09.11.2016,  20:48:19 | 0 comentarii | 3175 vizualizari
Referitor la Legea privind majorările salariale, / Precizările PNL
de Ziarul Vaii Jiului
PNL îşi doreşte să mărească salariile în domeniu bugetar prin Legea salarizării unitare pe care o va prezenta public în următoarele două săptămâni.
 
 PNL are în vedere ca aceste majorări salariale să fie făcute în mod sustenabil, iar de aceste majorări să beneficieze toţi angajaţii şi toate categoriile ocupaţionale. Acest lucru se poate face doar prin Legea salarizării unitare.
Acţiunea PSD de a vota majorări doar pentru unii angajaţi sau doar pentru unele categorii ocupaţionale este perdantă pe termen mediu şi lung pentru toată lumea, pentru că debalansează sistemul şi creează noi inechităţi.
PSD a încălcat Constituţia şi legile în vigoare prin adoptarea unei astfel de legi (Legea de modificare a OUG 20/2016), dovedind că are o abordare populistă, electoralistă, care nu se bazează pe analiză sau pe dezbatere publică.
PNL contestă faptul că, prin aplicarea Legii PSD-ALDE, se periclitează posibilitatea de a aplica Legea salarizării unitare, care aduce beneficii tuturor. Legea PSD-ALDE are un efect negativ asupra marjei bugetare de aplicare a salarizării unitare pentru întregul sector bugetar.
PNL vrea ca majorările salariale în sistemul bugetar să fie certe, aplicabile, sustenabile pe termen lung. PSD-ALDE vor doar să dea senzaţia că sunt interesate de acest subiect, dar în realitate cultivă sărăcia şi exploatează conflictul dintre categoriile de bugetari pe care tot aceste formaţiuni l-au generat.
 
Acţiuni concrete întreprinse de PNL:
PNL acuză public majoritatea PSD-ALDE de faptul că a fraudat votul asupra Legii majorărilor salariale. Deşi au anunţat ca fiind prezenţi în sală 184 de deputaţi, mărturiile video şi foto făcute publice de PNL, precum şi de jurnalişti, atestă că în plen s-au aflat maximum 168 de persoane cu drept de vot.
PNL a decis să nu fie prezent în sala de plen tocmai pentru a nu gira furtul/şarlatania operată de PSD, dar şi pentru a putea devoala modul în care PSD fură la vot.
PNL a dat publicităţii, imediat după vot, dovezile incontestabile (foto, video) care atestă frauda comisă de majoritatea PSD-ALDE.
PNL a sesizat Biroul Permanent al Camerei asupra acţiunii de fraudă.
PNL i-a solicitat public preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să nu semneze Legea privind măririle salariale, întrucât a fost adoptată prin încălcarea normelor procedurale impuse de Regulamentul Camerei Deputaţilor, care are putere de lege.
PNL a sesizat Curtea Constituţională privind încălcarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, care prevede un cvorum de şedinţă de 177 de deputaţi.
PNL va prezenta public, în două săptămâni, proiectul Legii salarizării unitare în sistemul bugetar, la care lucrează de multă vreme. Guvernul Ponta a minţit că vine cu legea salarizării şi nu a venit cu nimic. Nu mai putem pierde timp şi genera nedreptate.
 
Ce a demonstrat PSD prin fraudarea acestui vot:
PSD fură! PSD nu ştie să facă altfel de politică în România decât încălcând legile în Parlamentul României.
Votul din Camera Deputaţilor asupra Legii privind majorările salariale în educaţie şi sănătate a fost VICIAT prin minciună. PSD a minţit că are suficienţi oameni în sală.
Cum pot crede cei care aşteaptă de la PSD măriri de salarii că le vor şi primi când văd că PSD a fraudat chiar votul prin care promite aceste beneficii?!?
PSD tocmai a votat în mod ilegal (prin încălcarea Regulamentului Camerei, care are putere de lege) o lege ilegală (este ilegală întrucât încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare).
Legea responsabilităţii fiscal-bugetare interzice majorarea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar cu 6 luni înainte de expirarea mandatului Guvernului (art. 17, alin 1), respectiv înainte de alegeri.
Totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare (art. 17, alin 2).
 
De ce se opune PNL Legii PSD-ALDE:
Legea nu a beneficiat de o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor propuse.
Prin adoptarea acestei legi se încalcă Legea responsa­bilităţii fiscal-bugetare.
Nu s-a respectat principiul bicameralismului, care prevede că legea modificată fundamnetal este întoarsă la Camera iniţială.
Nu au fost respectate prevederile privind cvorumul necesar.
Legea votată de PSD-ALDE induce probleme majore de echitate într-un sistem deja profund inechitabil.
Inechităţi între angajaţii aceleiaşi categorii ocupaţionale:
Majorările nu se referă la cei care intră în sistem sau care au salarii mici. Astfel, la farmaciştii primari salariile cresc cu 53% , la contabili  - cu 63%, la directorii de şcoli -  cu peste 50%.
Efectul: polarizare între cei care abia intră în sistem şi cei care sunt acum cu cele mai mari creşteri procentuale.
Modificările propuse vor creşte salariile mai mult celor care deja au salarii mai mari şi mai puţin celor care sunt la intrarea în sistem, adică exact la cei pe care vrem să-i păstrăm în ţară: farmacişti, asistente, medici, sau învăţători, profesori.
NU este firesc să avem creştere de peste 50% la cadre de conducere, în condiţiile în care avem probleme cu învăţătorii de la sat!
Inechităţi între categorii ocupaţionale:
Dacă vom insista pe două sectoare (educaţie şi sănătate), vom defavoriza toate celelalte sectoare.
Este o chestiune de responsabilitate, de a ne îndrepta către o salarizare unitară şi nu de a devia de la aceasta.  
A le da medicilor/profesorilor şi a trece cu vederea celelalte categorii ocupaţionale echivalează cu debalansarea sistemului.
Dacă majorăm salariile la personalul TESA din sănătate/educaţie, discriminăm personalul TESA de la toate celelalte categorii ocupaţionale.
Adoptarea şi aplicarea acestei Legi propuse de PSD-ALDE va pune beţe în roate proiectului privind Legea salarizării unitare, care este sustenabil şi care propune o creştere de 30% în 5 ani, care se poate implementa, eliminând totodat inechităţile.
Singurul mod în care putem implementa o politică coerentă de salarizare este acela în care stăm, facem calcule, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim şi implementăm ceva care are sens pentru 5 ani, astfel încât toată lumea să aibă de câştigat.
 
Acţiuni politice ale PNL:
PNL refuză să fie părtaş la operaţiunea PSD de dinamitare a sistemului public de salarizare, o acţiune concertată de manipulare electorală desfăşurată după principiul: ”Vă dăm orice, şi Luna de pe cer, numai să ne votaţi. După alegeri, Dumnezeu cu mila...”.
PNL se împotriveşte unei politici în care minciuna este vitutea cea mai de preţ - principiu tradiţional al PSD. NU vrem să minţim cu bună ştiinţă şi lipsă totală de responsabilitate – cum o face PSD – NU votăm legi care vând iluzii.
PNL a ales altă cale politică, aceea de a susţine un exerciţiu guvernamental onest! Avem experienţa anului 2008, când Parlamentul a votat majorarea salariilor profesorilor, care nu s-au aplicat nici măcar acum pe deplin.
PNL susţine creşterea salariilor, dar în cadrul Legii salarizării unitare pe care o va prezenta public în două săptămâni.
Domeniul Sănătăţii este unul prioritar pentru PNL, este un lucru pe care l-am anunţat (dublarea salariilor medicilor de 1 iulie 2017/ creşterea salariilor asistenţilor medicali în medie cu 20%, anual, începând cu 1 iulie 2017 până la dublarea acestora). 
 
Acţiunile politice toxice întreprinse de PSD:
Din păcate, PSD exploatează în cel mai cinic mod nemulţumirea unor categorii de bugetari, pe care le amăgeşte cu bună ştiinţă, fără scrupule şi discernământ. Este momentul ca o astfel de politică să înceteze pentru că în acest mod nu vom scoate România la liman.
Dovada abordării toxice a PSD: PSD nu poate preciza, conform legii, sursa de finanţare a măsurilor propuse.
PSD nu a explicat de ce trebuie încălcată Legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi nici de ce, având puterea majorităţii, nu au făcut până azi nimic. S-au trezit exact înaintea alegerilor. Oare întâmplător?
PSD a forţat adoptarea unei legi a majorărilor salariale care încalcă şi principiul bicameralismului (prevederile de la Cameră nu au fost adoptate la Senat), şi care, în consecinţă, este expusă unei decizii de neconstituţionalitate.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter