03.11.2011,  08:59:06 | 0 comentarii | 703 vizualizari
Discuţii şi promisiuni despre viitorul mineritului Văii Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Sindicaliştii de la Blocul Naţional Sindical (BNS) s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Deva, cu reprezentanţii guvernului în teritoriu, parlamentari şi executivi de la SC Electrocentrale SA Mintia-Deva şi Termoelectrica Sucursala Paroşeni. Scopul întâlnirii a fost acela ca sindicaliştii să transmită guvernului faptul că sunt îngrijoraţi privind viitorul apropiat, în principal al mineritului din Valea Jiului.

De la Comisia de Dialog Social

Întâlnirea solicitată de către Filiala Hunedoara a BNS a avut loc la sediul Prefecturii şi s-a desfăşurat sub auspiciile Comisiei de Dialog Social a judeţului. Ea a fost prezidată de către prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi şi subprefectul Dorin Gligor.

La lucrările comisiei au participat conducerile executive de la SC Electrocentrale SA Mintia-Deva şi Termoelectrica Sucursala Paroşeni, parlamentari ai judeţului Hunedoara, respectiv senatorul Cosmin Nicula, deputaţii Iosif Blaga şi Laurenţiu Nistor, precum şi europarlamentarul Iuliu Winkler, care a vorbit despre acţiunile întreprinse pe lângă Comisia Europeană în vederea continuării acordării ajutorului de stat pentru minierit.

În cadrul întâlnirii s-a analizat situaţia gravă a ramurii energetice din judeţul Hunedoara - extracţia huilei şi centralele termoelectrice pe huilă. De asemenea, s-au făcut referiri la perspectivele unităţilor miniere şi energetice ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a aproba o propunere de regulament al Consiliului privind ajutorul de stat, pentru facilitarea închiderii minelor de huilă generatoare de pierderi din UE până la 15 octombrie 2014.

Propuneri sindicaliste

În opinia liderilor sindicali, redresarea energeticii pe huilă din judeţul Hunedoara (CNH şi unităţile termoelectrice de la Mintia şi Paroşeni) presupune un plan concret de măsuri acceptat de guvernul României care să cuprindă: retehnologizarea extracţiei de cărbune în Valea Jiului pentru o producţie de minim 2,5 miloane tone cărbune/an; conformare cu condiţiile de mediu la Termocentrala Paroşeni la grupul de 150 Mwh şi demararea lucrărilor de investiţii pentru următorul grup; menţinerea grupurilor energetice în funcţiune de la Electrocentrale Mintia-Deva şi retehnologizarea grupului nr. 3 prin utilizarea echipamentelor noi de import care zac neutilizate de ani de zile în depozitele electrocentralei şi realizarea de noi investiţi în Valea Jiului prin înfiinţarea de activităţi conexe (ex: fabrica de plasă de sârmă) şi a unor fabrici de industrie uşoară  pentru ocuparea forţei de muncă feminine.

Am înţeles, vom vedea!

Prefectul judeţului Hunedoara i-a asigurat pe participanţi că vor fi informate autorităţile centrale guvernamentale competente asupra dezbaterilor din Comisia de Dialog Social şi le vor fi trimise propunerile sindicatelor.

„Problema energetică la nivelul judeţului Hunedoara este de o deosebită importanţă, având în vedere impactul acesteia asupra mediului social şi economic. Integrarea în noua Companie Naţională Hidroenergetica a celor trei unităţi din judeţ, Compania Naţională a Huilei Petroşani, Termoelectrica Sucursala Paroşeni şi SC Electrocentrale SA Mintia este absolut necesară şi am susţinut de la început realizarea acestei integrări. În acest sens, trebuie ca în strategia energetică naţională, fiecare dintre cele trei unităţi să-şi asigure locul cuvenit în noua companie. În paralel, este necesară crearea de alternative economice viabile pentru zona Văii Jiului.”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi.

Ultimul avertisment al ortacilor

Liderii ortacilor şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o propunere a Comisiei Europene, prin care acordarea subvenţiilor în mineritul de huilă, după 1 ianuarie 2011, ar putea fi condiţionată de prezentarea unui plan de închidere a minelor nerentabile până la data de 15 octombrie 2014. „Nesubvenţionarea mineritului după 1 ianuarie 2011 va atrage, după sine, închiderea activităţii de extracţie a huilei şi pierderea locurilor de muncă. (...) Acest proiect (al Comisiei Europene, n.r.) ne pune pe gânduri, pentru că (...) noi aveam o altă viziune, şi anume permiterea subvenţionării huilei din Valea Jiului pentru o perioadă de cel puţin 8-10 ani, timp în care am putea găsi alte alternative. În situaţia dată, noi trebuie să fim foarte pragmatici şi exigenţi în găsirea de soluţii împreună cu Ministerul Economiei şi Guvernul României în ceea ce priveşte viitorul Văii Jiului şi al judeţului Hunedoara. Dacă vorbim de huilă, vorbim şi de cele două termocentrale, Paroşeni şi Mintia, care au probleme de mediu, de retehnologizare, de montare a unor alte grupuri energetice”, a declarat Zoltan Lacataş, preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

„În condiţiile în care nu se va întreprinde nimic şi o comisie guvernamentală nu se va deplasa spre Valea Jiului pentru a găsi soluţii, trecem la măsuri extreme: mitinguri, pichetări şi, nu în ultimul rând, greva generală în Valea Jiului”, ne-a mai informat Zoltan Lacataş.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter