08.12.2016,  19:29:07 | 0 comentarii | 349 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Două acţiuni studenţeşti / Biblioteca vie multiculturală
de Corneliu BRAN

Miercuri 7 decembrie, începând cu orele 14,00, în incinta Bibliotecii Universităţii Petroşani a avut loc dezbaterea cu tematica „Tradiţie şi Cunoaştere”, organizată în cadrul proiectului „Biblioteca vie multiculturală”.

 „Acest proiect este derulat sub egida Ministerului şi Sportului şi Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani, iar acţiunea de azi se desfăşoară la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din cadrul Universităţii Petroşani, cu care instituţia noastră are o bună colaborare de mai multă vreme”, a declarat pentru ZVJ, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani, doamna profesoară Lavinia Hulea.

La eveniment au participat, pe lângă studenţi basarabeni, şi studenţi din cadrul Universităţii Petroşani. Tinerii prezenţi au fost repartizaţi de la început pe grupe de lucru, având misiunea de a propune şi dezbate apoi idei şi cunoştinţe referitoare la tema proiectului. Practic, până la finalul acţiunii de la bibliotecă toţi participanţii s-au implicat într-o dezbatere activă, concentrată asupra acceptării diversităţii în cadrul unei societăţi multiculturale, a cărui durabilitate şi motivaţie existenţială este de dorit să se bazeze pe tradiţie şi cunoaştere. De altfel, e un lucru ştiut de toată lumea că Valea Jiului a fost şi este o astfel de zonă multiculturală, unde tradiţiile locale au fost încă de acum peste 100 de ani îmbinate cu tradiţiile celor care au ajuns aici să lucreze la mină, localităţile din Depresiunea Petroşani găzduind în decursul vremurilor, pe lângă români – barabe şi momârlani, maghiari, germani, saşi, secui, polonezi, evrei, iar lista poate continua.

Este de menţionat tot aici şi receptivitatea proiectului în rândul acestor tineri prin participarea şi implicarea în număr mare.

 

O rază de lumină

Un alt episod în care sunt implicaţi studenţii basarabeni din cadrul Universităţii Petroşani are la bază întâlnirea unor copii petroşeneni cu Moş Crăciun şi Crăciuniţa. În acest an, Moşul cel Roşu cu plete dalbe a ajuns şi la copiii la care nu ajunge probabil chiar de fiecare dată, iar datorită tinerilor din cadrul Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Petroşani acest lucru a fost posibil anul acesta. Întâlnirea de gradul III cu venerabilul moş şi stimata lui soţie a avut loc tot miercuri, 7 decembrie şi tot în incinta Bibliotecii Universităţii Petroşani, când, venit tocmai de la Polul Nord, pe săniuţa trasă de vestiţii reni, Moş Crăciun şi Crăciuniţa, împreună cu Spiriduşul jucăuş, s-au întâlnit cu câteva zeci de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani. Fireşte că cei mai mici dintre copii au avut emoţii de nedescris, în timp ce ceilalţi, mai măricei, s-au abţinut să desconspire secretul şi s-au bucurat alături de prichindei. Şi cum se obişnuieşte, moşul n-a plecat până ce copiii nu au cântat colinde, n-au dansat, în timp ce personajul cel mai iubit de copii zilele astea i-a răsplătit cu daruri şi desene animate.

Trebuie subliniat faptul că evenimentul a fost posibil cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani, iar organizatorii au fost extrem de fericiţi la final că au reuşit să aducă zâmbete pe feţele acestor minunaţi copii.

„Raza de lumină şi de fapte frumoase nu se opreşte aici, voluntarii basarabeni urmând să meargă şi la casele copiilor care poate miercuri n-au reuşit, dintr-un motiv sau altul, să ajungă la biblioteca universităţii. Este o lună în care toţi copiii de lângă noi, care nu au niciun sprijin din partea celor mari să fie ajutaţi de noi, toţi. Fie ca Spiritul Naşterii Domnului, ce se apropie, să ne facă pe toţi mai buni, mai veseli şi mai săritori în a ajuta pe cei de lângă noi”, ne-a mai declarat doamna Lavinia Hulea.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter