29.10.2011,  14:52:20 | 1 comentariu | 1320 vizualizari
Ing. Ileana Bodea, şef ITM, întreabă: / Unde sunt brigăzile (de întreţinere) de altădată?
de Corneliu BRAN

Prezentă la emisiunea „Verde-n faţă” de la Radio „Kapital” FM Petroşani, ing. Ileana Bodea (foto), şeful ITM Petroşani, a subliniat încă o dată şi a tras un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte lipsa brigăzilor de întreţinere la minele Văii Jiului. Fapt care duce la oboseală şi neatenţie, din cauza împărţirii mai multor sarcini pe un singur lucrător. Care, în timp, poate avea repercusiuni catastrofale, ori care poate duce chiar şi la întârzieri de producţie din cauza problemelor tehnice care apar într-un anumit moment. 

Exemplul benzii nr. 7 de la EM Lupeni

„În ultimul timp s-a încercat asigurarea necesarului de stâlpi, grinzi, plasă în abataje. Dar dacă o luăm pe latura neîntreţinerii lucrărilor miniere, cauzată de lipsa personalului, treaba în subteran nu arată întotdeauna cum ar trebui. Aici este problema cea mai mare în minele noastre, lipsa personalului în anumite domenii de activitate. Pe lângă faptul că fiecare transportor - ca să dau un exemplu - nu are manipulant, nu mai există nici brigăzile de întreţinere. Avem foarte puţini oameni la întreţinere în subteran în momentul de faţă. Vă spun, în momentul în care ai lucrări presionate, automat secţiuni reduse, debite de aer afectate - ai debit de aer redus atunci automat poate să-ţi apară metanul. De aceea nu se poate fără aceste brigăzi de întreţinere. Faptul că din urmă nu vine nimic, deci nu se fac angajări, nu este deloc bine. Iar aceasta este o mare problemă în momentul de faţă. Există unităţi care au şi 30 km de galerii, iar fără aceste brigăzi se simte. Fiecare om în mină îşi are rolul lui, iar cei care stabilesc organigrama şi efectivele în conformitate cu necesarul trebuie să ţină cont de aceste brigăzi de întreţinere. Acum, cei de la brigadă simt rolul care l-au avut acei oameni şi cred că conştientizează că, fără aceşti oameni, nu se prea poate munci în condiţii umane. Dacă vă amintiţi, acum un an s-a oprit banda nr. 7 de la EM Lupeni, care colecta toată producţia minei, tocmai pentru faptul că ajunsese presiunea minieră să fie pe bandă, iar prin zonă nu se mai putea circula şi nici întreţine. Și a stat toată mina Lupeni o săptămână şi ceva până s-a făcut reprofilarea, timp în care nu s-a mai dat cărbune. Dacă aveau brigadă de întreţinere, nu se întâmpla ca brigăzile de la producţie să trebuiască să se oprească”, ne-a declarat Ileana Bodea.

 

Ingineri minieri, geologi şi topografi

Nu doar lipsa brigăzilor de întreţinere din subteran constituie, în opinia  ing. Ileana Bodea,  o mare problemă, ci şi lipsa specialiştilor minieri, cu precădere inginerii minieri, topografi şi geologi: „Și lipsa specialiştilor este o problemă, în condiţiile în care există tot mai puţini ingineri minieri sau geologi ori topografi. Din păcate, şi ingineri minieri, dacă sunt, nu întotdeauna sunt şi competenţi sau cu experienţă. Iar în condiţiile în care s-ar dori schimbarea unui astfel de inginer, n-ar exista alternativă, deoarece nu prea este cu cine. Există un mare deficit de geologi, care sunt foarte importanţi în sufletul unei mine. La fel şi cu topografii minieri, tot mai puţini şi nu întotdeauna foarte buni. Lipsa unor geologi şi topografi foarte buni a condus de nenumărate ori la proiectarea greşită a unor abataje, de exemplu, s-a proiectat şi nu s-a dat de strat, sau tot felul de alte greşeli. Problema personalului este într-adevăr una deosebită şi ITM-ul de mult a atras atenţia în acest sens. Rămâne ca până la urmă să se rezolve şi această problemă. Altfel, lucrurile vor fi tot mai grele în momentul în care mereu dispar din sistem oamenii cu experienţă, care se pensionează”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter