03.11.2016,  19:32:34 | 1 comentariu | 2575 vizualizari
Adrian DAVID, candidat PNL la Senatul României: „5 milioane de euro anual vor veni fără concurenţă şi strict pentru investiţii în Valea Jiului”
de Corneliu BRAN
Joi, 3 noiembrie, liberalii au organizat o conferinţă de presă la sediul PNL Petroşani. Cel care a condus acţiunea a fost Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroşaniului. Alături de el s-au aflat Adrian David, fostul preşedinte al consiliului judeţean, şi proaspătul membru PNL, liderul de sindicat Laszlo Domokos, şi Gabriel Lungu (care încă nu e membru de partid). 
 
Tema
conferinţei a fost legată în mod special de adoptarea Guvernului României a Memorandumului pentru Valea Jiului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi citind presei locale şi un comunicat.
Totodată, a fost abordată şi tema legată de vizita guvernamentală de azi, ocazionată de deschiderea Unităţii de Asistenţă Tehnică privind proiectele ce vor fi depuse de cei din Valea Jiului în vederea finanţării ulterioare de Uniunea Europeană.
 
Mulţumiri
Înainte de a citi comunicatul, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a mulţumit public premierului şi consilierului Dancă - „omul cu care am ţinut legătura tot timpul şi care a răspuns din partea Premierului pentru realizarea acestui program ce ţine de UAT-urile ce vor fi create în Valea Jiului, în zona Roşia Montană  şi zona Moldovei de sud-est. Mai menţionez că prin acest Memorandum s-a aprobat de către Guvernul României, şi în speţă prin voinţa Primului-ministru, suma de 500 de milioane lei noi pentru proiectele din Valea Jiului în următorii ani”, a mai precizat Tiberiu Iacob-Ridzi după citirea comunicatului. „Încă o dată, vreau să-i mulţumesc public tot domnului consilier Dancă pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, astfel încât CEH să reia furnizarea agentului termic în Valea Jiului. N-am vrut să spun mai devreme aceste lucruri, dar să ştiţi, dumnealui a fost cel care a mişcat la un moment dat lucrurile ca această decizie să fie luată cât mai repede, şi nu aşa cum vroia domnul Chiuzan, la 1 Decembrie sau cât mai târziu!”, a mai susţinut primarul Petroşaniului, după care i-a dat cuvântul lui Gabriel Lungu.
 
Câteva legi importante 
Gabriel Lungu nu a vorbit mult. A amintit de câteva chestiuni care interesează Valea Jiului şi pensionarii, inclusiv o lege importantă pentru toţi cei care trăiesc şi muncesc de peste 30 de ani în Valea Jiului, în toate domeniile de activitate, nu doar în minerit. Totodată, Gabriel Lungu a menţionat că e prieten cu Adrian David şi îl susţine pe pentru funcţia de senator PNL, deoarece „e tânăr, inteligent, e un om cu experienţă în învăţământ, dar şi în administraţia publică la cel mai înalt nivel al judeţului şi drept urmare avem de nevoie de astfel de oameni în Parlamentul României”.
„După această Lege 155/2016 cu pensionarii minieri, în care li s-a scăzut stagiile de cotizare de la 30 de ani la 20 de ani, iar aceşti oameni vor beneficia, fiecare, de 1.000 lei în plus în fiecare lună la pensie, s-au desprins că cei dinainte de 2011, deşi ar fi beneficiarii Legii 192/2015, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2016, ideea este că induce Casa Naţională de Pensii la stagiul de cotizare de 30 de ani, deşi au ieşit pe stagiu de cotizare de 20 de ani. În acest sens, există un proiect legislativ la care am lucrat şi care a fost îmbrăţişat şi de preşedintele organizaţiei PNL Hunedoara, Roman, dar şi de către parlamentarii PNL, fiind dus sub semnătura a peste 38 de parlamentari PNL în Parlamentul României, astfel încât şi cei dinainte de 2011 să beneficieze de aceleaşi condiţii financiare ca şi aceia ieşiţi după 2011. Anul acesta, localitatea Tg-Mureş beneficiază în urma unei legi de scăderea stagiului standard de pensionare cu doi ani pe motiv de poluare. Mai exista în această condiţie Baia-Mare, Zlatna, Copşa Mică şi Suplacu de Bacău. Fiecare cetăţean din aceste zone beneficiază de acest lucru, de cei doi ani fără penalizare, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi şi dacă au locuit minim 30 de ani în acele localităţi. Pentru acest lucru, pentru că Valea Jiului, Hunedoara şi Călan au fost zone cu mare poluare, s-a făcut un proiect legislativ care să ducă şi în aceste zone hunedorene la scăderea cu doi ani a perioadei de pensionare. Aici ne referim, clar de tot, la toţi locuitorii care sunt pensionari, nu contează că sunt medici, profesori, din domeniul privat sau de stat. Dacă acest proiect susţinut de peste 33 de parlamentari PNL va trece în Parlament, va putea ajuta peste 100.000 de pensionari din aceste zone. Eu consider că până la urmă, într-un moment dat un partid sau un candidat trebuie să vină cu astfel de proiecte clare, şi mai puţin cu poveşti de adormit copiii, existând şi această interpretare a lucrurilor: unii nu promit deloc şi nu fac nimic în perioada premergătoare alegerilor, pentru a spune pe urmă şi a avea justificarea că eu n-am promis nimic, deci nu sunt obligat să fac nimic”.
 
Alte câteva consideraţii legate de UAT la UP
Adrian David a fost scurt şi concis în expunerea sa şi a fost ultimul care a luat cuvântul înainte de întrebări. Tema propusă de liberal a fost vizita Primului-ministru de vineri. Redăm un fragment din ce a spus:
„Inaugurarea acestui UAT la Petroşani este un efort substanţial făcut la nivelul guvernului, la cel mai înalt nivel. Pe această cale aş vrea să-i mulţumesc domnului Ionel Dancă că în mai puţin de trei luni de zile acest proiect a ajuns de la stadiul de idee la stadiul de lucru cert. De ce este importantă această unitate de asistenţă tehnică pentru noi? Pentru că asigură pentru noi, Valea Jiului, canalizarea cu prioritate a unor fonduri guvernamentale şi de asemenea asigură o canalizare şi a fondurilor europene către zona noastră. În cifre putem să discutăm în prima fază de 5 milioane de euro anual, care vor veni fără concurenţă şi strict pentru investiţii în Valea Jiului, iar din discuţiile pe care le-am purtat cu domnul consilier al Premierului Ionel Dancă înţeleg că toate organismele Comisiei Europene (Regio, POR etc.) lucrează la armonizarea documentaţiilor, astfel încât Valea Jiului, Ţara Moţilor şi sud-estul Moldovei să beneficieze de fonduri europene cu prioritate. Practic, acest lucru ne garantează că guvernul condus de Dacian Cioloş este focusat pe problemele din Valea Jiului. De fapt, asta ne interesează pe noi şi ne garantează că fondurile guvernamentale nu vor mai întârzia să apară şi să fie folosite într-o zonă care are mare nevoie de investiţii, ţinând cont de posibilităţile extrem de reduse ale administraţiilor locale (...)”.
 
Răspuns de politician 
La capitolul întrebări puse de jurnalişti, din cauza spaţiului, redăm mai jos ce a răspuns primarul Tiberiu Iacob-Ridzi la două întrebări puse prin subsemnatul de Marian Boboc, redactorul-şef al ZVJ: „Ne puteţi spune ce părere aveţi de preconizatele schimbări la nivel de conducere în cadrul CNH? În calitate de primar al Petroşaniului, pe teritoriul căreia se află Mina Livezeni, ne puteţi spune ce părere aveţi faţă de faptul că toată conducerea acestei mine va fi înlocuită în curând, inclusiv un şef de brigadă?”.
„Cred că sunt zvonuri cu aceste schimbări, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră lumea vorbeşte. N-am niciun semnal care să-mi confirme că lucrurile stau aşa, dimpotrivă.  Ce să vă spun... conducerea CEH a fost apanajul exclusiv al ministerului şi al administratului special. Dumnealor au luat aceste decizii. Eu nu vreau să comentez din punct de vedere al profesionalismului celor care au fost numiţi acolo, probabil că din expertiza pe care o au şi tot ceea ce stă în spatele lor îi recomandă pentru aceste funcţii. Ştiu problema legată de unele contestări. Repet, primăria sau autoritatea publică locală n-au niciun fel de implicare în aceste numiri. Sper să fie o conducere mai responsabilă decât cea dinainte, în speţă domnul Chiuzan, care n-avea habar de nimic”.
 
Ne îndoim că directorul general Melczer, angajat doar de un an la CEH, şi directorul general adjunct Nica, până mai ieri lătrău şef la sindicate, sunt recomandaţi de vreo expertiză. Fără supărare, domnule primar, noi ţinem cu mina Livezeni!  Care mină nu vrem să ajungă în situaţia deplorabilă a GEROM-ului sau a minei Lupeni care în 2018 se va închide (M. BOBOC) 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Miner03.11.2016,  23:04:10
Avem tot respectul pentru Gabriel Lungu in legatura cu legea 155/2016 . Referitor la MEMORANDURI stim cu toti ca ele nu se respecta .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter