29.10.2011,  15:25:29 | 0 comentarii | 532 vizualizari
În chestiunea viceprimarului de la Petrila, rămâne cum s-a stabilit: / Răscolean n-are nicio şansă. Prestaţia viceprimarului Ramaşcanu - apreciată şi de cetăţeni şi de adversarii politici
de Corneliu BRAN

Se pare că la Petrila nu va fi niciodată linişte şi pace între partidele politice, cel puţin în acest mandat. Aceasta din cauza consilierilor locali, care au, pe lângă foarte multe dispute politice - bazate în mare parte pe orgolii şi chestiuni mărunte -, şi foarte multe griji pentru a prinde şi un nou mandat la alegerile de la anul. Acum, un alt scandal tinde să răbufnească: schimbarea viceprimarului liberal Constantin Ramaşcanu. Dar să le luăm pe rând...

 

Încurcate sunt căile Domnului…

Începem cu PSD-ul local din Petrila, deoarece este partidul care are cei mai mulţi consilieri: 8. Cu toate acestea, grupul PSD n-a fost în stare să-şi menţină funcţia de viceprimar. La primul semn al primarului Păducel, grupul de democrat-liberali, liberali şi consilierul Partidului România Mare, Andronache, l-au debarat pe Gheorghe Bobar, în favoarea liberalului Ramaşcanu. De aici şi continua frustrare a social-democraţilor petrileni. Care, deşi au cel mai numeros grup, au pierdut acest post. Acum, după încheierea noii coaliţii, USL, Dumitru Răscolean a prins din nou curaj, menţionând în câteva rânduri în mass-media că „partidul se gândeşte şi la schimbarea viceprimarului, deoarece după numărul de consilieri noi am fi îndreptăţiţi să avem acest post”, dar că încă „n-a venit momentul”. Ei bine, dar de ce credeţi că „n-a venit momentul”? Vă spunem noi de ce… Acest moment ar fi venit dacă Răscolean nu l-ar fi înfruntat în repetate rânduri pe Mircea Ioan Moloţ, preşedintele liberalilor pe judeţ, totodată şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, pe tema construirii deponeului ecologic. Mircea Ioan Moloţ chiar s-a deplasat de două ori la Petrila, încercând să-i convingă, mai cu frumosul, mai cu ameninţările pe cei opt pesedişti. Dar de fiecare dată,  Răscolean, considerat de Moloţ şi Avram „capul răutăţilor”, şi acoliţii lui au votat tot cum au vrut. Adică, contra deponeu. Aceste „acte de indisciplină” repetate, care nu au putut fi stopate nici măcar de mai marii pesedişti din judeţ, cu care preşedintele Moloţ a tot negociat pe această temă (dar se vede treaba că degeaba), fac ca aşa-zisa coaliţie sub cupola USL-ului să fie-n aer la Petrila. Ba chiar compromite şi întreaga coaliţie judeţeană, mai ales de când social-democraţii din Lupeni au făcut şi ei tot felul de înţelegeri secrete cu democrat-liberalii din Petroşani (chiar dacă nicio tabără nu recunoaşte acest lucru oficial). Iar alte câteva exemple de „iubire imposibilă” între PD-L şi PSD mai există în judeţ. Ceea ce ne face să credem că USL din jud. Hunedoara merge doar pe două roţi, în loc de patru. Deşi, la nivel declarativ, se susţine sus şi tare că alianţa e viabilă. De aceea, la Petrila, liberalul Moloţ preferă să ştie că viceprimar e tot un liberal, Constantin Ramaşcanu, şi să-l aibă ca aliat pe primarul Păducel şi pe pedelişti, decât un viceprimar pesedist. Cum şi primarul Păducel preferă să-l ştie pe Ramaşcanu viceprimar şi pe Mircea Moloţ aliat, decât să-şi bage din nou calul troian în primărie, viceprimarul va rămâne bătut în cuie până în 2012. Acestea fiind datele problemei, credem că Răscolean şi pesediştii vor mai visa mult şi bine funcţia de viceprimar, până după iunie 2012 nefiind nicio şansă în acest sens, chiar dacă Răscolean va mai declara unele şi altele în stilu-i caracteristic. Comic, adică.

 

Nici PD-L Petrila nu mai e ce-a fost

PD-L-ul din Petrila a început şi el să scârţâie. Dacă până mai ieri, Ilie Păducel nu avea opoziţie în propria organizaţie de partid, iată că de-acum are. Consilierul Heljiu a început să voteze tot în contra partidului, la chestiuni destul de importante. Cum ar fi, de exemplu, organizarea preconizatului referendum în chestiunea deponeului. N-ar fi exclus ca Heljiu să fie dat afară din partid cât de curând. Dar problema va rămâne, iar Heljiu va fi mereu dat ca exemplu „omul care a avut curajul să-l înfrunte pe Păducel”. Probleme în partid mai vin şi dinspre Dorin Curtean, încă cercetat în cazul prezentat de un membru al comisiei de recepţie a unor lucrări publice, avid şi el de putere şi de ghionturi pe la spate, când nu te aştepţi, dar şi de la anumiţi Gică contra din partid, care se pare că nu-l mai ascultă ca pe vremuri pe primar.  Liberalii, cu trei voturi în consiliul local, sunt aliaţii primarului, deşi USL-ul la nivel teoretic ar trebui să răpună puterea portocalie. Aceasta este tot dovada clară că liberalii din Petrila preferă mai bine o alianţă surdă cu puterea decât cu ideile fixe, uneori dictatoriale, alteori comico-derizorii ale fostului viceprimar Răscolean. Care n-a scăpat nicio ocazie să nu-i jignească pe liberali pe unde a apucat, dar mai ales la şedinţele de consiliu local, făcându-i uneori cu apă şi oţet, atunci când liberalii n-au votat ca şi social-democraţii.  Despre Partidul România Mare din Petrila ce este de spus? Păi, ţinând cont de serviciul pe care-l are familia consilierului Andronache şi să nu vrea, n-ar putea să nu fie cu primarul Păducel în aceeaşi barcă, când se cunoaşte public prietenia dintre primar şi directorul spitalului din localitate, Edi Tecar. Pe de-o parte. Pe de altă parte, şeful de partid, Costel Avram, care este şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, are o relaţie bună cu preşedintele liberal Moloţ, astfel că lucrurile decurg de la sine. Chiar dacă Andronache, mai rebel de felul său, mai votează în consiliu, câteodată, contra primarului, în 90% din cazuri votul tot spre ce vrea PD-L-ul petrilean merge.

 

Concluziile sunt greu de tras, mai ales că pe margine se mai încălzesc şi mulţi alţii

De aici trageţi singuri concluziile şi poate că acum unii pricepeţi de ce la Petrila nu e linişte. Și aceasta nu e tot, e doar o mică parte din ceea ce unii nu ştiu că se petrece la Petrila, combinaţiile şi îmbârligăturile de tot felul sunt mult mai multe. Pentru că, dacă vreţi, în ecuaţii mai pot să apară şi alte nume, gen Toma Vărgatu, Aurel Serafinceanu, fost prefect, actual uneperist de frunte, ori alte câteva nume de oameni de afaceri care pompează bani partidelor locale, sau de grupuri de interese, oameni care aduc de la sine şi alte şi alte variante. Plus interese mărunte sau meschine. Care, oricând, pot schimba actuala aşezare a „taberelor” politice, funcţie de cum bate vântul, că doar aşa e în politica românească. Și nu doar la Petrila, ci peste tot. Dar aceasta ar însemna să scriem romane întregi... Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter