21.02.2017,  15:38:21 | 0 comentarii | 300 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Deva, / Două memorandumuri româno-chineze
de Corneliu BRAN
Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Hunedoara şi Direcţia de Educaţie din oraşul Ningbo (China) au semnat luni la Deva un acord de cooperare în cadrul proiectului comun româno-chinez intitulat „O centură de drum”, acesta fiind una din componentele prevăzute în strategia mai amplă de cooperare internaţională între China şi România, la iniţiativa guvernului chinez în colaborare cu guvernul român de acum mai mulţi ani. 
 
După cum ne-a declarat doamna profesoară Maria Ştefănie, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, scopul acordului încheiat este acela de a „promova schimburile între elevi, profesori şi şcolile hunedorene din judeţul Hunedoara şi Ningbo”. Inspectorul general ne-a mai spus că Inspectoratul Şcolar Judeţean „doreşte să cuprindă în acest parteneriat şi mai multe unităţi de învăţământ din Valea Jiului şi, fireşte, Universitatea din Petroşani”.
De altfel, nu întâmplător la semnarea acordului de parteneriat între partea română şi cea chineză au fost prezenţi, pe lângă oficialii de la vârful consiliului judeţean şi inspectoratul şcolar judeţean, şi rectorul Universităţii din Petroşani, profesorul universitar Radu Sorin, în virtutea parteneriatului pe care Universitatea îl are cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. (Să recunoaştem că oaspeţii chinezi au avut un noroc mare cât zidul… chinezesc că dl. rector Radu Sorin s-a aflat în ţară. Anul trecut ar fi avut şanse mai mici să-l întâlnească, întrucât rectorul UP a jucat mai mult în deplasare – n.r.).  
„Este un schimb de experienţă util şi inedit între elevi şi profesori hunedoreni şi elevi şi profesori din Ningbo, iar prin acest parteneriat încheiat vrem să punem bazele unei frumoase colaborări în segmentul educaţional şi cultural, partea chineză neascunzându-şi dorinţa de extindere a relaţiilor şi în sectorul economic şi, mai ales, în cel industrial”, a mai menţionat, pentru ZVJ, Maria Ştefănie.
Legat de acest ultim aspect susţinut de inspectorul general trebuie ştiut faptul că luni au fost semnate două memorandumuri privind acordul de parteneriat: unul s-a semnat de către partea chineză şi Primăria municipiului Deva şi va viza relaţii de colaborare şi pe latura economică, celălalt memorandum este cel de care v-am vorbit mai sus şi a fost parafat de către Shen Jianguang, director general al Direcţiei de Educaţie din Ningbo, Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi Maria Ştefănie, inspector principal în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter