16.01.2017,  08:11:28 | 0 comentarii | 660 vizualizari
Doi fraţi s-au pierdut sâmbătă în Parâng. Au fost recuperaţi uzi, îngheţaţi şi extenuaţi
de Alina PIPAN

Doi fraţi din Petroşani, unul de 28, celălat de 17 ani, s-au rătăcit sâmbătă seara  în Parâng. Echipele de salvamontişti şi jandarmi plecaţi în căutarea lor i-au găsit după câteva ore de căutări extenuaţi şi îngheţaţi de frig.

 Sâmbătă, timerii plecaseră cu plăcile de snowboard să dea o tură în Parângul Mic. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile s-au rătăcit. În jurul orei 17.40, cei doi  au solicitat sprijin la numărul de telefon 0SALVAMONT. Cei doi au anunţat că s-au rătăcit în zona Vf. Parângu Mic.

Echipa Salvamont Parâng a informat jandarmii montani din staţiune şi împreună au pornit către zona respectivă, aflată în afara domeniului schiabil.  În zona Vf. Parângu Mic, care se află la altitudinea 2.074 m, jandarmii montani şi salvamontiştii nu au găsit pe cei doi tineri, dar nici urme al acestora. În acea zonă vizibilitatea era foarte redusă, sub trei metri, iar echipa mixtă de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic.

Cum nu i-au găsit niciunde în zona în care anunţaseră că s-au pierdut, jandarmii montani şi salvamontiştii au continuat acţiunea de căutare către zona Slima. În această zonă, în care nu mai era viscol, ci doar zăpadă de peste 80 cm, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit urme care indicau că două persoane au coborât către Cheile Jieţului.

O altă echipă formată din cinci jandarmi, precum şi un echipaj Salvamont, au pornit către cabana Mija, din Cheile Jieţului, unde era posibil ca cei doi tineri să coboare.  De asemenea, un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie.

La ora 21.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit pe cei doi tineri în apa râului Jieţ. Cei doi erau uzi, obosiţi şi sufereau de frig. Prima constatare a jandarmilor montani şi a salvamontiştilor a fost că cei doi tineri nu aveau sursă de iluminare. Coborâseră de pe Vf. Parângul Mic pe pârtie neamenajată, în afara domeniului schiabil, fără se respecte niciun traseu montan, deşi pe timpul coborârii au intersectat un traseu fără să îşi dea seama.

Cei doi tineri au fost preluaţi cu autovehiculul de a doua echipă de jandarmi pentru a fi conduşi către municipiul Petroşani. Totodată a fost informat echiajul SMURD care s-a deplasat pe Cheile Jieţului. Cei doi tineri au fost evaluaţi de echipajului SMURD, însă au refuzat să fie transportaţi la spital şi au fost preluaţi de rude.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter