarăşe profesor! O voi citi cu interes! - Tovarăşu Dobre, dar va trebui să faci ceva pentru mine! Şi pentru popor! - Ce trebuie să fac, tovarăşu Măgureanu? Că eu pentru popor fac orice! - Un fleac, Costică! Trebuie să-l asasinezi pe Dictatorul Ceauşescu! - Off! E greu de ajuns la Dictator, tovarăşe Măgureanu! Că e bine păzit... Lasă, bă, că te descurci tu. Dictatorul te cunoaşte de la Lupeni. Ştie de frica ta... - Tovarăşu Măgureanu! Nu e treabă uşoară. Mi-aţi cerut să-l asasinez şi pe generalul Macri! N-am atâtea cartuşe... - Dobre! Nu fii tâmpit! Ceauşescu are prioritate. Lasă-l dracu pe Macri.Mai avem vreme - Păi când să-l omor, tovarăşe Măgureanu. Că poimâine-i Crăciunul... Pardon... Voiam să spun Sărbătorile de iarnă... - Nu acum, bă prostule! Peste patru ani... La Revoluţie! Tot de Sărbătorile de iarnă... Ia legătura cu tovarăşu Gelu Voican... Vezi, să nu spui la nimeni... Asta e conspiraţie anticomunistă, berbecule... Ai înţeles? Tu îl omori pe Ceauşescu, iar eu îţi dau zece la examenul de socialism ştiinţific... Ai înţeles, Dobre? Dacă nu, te las repetent! Ai înţeles, ortace? - Am înţeles, tovarăşu Măgureanu...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter