18.12.2016,  10:50:20 | 0 comentarii | 306 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La 100 de ani de la moartea părintelui Avram Stanca, / Biserica Sf. Ierarh Nicolae şi-a comemorat ctitorul
de Corneliu BRAN
De-a lungul timpului, Marian Boboc, redactorul şef al ziarului nostru, a publicat mai multe documentare dedicate lui Avram Stanca. Astfel, cei neştiutori într-ale istoriei locale, pot afla, cercetând arhiva ZVJ, cine a fost preotul ortodox Avram Stanca, care a fost cinstit cum se cuvine sâmbătă, 17 decembrie, de la orele 11:00. La Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Petroşani a avut loc o slujbă de pomenire pentru cel care a fost preot, dascăl şi mai presus de toate un MARE ROMÂN, Avram Stanca, de la a cărei trecere spre Ceruri din această lume se vor împlini chiar în Ajunul Crăciunului 100 de ani.
Fiind vorba de un moment solemn, nu îl vom strica cu reproşuri la adresa celor care trebuiau, conform fişei postului şi bunului-simţ, să participe la manifestare şi nu au participat. E drept că şi campania electorală s-a încheiat… 
 
Aşa cum a subliniat şi în cuvântul său, preotul Mihai Muntean, în faţa creştinilor ortodocşi aflaţi sâmbătă în lăcaşul ctitorit chiar de Avram Stanca, „pentru viaţa de dăruire şi jertfă şi pentru lucrarea pusă în slujba Neamului şi a Bisericii, preotul Avram Stanca poate fi socotit cea mai proeminentă personalitate a Văii Jiului de la sfârşitul veacului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea”.
Ca încheiere la acest material, „potrivite sunt câteva din cuvintele pe care le-a aşternut în memoriile sale doctorul Constantin Stanca despre tatăl său”, trecute şi în broşura culeasă de părintele Mihai Muntean şi scoasă la lumină cu această ocazie: „Lungul interval de timp dintre leagăn şi mormânt a fost împlinit de o viaţă exemplară, pusă în slujba Domnului, cu toată smerenia şi cu tot devotamentul duhovnicesc. Viaţa lui Hristos i-a fost îndreptarul. Întreaga lui fiinţă era simbolul credinţei desăvârşite, curate, care trecută însă prin filtrul unei educaţii superioare a putut să atragă o imensă lume în jurul său, că ştia să folosească cuvântul pentru a captiva. Puritatea vieţii, blândeţea, dragostea pentru toţi cei pe care îi păstorea i-au făcut un deosebit nimb şi l-au ridicat pe un piedestal de supremă cinstire”.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească pe părintele Avram Stanca!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter