01.03.2017,  16:39:50 | 1 comentariu | 1818 vizualizari
Cu două voturi împotrivă, / SC Transgaz a obţinut dreptul de a-şi îngropa conductele în pământul Vulcanului
de Gheorghe OLTEANU
În luna noiembrie a anului 2016, în data de 10, mai exact, la Primăria municipiului Vulcan a fost înregistrată adresa nr.36794, prin care SNTGN Transgaz SA Mediaş solicita transmiterea în folosinţă gratuită a unor suprafeţe de teren din domeniul public, în vederea executării lucrărilor aferente proiectului de importanţă naţională „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria-România- Ungaria-Austria (S.R.U.A.) pe Traseul Giurgiu-Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia”.
 
Este posibil să vă fie
deja cunoscut, în urma mediatizării intense a acestei chestiuni, faptul că SCTGN Transgaz SA Mediaş este titulară a „Acordului de concesiune al conductelor magistrale, instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor aferente Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale şi a Activităţii de Operare a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale. În drumul său spre Europa Occidentală, traseul acesta de conducte străbate şi terenuri aparţinând domeniului public, dar şi din cele private aparţinând municipiului Vulcan. De aici şi solicitarea societăţii de gaze naturale de a i se pune la dispoziţie suprafeţele de teren cerute.
 
Articolul 109 din Legea nr.123/ 2012
a energiei electrice şi a gazelor naturale precizează că „asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publică sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, precum şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice sau juridice în vecinătatea capacităţilor, concesionarii din sectorul gazelor naturale beneficiază, în condiţiile legii, pe durata lucrărilor de dezvoltare, reabilitare, modernizare, respectiv, de exploatare şi de întreţinere a capacităţilor respective, de următoarele drepturi: a) dreptul de uz pentru executarea lucrărilor necesare, în vederea realizării, reabilitării sau modernizării obiectivelor/ sistemelor; b) dreptul de uz, pentru asigurarea funcţionării normale a capacităţii prin efectuarea reviziilor, reparaţiilor şi a intervenţiilor necesare; c) dreptul de servitute legală de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană, pentru instalarea de reţele, conducte, de linii sau de alte echipamente aferente obiectivelor/sistemelor şi pentru accesul la locul de amplasare a acestora; d) dreptul de a obţine restrângerea sau încetarea unor activităţi care ar putea pune în pericol persoane şi bunuri; e) dreptul de acces la utilităţile publice”. 
 
În plus de asta - iar acest lucru,
după cum veţi constata, nu a fost înţeles de către un consilier local vulcănean -, la alineatul (2), litera „h” al Legii 112/2013 se spune clar şi fără echivoc că  Transgaz are dreptul să folosească, cu titlu gratuit, terenurile proprietate publică ocupate de obiectivele aferente sistemului de transport, precum şi terenurile proprietate publică utilizate pentru lucrări de execuţie, exploatare, întreţinere şi reparaţii, inclusiv terenurile care fac parte din fondul forestier, prin derogare de la prevederile art.42, alin.1, lit. „b” din Legea 46/2008 – Codul Silvic.
Pentru o mai bună înţelegere a problemei, amănuntele acestea au fost explicate pe îndelete, în şedinţa de consiliu local din 23 februarie, şi de către doamna jurist Rodica Peter, secretarul municipiului Vulcan. Cu toate acestea, consilierul local socialist Ioan Tilea s-a împotrivit cedării gratuite a suprafeţelor de teren din proprietatea publică pe care ar urma să treacă magistrala de gaz. „Sunt pentru darea în folosinţă, şi-a argumentat el punctul de vedere, dar, la fel de bine, terenurile ar fi putut fi închiriate pentru o perioadă de timp, contra unei sume de bani! Aşa că voi vota împotrivă”.
 
Independentul Florin Govor
a avut o obiecţie de altă natură. Aceea că traseul gazoductului va intersecta şapte situri istorice naţionale, care, în  acest fel, ar fi afectate. Apoi, a mai fost el de părere, persoanele fizice care deţin terenuri aflate pe traseul magistralei nu pot fi obligate să le cedeze în folosinţă gratuită. Doamna jurist Rodica Peter a lămurit şi acest aspect. „Da, a explicat dumneaei, pentru aceste suprafeţe de teren se face o negociere între proprietarul persoană fizică şi societate”. Dar, dacă nu se găseşte o altă cale de soluţionare, respectiv de deviere a traseului, persoanele fizice sunt nevoite să-şi dea acordul. Contra cost, desigur. Într-o asemenea situaţie a fost pusă - a dat detalii ea însăşi – consilierul local Angela Stoica. Doamna deţine terenuri de pământ în Dealu Babii şi, a spus, a fost contactată de reprezentanţi ai Transgaz SA. Numai că a refuzat orice ofertă făcută. La finalul şedinţei proiectul de hotărâre a fost votat cu majoritate, împotrivă fiind doar doi consilieri locali.

Comentarii articol (1 )

#1 Elena 02.03.2017,  13:27:10
Si pe la noi ,pe la tara , trece ,o conducat , dar s-au facut contracte cu proprietarii de pamant , si li se plateste chirie .pt. ca lasa , sa treaca conducta pe acolo ....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter