06.11.2011,  18:54:24 | 0 comentarii | 492 vizualizari
La mitingul minerilor / Va veni şi Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Mine şi Energie?
de Ziarul Vaii Jiului

Când minerii de la Livezeni, Petrila şi o parte a celor de la Uricani şi Lonea (reuniţi în Uniunea Sindicatelor Mine şi Energie Valea Jiului) au făcut în Petroşani un marş paşnic de protest, secondaţi de ortacii lui Marin Condescu din Oltenia, LSM”VJ” nu a participat. La mitingul de astăzi, minerii de la Sindicatul Liber E.M. Livezeni, sindicat majoritar, nu vor participa. De ce? Pentru că aşa au hotărât ei. Zoltan Lacataş declară că doar Liga va aduce în ograda lui Drăgoi şi Horea 1.500 de ortaci. La aceştia se vor adăuga, probabil, şi cei de la Uniunea condusă de Temneanu. Minerii sunt curioşi să afle dacă Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Mine şi Energie (la care este afiliată USME), va fi prezent şi el astăzi în ograda CNH.  

Stenograma îl contrazice pe Jurca
Reamintim declaraţia lui A. Jurca apărută în ediţia noastră de ieri: „Deocamdată, comisia sindicală de ne­gociere a CCM pe 2009 nu a decis şi nu ne-a comunicat clar care ar fi motivele reale ale acestui miting de protest. Noi, minerii de la Livezeni, am participa fără nicio rezervă la acţiunile de protest. Dar nu ne-a dat nimeni motivele pentru care să protestăm”.  
Stenograma şedinţei comisiei de negociere - în care s-au discutat în amănunt motivele protestului, respectiv toate revendicările sindicatelor, inclusiv reorganizarea CNH, arată că Adrian Jurca a participat la respectiva întrunire şi chiar s-a angajat că la mitingul de astăzi mina Livezeni va participa cu 100 de oameni şi ni s-a spus la fel de răspicat părerea aşa cum o face în presă. 
 „Există toate aceste revendicări discutate în comisia de negociere pentru miting şi acestea sunt transmise sindicatelor din cadrul LSMVJ. Chiar Jurca a spus că va veni cu 100 de oameni şi acum dă înapoi. LSMVJ va participa cu 1.500 de oameni, în afară de cei de la USME” – a declarat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş. 

Situaţia CNH - în viziunea lui Jurca
Preşedintele Sindicatului Liber al E.M. Livezeni, Adrian Jurca, a susţinut încă o dată că pentru acest miting nu există motive REALE, nu că nu le cunoştea, declarând chiar ieri, că nu Compania este vinovată că nu are buget şi că situaţia nu este una gravă, ci este una obişnuită care se repetă an de an. „Nu vom participa la miting. Dacă promiteam, participam, pentru că trebuia să mă ţin de cuvânt. Am spus doar că mă voi gândi. Știam de motivele invocate, dar acestea nu sunt reale. CNH nu şi-a exprimat intenţia de a tăia gratuităţile oamenilor. Apoi bugetul a întârziat an de an şi nu s-a făcut miting. Ce, alte companii din ţară au buget? Nu are nimeni. Anul ăsta este mai păcătos, cu schimbările produse în urma alegerilor. Sunt de acord cu revendicările, dar nu să facem miting. Dacă ar fi fost vorba de disponibilizări, închideri de mine, să se taie gratuităţile, atunci da, participam” – a precizat Adrian Jurca.
Ieri, la ora 13 în sala de apel a minei Livezeni au fost „convocaţi” de către sindicat toţi cei care coordonează munca minerilor pentru a fi consultaţi în legătură cu participarea la miting. „Am avut o şe­dinţă, la care au participat vreo 80 de persoane, şefi de schimb, ingineri, ingineri şefi de sectoare, CFL-işti, şefi de la servicii şi compartimente, tot ce există ca reprezentare şi s-a votat în unanimitate neparticiparea la mitingul de mâine (azi – n.n.)” – a declarat Adrian Jurca.

Temneanu despre… Jurca
Pe de altă parte, Ioan Temneanu, preşedintele Uniunii Sindicale Mine Energie Valea Jiului, spune că în vi­ziunea lui Adrian Jurca, USME va funcţiona doar în limita în care liderului de la Livezeni îi reuşesc scenariile şi in­trigile care sunt în favoarea sa. Temneanu este convins că, dacă oamenilor de la mina Livezeni li s-ar fi prezentat etapele negocierilor, la care au parti­cipat şi participă 22 de lideri, indiferent de apartenenţă la organizaţii sindicale, ar fi fost de acord cu cele şase revendicări.
„Nu suntem singurii care protestăm. Toată ţara face acest lucru pentru a nu se face disponibilizări, pentru a nu li se tăia din salarii şi sporuri şi multe altele. Astăzi (ieri - n.r.), Jurca nu a participat la întâlnirea de la CNH pentru a pune la punct viitorii paşi pe care îi au de făcut sindicatele” – a declarat coliderul USME Valea Jiului, Ioan Temneanu.

Dezbatere amplă, cu toate forţele politice
După mitingul de astăzi, liderii de sindicat vor organiza la sfârşitul săptămânii, împreună cu conducerea CNH, o întâlnire amplă la care vor participa comisia de negociere a sindicatelor din Valea Jiului - 22 de lideri, toţi primarii din Valea Jiului, parlamentarii PSD şi PD-L de Valea Jiului şi din întreg judeţul, prefectul şi subprefecţii şi cei trei miniştrii, respectiv cel al Finanţelor, Economiei şi al Muncii. Întâlnirea va avea ca scop punerea de acord - în urma dezbaterilor ce vor avea loc - asupra perspectivelor CNH, a soluţiilor de viitor pentru mineri­tul Văii Jiului.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter