14.03.2017,  12:20:21 | 1 comentariu | 594 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cimitirul din Petroşani nu va arăta niciodată civilizat
de Alina PIPAN

Cimitirul din Petroşani este o continuă platformă de depozitare a deşeurilor. Încă de la poarta de intrare dai cu nasul în gunoi, iar cu cât urci mai mult în cimitir cu atât vezi răsărind grămezi de gunoi la tot pasul. Problema este de fapt lipsa unei structuri de depozitare, problemă sesizată în toate cimitirele din Valea Jiului.

În primul rând produsele destinate comemorării morţilor sunt majoritatea realizate din materiale plastice, care nu sunt reciclate. Toate lumânările au suport din plastic, aproape toate recipientele pentru florile duse la morminte sunt din plastic secţionate la mijloc, coroanele şi jerbele realizate pentru înmormântare sunt din plastic. Acest tip de deşeu este greu de strâns din cimitir, greu de depozitat, greu de ridicat chiar dacă sunt depozitate în locuri prestabilite.

În al doilea rând deşeurile biodegradabile, formate din coroanele naturale, resturi de flori şi jerbe, sunt aruncate nu separat ci laolaltă cu cele nedegradabile. Fiecare aparţinător care îngrijeşte un mormânt aruncă deşeurile unde apucă, peste o altă grămadă pe care o găseşte, dar mai rar în drum, de unde poate fi ridicat, ci printre morminte, unde accesul utilajelor este imposibil.

În al treilea rând nu sunt platforme amenajate. Dacă la poarta cimitirului ar putea fi amplasate containere pentru materiale degradabile şi reciclabile, în cimitir este greu de amplasat aceste containere. Însă nu sunt corect delimitate nici zonele de depozitare. Oamenii pur şi simplu aruncă gunoiul unde s-au obişnuit, în zeci de locuri, astfel imaginea devenind dezolantă.

Nici firmele care asigură lucrări la amenajarea mormintelor nu au mai multă grijă. Am văzut pe platformele de gunoi clandestine aruncate şi materiale de construcţii, lucru absolut nepermis, mai ales că lucrătorii acestor firme private primesc bani pentru manopera lor, iar obligaţiile lor nu se sfârşesc odată cu amenajarea mormântului, ci trebuie să se sfârşească cu perimetrului de lucru şi aruncarea materialelor de construcţie conform instrucţiunilor primăriei, la locul platformelor de gunoi amenajate, în afara ţarcului. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter