02.03.2017,  20:47:35 | 0 comentarii | 835 vizualizari
Vicepremierul Sevil Shhaideh nu se abate de la mesajul tipizat al guvernului: noi vom face de toate, voi faceți doar ce trebuie!
de Alina PIPAN

Vicepremierul insistă pe atragerea fondurilor europene. Valea Jiului nu mai are prioritate

 

Vicepremierul României și Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh a fost joi, 2 martie,  în vizită la Deva. Demnitarul a prezentat la Deva prioritățile Guvernului pentru anul 2017, care practic continuă marile proiecte de investiții în dezvoltarea infrastructurii  rutiere, de apă și canalizare, modernizarea infrastructurii școlare și a dispensarelor în mediul rural. Conform studiilor de fezabilitate aprobate în consiliile  locale, infrastructura rutieră primează în planurile de dezvoltare ale primarilor, mai ales la Hunedoara și Deva, Bradul și Hațegul doresc  extinderea infrastructurii de utilități, iar în Valea Jiului primează interesul pentru modernizarea infrastructurii școlare.

Prioritatea numărul doi o reprezintă atragerea de fonduri europene, astfel încât la finalul anului 2017 gradul de decontare să ajungă la 5 miliarde de euro. Aici rolul principal îl au primarii, care sunt încurajați să depună proiecte sustenabile. Este de fapt cea mai la îndemână soluție pentru a dezvoltarea localităților. Atragerea finanțărilor depinde practic de abilitatea aparatului administrativ, și de viziunea și experiența primarilor. Primarii din Valea Jiului au primit o veste proastă, aceea că Unitatea de Asistență care garanta consiliere și prioritate în atragerea fondurilor europene, realizarea a  două hale de producție, nu va mai exista.

Vicepremierul a recomandat autorităților locale și județene să analizeze cu atenție prioritățile comunității pe care o reprezintă, să vină cu proiecte sustenabile care să contribuie la modernizarea și dezvoltarea localităților.

Codul administrativ va deveni realitate

Una dintre prioritățile vicepremierului  se referă la reforma administrației publice prin implementarea unui cod administrativ, aflat în prezent în dezbatere publică.  Intenția Guvernului de a unifica cadrul legal din domeniul administrației publice, prin intermediul unui Cod administrativ și a unui Cod de procedură administrativă este veche.

În anul 2011, a fost finalizat un prim proiect de Cod administrativ, care, începând cu 2014, este actualizat din perspectiva luării în considerare atât a modificărilor legislative survenite, cât și a noilor propuneri de modificare a unor acte normative aflate în diferite stadii de elaborare la nivelul MDRAP. Astfel, noul Cod Administrativ va unifica legislația actuală în domeniul administraţiei prin asigurarea unei terminologii unitare pentru aceleași realități juridice, prin completarea, corelarea și clarificarea aspectelor legate, în principal de ocuparea funcțiilor publice, incompatibilitatea între funcția de viceprimar şi funcția de consilier local, regimul juridic al proprietății publice şi private a statului în unităţile administrativ-teritoriale.

De asemenea, Guvernul are în vedere și revizuirea Legii 273 a finanțelor publice. Impozitul pe venit va deveni sursă a bugetului local, iar acolo unde autoritățile locale nu reușesc colectarea, o va face ANAF-ul, care va vira apoi fondurile în bugetele UAT-urilor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter