08.01.2017,  18:28:11 | 0 comentarii | 1131 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / S-a dus şi ultimul veteran de război
de Gheorghe OLTEANU
Priviţi-i, vă rog, pe bărbaţii din fotografia de grup făcută la începutul anilor ’90. Când, după decenii de comunism, s-a putut sărbători, din nou, în voie Înălţarea Domnului. Când sunt comemoraţi şi eroii neamului românesc şi toţi cei căzuţi pe câmpurile de luptă întru apărarea neamului şi a ţării.
 
După revoluţie
Vulcanul avea pe puţin un pluton întreg de veterani de război. Mulţi, mulţi ani, după ceremonialul care se desfăşura în parcul Şcolii Gimnaziale nr.1 şi la Casa Armatei, aflată la acea vreme în clădirea care, acum renovată, se află sediul poliţiei vulcănene, veteranii erau invitaţi în sala de mese, unde erau cinstiţi, cum se cuvine, cu mâncare şi băutură. Onorurile le făcea Primăria Vulcan şi nu era vreo sărbătoare de Înălţare, iar ei să nu se simtă băgaţi în seamă. Au trecut anii, dar şi ei, veteranii de război vulcăneni, au început să dispară. Rând pe rând. An după an, mai ales în preajma intrării în al treilea mileniu, numărul lor a fost tot mai mic.
 
La mijlocul săptămânii trecute,
prin plecarea definitivă dintre noi a domnului Ion Cornea, Vulcanul nu mai are veterani de război. Ajuns la venerabila vârstă de 94 de ani (în 6 iunie ar fi împlinit nouăzeci şi cinci), dumnealui a fost ultimul veteran care s-a stins din viaţă. Nu a zăcut. A murit în somn, în dimineaţa zilei de marţi, 3 ianuarie 2017. De multe ori, îl zăream, de la fereastra apartamentului meu, cum, pâş-pâş, se ducea încetişor la blocul 2 termic în care locuieşte fiica sa Elena. Cea care, împreună cu fiul Nelu, îl vizitau zilnic şi aveau grijă de el.
 
Bătrânul a fost înmormântat
joi, cu toate onorurile militare cuvenite. Sicriul, înfăşurat în tricolor, a fost purtat de o gardă de onoare. Au venit, ca să-i adreseze un ultim omagiu nu doar funcţionari de ranguri diferite din primărie, dar, cu toate că dumnealui, pe front, a fost un simplu soldat, au fost acolo şi ofiţeri în rezervă şi în retragere. Nu am vrut să pun aici o poză făcută la înmormântare. Am preferat-o pe aceasta de faţă, în care nea Ion Cornea, încă în putere să iasă afară, a participat, în 9 iunie 2016, la slujba de comemorare a eroilor neamului ţinută de părintele Mircea Braicău în cimitirul de lângă bisericuţa din Coroeşti, al cărei paroh este sfinţia sa. Deşi purtat în scaun pe rotile, bătrânul veteran a fost plăcut impresionat de atenţia care i s-a dat. Din nefericire, a fost şi ultima pentru el.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter