29.01.2017,  07:43:12 | 1 comentariu | 902 vizualizari
Taxa pentru depozitarea gunoiului ar putea fi amânată. Spune asta primarul Buhăescu. Știe dumnealui ceva...
de Alina PIPAN

Zilele trecute primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, spunea că a început să facă drumuri la București, la Deva, să bată la uși pentru a deschide drumurile spre Uricani, la propriu. Drumul spre Herculane rămâne prioritatea numărul unu a primarului, care după ultimele discuții cu guvernanții de la județ și  de la centru este foarte încrezător în finanțarea acestui proiect.

Primarul părea foarte sigur și atunci când spunea că taxa de depozitare a deșeurilor va fi amânată. Se știe deja că Ministerul Mediului aplică de la 1 ianuarie o taxă de 80 de lei pe tona de deșeuri depozitată la groapa sau deponeul de gunoi. Taxa este menită să încurajeze colectarea selectivă. Este o taxă obligatorie pentru toate țările din Uniunea Europeană.

Însă pentru județul nostru, de fapt pentru multe județe din țară, taxa vine la momentul neoportun, pentru că nu sunt deja implementate sistemele deponeelor ecologice și a selectării selective. În județul Hunedoara, Mircea Bobora și-a fixat data limită de demarare a sistemului județean de colectare finalul lunii martie. Cu toate acestea, până la o funcționare corectă, conform regulamentului, a acestui sistem integrat va trece multă vreme. 

Aflat într-o vizită la București, împreună cu secretarul  CJ Hunedoara, Dumitru Ștefoni, Dănuț Buhăescu a participat la o discuție la Ministerul Mediului privind taxa pe depozitarea gunoiului. Având în vedere semnalele din țară, ministrul Mediului, Daniel Constantin, ia în considerare amânarea taxei, sau eșalonarea ei în așa fel încât să nu se transforme într-un bir pentru administrația locală. Taxa nu se aplică administrațiilor locale, ea se aplică firmelor care colectează și depozitează, dar implicit ea se va regăsi în prețul plătit de client.

Acum o săptămână ministru Mediului insista că taxa se menţine, doar cănu va mai fi plătită de depozitari, ci de operatorii economişti, cei care colectează sau transportă, care vor avea o ţintă de valorificare care poate fi de 20-30%. Dacă în fiecare an nu-şi ating această ţintă de depozitare, ei plătesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferenţa pe care n-au atins-o. 


Comentarii articol (1 )

#1 Dan30.01.2017,  10:32:48
Domnule primar Buhaescu valea jiului a votat tot timpul cu PSD-ul daca nici acum cand avem guvern si CJ , PSD,nu se face drumul spre Herculane atunci cand ? Atunci nu mai votam PSD ca tot aia , se investeste in alta parte unde este vriun Coldea .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter