04.02.2017,  14:37:09 | 8 comentarii | 10181 vizualizari
O agenție din Petroșani a reușit să aducă evaziunea fiscală la rang de artă
de Cătălin DOCEA

În ciuda descinderilor repetate ale ANAF – Antifraudă Fiscală în Valea Jiului, o firmă cu punct de lucru în buricul târgului, la doi pași de Piața Agroalimentară Centrală și Poliția municipiului Petroșani, sfidează efectiv orice regulă scrisă a activității comerciale.

Activitatea societății, înmatriculată la Aninoasa, dar având punct de lucru în Petroșani, pe str. N. Bălcescu nr. 5, la parter, este cunoscută opiniei publice în urma anunțurilor, postate în special online, prin care oferă servicii de transport persoane și coletărie pe ruta România – Anglia și retur.

Deși pe afară e plin de sigle, agenția funcționând ca reprezentant zonal al Latino Expres SRL și Trans Deniluana SRL, ambele din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, în sediul din Petroșani funcționează efectiv un punct de lucru al SC Balaci Travel SRL Aninoasa (unic asociat și administrator Balaci Gabriel Ion). Nu punem în discuție nici activitatea de transport persoane (oamenii supraviețuind unor asemenea călătorii cu autocarul, de regula foarte istovitoare), nici pe cea de coletărie. Asta deși internetul abundă de reclamații, de la umilința suportată de clienți (care s-au trezit ba suprataxați, ba coborâți de prin autocare) până la batjocura livrării de colete (termene/destinații nerespectate, pachete deteriorate). Nici măcar faptul că, deși trimiți coletul cu o destinație fixă, acesta este lăsat pe la alte agenții, nicidecum cea de destinație. Practic, tu ești cel care, pe banii tăi, deși ai plătit un serviciu concret, transport din punctul A în punctul B, ești obligat să faci pe detectivul pentru a recupera coletul.

Problema apare când, la sediul din Petroșani, soliciți documente fiscale pentru serviciile pe care le comanzi (fie transport persoane, fie coletărie). Angajații agenției refuză explicit, cu subiect și predicat, eliberarea de documente fiscale pe motive care l-ar lăsa perplex până și pe coordonatorul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Dacă ceri factură, ești în prima fază mințit în față, cu tot felul de pretexte, apoi ești amânat la nesfârșit în speranța că te vei plictisi.

Să ne înțelegem! Plătești biletul de transport, sau contravaloarea transportului unui colet, și ți se refuză explicit eliberarea de documente fiscale. Efectiv nu îți vine să crezi că răspunsul la orice solicitare de a primi factură fiscală este „NU. Practic, pentru expedierea unui colet, nu ai niciun fel de dovadă, nicio garanție, nicio șansă de a obține (dacă este cazul) o despăgubire (pentru deteriorare, furt, pierdere). Iar dacă pachetul este expediat în numele unei firme, este normal să poți include în cheltuieli contravaloarea expedierii. Plătești banii și ești trecut pe o listă. Atât!

De altfel, după umila noastră părere, agenția din Petroșani nu ar fi nici măcar autorizată pentru activități de coletărie. Potrivit Registrului Comerțului, pe punctul de lucru de pe N. Bălcescu sunt autorizate strict „Activităţi ale agenţiilor turistice” și “Activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre”. Foarte posibil este ca, pentru a putea derula activități de coletărie, Balaci Travel SRL să trebuiescă să fie autorizată și pe CAEN 5320 – “Alte activități poștale și de curier”.

Dincolo de evidenta evaziune fiscală generată de faptul că nu se emit, spre exemplu, documente fiscale pentru coletele expediate (contra-cost, desigur) în străinătate, aici ar putea sta și cauza pentru care nu se emit acte: firma nu este autorizată pentru coletărie. Căci, trebuie spus, activitatea de coletărie / servicii poștale necesită avize și plata unor taxe speciale, deloc puține. Vom reveni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (8 )

#1 Sorin Grosu05.02.2017,  01:26:47
Cu scuzele de rigoare ,tov Docea când ai călătorit în afara tarii .Dacă tot te crezi justițiarul vaii jiului afla ca aceasta firma a ajutat și ajuta toți oropsiți din Valea Jiului care vor o viata mai buna da doar simplul fapt ca nu de puține ori a transportat persoane fără un ban .Dacă vrei un sfat ocupăte de lucruri serioase .Gen citi bani încasează ziarul vaii jiului din reclame und etc și cui servește articolele plătite .Presa de Petroșani = aservita politic Punct.
#2 C. Docea.05.02.2017,  07:41:52
Platiti voi taxe si impozite macar 25% din cat platesc eu si lasati vrajeala. Cand sunteti prinsi, toti sunteti victime. Ce interese politice ar putea sta in spatele unui articol despre evazionisti notorii? Nu vezi ce aberezi. Hai, sictir! P.S.: Pentru activitatea din decembrie 2016, firmele mele au achitat impozite de 20.000 de lei. Astia incaseaza de 10 ori mai mult si cred ca n-au platit atat tot anul...
#3 Eu05.02.2017,  11:45:38
Normal nici nu cer bani. Este gratuit sa mergi cu ei.
#4 simon06.02.2017,  06:45:11
Cât de îndobitocită este vocea străzii de apăra evaziunea fiscală. Bravo domnule DOCEA.
#5 Gelu06.02.2017,  08:59:21
Domnule Docea, aveți mare dreptate. Acest Balaci este ginerele lui Mantale Constantin administratorul SC ANTA IMPEX SRL si proprietarul celor mai multe spatii comerciale de la parterul blocului 5 vis a vis de Politia Petrosani. Acest zis „Costel” are sustinere peste tot inclusiv la cei care il controleaza. Poliția îi este alături. Ginerele Balaci Gabriel Ion sub umbrela protectiei socrului își permite a eluda legea pentru că socrul rezolvă totul.
#6 maria06.02.2017,  12:41:28
Domnule Docea cand ati publicat acest articol ati avut dovezi solide de frauda? Acest domn administrator al societati este cercetat conform acuzatiilor dumneavoastra?? De prezumtia de nevinovatie si drept la replica ati auzit? De codul deontologic la presei si a ziaristului care spune asa:ARTICOLUL 5 Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta. Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice.....
#7 Catalin DOCEA 06.02.2017,  17:19:30
Inregistrare video, mai multe inregistrari ale unor convorbiri telefonice. Refuzuri explicite de a emite documente fiscale. Suficient, sau mai vreti? Declaratii ale unor clienti. Inca mai vreti?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter