27.10.2016,  17:22:47 | 3 comentarii | 1242 vizualizari
Fiindcă i s-a ivit ocazia nesperată: Primăria Vulcan scoate la mezat Cabana „Căprişoara”
de Gheorghe OLTEANU
Ieri, în consiliul local vulcănean s-a discutat despre posibilitatea închirierii, prin licitaţie publică, a Cabanei „Căprişoara”, aflată, de ceva timp în urmă, în proprietatea Primăriei municipiului Vulcan şi în administrarea consiliului local al localităţii.
 
Ani la rând,
Cabana „Căprişoara” a fost a SC Pregoterm SA Vulcan. La vremea aceea, societatea respectivă a efectuat reparaţii la cabană şi i-a adus şi modernizările cerute. Numai că, după câţiva ani, ea i-a devenit o piatră de moară în bugetul de venituri şi cheltuieli. Situaţia s-a înrăutăţit îngrijorător mai ales după ce, conform reglementărilor aduse de către guvernul Ponta Codului Fiscal, a fost introdus şi acel impozit pe terenul de sub clădiri. Acesta a fost momentul în care Pregoterm-ul a renunţat şi la Cabana „Căprişoara”, şi la Sala de Sport Vulcan. Pe care, cu respect şi consideraţiune, i le-a înapoiat onor primăriei vulcănene. 
 
Dacă privim peste umăr,
vedem că nici primăria nu a făcut mare brânză cu cabana. Deşi introdusă în circuitul turistic de către Pregoterm, nu s-a auzit ca ea să fie vreodată asaltată de turişti. În afară de chefurile tradiţionale, sărbătorirea victoriei în alegeri şi de ziua de naştere sau de onomastica primarului victorios, ocaziile în care plita din bucătărie se înfierbânta, iar grătarul gemea de fleici de porc pot fi numărate pe degete. Ca atare, e o binefacere dacă primăria îi va pasa altcuiva grija clădirii, a terenurilor aferente, dar şi a plăţii impozitului local anual pe cele peste şase mii de metri pătraţi cât măsoară întregul domeniu al „Căprişoarei”. Asta-i, pe scurt, istoria postrevoluţionară a Cabanei „Căprişoara”, din momentul în care EM Paroşeni, cea care a ridicat-o la începutul anilor ’80, s-a lepădat de ea.
 
Ideea cu închirierea
cabanei prin scoaterea ei la licitaţie i-a venit la Ile după ce o societatea i-a propus să o ia în chirie. Primarul ar fi putut să zică din prima, uite, firma asta a cerut-o, numai că a aşteptat să fie tras de limbă, ca s-o facă. E cineva din Aninoasa, a menţionat, în treacăt Ile, deşi unele persoane  vorbesc că, în spatele aninosenilor, ar sta câţiva oameni de afaceri, bine potentaţi financiar, dintr-o altă localitate a Văii Jiului. Mă rog, nu contează, fiindcă, personal, nu-i văd  pe prea mulţi să se înghesuie la licitaţie. Mai ales că, parcă am mai spus, impozitul anual pe teren, pe clădire şi pe ce-i sub ea ajunge la peste douăzeci şi două de mii de lei. Adică mai bine de două sute de milioane de lei vechi. Despre chiria lunară de la care s-a propus să pornească licitaţia, aceasta i-ar părea o glumă miliardarului pe mâna căruia ar intra obiectivul.
 
În proiectul de hotărâre
primarul a propus ca, în cazul chiriei lunare, licitaţia să plece de la 5 la sută din profit, dar nu mai puţin de o sută de lei. Unor consilieri li s-a părut mică suma asta de bani, aşa că au apărut fel de fel de propuneri. Bunăoară, ca ea să reprezinte costul în euro pe metro pătrat sau, măcar, licitatorii să pornească de la 300 de lei chiria pe lună. După dezbateri cu argumente pro şi contra, consilierii locali care au venit cu amendamente fie că şi le-au retras, fie că propunerile lor nu au fost incluse în proiect. În atare situaţie preţul de pornire a rămas cel pe care l-a pus pe hârtie Gheorghe Ile. Un mizilic de preţ, o repet, în comparaţie cu căruţa de bani pe care fericitul câştigător al licitaţiei va trebui să o pompeze, anual, în bugetul local vulcănean ca taxe şi impozite locale.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 marcel28.10.2016,  11:40:12
Urez succes noului investitor, d-nul Ile si d-nul Danci sa vada cum cabana Caprisoara v-a fi pe profit, in administrarea lor cand toata 'lumea' manca si bea gratis nu avea cum sa fie pe profit.
#2 gogu tractoristul28.10.2016,  20:09:21
SE PARE CACI,CEL MAI FIDEL TURIST AL CABANEI ,,CAPRISOARA '' A FOST PRIMARUL,ASA REIESE DIN ARTICOLUL PREZENTAT. OMULE EU PENTRU MINE SUNT AICI.....PLITA PE BANI CUI SE INFIRBINTA????
#3 Eco29.10.2016,  05:25:51
Chiria, catre proprietarul imobilului, un tert, altul decat proprietarul societatii comerciale ce foloseste spetiul, NU poate sa plateasca chirie ca procent din profit. Pentru ca nu sunt asociati si fiindca Legea contabilitatii nu permite asa ceva. Pretul chiriei trebuie sa fie serios, cert si exigibil, altfel contractul ce se va incheia va fi declarat nu. Chiar nu se poate inregistra in contabilitate o asemenea ineptie gen Ile....minerache :)) Baiatul asta nu trece nici daca ii dai subiectele de la BAC. Oricum e "mana moarta" a altora.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter