08.12.2016,  18:58:47 | 0 comentarii | 819 vizualizari GALERIE:     FOTO    
A fost constituit / Forumul Naţional al Geoparcurilor UNESCO
de Mihaela PETROŞAN

La iniţiativa Universităţii din Bucureşti, a Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului şi a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la Bucureşti a luat fiinţă Forumul Naţional al Geoparcurilor UNESCO din ţara noastră.

Forumul este un organism informal cu rolul de a susţine aplicarea în ţara noastră a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri adoptat anul trecut de UNESCO. Conform acestui program, fiecare dintre ţările care au pe teritoriul lor geoparcuri membre ale Reţelei Globale a Geoparcurilor vor constituti un astfel de forum. Datorită Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, primul geoparc internaţional din ţara noastră, România se alătură celorlalte 33 de state din întreaga lume cu 120 de teritorii bine definite ce cuprind situri şi peisaje cu importanţă geologică internaţională. Administrarea acestor teritorii integrează conservarea patrimoniului geologic, natural şi cultural, educaţia şi dezvoltarea durabilă. În România, administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului este asigurată de Universitatea din Bucureşti.

Printre obiectivele forumului se numără: promovarea Programului UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri în România şi în străinătate; promovarea geoparcurilor şi a patrimoniului geologic la nivel naţional şi internaţional; propunerea unui cadru de creare şi funcţionare a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO în România; susţinerea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului în păstrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO; susţinerea dezvoltării unor noi Geoparcuri Internaţionale în România prin cooperare, consultanţă şi promovare; prezentarea, către UNESCO, a noilor candidaturi şi ierarhizarea lor, în cazul mai multor candidaturi; reprezentarea geoparcurilor din România în diferite instituţii naţionale şi internaţionale.

La constituirea forumului au participat reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, Autorităţii Naţionale pentru Turism, Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Turism, Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutului Geologic al României, Asociaţiei de Ecoturism din România şi ai Geoparcului Ţinutul Buzăului – geoparc aspirant UNESCO (cu statut de observator).

În cadrul întâlnirii, cei prezenţi au semnat o declaraţie de constituire a Forumului şi au luat în dezbatere un Regulament de funcţionare care propune, printre altele, ca şi alte instituţii interesate să aibă posibilitatea de a fi membru al organismului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter