07.02.2017,  22:51:15 | 1 comentariu | 555 vizualizari
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi / Cere bani Consiliului Judeţean Hunedoara pentru Spitalul de Urgenţă Petroşani
de Corneliu BRAN
În cadrul conferinţei de presă organizată marţi, 7 februarie, la sediul Primăriei Petroşani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a abordat trei subiecte. Unul dintre acestea a vizat chiar situaţia Spitalului de Urgenţă Petroşani. Administraţia locală petroşeneană şi conducerea celui mai mare spital din Valea Jiului au stabilit că Spitalul de Urgenţă Petroşani nu mai poate funcţiona normal în 2017 fără intervenţia financiară a consiliului judeţean. 
 
Sprijin financiar din partea CJ Hunedoara
După încercările mai vechi şi mai timide din anii anteriori, când administraţia petroşeneană a cerut consiliului judeţean, în repetate rânduri, să finanţeze măcar o parte din cheltuieli, aşa cum o face la Spitalul Judeţean Deva, anul acesta cererea administraţiei locale din Petroşani în acest sens este şi mai urgentă. Iar argumentele aduse acum de primarul municipiului Petroşani sunt şi mai justificate! Iată mai jos solicitarea ce va fi făcută preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, prezentată în conferinţa de presă de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, precum şi argumentele aduse în sprijinul acestei solicitări de finanţare a unei părţi substanţiale din cheltuieli, astfel încât funcţionarea SUP să nu fie în pericol.
„Pregătesc o adresă pentru mâine (miercuri, 8 februarie - n.r.) ca să o trimitem la Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru că se fundamentează bugetul şi o să vă spun de ce solicităm sprijin de-acolo pentru SUP. Am o situaţie aici pe anul trecut. Spitalul de Urgenţă Petroşani practic NU este un spital local, este un spital zonal. În acest sens, noi, consiliul local, nu mai putem să susţinem singuri cheltuielile care sunt la SUP şi nici spitalul nostru nu poate să-şi asigure fondurile necesare din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate şi o să vă spun de ce...”, a susţinut edilul petroşenean în deschiderea subiectului.
 
Date şi cifre 
Primarul a prezentat câteva date şi cifre legate de SUP, care justifică pe deplin această solicitare: „Anul trecut, în 2016, la SUP au fost un total de 17.039 internări la spitalizarea continuă. Adică, pe înţelesul tuturor, oameni care au fost internaţi la acest spital mai mult de o zi. Din 17.039 de internări doar 6.397 au fost persoane din Petroşani, deci mai puţin cu mult de jumătate! Cam 40% au fost din municipiul nostru, restul au fost din localităţile Văii Jiului, în general, din judeţul Hunedoara şi un număr mai mic din ţară. Am o situaţie aici şi o să vă citesc imediat datele. La spitalizarea de zi, cetăţeni care au stat maxim 24 de ore în SUP pentru diferite probleme, există în 2016 un număr total de 10.436 de internări, din care doar 4.183 sunt din Petroşani, deci circa 40% şi aici ca şi la spitalizarea continuă. În acest caz nu mi se pare corect ca acest efort bugetar pentru cheltuielile de la spital să-l susţină doar Consiliul Local Petroşani! Să vă mai dau câteva date în acest sens... Anul trecut la spitalizarea continuă am avut din Aninoasa 807 persoane, de la Lupeni am avut la SUP 1.745 persoane, de la Petrila - 3.627 persoane, de la Uricani - 673 şi de la Vulcan - 2.478 persoane. Asta în condiţiile în care şi la Lupeni şi la Vulcan există spitale - de aceea vă ziceam de rolul zonal al spitalului nostru, cifrele, iată, vorbesc de la sine.
Să nu se înţeleagă greşit, noi vrem să-i primim pe toţi pacienţii - e normal să-i primim pentru că SUP este un spital de rang superior, dar în aceste condiţii credem cu tărie că cei din consiliul judeţean trebuie să ne ajute în acest efort financiar măcar cu bani pentru cheltuielile curente, dacă nu şi pentru alt gen de cheltuieli, ţinând cont că avem programul de investiţii în care bugetul local Petroşani contribuie cu o sumă destul de mare, pe lângă ceea ce le alocă ministerul. Revenind la cifre, la spitalizarea de zi, Aninoasa a avut - 392 persoane, Petrila - 1.909 persoane, Lupeni - 1.035 persoane, Uricani - 437 persoane, Vulcan - 2.146 persoane. Nu am o situaţie pentru cei care intră în Urgenţa de la Petroşani, acolo vorbim de alte cifre, dar aici Urgenţa este finanţată pe un program naţional şi aici noi nu intrăm în finanţarea aceasta cu cheltuielile curente. Eu cred că este mai mult decât necesar în acest moment ca instituţia Consiliului Judeţean Hunedoara să ne ajute, aşa cum o face cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva (care e finanţat în proporţie de 100% de consiliul judeţean). Eu cred că SUP deservind practic o treime din populaţia judeţului, după cum demonstrează datele şi cifrele, Petroşaniul singur nu poate – nu că nu vrea – să suporte aceste cheltuieli. Anul trecut am plătit undeva la 8 miliarde lei contribuţia noastră pe investiţii şi în jur de 5 miliarde lei cheltuielile curente, restul fiind acoperit din contractul cu Casa de Sănătate Publică. Orice sumă ne-ar ajuta, probabil că dacă am primi suma de 5 miliarde lei ar fi cel mai binevenit lucru. Din toate aceste cheltuieli ale noastre, credem că cei de la consiliul judeţean ar trebui să plătească undeva în jur de 70%, deoarece beneficiarii de servicii medicale la SUP din Petroşani sunt în jur de 30-40%, restul fiind din alte localităţi. După părerea mea şi a multor specialişti în domeniu, soluţia cea mai bună pentru Valea Jiului ar fi comasarea spitalelor într-unul singur, astfel încât celelalte spitale să rămână – nu să se închidă cum zic unii neştiutori sau rău intenţionaţi – secţii în cadrul SUP... Dar aici e o altă discuţie şi, după cum ştiţi, s-a mai pus problema aceasta dar au fost la momentul respectiv tot felul de discuţii legate de consiliile locale din localităţile respective şi de dorinţa unora de a..., dar prefer mă opresc aici”.
Să sperăm că cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara vor face ceea ce trebuie. În fond este vorba, o repetăm şi noi, de deservirea cu servicii medicale a unei treimi din populaţia judeţului, acesta fiind cel mai clar argument şi unde nimeni n-are cum, după ce vede şi cifrele, să se tot învârtă după cireş, cum s-a mai procedat de altfel! Buna intenţie a aleşilor judeţeni faţă de Valea Jiului se va vedea clar sau nu. Pe de altă parte, consilierii judeţeni din Valea Jiului au obligaţia să sprijine acest demers în numele cetăţenilor care i-au trimis acolo şi care au nevoie ca acest spital cu caracter zonal să funcţioneze normal şi nu să-şi aducă vată, spirt şi medicamente de-acasă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Camelia12.02.2017,  12:48:29
Conducera spitalui rusine bolnavu vine la spital si trebuie sa cumpere medicamente perfuzi vata. asistenta cu doctorita da bilet ce trebuie sa cumperi fara pic de jana cumparati astea si dupaia veniti la mine nu le mai se uita sa vada daca nui dai vrun plic si atuncea te baga inseama rusine


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter