27.02.2017,  19:21:32 | 3 comentarii | 4828 vizualizari
Vulcan /„Analiza economică şi cât se poate de simplă” a preţului la gunoi este menită, de fapt, să scoată şi banii pe care nu-i plătesc cei zece mii de protejaţi ai lui Ile
de Gheorghe OLTEANU
Ile e un vulpoi bătrân şi viclean care-şi schimbă blana şi discursul în funcţie de cu cine stă de vorbă. E arogant şi dispreţuitor când, pe drept cuvânt, este somat, de către cetăţeni nemulţumiţi, să dea explicaţii pertinente privind unele demersuri pripite, şi foarte amabil, suspect de amabil, s-ar putea spune, când aceleaşi lămuriri îi sunt solicitate de către jurnalişti.
 
M-am convins
de acest lucru după ce, ieri, am citit un articol publicat în săptămânalul de curte al primăriei vulcănene. Savant şi sigur pe el, primarul Vulcanului l-a sedus pe jurnalistul în cauză după ce i-a mărturisit că tariful la gunoi care i-a pus pe jar pe oamenii de afaceri din municipiu „a rezultat în urma unor analize economice cât se poate de simple şi clare”. După care primarul intervievat a pedalat pe subiectul drag lui - selectarea deşeului menajer colectat - şi a încheiat cu o concluzie apocaliptică, menită să-i înfricoşeze şi să-i pună cu botul pe labe pe cei care cârtesc: dacă nu s-ar recupera tot ce-i reciclabil, vulcănenii ar fi trebuit să plătească 15 lei/ persoană/ lună, iar nu 8 lei, cât e acum. Uită, însă, în mod voit - şi evită constant asta – să admită că în celelalte localităţi ale Văii Jiului persoanele fizice plătesc şase lei de persoană, iar tariful societăţilor comerciale este calculat în funcţie de numărul de angajaţi. „Nu putem fi toţi la fel!”, a decretat Ile când i s-a amintit asta. Da, are dreptate, el e mai cu moţ, dacă s-a referit, cumva, la ceilalţi primari din Vale.
 
Pe cât de binedispus
i-a vorbit gazetarului despre binefacerile pe care le aduce selectarea gunoiului menajer, pe atât de arogant a fost primarul când, joia trecută, a fost înfruntat de către un om de afaceri. Unul dintre cei peste trei sute cărora Ile le-a pus, efectiv, piciorul pe grumaz, sufocându-i cu noua modalitate de calcul al gunoiului colectat de la societăţile comerciale. Modalitate de calcul prin care oamenii au ajuns să plătească, lunar, tone de gunoi, deşi realitatea este alta. Firesc ar fi fost ca explicaţia referitoare la modul aberant de calcul, însoţită de eventuale scuze, să fi fost făcută de către primar chiar atunci, joi, îna­intea începerii şedinţei de consiliu local. Numai că Ile s-a comportat ca un despot. „Nu ştiţi cum se procedează cu gunoiul!”, le-a replicat el comercianţilor veniţi să-i ceară socoteală. După care, după ce a amintit de constituirea comisiei care va ajunge la toate societăţile comerciale din Vulcan, i-a expediat, scurt pe doi, cu „până nu se face analiza nu avem ce discuta!”. Iarăşi una… economică, simplă şi cât se poate de clară? Comportament total necorespunzător pentru un primar de pe urma căruia inevitabil imaginea sa publică va suferi enorm.
 
Ceva interesant
m-a atras la finalul discuţiei publicate în săptămânalul respectiv. „În fond, putem regla această taxă o dată la trei luni. Important este să facem în aşa fel, încât fiecare să plătească această taxă, pentru ca Vulcanul să nu ajungă în situaţia de a nu mai putea controla managementul eficient al deşeurilor”, a concluzionat Ile. Nu am înţeles, totuşi, la cine s-a referit primarul prin „fiecare”. Fiecare societate comercială? Fiecare vulcănean? Sau şi fiecare dintre cei zece mii de vulcăneni care, ţinuţi în braţe de el, nu plătesc gunoiul de ani şi ani? Ei bine, aici e buba! La Vulcan mai toată lumea este convinsă că preţul pipărat la gunoi pretins la Vulcan este menit să suplinească suma de bani care ar trebui să fie încasată şi de la protejaţii lui Ile! 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 vulcanean28.02.2017,  19:16:35
pai daca asa sta treaba cu cei 10000 SCUTITI, atunci sa se deschida o ancheta....nu-i corect fata de cei care platesc...sa stim si noi ce vom vota
#2 alt vulcanean06.03.2017,  15:35:53
Subscriu celor zise anterior. Sa platim toti 4 lei de pers/luna, nu 1/2 din populatie platim 8 lei de pers/luna, iar cealalta jumatate 0 (zero). Daca nu se rercalculeaza, ori plateste Ile din buzunarul lui, ori vom vedea ce "va mai va sa fie"...
#3 Anca07.03.2017,  14:23:22
Doamnele care au munca de teren pentru a colecta sumele pentru gunoi au curaj de a merge in colonie si in micro 3 ????


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter