26.02.2017,  21:14:01 | 0 comentarii | 1272 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În urma violului adânc la care a fost supus sistemul informatic al Consiliului Local al municipiului Vulcan, / Este aşteptat să intre pe fir Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate
de Gheorghe OLTEANU
Incidentul grav petrecut într-una din nopţile premergătoare desfăşurării şedinţei ordinare din februarie a Consiliului Local al municipiului Vulcan ar urma să facă obiectul unei cercetări penale. Asta, desigur, dacă organele competente vor da curs sesizării în scris pe care a făcut-o prof. Florin Mârza, consilier local.
 
Săptămâna trecută,
în noaptea de marţi spre miercuri, în intervalul orar 4.00 - 7.00, toate documentele stocate în dropbox-urile aleşilor locali vulcăneani au dispărut pentru totdeauna. Nu a fost nicidecum o minune nocturnă, ci un fapt premeditat. Cel puţin aşa a fost catalogat acest nemaiîntâlnit atac cibernetic petrecut la Primăria municipiului Vulcan. Surprinzător, firava investigaţie internă a scos la iveală faptul că ştergerea documentelor s-a făcut de pe una dintre tabletele deţinute, pe bază de proces verbal de primire, de către consilieri. Caz în care se pune o concluzie logică: dacă a fost depistată identitatea tabletei, fireşte că s-ar putea cunoaşte şi numele deţinătorului. 
 
Numai că, joi,
la şedinţa de consiliu local nu a fost pomenit niciun nume. Ori că mijlocele de investigaţie informatică nu au făcut posibil asta, ori că nu se vrea. În atare situaţie, oricare dintre cei nouăsprezece consilieri locali vulcăneni ar putea fi făptuitorul. Ciudăţenia este, însă, că, aşa cum s-a precizat, conducerea administraţiei publice locale nu se arată deloc interesată de aflarea numelui de botez şi al celui de familie al celui/celei care i-a lucrat la tablete pe aleşi. Sau, cum le vine unora să creadă, se fereşte, oarecum, de dezvăluirea identităţii hacker-ului care a operat chiar din interior. Or, o asemenea supoziţie ridică semne de întrebare. Cine şi de ce ar fi avut interesul să şteargă arhiva de date stocată în memoria tabletelor? Fiindcă, dacă, aşa cum s-a spus, atacul cibernetic a fost premeditat, inevitabil a avut şi un scop!
 
Să ne amintim că,
atunci când au fost tăiate fire electrice de la panoul pompelor termice de la Şcoala Gimnazială nr.5, primarul Gheorghe Ile s-a grăbit să-l facă răspunzător de asta pe consilierul independent Florin Govor. Am fost finuţ zicând răspunzător, pentru că, de fapt, fără nicio dovadă, Ile l-a acuzat de sabotaj pe Govor. Acuzaţie gravă care ar fi putut avea urmări nedorite pentru impulsivul primar al Vulcanului, dacă cel acuzat pe nedrept s-ar fi ţinut de el sau dacă procuratura s-ar fi sesizat din oficiu. De data aceasta Gheorghe Ile nu a îndrăznit să-şi dea cu părerea în privinţa vreunui nume. Dar nici nu a dat asigurări că acesta va fi cunoscut într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat. Ceea ce nu a fost pe placul unora dintre consilierii locali, fiindcă, în acest fel, oricare dintre ei apare ca posibil suspect de comitere a acestei grave infracţiuni de natură cibernetică.
 
Articolul 360 din Capitolul IV
al noului Cod Penal spune cât se poate de clar că „(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută în alin.(1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. (3) Dacă fapta prevăzută în alin.(1) a fost săvârşită cu privire la un sistem  informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”. Aşadar, nu e de joacă, iar intenţia administraţiei publice vulcănene de a lăsa în coadă de peşte atacul produs asupra sistemul său informaţional ar putea nedumeri, la o adică, pe oricine chiar din dinafara instituţiei amintite.
 
Aceasta a fost,
de fapt, premisa de la care a plecat demersul consilierului local Florin Mârza. În dimineaţa zilei de 24 februarie, el a depus o sesizare în scris la Poliţia municipiului Vulcan. În documentul înregistrat cu numărul 86, nu se vorbeşte despre vinovaţi, nu se dau nume ci, doar este descris ceea ce s-a discutat, despre asta, în şedinţa de consiliu local. Desigur, Florin Mârza se aşteaptă ca sesizarea lui să fie luată în serios şi nu să fie abandonată în sertarul sau fişierul vreunul lucrător de poliţie. Un curs normal al anchetei întreprinse de către organele de drept ar fi, conform aşteptărilor celui care a făcut sesizarea, demararea unei investigaţii de către Parchet sau de către personalul specializat al Serviciului pentru Combaterea Criminalităţii Organizate. Motiv numai bun, pentru ca c*r*l cuiva să înceapă să-i ţâţâie, cum vine vorba… 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter