31.10.2016,  15:29:12 | 1 comentariu | 5059 vizualizari
Crucea Roşie Hunedoara / Apel pentru donare de sânge
de Mihaela PETROŞAN

Filiala de Cruce Roşie din judeţul Hunedoara face un apel la populaţie pentru a se mobiliza să doneze sânge, să ofere speranţă bolnavilor şi familiilor acestora. Un singur donator poate salva vieţile a trei oameni.

 

Avantajele donatorilor de sânge

Între avantajele donatorilor de sânge reprezentanţii Filialei de Cruce Roşie Hunedoara spun că orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate; donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge. De asemenea, donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui, iar cei ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru se recomandă de către medicul de colectare.

În plus, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum: şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50 la sută la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Dezavantajul ar fi că dacă se donează sânge prea des, organismul se învaţă să producă prea multe globule roşii şi devine dependent de acea extracţie de sânge periodică. În caz contrar pot apărea probleme majore.

 

Cât sânge donăm la o recoltare?

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface că volum în câteva ore, celular în două săptămâni.

În ceea ce priveşte siguranţă donatorul de sânge, reprezentanţii Filialei de Cruce Roşie Hunedoara spun că trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă, nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri, senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită, poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine, înaintea donării ţi se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi ţi se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea, iar rezultatele testelor sunt confidenţiale.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Monica31.10.2016,  20:54:08
Unde pot dona ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter