29.01.2017,  16:05:23 | 2 comentarii | 1975 vizualizari
Pare-se că / Ile a cam obosit din moment ce-şi trage om de încredere lângă el
de Gheorghe OLTEANU
„Primarul nu se ocupă de domeniul public!” a fost argumentul invocat de Gheorghe Ile, pentru a justifica noul post călduţ, în curs de a fi ocupat în Primăria municipiului Vulcan. Plus că, a mai motivat el, „este stabilit în administraţia publică locală”.
 
Punctul de la ordinea de zi
care se referea la „criteriile şi procedurile, pentru ocuparea funcţiei de administrator public, precum şi a atribuţiilor acestei funcţii” a fost al şaselea pus în discuţia Consiliului Local al municipiului Vulcan în 19 ianuarie. El a fost aşteptat cu interes de o parte a aleşilor locali. Bănuiala multora dintre ei a fost aceea că, probabil, Ile, aflat la al treilea mandat de primar, s-ar simţi cam obosit de pe urma multelor îndatoriri pe care le are şi de aceea îşi caută un om care să-i fie mâna lui dreaptă. Pe de altă parte, după cum a sesizat Ion Tilea, treaba asta îl pune într-o lumină foarte proastă pe viceprimarul Cristian Merişanu. „Îmi pare rău de viceprimar, că e tânăr,  a zis consilierul local socialist. Eu vă spun în faţă: mă opun acestui proiect şi sunt împotrivă!”.
 
De aceeaşi părere,
anume că Ile încearcă să-l distanţeze de el pe viceprimar, vorbesc şi alţii, chiar în afara primăriei. Ile nu a lăsat niciodată să se vadă asta, dar au fost ocazii în care s-a scăpat şi, la nervi, a mai zis câte ceva. Să revin, însă, la chestiunea administratorului public. Am mai aflat cu mirare, însuşi primarul a afirmat asta, că el nu cunoaşte bine domeniul public al Vulcanului, iar multele sesizări apărute în chestiunea domeniului public l-au determinat să i-l dea pe mâna unuia care se ştie cu asta.
Independentul Florin Govor a vrut să afle care va fi rolul primarului şi cel al viceprimarului, atunci când personajul rămas încă misterios îşi va intra pe rol? „Nu va avea atribuţii de proiectare!”, a fost categoric Ile. Asta deşi, la atribuţiile specifice administratorului public, apare „coordonează proiectele Consiliului Local Vulcan cu finanţare de fonduri nerambursabile, de la bugetul local, de la bugetul de stat sau din alte surse”. „Coordonează” ar însemna şi faptul că Ile, ca să scape de ispită, şi-ar putea lua mâna de pe derularea proiectelor cu bani europeni, bunăoară. Cum a fost cazul cu GRANT-ul, aţi citit povestea, când, cu combinaţiile lui financiare, a trebuit să returneze peste şase miliarde de lei vechi. 
 
Pe de altă parte,
citind în întregime atribuţiile administratorului public, ajungi la concluzia că acesta ar fi un fel de al doilea primar! Vi le redau în continuare, iar dumneavoastră să spuneţi dacă nu e aşa: „- verifică efectuarea activităţilor de salubrizare pe raza municipiului Vulcan; - coordonează serviciile publice de interes local potrivit delegării de competenţă; - propune soluţii pentru îmbunătăţirea funcţionării aparatului de specialitate al primarului municipiului Vulcan; - urmăreşte rezolvarea de către structurile din cadrul Primăriei municipiului Vulcan a sarcinilor rezultate din corespondenţa repartizată; – face propuneri cu privire la managementul resurselor umane, financiare, tehnice şi/sau materiale ale Primăriei municipiului Vulcan, pe care le gestionează în limita com­petenţelor ce îi sunt delegate de primarul municipiului Vulcan; - propune planuri de acţiune pentru implementarea strategiilor Consiliului Local Vulcan şi urmăreşte realizarea acestora; - reprezintă instituţia la diferite evenimente, în baza delegării de către primarul muni­ci­piului Vulcan; - coordonează proiectele Consiliului Local cu finanţare din fonduri nerambursabile, de la bugetul local, de la bugetul de stat sau din alte surse; - semnează documentele necesare depunerii şi implementării proiectelor Primăriei municipiului Vulcan cu finanţare din fonduri ne­ram­bur­sabile, de la bugetul local, de la bugetul de stat sau din alte surse, potrivit delegării de atribuţii; - asigură gestionarea şi utilizarea eficientă a bunurilor aflate în proprietatea publică şi privată a municipiului; - în absenţa primarului municipiului Vulcan, administratorului public i se pot delega atribuţii care cad în sarcina primarului, de către viceprimarul care-l înlocuieşte pe primar; - alte atribuţii relevante postului, încredinţate de primarul municipiului Vulcan prin act administrativ”.
 
Citind înşiruirea
asta de atribuţii îţi vine să crezi că, după ocuparea postului, Ile n-ar mai avea altceva de făcut, decât să semneze ca primarul şi să meargă, joia, la audienţe, iar vicele Merişanu să stea şi mai mult timp pe net. Doamna consilier local Angela Stoica a fost de acord că este dreptul primarului de a-şi alege omul, caz în care organizarea unui examen ar fi doar o formalitate, dar s-a interesat de salariul viitorului nou funcţionar public vulcănean. „Este stabilit în ad­ministraţia publică locală”, a răspuns tainic Ile. Am scormonit atent în lista cu criteriile şi m-am dumirit şi în privinţa asta: „limita minimă este salariul de bază al secretarului unităţii administrative teritoriale, iar limita maximă este indemnizaţia primarului”. Asta înseamnă, aşadar, că alesul trebuie să-i fie credincios ca un câine primarului Ile, fiindcă acesta are cuţitul cu care-i taie felia salarială.
 
Se aud deja
variante în privinţa numelui persoanei care va ajunge în funcţia de administrator public. Nu le zic, fiindcă, deja, lumea vorbeşte despre asta. În şedinţă doamnele Eugenia Bărbiţă şi Angela Stoica nu s-au sfiit s-o propună pe doamna secretar Rodica Peter, care ar urma să se pensioneze în curând. Eu unul nu cred că doamna Peter a agreat propunerea, mai ales că Ile a pus ochii pe altcineva.  Proiectul de hotărâre a trecut cu voturile majorităţii consilierilor locali PSD. Au existat patru voturi împotrivă şi două abţineri. Vom vedea ce va fi. Pe pielea şi pe banii noştri. Ai vulcanenilor, desigur!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (2 )

#1 jurist 29.01.2017,  23:32:04
domnului danci ii sticlesc ochii după acest post.
#2 GORE30.01.2017,  06:33:30
CINEVA DACA ESTE OBOSIT ....SA PLECE.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter