26.02.2017,  21:20:45 | 0 comentarii | 977 vizualizari
Precedent „periculos”. / Şi primăriile din judeţul nostru o pot păţi oricând
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
O primărie din Vestul ţării a pierdut recent, în primă instanţă, litigiul deschis în iunie 2016 împotriva IPJ Timiş. În 2 iunie 2016, Biroul Rutier din cadrul Poliţiei municipale Timişoara a sancţionat administraţia locală cu suma de 6.250 de lei şi 50 de puncte - amendă după ce, în urma unui eveniment rutier în care au fost accidentaţi doi minori, un agent de poliţie a constatat lipsa semnalizării corespunzătoare (prin marcaj şi indicator) a unei treceri de pietoni.
O şoferiţă a surprins şi accidentat două fete care au început traversarea în mod corect deoarece, pe jumătatea de parte carosabilă pe care se aflau, trecerea de pietoni era marcată în mod vizibil. Pe celălalt sens de mers însă, loc în care au şi fost accidentate, marcajul lipsea cu desăvârşire.
 
Moment istoric
În sarcina Primăriei Timişoara s-a stabilit săvârşirea contravenţiei de neasigurarea „stării de viabilitate a părţii carosabile potrivit standardelor în vigoare, precum şi neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă” (prevăzută art. 104 pct. 4 din OUG 195/2002, republicată), respectiv „Administratorul drumului public este obligat să asigure viabilitatea acestuia” (art. 3 alin. 1 din Regulamentul pentru aplicarea OUG 95/2002).  Administraţia locală nu a mai fost sancţionată vreodată pentru nerespectarea obligaţiilor ce îi revin în legătură cu semnalizarea rutieră pe raza municipiului Timişoara, aşa cum nu am aflat despre asemenea cazuri la nivelul regiunii Vest.
 
Precedent „periculos”
Deşi prevederea legală nu este nouă, unităţile locale de poliţie au evitat în mod constant să aplice sancţiuni pentru lipsa indicatoarelor ori marcajelor de pe unele drumuri publice, dar şi pentru neasigurarea viabilităţii acestora. Cu puţină atenţie, de la un capăt la altul al Văii, dar şi în restul judeţului, poţi regăsi cazuri în care marcajele, indicatoarele (inclusiv cele adiţionale) lipsesc, culpabil fiind oricând, potrivit legislaţiei, administratorul drumului public.
Aşadar, nu staţi cu mâinile în sân! Dacă asemenea ca­zuri există şi în jurul dvs., şi ele vă deranjează ori pun în pericol siguranţa circulaţiei rutiere, sesizaţi în scris unităţile locale de poliţie, sau chiar IPJ Hunedoara, solicitând amendarea, după caz, a administraţiilor locale ori a celei judeţene. Chiar dacă amenzile vor afecta bugetele instituţiilor publice, ele vor apăra un interes primordial. Cel public.
Detalii complete despre cazul relatat mai sus găsiţi în cotidianul online Timiş Plus, parte a grupului nostru de presă, articol disponibil pe timisplus.ro, secţiunea Anchete.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter