29.10.2011,  15:23:36 | 0 comentarii | 537 vizualizari
Dr. ing. Constantin Jujan – directorul general al CNH: / „Eu recunosc, rezolvarea problemei stă în puterea guvernării de astăzi. E nevoie de o decizie politică”
de Corneliu BRAN

Miercuri, Constantin Jujan, directorul general al CNH, a fost invitat la Radio Kapital FM. Unde dumnealui a spus foarte multe lucruri interesante. Întrucât emisiunea a avut o bună audienţă, semn al interesului general, consemnăm şi în Ziarul Văii Jiului cele mai importante declaraţii ale directorului general CNH.

 

Despre companiile energetice

„înând cont de faptul că este tot mai departe termenul de înfiinţare a celor două companii energetice, noi am văzut ca o soluţie mai uşor de aplicat şi convenabilă pentru cele două entităţi, termocentrale şi companie, realizarea unui mini complex în judeţul Hunedoara, grupând cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni, cu Compania Naţională a Huilei Petroşani. Sigur, separând activităţile pentru unităţile miniere care intră într-un plan de închidere de cele ale celor patru unităţi miniere pe care noi le-am văzut că pot să continue această activitate şi după 2020, desigur, cu nişte investiţii la ele. Acest lucru nu s-a materializat încă, suntem în faza de a finaliza aceste chestiuni, dar sperăm ca ele să se concretizeze cât mai repede”. 

 

Despre termocentrale

„Sigur că a mai intervenit o problemă legată de filializarea Electrocentralei Paroşeni. Ea este încă în subordinea Termoelectrica. În 24 martie s-a judecat recursul la Bucureşti, dar se pare că s-a dat un alt termen, deci acest proces va mai dura. Ar fi fost o soluţie avantajoasă, pentru că astfel ar fi ieşit de sub tutela Termoelectrica şi ar fi putut accesa fondurile pentru investiţii şi pentru programul de modernizare, pe care îl are termocentrala de la Paroşeni, care ar fi devenit filială a Termoelectrica. După cum s-a anunţat, Termoelectrica intră într-un proces de reorganizare. Se va renunţa la o parte din termocentralele din alte zone ale ţării. Mintia şi Paroşeni vor continua să funcţioneze. De altfel, termocentrala de la Paroşeni are şi cel mai bun randament dintre toate termocentralele din ţară. Cea mai mare problemă este legată totuşi de costuri. Se cunoaşte, costul energiei în termocentrale este destul de ridicat, astăzi nu este o cerere mare de energie, energia hidro este mai ieftină şi energia nucleară la fel. Anul trecut a crescut producţia de energie produsă hidro şi nuclear în detrimentul energiei termo. Din acest motiv sunt nişte dezechilibre pe piaţa de energie. Însă, oricare dintre cele două termocentrale din judeţ îşi desfăşoară activitatea în condiţii bune, având în spate un contract bilateral cu Hidroelectrica. De aceea pentru Mintia şi Paroşeni nu sunt probleme cu noua reorganizare a Termoelectrica”.

 

Despre cum ar putea ajuta Boc minele

„Premierul Emil Boc a recunoscut la Deva, la discuţia recentă pe care noi am avut-o cu dumnealui, că are informaţii despre situaţia minelor din Valea Jiului, din discuţiile purtate de dumnealui cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor. A promis că într-o perioadă scurtă de timp va dori să materializeze aceste discuţii în rezolvarea problemei pentru Valea Jiului. Două probleme sunt importante. Am să încep cu a doua, care se referă la măsurile de protecţie pentru pensionarii din sistem şi la gratuităţile oferite lor. Noi am propus două variante de rezolvare a acestei probleme. Printr-o hotărâre de guvern, aceste gratuităţi să fie transferate la Ministerul Muncii. Am motivat că şi în alte state, cum ar fi Polonia, există lege privind acordarea acestor gratuităţii, ele urmând a fi suportate permanent de stat. Astfel, bugetul companiei nu se va îngreuna. A doua variantă, una de rezervă, ar ţine de anexa la decizia Comisiei Europene, unde se spune că cheltuielile pot fi suportate din subvenţie, iar aceste gratuităţi intră şi ele la aceste cheltuieli. Prima problemă importantă pe care premierul ar putea-o rezolva este aceea de a acorda subvenţie pentru cele 3 unităţi, pe care le-am inclus într-un program de închidere până în 2018. Sigur că nu avem deocamdată aceşti bani, nu s-a reglementat încă problema. După cum se ştie, bugetul naţional nu a prevăzut şi includerea subvenţiei de stat. Noi, azi, suntem în situaţia de a funcţiona numai din încasările pe care le realizăm de la cei doi beneficiari. Acest ajutor de stat este până la urmă o gură de oxigen, pentru a putea prelungi activitatea celor trei unităţi cât mai aproape de anul 2018. Pe de altă parte, nu se poate prevedea exact ce se va întâmpla în Europa legat de politica energetică”. 

 

Despre supravieţuire şi funcţionare

„Această situaţie nu mai poate să treneze. Funcţionăm fără subvenţie, dar destul de greu. Până acum, am reuşit să plătim salariile şi drepturile angajaţilor, dar n-am putut să plătim gratuităţi pentru pensionari. Nu am putut să facem achiziţii importante pentru buna desfăşurare a activităţii şi nu putem angaja astfel de cheltuieli nici în continuare, neavând o sursă de finanţare. Putem spune că supravieţuim, nu că funcţionăm! Eu nu pot să spun azi că, compania funcţionează la parametrii normali”.

 

Despre situaţia grea a C.N.H

„Nu pot să cred că cineva doreşte să facă experienţe pe Valea Jiului şi pe această activitate. Ar fi păcat să fie aşa, pentru că noi considerăm că mineritul trebuie să rămână şi în viitor, rezerve de cărbune fiind destule. Și pentru noi era cel mai simplu să cerem ajutor de stat pentru toate exploatările şi atunci se ştia un lucru, până în 2018 se închideau toate unităţile miniere. Dar, analizând situaţia şi gândindu-ne la viitorul acestei zone, am conceput această strategie, cu cele patru mine care să continue şi după 2018. E destul de dificil ce se întâmplă acum, dar sperăm să se treacă de acest moment cât mai repede. Nu mai putem continua activitatea, dacă guvernul nu ne sprijină. Lumea crede că, dacă a trecut o lună, două, trei şi nu am primit banii, noi ne descurcăm şi putem continua şi aşa. Greşit! Noi producem astăzi la un cost mai mare decât preţul de vânzare. Când se va termina această rezervă, vom ajunge să încasăm banii pentru producţia vândută la 15 zile, 10 zile sau 5 zile, lucru destul de greu de acoperit de cei doi beneficiari. Să nu se uite că trebuie plătit şi materialul pe care-l consumăm, furnizorii fiind momentan ţinuţi puţin la distanţă. Am redus volumul de lucrări, dar acest lucru nu poate fi suficient”.

 

Despre Gorj şi blocajul financiar

„Eu recunosc, rezolvarea problemei stă în puterea guvernării de astăzi. E nevoie de o decizie politică. Mineritul din România trece printr-o perioadă grea. Și colegii noştri din Oltenia sunt într-o situaţie dificilă, chiar mai dificilă ca a noastră. Chiar marţi discutam cu directorul general de la SNLO. Dumnealui mi-a spus că are zilnic 1.120 de oameni în şomaj tehnic, pe care îi plăteşte cu 75% din salariu. Mi-a mai spus că nu au desfacere, că nu încasează bani de la societăţile de termoficare unde le-au dat cărbune. E clar, există un blocaj în acest sector, dar să nu se uite că Valea Jiului trebuie tratată special. Oprirea activităţii la Compania Huilei ar aduce de la sine importuri de cărbune cu costuri destul de mari şi cu impact social negativ. Ar fi culmea, noi stăm pe un munte de cărbune şi noi să cumpărăm cărbune din altă parte, stând cu mâinile încrucişate şi privind cum vin vagoanele de cărbune la Paroşeni sau Mintia”.

 

Despre greşelile trecutului…

„Problema mineritului din Vale este analizată de Ministerul Economiei. Eu recunosc. Este un proces destul de greu de a trece prin această etapă, de a curăţa datoria istorică a companiei, că până la urmă asta se doreşte. Un lucru încercat de foarte multă vreme şi care trebuia făcut înainte de intrarea în Uniunea Europeană. Din păcate, guvernele de-atunci au dat nişte ordonanţe de urgenţă, prin care se ştergeau o parte din datorii. Dar aceste ordonanţe n-au putut fi puse în aplicare, pentru că existau nişte articole de lege, care nu conduceau la punerea în aplicare a acestor ordonanţe. Din păcate, în timp, datoriile s-au acumulat, astăzi datoria asta istorică se compune din datorie, plus majorări şi penalităţi, care înseamnă 69% din valoarea datoriei!”.

 

Despre investiţii şi soluţii pentru minele viabile

„Trebuie găsită o formulă şi pentru unităţile care-şi continuă activitatea, nu doar pentru cele care intră pe programul de închidere. O soluţie de a găsi statul bani permanent pentru investiţii. Altfel, trebuie să recunoaştem, nu se poate desfăşura activitatea doar cu supravieţuire. În minerit nu putem lucra fără investiţii. Nu dorim şi nu putem să continuăm în aceste condiţii, oricât de binevoitori am fi şi oricâte improvizaţii am face. Mineritul este o activitate serioasă, viaţa angajaţilor noştri trebuie supusă regulilor de siguranţă, activitatea de producţie are nevoie de susţinere umană şi materială şi de investiţii de viitor. Or, fără bani pe acest segment nu se poate face minerit profesionist”. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter