17.12.2016,  12:41:43 | 0 comentarii | 1408 vizualizari
Pentru anul 2017 / Impozite şi taxe la Petroşani
de Alina PIPAN
Luni, 19 decembrie, Consiliul Local Petroşani este chemat în ultima şedinţă ordinară din acest an. 
 
Primul punct pe ordinea de zi este stabilirea impozitelor şi taxelor aferente anului 2017. Vestea bună este că iniţiatorul proiectului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, propune nu doar păstrarea impozitării la nivelul de anul trecut, dar şi reducerea impozitelor pentru persoane juridice care deţin clădiri nerezidenţiale şi carae vor plăti un impozit redus de la 1,3% la 0,9 %. 
Se elimină, de asemenea, taxa pentru eliberarea în regim de urgenţă a unor acte şi scutirea de la plata taxei pentru eliberarea adeverinţelor pentru obţinerea ajutorului social, cantină socială, alocaţiei de susţinere, ajutorului de urgenţă, ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, ajutorul de urgenţă, burselor şcolare şi programului „Bani pentru liceu”. 
Pentru locuinţele rezidenţiale şi clădirile anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice  impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei pe mp. Pentru clădirile cu cadre de beton armat, sau pereţi exteriori din cărămidă arsă, cu instalaţii sanitare, valoarea impozabilă este de 1.000 lei pe m². Pentru persoanele care deţin la aceeaşi adresă  subsol, demisol sau mansardă se mai aplică o impozitare de 75 la sută din valoarea impozabilă. De exemplu, dacă deţineţi un apartament într-un bloc din Petroşani de 50 mp, veţi plăti un impozit de 50 lei. La sumă se adaugă şi coeficientul de corecţie în funcţie de zona de rezidenţă, stabilit la 2,40 pentru zona A, 2,30 pentru zona B şi 2,20 pentru zona C, iar pentru zona D coeficientul de corecţie este de 2,10 lei.
Impozitul pe clădiri se plăteşte în fiecare an în două rate până la 31 martie şi apoi până la 30 septembrie. Pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie se beneficiază de o bonificaţie de 10%. Beneficiază de scutiri la plata impozitului pe locuinţă pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei pe lună, dar pentru a beneficia de scutirea impozitului trebuie să depună o cerere în vederea scutirii. Mai beneficiază de această scutire persoanele cu handicap grav, de exemplu.
Impozitul asupra mijloacelor de transport se calculează în funcţie de tipul mijlocului de transport şi de capacitatea cilindrică a acestora sau de tipul mijloacelor de transport, numărul de axe, masa totală maximă autorizată şi tipul de suspensie.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter