05.11.2016,  09:04:34 | 3 comentarii | 1174 vizualizari
Pentru formarea unui ADI cu funcţii multiple / Primarii din Valea Jiului dau mână cu mână
de Alina PIPAN
După cum se ştie, Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) sunt create pentru a implementa proiecte macro de dezvoltare locală.
 
Localităţile Văii Jiului fac parte din ADI judeţean, pentru sistemul integrat de gestionare a deşeurilor, dar şi un ADI regional, în Valea Jiului, pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă potabilă şi canalizare. Acum trei luni s-a lansat memorandumul care prevede realizarea unor Unităţi Guvernamentală de Asistenţă Tehnică, situată în zonele defavorizate, în vederea accelerării dezvoltării acestora din punct de vedere socio-economic, memorandum adoptat de guvern.
O asemenea unitate funcţionează de vineri, 4 noiembrie, şi la Petroşani şi deserveşte toată Valea Jiului. Mai exact deserveşte municipiul Petroşani cu localităţile aparţinătoare Dâlja Mare, Dâlja Mică, Peştera Bolii, Slătinioara; municipiul Lupeni; municipiul Vulcan cu localităţile aparţinătoare Dealu Babii şi Paroşeni; oraşul Petrila cu localităţile aparţinătoare Lonea, Cimpa, Jiet, Răscoala şi Tirici; oraşul Uricani cu localităţile aparţinătoare Câmpul lui Neag şi Valea de Brazi; oraşul Aninoasa cu localitatea aparţinătoare Iscroni. Va funcţiona în cadrul Direcţiei de coordonare politici şi priorităţi din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în coordonarea Consilierului de stat pentru proiecte speciale de dezvoltare economică, organisme care vor veghea, vor consilia şi vor pregăti administraţiile locale pentru a dezvolta zona. În primul rând, va facilita relaţiile dintre autorităţile locale şi organismele statului sau cele europene, apoi vor analiza şi revizui, dacă este cazul strategiile locale de dezvoltare, astfel încât să fie implementate cele cu şanse maxime de sustenabilitate, vor ajuta la identificarea oportunităţilor de dezvoltare şi, de asemenea, vor monitoriza în permanenţă derularea oricărui proiect implementat. UGAT-ul asigură, de asemenea, pentru fiecare zonă un ajutor de stat de 5 milioane de euro în fiecare an, ajutor care va fi folosit pentru cofinanţarea proiectelor sau finanţarea lor. 
Pentru că vizează Valea Jiului, primarii au cerut un sfat funcţionarilor guvernului despre forma de organizare care ar trebui adoptată pentru a putea demara cât mai repede programele care să ajute Valea Jiului să depăşească criza închiderii minelor. Formarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară cu funcţii sporite este soluţia recomandată de aceştia. În mod normal înfiinţarea noului ADI ar trebui să demareze anul acesta, pentru ca de la anul deja să se implementeze proiecte.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (3 )

#1 Gheorghe 06.11.2016,  00:25:48
Vorbiți și cu Vasilica ! De ce nu îl băgați și pe el în seamă?
#2 locuitor14.11.2016,  10:33:13
Lonea nu este o localitate componenta a Petrilei. Localitati componente sunt doar Cimpa, Jiet, Rascoala si Tirici.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter