03.02.2017,  15:40:51 | 0 comentarii | 1273 vizualizari
Transportatorii spun că impunerea tarifelor pentru transportul elevilor le va aduce falimentul
de Alina PIPAN

Transportatori care dețin licență de transport  au cerut Consiliul Județean Hunedoara o consultare cu toate instituțiile vizate de noile reglementări în vigoare, care impun un preț maximal al abonamentelor pentru elevi, stabilit de guvern.

Neputând deconta tariful integral al abonamentelor pentru toți elevii din țară, părinții elevilor care fac naveta trebuiau să acopere diferența de preț pentru bilete. Problematic era că diferența de preț nedecontată era în unele cazuri prea mare. Erau operatori de transport în țară care cereau o diferență de preț x, pentru un număr n de kilometri, iar în alte părți cu de până la 8 ori mai mult, pentru același număr n de kilometri. De exemplu, dacă pentru 8 kilometri un operator de transport cere la Lugoj prețul de 5 lei, pentru aceeași distanță un operator la Constanța poate cere, să spunem, 12 lei. Din costul biletului statul poate deconta suma de 2 lei pentru oricare dintre elevi, deci la Lugoj elevul plătește doar 3 lei pentru transport într-o zi, în timp ce la Constanța elevul plătește 10 lei. (sume alese independent, cu rol explicativ). Pentru a evita aceste diferențe de preț, care determinau absenteismul, guvernul a impus un preț maximal.  Această impunere este sancționată de transportatorii din județul Hunedoara.

La consultare au participat reprezentanții firmelor de transport rutier județean, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Daniel Andronache, subprefectul județului, Fabius Kiszely, inspectorul școlar general Maria Ștefănie și Mariana Miertoiu, contabilul șef al Inspectoratului Școlar Județean, reprezentanții Serviciului Autoritatea Județeană de Transport din cadrul CJ Hunedoara.

Transportatorii au sesizat Consiliului Județean Hunedoara faptul că noile tarife impuse pentru abonamentele elevilor nu acoperă costurile operaționale reale și vor ajunge la faliment. Deoarece instituția nu are atribuții privind reglementarea situației create de aceste noi prevederi legislative, s-a cerut sprijinul Prefecturii Hunedoara în vederea deblocării situației. 

La final s-a concluzionat că elevii care fac naveta la școală și li se decontează abonamentele, trebuie sprijiniți în continuare în vederea prevenirii și reducerii abandonului școlar. Trebuie însă găsite soluții pentru acordarea unui sprijin direct acordat operatorilor de transport pentru a-și continua activitatea și a-i putea transporta pe copii la școală.

În acest sens, firmele de transport cu licență și Consiliul Județean Hunedoara vor  transmite Guvernului, prin intermediul Prefecturii Hunedoara, o adresă prin care solicită îmbunătățirea legislației în domeniu.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter