03.11.2016,  19:29:19 | 0 comentarii | 694 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Castelul Ianza / Invadat de „Îngeri, copii şi oameni mari”
de Corneliu BRAN
În cadrul unui proiect care se derulează în această perioadă a anului de patru ani, intitulat „Săptămâna Îngerilor”, mai multe cadre didactice şi profesoare sufletiste din Petroşani au organizat miercuri seara, la galeria de artă Ianza-Art de pe strada Timişoarei expoziţia intitulată „Îngeri, copii şi oameni mari”. Evenimentul va fi continuat cu mai multe acţiuni în Petroşani, inclusiv „o zi a îngerilor”, organizată de Primăria municipiului Petroşani în Sala de Marmură, luni, 7 noiembrie, la orele 17,00.
 
Voluntari cu suflet mare şi copii cu suflet de înger
Zeci de copii de la şcolile din Petroşani şi de la Centrul Comunitar „Speranţă pentru Colonie” s-au adunat miercuri seară la Castelul Ianza, în spaţiul atât de primitor pus la dispoziţie de Fundaţia „Ianza Art Inter-Cultural”. Alături de ei, câteva cadre didactice în frunte cu directorul Adina Udrea de la Centrul „Speranţă pentru Colonie”, educatoarele, învăţătoarele şi profesorii voluntari Rodica Rahotă, I.R. Kelemen, Anuţa Ampoiţan, Camelia Bratima, Ioan Alexandru Roland, Berta Biro, Nicoleta Ioana Radu, Cristina Tudoraşcu, Claudia Şponor, Cristina Szolosi Mota, Anişoara Trîncă, Roxana Filip, Adriana-Maria Bociat şi gazda, Cristian Ianza. Cu toţii au reuşit să creeze un cadru minunat, plin de desene şi tablouri sau obiecte prelucrate manual de copii, toate cu şi despre îngeri.
 
Trei fragmente din tot atâtea discursuri 
Într-o atmosferă tinerească, acţiunea a debutat cu trei discursuri. Din fiecare am reţinut câte ceva.
„Cu toate că această casă este vorbită de unii că ar fi bântuită de spirite, nu s-au întâmplat evenimente de tip Haloween, se întâmplă însă altceva, mult mai plăcut. Sub impulsul Adrianei Bociat, cea care se luptă în această perioadă pe mai multe planuri de acţiuni inedite şi frumoase în cadrul Săptămânii Îngerilor, iată că astăzi putem din nou să ne bucurăm împreună cu aceşti îngeraşi minunaţi”, s-a adresat auditorului la începutul evenimentului artistul plastic Cristian Ianza.
În cuvântul său de deschidere, unul dintre organizatorii acestui eveniment, iubitoarea de artă Adriana Bociat, o creştină adevărată care pune mai presus de toate învăţătura creştină şi frica de Dumnezeu, a menţionat: „Mă bucur că sunteţi prezenţi într-un număr atât de mare în această seară aici. Când mi-am dat seama că data de azi este în plină vacanţă a elevilor m-am speriat puţin, dar Dumnezeu mi-a scos în cale îngeraşii, care vin spre tine când nici nu te aştepţi şi care aşa frumos s-au mobilizat punându-şi creativitatea la bătaie, încât avem de faţă o minunăţie de expoziţie! O să vă rog să vă bucuraţi de tot ceea ce copiii au descris prin desenele lor şi prin gândurile lor. L-am rugat pe Cristi să ne lase să expunem şi câteva lucrări ale artiştilor plastici şi ale lui, care au legătură cu îngerii. Ne bucurăm că ne-a permis deoarece nu degeaba expoziţia se numeşte Îngeri copii şi oameni mari. Mulţumim tuturor profesorilor, cadrelor didactice şi părinţilor care s-au angrenat în organizarea acestui minunat eveniment, precum şi domnului Cristi care ne-a permis să venim aici din nou pentru a patra oară”.
„(...) Copii, să nu vă fie niciodată frică de niciun fel umbre şi să mai ştiţi că lumina este întotdeauna cu voi. Să ţineţi minte şi faptul că îngerii sunt pretutindeni şi alături de voi. Am întrebat astăzi la şcoală pe mai mulţi, ce cred că sunt îngerii? Copiii mi-au împărtăşit din gândirea lor şi în română şi în engleză, recitându-mi în plus şi câteva poezii, unele în engleză, altele în română. Iar la întrebarea unde cred ei că locuiesc îngerii (?), răspunsul lor, în marea majoritate, a fost unul cel puţin interesant: îngerii n-au casă, ei sunt pretutindeni! Bun, dar le-am spus că dacă ar fi să locuiască undeva, cum ar fi casa lor? 
Mi-au răspuns iar interesant: unii au spus că poate ei ar avea o casă de turtă dulce şi poate aşa ar avea şi ei, copii, un Crăciun fericit, alţii mi-au spus că poate îngerul locuieşte în fiecare dintre noi, fiecare înger având povestea lui. Şi fiecare înger pe care ei l-au evocat, într-adevăr, are căsuţa lui. Şi dacă vă veţi uita la desenele lor veţi vedea acest lucru. Iar din cuvintele lor mi-a plăcut în mod deosebit o idee: acolo unde este Dumnezeu, indiferent de ce religie aparţine omul, există îngeri! Deci, dacă aveţi inima plină de iubire copii şi oameni buni, înseamnă că sunteţi veşnic însoţiţi de îngeri!”, s-a adresat atât de frumos în cuvântul său, doamna profesoară Roxana Filip.
 
Final fericit cu rugăciuni către îngeraş şi dulciuri
Doamna director Adina Udrea, împreună cu câţiva copii de la centrul de copii din Colonie, coordonaţi de doamnele educatoare prezente şi amintite mai sus, au intrat apoi în rol. Mai exact, copiii au prezentat un scurt program artistic, foarte frumos, pentru care îi felicităm şi din paginile acestui ziar, la fel şi pe părinţii lor care au nişte copii aşa de frumoşi şi de talentaţi.
„Rugăciunea către Sfântul Înger Păzitor” rostită cu multă evlavie de Daria, Adelina, Andrei şi Georgiana, „Înger, îngeraşul meu” spusă de Karina şi Oana, „Când îngerii sărută” recitată de Denisa şi Andreea, sau „Rugăciune către îngeraşul meu”, citită de Andrei Şerban, sunt rugăciunile care au fost spuse de copii în faţa publicului prezent. Ne-a rămas în minte sârguinţa şi plăcerea cu care aceşti „îngeraşi”, mulţi îmbrăcaţi în costume albe de înger, au venit în faţa celor prezenţi.
Finalul nu putea să fie decât unul aşteptat: câteo gustare dulce. Astfel că după atâtea desene, rugăciuni, vorbe cu îngeri şi raze de speranţă, ei nu puteau pleca spre casă decât încărcaţi pozitiv, după o seară plăcută petrecută alături de colegii şi dascălii lor.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter