11.03.2017,  22:09:10 | 1 comentariu | 1215 vizualizari
Radu Sienerth a plecat dintre noi în urmă cu un an. Sâmbătă a renăscut sub forma unui proiect social, şi a reunit sub numele lui un nou colectiv
de Alina PIPAN
Marţi, 14 martie, se împlineşte un an de când Radu Sienerth nu mai este printre noi. Pierderea lui este scrisă în fiecare cută din jurul ochilor şi pe obrajii părinţilor lui, iar nevoia de a-l vedea crescând lângă ei nu se va împlini niciodată.
 
Radu
era un tip inteligent, care ştia că amprenta unui om în lumea fizică este cu atât mai trainică cu cât o transformă mai mult. El încerca să-şi pună amprenta pe tot ce făcea, încerca să se afirme. Tocmai de aceea, încă din liceu a încercat să schimbe lumea prin acţiunile de voluntariat, să o facă mai bună. „Dacă mai era printre noi, acum Radu nu dădea numele centrului, dar sigur ne ajuta să-l punem pe picioare. Aşa era el, pur şi simplu, interesat să se implice. Centrul nu putea să aibă un nume mai potrivit”, spune părintele Gabriel Bulf vorbind despre centrul pentru tineret, dar şi cel pentru vârstnici, care-i poartă numele, şi stau sub semnul chipului lui luminos, frumos, magnetic.
Sâmbătă, 11 martie,  au luat naştere Centrul pentru tineret şi Centrul pentru persoane vârstnice „Radu Sienerth”.
 
O idee, apoi, un an mai târziu, două centre
Sâmbătă, a 64-a victimă a tragediei din Colectiv a fost pomenită la un an de la deces, aşa cum spune cutuma religioasă ortodoxă. Multă lume a fost alături de părinţii lui Radu în această zi, multe oficialităţi, prieteni, tineri, foşti colegi de-ai lui Radu. Tot sâmbătă a fost inaugurat un proiect social destinat tinerilor, dar mai ales vârstnicilor din Petroşani, care poartă numele lui Radu Sienerth. Ideea proiectului a fost a consilierului local Lucia Muntean, care a venit la preotul Bulf, rugându-l să preia ideea şi să o transforme în realitate, pentru că mai făcuse exact acelaşi lucru în Dărăneşti, unde conduce un centru de protecţie pentru vârstnici. Sunt persoane vârstnice care au rămas singure şi care au nevoie de ajutor, dar nu au cui se adresa. Preotul Gabriel Bulf a reuşit să finalizeze centrul şi să găzduiască primii beneficiari la un an de când i-a fost propus acest lucru.
Banii pentru acest proiect social vin de la comunitate. Într-un an, prin implicarea sistematică a Parohiei Sfântul Prooroc Ilie, cu ajutorul donaţiilor oamenilor, cu ajutorul instituţiilor statului, începând cu Primăria şi Consiliul Local Petroşani, care au oferit pentru următorii 10 ani spaţiul, continuând cu Apa Serv Valea Jiului, EM Livezeni, Spitalul de Urgenţă Petroşani, şcoli şi licee, persoane fizice şi juridice, societăţi comerciale, cum ar fi Realcom, societăţile care asigură utilităţile, marile firme de construcţii locale, ca de exemplu  Zona D, Insemex, sunt zeci de contribuabili care au ajutat cu bani, materiale, cu tot ce au putut pentru ca acest proiect să devină realitate.
„Sunt foarte mulţi oameni şi instituţii care ne-au ajutat. V-am spus câteva, dar sigur am omis pe cineva, şi nu este corect pentru că ajutorul fiecăruia a contat mult, şi va conta şi de acum înainte. Şi redirecţionarea celor 2 la sută din impozitul pe venit ne ajută foarte mult, constant, pentru că activitatea centrului se va realiza din aceleaşi surse, donaţii, autofinanţări”, spune părintele Gabriel Bulf.
 
Centrul pentru tineret „Radu Sienerth”
Cele două centre se află în Aeroport, în zona poştei, în careul dintre blocuri. Primul este destinat tinerilor, iar la realizarea lui au ajutat şi s-au implicat cu tot sufletul atât familia, cât şi prietenii lui Radu. A fost creată o sală de activităţi pentru tineri, unde aceştia se pot întâlni să vadă un film, să asculte muzică, să facă un party etc. Deja sala este folosită constant de copii şi tineri pentru diferite activităţi. Sala are 14 locuri, iar sâmbătă îşi aştepta vizitatorii amenajată cu alb. Zeci de baloane albe cu numele lui Radu pluteau în cameră, dând acesteia un aer solemn, tineresc, vesel. Vizitatorii aveau la discreţie pixuri albe, insigne şi baloane, prăjituri, sucuri, apă. Pereţii erau plini de fotografii cu Radu alături de prietenii lui, iar pe unul dintre pereţi trona un tablou comemorativ, din centrul căruia zâmbea cu înţeles pisica cubică a lui Radu. O vitrină găzduia unele din lucrurile lui personale. Sala avea personalitate.
Centrul pentru tineret este pregătit să ofere unui tânăr fără  posibilităţi materiale o bursă de studiu, acest proiect fiind în lucru pentru anul şcolar viitor. Centrul va oferi şi protecţie socială pentru copiii din familiile marginalizate, dar doar în momentul în care celălalt centru, cel pentru vârstnici, va funcţiona la capacitate maximă, şi va avea rezidenţi care vor plăti pentru serviciile primite. Întreţinerea centrului este costisitoare. Întrebat de valoare ultimelor facturi, preotul a spus că o ştie pe ultima, 4.300 lei gazul pe o lună. Să nu uităm restul utilităţilor, consumabile, hrană, salarii etc.
„Activitatea celor două centre este interdependentă. Ele se susţin reciproc. Tinerii care vin la centrul pentru tineret vor face şi voluntariat, pe de altă parte vrem să asigurăm hrana pentru un număr de copii, eventual asistenţă, dar depinde şi de gradul de ocupare a centrului pentru vârstnici, cu persoane care să achite costul serviciilor. Aceste centre se autofinanţează. Deci, trebuie să asigurăm veniturile şi să manageriem cheltuielile astfel încât existe un echilibru corect”, spune Gabriel Bulf.
 
Centrul pentru vârstnici “Radu Sienerth”
Centrul pentru vârstnici asigură 42 de locuri pentru persoanele vârstnice. Momentan nu funcţionează la capacitate maximă pentru că abia a fost inaugurat. Au fost însă preluate câteva persoane care aveau nevoie neapărată de asistenţă. Sunt 10 persoane vârstnice cazuri sociale, care ori nu au venituri, ori au venituri mici, de sub 500 de lei. Restul rezidenţilor achită o taxă lunară pentru a ocupa un loc. Vorbim cu preponderenţă de bătrâni ai căror aparţinători lucrează în străinătate ori sunt plecaţi în oraşele mari ale ţării.
„Avem şi câteva cazuri limită, de persoane imobilizate, ori cu membre amputate, cazuri sociale. Dar centrul este unul de îngrijire, nu pentru persoane cu dizabilităţi. Deci el va găzdui persoane vârstnice care sunt independente, se pot plimba, pot face activităţi diferite. Pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi este nevoie de cu totul alte resurse, dar la aceste câteva cazuri nu am putut renunţa”.
Centrul are două aripi, una pentru femei, alta pentru bărbaţi. Fiecare aripă are câte 21 de locuri, repartizate în camere cu câte două paturi. În centru sunt în total 10 băi, cu toalete, chiuvete şi cabine de duş. Beneficiarii au televizor în cameră, internet, cablu, spaţiu  personal de depozitare, dar şi un loc comun de socializare.
Centrul are 14 angajaţi, în total în Aeroport şi la Dărăneşti sunt angajate 26 de persoane. Beneficiarii au parte de îngrijire medicală, terapeutică şi psihologică. Aici funcţionează chiar şi un cabinet medical al Spitalului de Urgenţă Petroşani, cu program de la ora 8 la 16.
 
Academia SpEranţei nu a uitat de Radu
Academia SpEranţei este un proiect umanitar ce aparţine Sindicatului Studenţilor din Cibernetică (SiSC). Aceştia s-au implicat activ strângând fonduri pentru victimele din Colectiv. După decesul unora dintre ei, academia a rămas în permanentă legătură cu familiile acestora. La inaugurarea centrelor care poartă numele lui Radu Sienerth a venit şi Virginia Mărăcine, profesor doctor la Cibernetică şi Informatică din cadrul ASE Bucureşti. Dumneaei spune că ASE-ul a pierdut 7 studenţi la „Colectiv”, dar nu au uitat de ei şi de familiile lor. Pentru centrul din Petroşani s-au implicat şi au strâns fonduri pentru achiziţionarea unor aparaturi din ansamblul de la bucătărie. 

Comentarii articol (1 )

#1 anonim05.04.2017,  00:52:39
mie unul imi pare rau de toti cei care astazi numai sunt printre noi dupa doi ani de la tragedie dumnezeu sa ii ierte si sa ii odihneasca in pace pe toti cei care au supravietuit dupa aceasta tragedie nu le doresc decat sa se bucure de viata in continuare si sa se faca bine desi stiu ca nu le va fi usor sa treaca peste aceasta tragedie stiind ca si-au pierdut prieteni dragi


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter