02.03.2017,  20:44:09 | 3 comentarii | 1034 vizualizari
Pentru a face faţă cheltuielilor / CEH se bazează pe ajutorul de stat şi finanţarea BEI
de Alina PIPAN
Mihael Melczer a anunţat ieri, 2 martie, într-o conferinţă de presă că este nevoit să jongleze cu sumele primite din ajutorul de stat atât pentru minele Lonea şi Lupeni, cât şi pentru producţie, dar mizează şi pe finanţările de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru a asigura continuarea nepericlitată a activităţii în exploatare şi la termocentrale. 
 
Ajutorul de stat se acordă minelor Lupeni şi Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, mine considerate neviabile (care vor fi închise urmare a Protocolului semnat de Constantin Jujan, Petre Nica şi ciracii de la „Muntele” în 2015).
Banii, 198.830 mii lei pentru anul 2017, vor asigura fondurile necesare pentru activitatea celor două mine de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH şi care nu au pers­pective de viabilizare a activității şi necesită trecerea lor imediată în programul de închidere.
De asemenea, subvenţia se acordă sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maximă livrată de 290.800 tone şi o putere calorifică minimă de 3.200 kcal/kg, ajutorul de stat per Gcal fiind de 130,27 lei. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024. Directorul CEH, Mihael Melczer, spune că exploatarea cărbunelui la mina Lupeni, care este o mină mare, este costisitoare, iar cărbunele nu este de bună calitate, are nevoie de multă procesare pentru a atinge calităţile cerute. Închiderea celor două unități de producție se va realiza până la sfârşitul anului 2018.
Dacă CEH nu i se punea poprire pe conturi în valoare de 16 milioane de lei, situaţia era alta, spune directorul, care a făcut plângeri împotriva celor care au iniţiat aceste demersuri. 
Pe de o parte, CEH a avut noroc ca iarna aceasta să se demonstreze importanţa cărbunelui pentru siguranţa energetică a României, şi preţul energiei să crească atât de mult încât să asigure anumite venituri pentru companie. În schimb, pentru a asigura activitatea minelor şi a instalaţiilor termocentralelor a fost nevoie de sacrificii notabile la fiecare nivel de activitate. „Dacă nu menţineam în funcţiune instalaţiile şi producţia nu ne încălzea cu nimic preţul mare la energie”, a subliniat Melczer. Acesta a subliniat că marea provocare a fost să asigure rezerva de cărbune cerută abia în noiembrie de minister, dar care nici nu a preocupat prea mult managementul precedent. 
Anul acesta banii disponibili se vor direcţiona pentru finalizarea investiţiei de mediu la Paroşeni, pentru începerea investiţiilor minime la Mintia. Grupul 2 de la Mintia va trece pe gaz, pentru a reduce costurile, se trece pe producţia de conservare pentru refacerea stocurilor de rezervă. De asemenea, Melczer spune că a dat dispoziţie ca utilajele care erau găzduite contra cost la Mintia, în curtea unei firme private, pe bani frumoşi, să fie aduse în curtea termocentralei. Este vorba de turbină veche de 14 ani şi alte materiale. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (3 )

#1 ceh ul03.03.2017,  06:31:53
Să-i pună la munca adevărată pa inginerii de producție la calcule de aritmetică în ale economiei pentru a stopa și redresa cât de cât insolvența-faliment.
#2 minerache05.03.2017,  12:35:37
Cine, Melczer? Pai asta nu se poate conduce pe el însuşi, darămite CEH-ul in cauza!... Ca si când n-ați știi cum a ajuns amaratul asta director general?!....
#3 Marian Boboc05.03.2017,  13:54:25
Dacă a recuperat datoria CEH către GEROM-SERAFINCEANU, MELCZER SE POATE ÎNTOARCE VICTORIOS ÎNAPOI ÎNTRE DĂRÂMĂTURILE DE LA GEROM. EVENTUAL POATĂ S-O SPUNĂ, DACĂ NU PUBLIC, MĂCAR LA URECHE... URECHEA LUI BEBE SALVATORUL...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter