31.10.2016,  21:43:59 | 0 comentarii | 3416 vizualizari
Adrian Nicolae David, candidat PNL pentru Senatul României: „Cred în puterea tinerilor de a reprezenta cu cinste interesele fiecărui român în Parlamentul României”
de Ziarul Vaii Jiului
Prin prisma ascensiunii sale fulminante în viaţa judeţului Hunedoara, ai mai degrabă tentaţia de a-l plasa pe Adrian Nicolae David (34 de ani) în sfera administrativă, nicidecum (sau nu în primul rând) în cea politică. Asta pentru că, prin şansa ce i s-a oferit la momentul la care a devenit preşedinte al Consiliului judeţean Hunedoara, David a demonstrat că tinerii de astăzi pot ocupa cu cinste poziţii administrative de top. Despre realizările mandatului său de preşedinte s-a vorbit şi, din felul cum decurg lucrurile, se va vorbi pentru ceva vreme de acum încolo. Am ales varianta întrebărilor-fulger pentru a vedea felul în care, din postura de senator al României, David îşi poate continua nobila misiune de a reprezenta interesele locuitorilor judeţului Hunedoara.
 
De ce Parlamentul României?
Adrian Nicolae David: Cred că şi Parlamentul României, indiferent că vorbim despre Senat ori Camera Deputaţilor, trebuie să facă pasul spre a fi format din profesionişti. Prea multă vreme, pe lângă specialişti din toate sferele, între parlamentari s-au regăsit şi oameni mai puţini pregătiţi. Oameni care, pentru că nu au putut măcar să perceapă proble­mele şi nevoile domeniilor din care provin, nu au putut participa activ la viaţa parlamentară. De aici şi diferenţele colosale în acele clasamente ale parlamentarilor. Stăpânind excelent domeniile din care provin, unii parlamentari (cum este cazul colegei Eleonora-Carmen Hărău) au putut avea iniţiative legislative, au pus umărul la adaptarea legislaţiei la conextul actual, au adresat sute de întrebări şi interpelări, au luat atitudine. Alţii, din păcate, au fost parlamentari doar cu numele. Aici cred că intervine rolul tinerilor: să transforme parlamentarul în partener activ al omului de rând. Din acest motiv am acceptat propunerea colegilor mei de a mă afla pe lista candidaţilor PNL Hunedoara pentru 
Senatul României.
 
În ce comisie permanentă a Senatului vă veţi regăsi?
Adrian Nicolae David: Spuneam anterior că a sosit vremea parlamentarilor pregătiţi profesional. De aceea, sigur nu mă voi regăsi în Comisia pentru transporturi şi energie, ci cred că pot avea un rol activ în domeniile în care sunt deja pregătit profesional. Fie că vorbim despre Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ori Comisia juridică, de numiri, disciplină imunităţi şi validări.
 
Care vor fi priorităţile dvs. parlamentare?
Adrian Nicolae David: Priorităţile judeţului Hunedoara sunt şi vor rămâne priorităţile mele. De ce se depopulează judeţul nostru? Pentru că Statul Român nu oferă un sprijin real mediului de afaceri! Degeaba, în urma unor formalităţi birocratice excesive, un om de afaceri poate obţine din partea statului “ocazia” de a asigura unul sau mai multe salarii minime pe economie. Atâta timp cât această susţinere va fi una de subzistenţă, tinerii (şi nu numai) vor căuta să muncească, chiar dacă mult mai greu, pentru un venit decent. Vreau, aşadar, facilităţi legale care să permită angajatorilor din judeţul Hunedoara posibilitatea reală de a asigura venituri decente.
Pentru că provin din mediul universitar, doresc să particip la iniţiative legislative care să permită instituţiilor de învăţământ să se adapteze rapid la cerinţele piaţei muncii. Dacă de mâine Valea Jiului are nevoie de muncitori şi specialişti pentru industria auto, trebuie ca Universitatea şi colegiile tehnice să poată înfiinţa rapid specializările necesare. Inclusiv prin stimularea reală, consistentă, a cadrelor didactice de care am avea nevoie pentru unele domenii, de noutate pentru zona noastră. Vorbim, desigur, despre paşi care nu se pot face peste noapte. Dar trebuie făcuţi primii paşi, cei ce ţin de adaptarea legislaţiei la contextul actual. Este o discuţie lungă. Învăţământul trebuie susţinut! Avem nevoie de condiţii decente de instruire, indiferent dacă vorbim despre mediul urban sau cel rural. Chiar dacă numărul elevilor este din ce în ce mai mic, ceea ce va determina o problema tot mai mare în cel mai scurt timp şi la nivelul  liceeelor şi universităţilor, niciun dascăl nu trebuie să îşi mai piardă locul de muncă. Reducem numărul de elevi la clase, şi astfel profesorii vor avea ocazia să se ocupe mult mai bine de fiecare elev în parte. În felul acesta, pe termen mediu şi lung, vom avea de câştigat.
 
Pot parlamentarii să ajute concret administraţiile locale şi judeţene?
Adrian Nicolae David: În mod cert, DA! Există, vă reamintesc, posibilitatea 
senatorilor şi deputaţilor de a adresa, în scris, întrebări şi interpelări atât la nivel de Guvern, cât şi în rândul instituţiilor subordonate. Din nefericire, nu toţi parlamentarii au uzat de această metodă, de multe ori eficientă, de a sprijini comunităţile din care provin. Întârzie finanţarea unui obiectiv de interes local? Parlamentarul din zona respectivă trebuie să bombardeze cu întrebări şi interpelări toate organismele cu atribuţiuni în respectivul domeniu. Există documentaţii ce se prăfuiesc prin birourile din Bucureşti sau de la Timişoara? Eu, parlamentarul, mă adresez celor vinovaţi şi cer public un răspuns în cel mai scurt termen posibil. Toate aceste mecanisme există, nu le-am inventat eu. Dar, aşa cum am mai spus, unii parlamentari nu au uzat de ele mai deloc, ori au devenit extrem de activi doar în preajma alegerilor.
 
Poate un parlamentar nou să obţină susţinerea pentru promovarea proiectelor sale?
Adrian Nicolae David: Da. Şi voi argumenta clar de ce. Este adevărat că, dacă se referă doar la problemele şi nevoile unei zone, proiectele legislative nu pot avea susţinerea necesară. Dar, oare, problema lipsei de reală susţinere a investitorilor nu există în peste 80% din România? Din zonele cândva puternic industrializate din întreaga ţară nu pleacă, la fel ca din Hunedoara, Călan şi Valea Jiului, forţa de muncă? Oferta educaţională nu trebuie adaptată la necesităţile reale ale pieţei muncii în fiecare zonă din această ţară? Am răspuns întrebării dumneavoastră prin mai multe întrebări. Aşteptările românilor de la un parlamentar nu diferă fundamental de la o zonă la alta. Cunosc îndeaproape realităţile momentului. Şi voi răspunde pe măsură aşteptărilor cetăţenilor judeţului Hunedoara.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter