08.03.2017,  19:02:48 | 0 comentarii | 3700 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La aniversarea Anei Blandiana / Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”
de Ziarul Vaii Jiului
Hunedoara-Deva a marcat Ziua Internaţională a Femeii printr-o frumoasă manifestare cultural-educativă dedicată poetei Ana Blandiana, la împlinirea vârstei de 75 de ani.
 
În ziua de 8 martie 2017, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a găzduit o prezentare amplă a vieţii şi activităţii literare şi civice a acestei personalităţi culturale. În prezenţa unui public format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din Deva, a fost făcut un portret al poetei.   
Numele Anei Blandiana este legat de întreaga evoluţie a literaturii române, a poeziei în primul rând, din ultimele cinci decenii. Atunci, la începutul anilor 60 ai secolului trecut, într-o perioadă de relativă, dar importantă, relaxare din chingile cenzurii şi ale controlului de partid, literatura română s-a îmbogăţit cu noi poeţi, poeţi tineri care spărgeau vechile canoane. Ana Blandiana, alături de nume precum Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Constanţa Buzea, Adrian Păunescu, Cezar Baltag, a scris o pagină densă şi valoroasă din marea carte de literatură a poporului român. Poetă sensibilă şi complexă, cu un limbaj liric original, Ana Blandiana a fost nelipsită din paginile celor mai importante reviste de cultură din România şi din străinătate. De altfel, recunoaşterea internaţională a culminat cu acordarea prestigiosului Premiu Herder în anul 1982. 
Autoare a peste 40 de volume de poezie şi proză, Ana Blandiana s-a bucurat şi se bucură de preţuirea unui public extrem de exigent, iubitor de literatură, se bucură de aprecierea celor mai importanţi critici literari, numele ei nu este omis din nicio istorie sau dicţionar al literaturii române. De la volumul de debut – Persoana întâia plural (1964) – a fost o prezenţă permanentă în librării cu volume de versuri, eseuri, note de drum. 
Implicată cu întreaga ei fiinţă în viaţa Cetăţii, Ana Blandiana a luptat pentru o adevărată democraţie, pentru libertatea cuvântului, luptă care înainte de 1989 i-a atras interdicţia de a publica. Au rămas legendare cele patru poezii cu vădite aluzii la regimul naţional-comunist care au circulat copiate de mână, cititorii înţelegând că sfârşitul acelui regim este aproape. Iar după decembrie 1989, Ana Blandiana se implică plenar în antrenarea societăţii civile din România, în activităţi menite să instaureze adevărata democraţie. 
Meritorie este şi lupta Anei Blandiana – împreună cu regretatul ei soţ, scriitorul Romulus Rusan, pentru păstrarea memoriei victimelor închisorilor comuniste, rezultatul acestui demers fiind crearea cunoscutului Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.  
Viaţa şi opera Anei Blandiana reprezintă un model de artist şi cetăţean implicat plenar în viaţa comunităţii. Numele ei se înscrie cu cinste în lungul şir al marilor femei pe care le-a dat România. 
La finalul prezentării, au fost adresate publicului întrebări legate de tematica abordată, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Ioan Sebastian BARA


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter