17.01.2017,  13:14:47 | 0 comentarii | 447 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De la Caritas pentru cei care îşi petrec ziua în frig: Sandviciuri şi ceai cald
de Alina PIPAN
• Primiţi-le cu inima deschisă, sunt făcute cu dragoste!
 
Doar un drum până la piaţă, sau spre muncă, prin ger sau ninsoare ne îngheaţă picioarele, mâinile, şi ne grăbeşte către adăpostul casei sau al locului de muncă.
 
Dar sunt persoane care nu pot evita frigul, pentru că lucrează în spaţiu deschis, sau pur şi simplu locuiesc mai mult pe stradă, doar seara retrăgându-se în adăposturile rudimentare. 
Organizaţia Caritas Petroşani a venit cu ideea de a demara o acţiune socială în care să implice tinerii voluntari cu care derulează programe. Tinerii din programul de voluntariat „Caritas” sunt, de fapt, liceeni din Petroşani, cu iniţiativă şi spirit civic. „Comandamentul de Iarnă Caritas” a debutat luni, 16 ianuarie. Activităţile propuse şi descrise în cadrul proiectului vor atinge trei obiective majore: Identificarea persoanelor fără adăpost din municipiul Petroşani şi a persoanelor în nevoie; Distribuirea ceaiului fierbinte şi a sandvişurilor; Implicarea voluntarilor şi localnicilor în viaţa socială a comunităţii. 
 
Acţiunea „Comandamentul de Iarnă Caritas” începe la bucătărie
Alexandru Kelemen, coordonatorul Organizaţiei Caritas la Petroşani, ne-a povestit în detaliu despre ce este vorba în acest proiect. Organizaţia derulează o serie de programe cu tinerii voluntari care vin de la liceele din Petroşani şi ajută cum pot. Fac concursuri sportive, meditează copii din familiile marginalizate, şi iată, de luni, au fost provocaţi să meargă în teren să ofere persoanelor care stau sau lucrează în frig un ceai cald sau un sandvici. Vorbim de 20-30 de tineri, care fac cu schimbul, şi se implică în acest proiect. 
Zilnic, câte doi tineri intră în bucătăria Caritas pe la ora 14:00, când termină cursurile. Aici fac sandviciurile şi ceaiul, le împachetează cu grijă şi pun ceaiul în termosuri. Se echipează cu alimentele, voie bună şi pornesc pe teren alături de colegii lor şi de doi angajaţi ai Caritas care conduc dubiţa de intervenţie. Se plimbă prin tot oraşul şi se opresc acolo unde este nevoie. 
 
Alimentele calde nu sunt oferite din milă, ci din consideraţie pentru cei care lucrează sau stau în frig
În prima zi de intervenţie iniţiatorii programului, dar mai ales cei care au participat, au fost curioşi să vadă reacţia oamenilor. Ceaiul fierbinte şi sand­viciurile nu sunt realizate strict pentru persoanele fără adăpost, pentru sărmani. Sunt realizate cu dragoste şi cu cele mai bune intenţii pentru toţi cei care au nevoie de o ceaşcă fierbinte de ceai, şi un sandvici, într-o zi geroasă, după câteva ore de lucru în frig. Ajutorul alimentar nu este oferit din milă, ci din consideraţie. Lucrătorii de la chioşcurile de ziare, cei care curăţă străzile de zăpadă şi gheaţă, persoanele care vând la tonete în piaţă, persoanele care se ocupă cu salubrizarea, toţi acei pe care îi vedeţi în fiecare zi afară, înfruntând frigul, sunt cei vizaţi de voluntarii Caritas, care le oferă un ceai şi un sandvici. Dacă vi se oferă acest ajutor alimentar, să îl consumaţi cu încredere, este realizat cu dragoste. De altfel, petroşenenii au reacţionat bine la prima zi de campanie. 
 
„Vom fi pe teren atâta timp cât este nevoie”
Lunii echipele mixte de voluntari şi angajaţi Caritas Petroşani au fost pe teren în zonele aglomerate precum Piaţa Centrală Petroşani, Piaţa Dacia, şi în zonele frecventate de persoanele fără adăpost, distribuind ceai fierbinte şi o gustare. 
„Prima reacţie şi prima întrebare a oamenilor este cine şi de ce a trimis acest ajutor. Oamenii răspund pozitiv şi ne bucurăm, mai ales când vine vorba de băutura caldă. Am împărţit luni aproximativ 20 de sandviciuri şi 6 litri de ceai. Nu am ştiut cum va fi pe teren, cum va fi primită acţiunea. Astăzi (marţi - n.r.), cu siguranţă, vom face mai mult ceai fierbinte. În pieţe am fost pe la vânzătorii de la tonete, pe la vânzătorii care stau în afara zonei de vânzare închise. Oamenii s-au mirat la început, dar ne-au primit recunoscători. Am oprit şi la cei care curăţau pe stradă, dar şi la cei care pe stradă îşi petreceau ziua”, spune Alexandru Kelemen.
 
Tot ce rămâne se lasă la centrul de noapte de pe Constructorul
Luni echipa Caritas a pornit din Aeroport, dar nu a ajuns până în centru, la gară. Marţi a fost şi acolo. După acţiunea de luni sandviciurile rămase au fost lăsate la centrul de noapte improvizat la fostul spital de psihiatrie de pe Constructorul, la subsolul clădirii. Când au ajuns acolo voluntarii nu era nimeni, pentru că de obicei oamenii străzii preferă, oricât ar fi de frig, să stea în timpul zilei pe stradă, doar seara vin la adăpost. Seara când au ajuns au găsit 10 sandviciuri. 
 
Poate cel mai mare câştig îl au tinerii care participă la program
Cu toate că petrec câteva ore în frig, tinerii pot fi cei mai câştigaţi din această experienţă. Să vezi cât de greu se poate câştiga o pâine, muncind în frig, să vezi cum oamenii răspund pozitiv la strădania ta de a le veni în ajutor, şi cu un dar atât de mic, te face să înţelegi cum funcţionează o comunitate, fără perdea, şi care este locul tău în ea. Tocmai pentru acest tip de programe cu beneficiari multipli Organizaţia Caritas este una de importanţă crucială pentru dezvoltarea sănătoasă a unei comunităţi. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter