08.03.2017,  19:16:10 | 0 comentarii | 767 vizualizari
Coşmarul lui „Iaki”: Vacile lui Gruia
de Corneliu BRAN
Probabil că despre vacile lui Gruia din Ştefan se va mai scrie mult şi bine, iar canalele de ştiri vor mai avea ce transmite amuzat şi de acum înainte, ţinând cont că bovinele umblă în continuare libere pe drumurile Lupeniului.
 
Primarul interimar Iacob Mesaros, zis „Iaki”, este de-a dreptul terorizat de aceste vaci „de care oraşul efectiv nu poate să mai scape, cu bălegarul produs peste tot şi cu pomii şi florile călcate” de blândele rumegătoare. Este de-a dreptul ilar ce se întâmplă de ani de zile încoace şi, după cum susţine edilul, „nimeni nu poate să facă nimic, doar amenzi şi iar amenzi şi cam atât”. 
Iar când vine vorba de spaţii verzi şi lucrări de primăvară, primarul ajunge, aţi ghicit, tot la problema vacilor. Iritat la culme de subiectul „vacile libere la păscut prin tot oraşul”, Mesaroş susţine de asemenea că „din cauza vacilor nu se pune problema să punem anul acesta flori, că doar n-o să cheltuim să le plantăm şi vacile lui Gruia să vină să le calce-n picioare”. După părerea edilului, singura soluţie „e să punem gazon peste tot pe lângă drum şi prin zonele unde au fost acele garduri vii ce le-am scos anul trecut”. „Flori vom sădi doar în câteva zone şi acolo unde vacile nu pot să intre; în rest, vom face toaletarea copacilor şi văruirea lor şi curăţenia de primăvară necesară după o iarnă lungă şi grea”, mai susţine primarul Lupeniului.
Văzând furia sa pe aceste animale, ne-am amuzat la gândul că englezii din Londra pun pe seama iepurilor (în zonele periferice mai ales), anumite daune, inclusiv la culturile agricole de primăvară, americanii din oraşele mari se plâng de şobolani mai mari decât pisica, iar bucureştenii de celebrii gândaci de bucătărie... Iată, la Lupeni, vaca, un animal sacru în India şi în general paşnic, este cauza belelelor edilitare! Măi să fie! Şi, totuşi, nu ne-am lăsat şi l-am întrebat pe primarul interimar încă o dată dacă chiar nu există o soluţie în afară de amendă? „Nu, vă spun că nu există, doar amenda! Singura soluţie legală. Mai ar fi una, să le închidem într-un ţarc şi să nu le mai predăm până nu-şi plăteşte amenzile. Dar asta înseamnă să am acolo medic veterinar care să le supravegheze, să am acolo om care să le hrănească cu furaje şi să le adape şi multe alte chestii din astea! Păi, noi avem bani şi timp pentru asta? I-am adus pe toţi aici, începând de la protecţia animalelor şi APIA, până la prefectul judeţului, nimeni nu ne-a putut da o soluţie şi toată lumea a văzut cum stă treaba cu aceste animale lăsate libere pe străzi prin tot oraşul”.
Până una alta lupeneanul Gruia, angajat la Mina Lupeni şi posesor de vaci, are de plătit, după cum ne-a dat primarul ultima cifră, nici mai mult nici mai puţin decât 295 milioane de lei vechi, sau 29.500 lei noi, cum vreţi s-o luaţi. Adică o căruţă de bani! Deja i s-a pus poprire pe salariul de la mină şi omul plăteşte peste 500 lei lunar. Încă puţin şi lupeneanul Gruia poate intra în Cartea Recordurilor pentru „cea mai mare valoare totală de pe mapamond la amenzile primite pentru vacile lăsate liber prin oraş”. Aşa ceva mai rar... 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter