15.02.2017,  16:18:52 | 0 comentarii | 3732 vizualizari
Un oaspete drag la Deva: Actorul Ion Dichiseanu
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a avut bucuria să organizeze, în ziua de 14 februarie 2017, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural cu totul special: întâlnirea cu îndrăgitul actor de teatru şi film Ion Dichiseanu, care şi-a lansat volumele „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” şi „Adevărul, mai frumos decât legenda”, ambele apărute la Editura Polirom. Acest al doilea volum a fost lansat în premieră la Deva, ceea ce ne onorează în mod deosebit. 
 
Ion Dichiseanu este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai României, un artist care a bucurat cu creaţiile sale din teatru şi film multe generaţii, un artist care a făcut cunoscută arta dramatică românească şi dincolo de graniţele ţării. 
Cele două volume sunt confesiunile unui actor care ştie că „vine o vreme când amintirile te ajung din urmă”, cum însuşi mărturiseşte autorul. Aşa fiind, cititorii vor afla în paginile celor două cărţi momente importante din viaţa îndrăgitului artist. Dedicat trup şi suflet acestei nobile profesiuni, Ion Dichiseanu ne dăruieşte acum două cărţi între ale căror file şi-a aşezat sufletul şi ni se destăinuie cu sinceritate, deschis, ca unor vechi prieteni.
Primul volum cuprinde pagini în care găsim amintirile sale legate de minunata poveste de iubire trăită cu legendara cântăreaţă şi actriţă spaniolă Sara Montiel, o iubire despre care, la acea vreme, opinia publică din România aflase câte ceva, acum avem mărturisirea sinceră, deschisă, caldă şi delicată a lui Ion Dichiseanu despre acest capitol drag din viaţa lui. 
A doua carte este un mănunchi de amintiri legate de viaţa actorului, de creaţiile sale de pe scenă şi de pe platourile de filmare, despre colegii lui, despre călătorii şi întâlniri cu mari actori străini. Acest volum, aşa cum ne spune Ion Dichiseanu, este „o pauză de reflecţie în care trecutul se revarsă în prezent, iar prezentul se întoarce în trecut. Peste aceste amintiri nu va cădea niciodată cortina”. 
La această întâlnire, Ion Dichiseanu a tras cortina de pe amintirile sale şi ne-a împărtăşit o parte din gândurile, trăirile şi aducerile sale aminte, care i-au inspirat aceste două cărţi. 
Citind aceste cărţi din scoarţă în scoarţă – o lectură plăcută care ne relevă şi un talentat scriitor –, avem impresia că Ion Dichiseanu coboară de pe scenă, se aşază lângă noi şi ne povesteşte, îşi aminteşte de oameni, de roluri, de mari actori, de filmări, de locuri din lume pe care le-a vizitat, de iubiri pe care le-a trăit. De aceea, lectura acestor două cărţi este o plăcere, fiecare pagină ne aduce mai aproape nu doar un mare actor, ci şi un om pentru care a trăi frumos, a trăi în adevăr este un comandament etic de la care n-a abdicat nicio clipă. 
Din aceste cărţi transpare pasiune şi respectul faţă de profesiunea de actor, dar şi respectul deosebit nutrit faţă de spectatori, faţă de miile de oameni care s-au bucurat atât de mulţi ani de creaţiile actoriceşti ale lui Ion Dichiseanu. Acestui public, Ion Dichiseanu i-a dăruit nu numai arta ci şi, cum însuşi mărturiseşte, sufletul întreg, aşa cum l-au învăţat marii lui dascăli într-ale scenei. 
În semn de preţuire, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a oferit marelui actor o Diplomă de Excelenţă „pentru excepţionala contribuţie la afirmarea artei dramatice româneşti”.
La final, îndrăgitul actor a oferit doritorilor autografe.
Ioan Sebastian BARA


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter