01.03.2017,  13:46:53 | 0 comentarii | 1764 vizualizari
În ultimele 24 de ore pompierii au stins 21 de incendii de vegetaţie
de Alina PIPAN

În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a 21 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată. Situaţia este una critică. Fermierii nu răspund deloc solicitărilor repetate ale pompierilor de a nu mai apela la foc pentru a curăţa terenurile. Suprafaţa totală afectată de arderile din ultimele 24 de ore depăşeşte 150 de hectare de teren, pășune sau litieră de pădure.

În operaţiunile de lichidare a acestor arderi au fost implicaţi aproape 100 de subofiţeri ai gărzilor de intervenţie din Deva, Hunedoara, Orăştie, Ilia, Brad, Baru, Râu de Mori, Bretea Română, Dobra, Băița, Baru.

Între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Plăţi Intervenţii pentru Agricultură există un schimb de informații privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Fermierii care nu respectă regulile de bază în vederea igienizării terenurilor vor avea de pierdut la accesarea de fonduri europene sau naţionale, pentru că vor fi sancţionaţi.

Pentru identificarea corectă a locaţiei unde a avut loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti sau păşuni APIA utilizează o aplicaţie care generează informaţii colectate prin satelit. Prin intermediul acestei tehnici de ultimă generaţie poate fi identificat cu uşurinţă şi proprietarul terenului pe care s-a produs arderea.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000-2.500 de lei!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter