06.11.2011,  16:16:57 | 0 comentarii | 567 vizualizari
Sindicatul funcţionarilor de la Petroşani bate criza!
de Corneliu BRAN

Angajaţii Primăriei municipiului Petroşani vor primi telefoane gratuite cu abonament preferenţial şi bilete gratuite de tratament şi odihnă.

Primăria municipiului Petroşani are, de ceva vreme, un lider de sindicat care provine din anturajul actualei conduceri a Primăriei. De aceea, încă de la început au fost unele voci care susţineau că actualul lider îşi va trăda breasla. Lucian Dragomir, zis “Lucică”, căci despre el este vorba, nu s-a lăsat impresionat la auzul bârfelor care circulau prin unele birouri la numirea sa în fruntea sindicatului. Din contră, aceste vorbe l-au întărit şi mai tare, dorind să arate tuturor contestatarilor săi că greşesc. “Voi apăra drepturile membrilor sindicatului nostru, chiar dacă va trebui să mă cert cu şefii administraţiei pentru asta”, declara, la scurt timp după învestire, proaspătul lider de sindicat. Și până acum faptele par să îi dea dreptate, iar membrii de sindicat par să fie mulţumiţi de noul lider de sindicat.

Una dintre primele acţiuni ale liderului funcţionarilor publici din Petroşani a fost negocierea noului contract colectiv de muncă. înând cont că este an de criză economică, nu a fost tocmai uşor. Și, totuşi, Dragomir a reuşit să menţină 90% din drepturile câştigate de funcţionarii primăriei în timp, astfel că la semnarea noului contract colectiv de muncă funcţionarii nu au simţit prea mult efectele crizei. Se pare că Dragomir a reuşit să-l convingă pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi că salariaţii primăriei trebuie să-şi menţină în mare parte ceea ce au câştigat în decursul vremii, după 1990 încoace: “Nu poţi să lucrezi într-o instituţie cu oameni nervoşi, nemulţumiţi, care să vină cu scârbă la serviciu, sau cu teama de a-şi pierde postul…”, ar fi spus la una dintre întrevederi “El lidero maximo”… Și primarul a înţeles mesajul, netăind cu pixul prea multe de pe listă, astfel că Dragomir a putut da ochii cu colegii săi de muncă fără jena trădării sau înfrângerii în faţa patronatului.

Fără teama de a greşi că îl lăudăm prea tare, după ce l-am şi criticat destul, atunci când încă nu ştiam cam în ce ape se scaldă, putem spune că acum liderul de sindicat a pregătit alte trei surprize, plăcute, pentru funcţionarii publici angajaţi ai Primăriei Petroşani. Despre ce este vorba, vă va spune chiar Lucian Dragomir în cele ce urmează:

“Cu toată criza economică, la negocierea contractului colectiv de muncă nu s-a pierdut mai nimic, fiindcă am insistat foarte mult să se menţină drepturile câştigate în timp de salariaţi. La banii de haine s-a pierdut 100 de lei, nu se mai primesc lunar 300 de lei, ci numai 200. În rest toate drepturile au fost menţinute, inclusiv al 13-lea salariu. În timp de două luni de zile, de la cei 310 membri - din 314 funcţionari şi personal contractual, cât are primăria - s-a strâns în contul sindicatului o sumă de 4.500 de lei. Bani care aparţin în exclusivitate sindicatului nostru şi care s-au adunat numai din cotizaţiile lunare, care diferă de la angajat la angajat, fiind vorba de 1% din salariul de încadrare, Spre exemplu, la salariul meu de încadrare, care este de 1.400 de lei, eu plătesc o cotizaţie de 14 lei pe lună, iar cei care au 1000 de lei salariu plătesc 10 lei pe lună.

La penultima şedinţă de sindicat, împreună cu toţi colegii am stabilit să-i ajutăm pe cei care au diferite probleme medicale. Astfel, s-a hotărât să se plătească o sumă de 500 de lei pentru persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale, sau pentru cei care suferă, Doamne fereşte, de boli incurabile. Suma este modică, recunosc, dar până acum nu s-au dat niciodată, nimănui, bani pentru aceste necazuri. Acum lucrăm cu firma Cosmote din Timişoara ca să le facem abonamente la toţi membrii de sindicat, cu 2,5 euro şi telefon gratuit, ceea ce nu se găseşte pe nicăieri în ţară! Avem deja peste 60 de cereri de la membrii noştri de sindicat, astfel că acum aşteptăm reprezentanţi ai acestei firme timişorene ca să vină la Petroşani, la negocieri, după care le vor face contractele la toţi solicitanţii.

Vrem să aducem pentru prima dată pentru funcţionarii noştri, gratuit, bilete de odihnă şi tratament. Nu vor putea fi aduse pentru toată lumea într-un singur an calendaristic, dar vor exista totuşi 40-50 de bilete anual. Cine va beneficia de un astfel de bilet în anul acesta, în anii viitori nu va mai putea beneficia, astfel că prin această modalitate vom încerca să împăcăm pe toată lumea. Dar sunt convins că nu toată lumea vrea să meargă la mare, sau în alte staţiuni balneare, mai ales acum, cu problemele astea financiare. Spun asta deoarece pe lângă biletul de odihnă, mai trebuie plătit din buzunar şi transportul, sau bani pentru o masă suplimentară, ori bani de distracţie… Deci nu toată lumea va dori asta. Noi vom lua toate cererile şi le vom analiza pe fiecare în parte. Care vor veni pe linie de tratament şi boli vor fi puse separat, iar în funcţie de ce staţiuni de tratament vom primi, dacă cei care au depus cererile se încadrează pe locurile respective atunci vor primi bilete.

Dacă nu au noroc, atunci poate vor reuşi la anul. Bineînţeles că pe lângă cereri vor trebui să ataşeze şi acte medicale şi o solicitare de la medic. Restul cererilor, cele pentru odihnă şi relaxare, vor fi de asemenea analizate, iar primul criteriu va fi salariul. Favorizaţi vor fi cei cu salariile cele mai mici. Cei cu salariile mai mari fie îşi rezolvă singuri într-un alt mod, sau merg pe cont propriu, fie că mai aşteaptă câţiva ani până ce le va veni rândul.

Sunt reguli foarte clare, care s-au stabilit împreună cu toţi membrii de sindicat la şedinţă, aşa că nimeni nu are de ce să fie nemulţumit. Biletele vin prin Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, ai căror membri suntem şi noi. Ei plătesc aceste bilete, care vin pe trei tronsoane: gratuite 100% - cele mai multe, reduse cu 50% şi reduse cu 25%. Noi sperăm să prindem minim 40-50 de bilete gratuite 100% şi încă vreo 20 din fiecare categorie. Să vedem dacă se va întâmpla asta, la sfârşitul lunii mai vom şti exact numărul, deoarece vom merge la Bucureşti, la negocieri”.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter