12.02.2017,  17:03:08 | 1 comentariu | 694 vizualizari
Dr.ing. Artur Găman, directorul general al INSEMEX: „Agenţii economici din Valea Jiului au nevoie rapidă de oameni calificaţi şi specializaţi în anumite domenii”
de Corneliu BRAN
Progrese de la o zi la alta. Cercetătorii
 - Domnule director general Artur Găman, INCD INSEMEX este institutul de renume naţional şi internaţional cu care Valea Jiului şi Petroşaniul se mândresc. Cum se prezintă la momentul februarie 2017 situaţia în cetatea cercetătorilor?
- Ne bucurăm de acest renume şi faptul că se întâmplă aşa se datorează în primul rând muncii deosebite şi eforturilor susţinute de colectivul nostru. În ceea ce priveşte cum se prezintă în acest moment institutul nostru, vă pot spune pe larg, pentru că dacă ar fi să povestim, ar însemna să ne ocupăm ziua de astăzi. Sunt atât de multe de spus şi e greu de sintetizat... Institutul nostru este, în orice caz, într-o continuă ascensiune. Avansăm de la o zi la alta atât în privinţa parametrilor economici şi financiari, cât şi a resurselor umane de cercetare. În continuare şi încontinuu organizăm concursuri pentru promovarea pe post a cercetătorilor noştri, avem cercetători de o foarte bună calitate şi cu care ne mândrim şi astfel putem sta cu pieptul în faţă atât din punct de vedere european cât şi internaţional.
 
Un pas înainte: din Europa pe plan mondial
- Care ar fi noutăţile aduse de anul 2017 în activitatea institutului?
- Ca noutăţi în ceea ce mă întrebaţi, după o evaluare care a durat mai bine de un an, am avut parte de doi evaluatori – auditori internaţionali, unul din Australia, domnul Jim Munro, şi celălalt din Federaţia Rusă, domnul Alexander Zalogin. Am fost înştiinţaţi de curând că am fost acceptaţi în final (şi după costuri ce au însemnat la final undeva la zeci de mii de euro) să facem parte din „Sistemul Comisiei Internaţionale de Electrotehnică pentru Certificare în Conformitate cu Standardele Referitoare la Echipamentele Utilizate în Atmosfere Explozive – IECEx System”.
- Asta ce înseamnă?
- E un pas mare înainte pentru INSEMEX, am trecut de la nivelul european la nivelul mondial sau internaţional, cum vreţi să-i spuneţi. Până acum efectuam certificări în conformitate cu standardele europene, acum putem certifica echipamente care funcţionează în medii potenţial explozive recunoscute la nivel mondial, fără să fim limitaţi de altceva. Toate acreditările pe care le avem pentru organismele noastre, laboratoarele noastre înseamnă mult efort, mulţi bani – undeva la nivelul a zeci de mii de euro anual ne costă doar menţinerea acreditărilor, asta implicând şi verificări metrologice, etalonări ale echipamentului şi aparaturii, perfecţionări ale personalului - care este trimis în străinătate ca să participe la scheme inter-laboratoare, participări la întrunirile anuale ale organismelor şi asociaţiilor din care facem parte ş.a. Toate acestea, chiar dacă nu ne aduc un profit imediat, contribuie la imaginea INSEMEX şi la certificarea calităţii muncii colegilor mei.
- Despre ce echipamente vorbim?
- E vorba de motoare de mare putere, de instalaţii de foraj şi aşa mai departe.
 
Simpozionul „SESAM”
- Institutul pregăteşte cel puţin o dată pe an o acţiune de amploare, un eveniment major, unde sunt invitaţi cercetători şi specialişti, profesori şi cadre din întreaga ţară, precum şi din străinătate. Această tradiţie e continuată şi în acest an?
- Da, avem şi anul acesta în pregătire un simpozion internaţional. Este vorba de a VIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „SESAM”, pe care deja am început să-l organizăm, chiar dacă evenimentul va avea loc în toamnă. Pe data de 19 octombrie, la Hotelul „Intercontinental” din Bucureşti, va avea loc deschiderea acestui important eveniment pentru viaţa institutului nostru. Contăm pe o participare mare a parte­nerilor noştri, a autorităţilor în domeniu şi a colaboratorilor noştri externi.
 
Împrospătarea forţei de muncă
- Observăm în ultimii doi ani o relaţie tot mai strânsă a INSEMEX cu Universitatea din Petroşani. Nu demult, rectorul Radu Sorin (pe care ne-am bucurat că am reuşit să-l prindem în Petroşani, dumnealui fiind anul trecut mai mult plecat în delegaţii –n.r.) ne spunea că INSEMEX a decis să facă angajări de studenţi, deoarece şi asta ar fi o formă de sprijin a Universităţii din Petroşani, dar şi un sprijin reciproc ţinând cont că institutul are nevoie şi de sânge proaspăt, de tineri bine pregătiţi care doresc să continue munca de cercetare. Cum comentaţi?
- Am spus, dar repet ca să se înţeleagă clar. Noi dorim să avem această politică de recrutare a personalului din Universitatea din Petroşani, asta am şi discutat deja cu rectorul Radu Sorin, dar ne dorim să selectăm cei mai buni studenţi. Ne dorim ca în prima fază vârfurile studenţilor din UP să vină să facă practică la noi, urmând ca în funcţie de aptitudinile pe care noi le vom sesiza la aceşti tineri pe perioada de practică să se concretizeze ulterior, cu acceptul şi dorinţa lor, în angajări la INSEMEX. Ar fi, practic, o completare a resursei noastre umane, cu nişte tineri valoroşi şi cu potenţial, care pot găsi la noi exact ceea ce îşi doresc din punct de vedere intelectual şi profesional. De altfel, s-a mai practicat în trecut acest sistem, şi din punctul meu de vedere, în afară de echipament şi alte dotări, cea mai importantă e resursa umană în dezvoltarea unui Institut de Cercetare. Un cercetător se formează greu, e nevoie de timp şi tânărul trebuie să-şi facă perioada de ucenicie pe lângă cei mai în vârstă şi cu experienţă, care au rolul de mentori pentru aceştia. Doar aşa se pot pune baze sănătoase pe viitor din punct de vedere al resursei umane.
 
Criză de forţă de muncă
- Ca director general al unui institut emblematic al Văii Jiului, cum vedeţi această problemă a tinerilor noştri, care termină un liceu sau o facultate şi în zona noastră nu prea au unde să se angajeze, foarte mulţi fiind nevoiţi să plece spre alte zări din ţară şi străinătate. Nu credeţi că ar trebui o implicare mai mare între toate entităţile economice şi sociale, începând de la primării, şcoli, licee, universitate, până la agenţi economici, instituţii publice, biserică, instituţii guvernamentale şi ong-uri?
- Din discuţiile pe care le-am mai avut cu agenţii economici privaţi care operează în Valea Jiului, a reieşit că, contrar aşteptărilor şi percepţiei generale, există o lipsă acută de forţă de muncă, mă refer la cea calificată. Or, tinerii nu au de gând să rămână aici, ceea ce ar fi păcat. S-a creat, din păcate, o prejudecată şi Valea Jiului ar fi o pată neagră pe hartă din acest punct de vedere, ceea ce nu consider să fie adevărat. Nu s-a adoptat până acum o politică pe linie de învăţământ şi de pregătire a tinerilor care să răspundă  nevoilor imediate ale pieţei muncii. Din câte înţeleg, noua conducere a universităţii a avut întâlniri pe această temă cu toţi factorii de decizie şi vrea să implementeze o asemenea politică, astfel încât la universitate să se formeze tineri în domeniile căutate pe piaţa muncii. Poate că şi liceele şi şcolile profesionale ar trebui să facă treaba aceasta, agenţii economici din Valea Jiului au nevoie rapidă de oameni calificaţi şi specializaţi în anumite domenii şi nu prea au timp să aştepte, că aşa e în afaceri. De aceea trebuie o conlucrare atentă între toate entităţile, cum le-aţi numit dumneavoastră.
- Anul trecut, fostul guvern a venit la universitate cu un proiect ce viza un UAT şi o sumă de bani pentru proiectele destinate zonelor sărace. Credeţi că acest proiect ar trebui continuat de actuala guvernare sau lăsat în plata Domnului şi încercat altceva?
- E bine să existe continuitate şi să nu se tot schimbe idei şi linii ce ţin de dezvoltarea unei zone. Consider că era un potenţial de dezvoltare în această idee şi cred că ar trebui continuat cu acest proiect. Mă gândesc la fondul acela de bani destinat proiectelor acestei zone greu încercate din punct de vedere economic, dar mă gândesc mai cu seamă la acel „know-how”, adică transferul de cunoştinţe pentru transcrierea şi dezvoltarea unor proiecte viabile, care să ridice zona. Deci nu numai banii sunt importanţi, cât acea nevoie de „know-how” de care vorbeam.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 minerul13.02.2017,  08:14:10
INSEMEX = monopol Sa nu ajungi la mana lor ca te jupoaie.... Din păcate sistemul nu s-a eficientizat. Hârtii, hârtii, hârtii.... fără relevanta....Daca puteți fără ,e mult mai bine. Si ieftin.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter